Author Topic: takde komik dakwah ke  (Read 19215 times)

hairi

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2642
    • View Profile
    • wanzu's
takde komik dakwah ke
« Reply #120 on: December 04, 2003, 05:50:17 PM »
adik wani... skrg dah abis spm kan?? kotakan janji2 manismu dulu hehe

brader panah... mana cerita paku karat tu?? hehe

byk lagi yg perlu aku belajar... nak buat apa2 pun kena ada ilmu...
takde ilmu susah gak... nak main taram je

susah gak nak cari cara berhikmah dan halus ni... selalu gak tersasar

sila beri tunjuk ajar :)
 


nuqarribu kulla ba'ied

ubder

  • Mods
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3233
    • View Profile
takde komik dakwah ke
« Reply #121 on: December 05, 2003, 08:40:47 AM »
Citer paku karat tu ada kat aku... tak tau saper sebenarnya panah nak suruh buat ni.. nanti kalo ko datang KL boleh tengok lah...
one

"Tuez-les tous; Dieu reconnaitra les siens."
("Kill them all; for the Lord knoweth them that are His.")
-Albigensian Crusade

 Igitur qui desiderat pacem, praeparet bellum...
- Publius Flavius Vegetius Renatus

Panaharjuna

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1007
    • View Profile
    • http://panaharjuna.scriptmania.com
takde komik dakwah ke
« Reply #122 on: December 06, 2003, 07:12:49 PM »
B)
Quote
Citer paku karat tu ada kat aku... tak tau saper sebenarnya panah nak suruh buat ni.. nanti kalo ko datang KL boleh tengok lah...

besok ko pergi KLCC kan ? , aku cube curik malam ni kat opis UBDER, aku akan gunakan hikmat yang ku pelajari dari petrakhus -TINJU LAKHNAT ..buahahahahaha..... :lol:  :lol:  
When silent is deadly,breaking the silent is necessary

Blog: http://panaharjuna.blogspot.com

Webpage: http://panaharjuna.scriptmania.com

hairi

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2642
    • View Profile
    • wanzu's
takde komik dakwah ke
« Reply #123 on: December 14, 2003, 04:26:52 PM »
roger in out... tgh cari rujukan gambar2 proton perdana v6... :D

lepak kat ofis umbra ke skrg? hehe


nuqarribu kulla ba'ied

gornex

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1137
    • View Profile
    • lookout by sinachzawawi
takde komik dakwah ke
« Reply #124 on: January 02, 2004, 04:14:09 AM »
heh..kuar tajuk dah?

aku pon mmg nak sagt lukis komik dakwah.. maser kat skolah luh aku slalu lukis utk 'fikrah jumaat'.. komik strip dlm selai kertas dakwah setiap jumaat.. tapi idea nak dakwah masih agak kaku.. tak membina.. idea hairi mmg besh.. respek!! aku raser pengalaman ko lagih luas kot..tu la pasal...

komik dakwah kena ban? aku taktau pon buku kristian vs muslim tuh kena banned.. bagus ar buku tuh.. aku pon da bacer.. itu ilmu di kala org kristian nak dakyah kiter.. aper la malaysia.. no wonders la, pasal skolah aku pon lebih kuang jer.. dulu penah aku wat kartun pasal dak kena panah kilat dlm buletin ppm kat skolah aku.. pk hem marah giler kat editor buletin tuh pasal memburukkan nama skolah.. macamla skolah tuh sumer budak dia baik.. ntahla...tutup citer

alwan baru caner nak beli? kasi alamat ko.. ker dah kasi? sori ar, aku tak dpt.. ulang leh??? :P  :P  :P  
lihat apa yang dikata
jangan lihat siapa yang berkata

"we talk too much, love too little, lie too often.."

hairi

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2642
    • View Profile
    • wanzu's
takde komik dakwah ke
« Reply #125 on: January 05, 2004, 09:50:34 PM »
menarik! ko pernah buat komik dakwah gak ke?? post aa sikit2 apa yg pernah ko buat...

kalau ko rajin... meh aa join alwan aku :D

komik kristian vs muslim tu... berkotak2 kat pejabat PUM...
kena stop jualan atas dasar keselamatan...
nak memelihara kebebasan beragama  <_<

nak alwan ke?? boleh boleh... pm aku je aa


nuqarribu kulla ba'ied

kamal_san

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 24
  • Kamal-san
    • View Profile
    • iKomik
takde komik dakwah ke
« Reply #126 on: January 06, 2004, 05:57:42 PM »
Wah.Lama tak masuk pergh ni.

