Traffic data bagi web yang terbiar ini

16 Jan 2019 Umum & Kemaskini 1,614 views

Sepatutnya data ini sulit, tapi tidaklah terlalu sulit sangat sebenarnya. Sengaja admin paparkan di sini untuk memberitahu bahawa web yang terbiar ini masih banyak traffiknya. Selain itu admin nak buat ujikaji atau ‘experiment’ sedikit tentang hal-hal web trafik ni.

Masalah bacaan total trafik bagi web ini kurang konsisten adalah kerana web ini terbahagi kepada 2 seksyen yang berlainan iaitu main page ini dan forum.  Jadi pecahan pembacaan trafik yang pertama adalah trafik semata-mata bagi lama hadapan (mainpage/home/what-ever-you-called-it) dan trafik bagi seksyen forum (/forum) pun tidak dibaca oleh sistem hadapan.

Web sistem hadapan ini adalah berasaskan WordPress (yang terkemuka di dunia) manakala sistem forum pula adalah berasaskan sistem SMF atau Simple Machine Forum (antara forum system yang popular di dunia). Jadi pecahan pembacaan data adalah tidak tepat, ah.. mana ada sistem yang betul-betul tepat. Data pada Webalizer yang terpasang pada sistem hosting mungkin lebih tepat dan ‘accurate’ kerana merangkumi kedua-duanya. Fuh, masih boleh tahan rupanya walaupun terbiar bertahun-tahun! Nanti kita bikin elok-elok lepas nih, kita tgk pergi dia macam mana 😀

Ah… tujuan admin simpan screenshot data ini adalah kerana nak buat rujukan dan perbandingan selepas sistem ini disatukan. Juga beberapa langkah tambahan dan juga bermain dengan SEO dan macam-macam lagi. Bukan nak sembang, ramai yang ngaku Pakar SEO tu sembang je lebih, admin lagi lama la main seo, baik seo jahat ataupun baik ataupun diantara keduanya hahaha.

Nantikan!

No comments yet.

Post a comment?

Pergh! | Lukis, Komik, Kartun, Animasi, Games Malaysia

All information and content contained in this website are provided solely for general information and reference purposes.

By browsing this web you agree to our privacy policy.

© 2001 - 2019 All Right Reserved by Vasqtech Network Malaysia