Hairi: Nak beli alwan!!!
Err .. website ko still tak de komik baru ... ehe , bila la nak dapat tengok komik hairi lagi...

Wani: Hmm ... ada website tak? Nak tengok kalau ada ... tak ramai orang yang buat komik berunsur islamik kan?

Anyway,bagi yang nak buat komik sebegini,teruskan usaha!
klik kat .....  [a href=\"http://www.ikomik.blogspot.com\"]ikomik.blogspot.com[/a] ...dan baca komik menarik ;)

shinju

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 10
    • View Profile
takde komik dakwah ke
« Reply #127 on: January 09, 2004, 11:39:41 PM »
Assalamualaikum..

Insya Allah.. kita sama-sama usahakanlah untuk kembangkan komik genre dakwah ni kan..

Minat juga nak lukis komik dakwah ni.. bila baca kat sini.. rasa semangat skit..

Aku boleh kut tolong-tolong sikit hairi dan sesiapa yang berminat.. jadi driver pun cukuplah.. :D

Apa kata korang semua menggunakan skill masing-masing untuk kembangkan komik dakwah ni..

selamat maju jaya semua..
« Last Edit: January 09, 2004, 11:41:34 PM by shinju »

shinju

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 10
    • View Profile
takde komik dakwah ke
« Reply #128 on: January 09, 2004, 11:44:13 PM »
To little sister Wani..

eh.. ada lukis komik dakwah juga ke.. ada sample tak.. nak juga tengok..

 

ICeSoul

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4668
  • Imagineer
    • View Profile
    • ICeSoul web
takde komik dakwah ke
« Reply #129 on: January 10, 2004, 03:03:18 AM »
hairi, apa cite skang nih.
dah nak start kumpul utk next publishing ke?
stok aku xde perkembangan la, since aku tgh tunggu tesis aku on, ditambah pulak dengan wacom aku yg dah arwah ..[graphire 2... in memory... Aug 2002-Jan 2004 :(]

kpd yg lain tu, usaha lagi. kite sama2 kembangkan genre ni ok! wassalam..

Panaharjuna

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1007
    • View Profile
    • http://panaharjuna.scriptmania.com
takde komik dakwah ke
« Reply #130 on: January 10, 2004, 04:04:08 PM »
B) assalamualaikum kepada encik Icesoul dan En Hairi ,

bila hang pa bedua nak mai UMBRA nih. Tempat ni dah gerhana lama dah sejak kepulangan hang pa berdua .Hehehe...datang le sini bawak sinar .Jazbah dan Nianku semakin pudar .Okeh? . Btw, korang punya gath kat utara dulu apa ceta ? .Ni Skynet dah buat Fanzine baru, tak terniat ka di hati hang pa berdua nak take a sneak view @ merangkap beli la @ bukanya mahal pun @ cuma RM 2.00 jer. Heheheh.....Amacam cardas ?, cardas ka cargas ? , kalau cargas kena tanya skynet la. Rm 2.00 jer , tapi kalau cardas....hehehehe..."ALI PUN ADA !!!!......." :lol:  
When silent is deadly,breaking the silent is necessary

Blog: http://panaharjuna.blogspot.com

Webpage: http://panaharjuna.scriptmania.com

shinju

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 10
    • View Profile
takde komik dakwah ke
« Reply #131 on: January 10, 2004, 10:40:42 PM »
weh.. panah.. awat UMBRA jadi gerhana pula.. kan idea bercambah-cambah kat situ.. ubder kan sentiasa dengan semangat dan motivasi yang tinggi.. kalau depa dua tu turun KL.. bolehlah sama-sama pergi UMBRA.. jumpa semua lagi..

Hairi.. 17hb ni turun mai sini ke tak..

insya Allah.. kita sama-sama kembangkan genre ni.. :D  

ICeSoul

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4668
  • Imagineer
    • View Profile
    • ICeSoul web
takde komik dakwah ke
« Reply #132 on: January 11, 2004, 03:30:35 AM »
aik, rajin betul si hairi nak turun kl. leh aku pesan kat dia jek cargas nih, oh ye pesan kat skynet burn skali cd comixfiesta tu, bukan selalu vcd ada muka sendiri kan kan kaaan? :P

skang ni tgh kumpul material lagik. org kat sini ckp aritu nak mintak submission utk mizan keluaran baru, tp takde follow up pun.. hmm ni payah ni, tgk la kena usaha sendiri jugak la nampak gayanye, nak harapkan bulan jatuh ke riba, baik letak cermin di atas riba.. dok gitu?

Aik, takkan la umbra gerhana kot? kurang pelawat ke skang nih? kena letak papan tanda tu, baru ramai mai ziarah :D. insya-Allah ada rezki muncul lagi la kot kat umbra.  

gornex

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1137
    • View Profile
    • lookout by sinachzawawi
takde komik dakwah ke
« Reply #133 on: January 11, 2004, 03:31:04 AM »
hairi,aku penah buat zaman skolah luh jer.. stok takder.. mmg buat utk diorg publish.. aku penah simpan tapi tak bwk balik umah.. ilang la tuh.. so,takleh tgk.. lagipon komik2 tuh sume ala2 komik skolah jer.. buat salah,org tegur pastuh insaf.. perli2 sket.. sama jer.. takperla.. aku pon nak tryy yg baru.. stroke aku pon byk berubah.. tapi aku respek ko...

 
lihat apa yang dikata
jangan lihat siapa yang berkata

"we talk too much, love too little, lie too often.."

hairi

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2642
    • View Profile
    • wanzu's
takde komik dakwah ke
« Reply #134 on: January 14, 2004, 02:46:10 PM »
hohohoho kopak ler aku selalu turun kl...
sekali turun mau abis seratus dua ratus...

aku dah masuk ngajar balik ni...
nak jalan mana2 pun tunggu cuti sekolah dan sabtu ahad jer...

panah... aku rasa hang la pembawa jazbah dan nian kat ofis umbra... hahaha, kalau hang mai je mesti happening :D

gornex... aku rasa better kalau ko kumpul balik artwork2 lama ko biarpun cikai...

aku start kumpul balik artwork2 aku masa f5...

artwork2 sebelum tu mmg byk... tp semua ilang ntah ke mana
(melingkup entah ke mana- kata2 wan kamaruddin ntv7 punye edisi siasat)

semua tu akan jadik kenangan2 balik pada ko..
dan mencetuskan motivasi pada ko...

ni lukisan aku masa 1998...
giler petak2 hahahaha



nuqarribu kulla ba'ied

mfrstudio

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 51
    • View Profile
    • MFR STUDIO
Re: takde komik dakwah ke
« Reply #135 on: December 02, 2010, 12:02:31 AM »
hu hu... tq brader aza and brader ice soul...

rasa2 macam kenal muslim87 ni... masri kalau tak silap... :)
join jugak kat sini ye? camane boleh masuk sini??

web saya tu saya cuba usahakan jadi web komik dakwah insyaAllah...

link yg lain?? ada satu... member satu sekolah saya dulu... skrg study kat australia...

http://ikomik.cjb.net

rasanya tak byk web komik dakwah ni... dah surf susah nak jumpa... kalau jumpa tolong paste kat sini url dia, ok?

saya setuju dgn pandangan brader azarimy.... kalau ada story islamic utk divisualize kan mesti ada yg akan lukis.... tak gitu??                   

mesej wanzu di atas adalah pada tahun 2003, 7 tahun kemudian, saya pastekan url ini: http://rindu.org/?page_id=93

inshaAllah akan ada 1000 komik dakwah dengan berpuluh-puluh pelukis komik amatur tua dan muda mnyertai perjuangan komik dakwah!