Author Topic: takde komik dakwah ke  (Read 19438 times)

muslimz87

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
    • View Profile
    • http://brothermasri.cjb.net
takde komik dakwah ke
« on: May 23, 2003, 03:15:16 PM »
assalamualikum...
nak tanye sikit mereka yang kat pergh nie tak berhasrat ke ank jadikan kartun sbg satu medium dakwah..yelah adripada buat kartun merapu baik buat yg ada unsur dakwah.dapat jugak saham kat akhirat.
saya nie bukanlah reti melukis kartun cuma suka lawat website nie.
ok tu ja nak cakp sebenarnya assalmualaikum..                    

azarimy

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6571
  • sabariah's back!
    • View Profile
    • azarimy's sketchstation v3.0
takde komik dakwah ke
« Reply #1 on: May 23, 2003, 03:26:48 PM »
waalaikumsalam wbt

sebenarnya mengenai isu komik dan dakwah ni ada banyak dibincangkan. aku sendiri cuba menyelitkan unsur2 islamik (tak semestinya dakwah) dalam komik2 yang aku buat. tapi generally, tak ramai antara artis kat sini yang merupakan penulis. penulis akan tulis skrip, artis akan visualize. so kalau nak komik dakwah, 1st sekali kena laaa ada ceritanya.

dalam pergh ni, secara umumnya ramai yang melukis. pandai tak pandai tu tak payah le tanye. bila kita melukis ni sebagai hobi, maka biasanya kita lukis laaa apa2 yang kita nak. so diorang pun lukis laaa yang merapu dan sebagainya. until we have people yang nak menulis komik dakwah (maybe u wannabe one of them), barulaa diorang ni akan lukis stuffs like that.

err... bukan semua dalam ni artis. kalau nak kira, kitorang semua ni comic enthusias je. suka suka.

but if u really wanna see komik dakwah, i would recommend hairi dan kawan2nya. diorang dah buat fanzine komik ala dakwah pun. cuma, tak diterbitkan di malaysia (chewah!). nanti aku panggil hairi kat dalam ni...                    

ICeSoul

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4668
  • Imagineer
    • View Profile
    • ICeSoul web
takde komik dakwah ke
« Reply #2 on: May 23, 2003, 04:47:58 PM »
ada kat sini sorang, tp dia postkan dalam website dia
aa nama dia hairi tp org panggil wanzu, pi kat sini ]] http://wanzu.cjb.net
pegi la, dia baru je renovet web dia, aku lak tukang proomo, hehehehe :)

aku rasa ada lagi, tapi tak jumpa @ dah tak update/dead. kalau ko ada, listkan je kat sini, ada laa nanti yg melawat, dapat gak saham kan? ;)                    

hairi

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2642
    • View Profile
    • wanzu's
takde komik dakwah ke
« Reply #3 on: May 24, 2003, 02:29:38 PM »
hu hu... tq brader aza and brader ice soul...

rasa2 macam kenal muslim87 ni... masri kalau tak silap... :)
join jugak kat sini ye? camane boleh masuk sini??

web saya tu saya cuba usahakan jadi web komik dakwah insyaAllah...

link yg lain?? ada satu... member satu sekolah saya dulu... skrg study kat australia...

http://ikomik.cjb.net

rasanya tak byk web komik dakwah ni... dah surf susah nak jumpa... kalau jumpa tolong paste kat sini url dia, ok?

saya setuju dgn pandangan brader azarimy.... kalau ada story islamic utk divisualize kan mesti ada yg akan lukis.... tak gitu??                    


nuqarribu kulla ba'ied

zict

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 379
    • View Profile
    • aleshaywannahavefun
takde komik dakwah ke
« Reply #4 on: May 24, 2003, 03:14:51 PM »
wanzu..dah ubah laman web ko ek..dulu aku gi tengok tengah renovate lagik..cun! ble laa wat komik dakwah banyak2 sket...                    


::LooK::LeaRn::Surv|ve::

hairi

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2642
    • View Profile
    • wanzu's
takde komik dakwah ke
« Reply #5 on: May 24, 2003, 03:33:02 PM »
hahahaaha web aku tu dah berapa kali aku renovate... asyik tukar2 je...

aku skrg dlm proses mengkartunkan cerpen "cinta sufiah" ada thread dia aku dah bukak...

ni artikel ada org fwd dlm mel aku... saper rajin meh kartunkan...

------]
Antara Nasrani, Majusi, Kafir, Anjing dan Babi.
This is a very thought provoking article. Thanks for an eye opening
reminder.

Dari manuscript lama yang tercatat di atas kulit kambing yang
dijumpai berkurun masihi di sebuah negara (middle east). Orang yang
menulis tidak dapat dikesan. Ini adalah sesuatu yang harus direnung
dan difikirkan bersama bukan setakat baca danlupakan, harap kita
semua dapat mengelakkan diri kita terjatuh dalam golonggan seperti
dalam manusriptdi bawah. Amin

seorang nasrani berkata, "saya amat bersyukur kepada Allah walaupun
saya dilahirkan dalam bangsa nasrani. Ini kerana saya lebih mulia
dari bangsa majusi.

seorang majusi pula berkata, " saya juga berasa amat bersyukur kepada
Allah walaupun saya dilahirkan dalam bangsamajusi. Ini kerana saya
lebih mulia dari orangkafir. (cuba kita meneliti dua perbualan
diatas, kita dapati kedua-dua kafir tidak mengaku mereka kafir dan
mereka saling membandingkan dengan orang kafir.... cuba kita lihat
pula apa orangkafir kata...)

orang kafir pula berkata, " sayajuga rasa bersyukur kepada Allah
walaupun saya dilahirkan kafir. Ini kerana kafir lebih mulia dari
dilahirkan sebagai anjing.

anjing pula berkata, " saya juga bersyukur kepada Allah walaupun saya
dilahirkan sebagai anjing. Ini kerana anjing lebih mulia dari
dilahirkan sebagai babi. (mari kita teka apakah kesudahan perbualan
ini, dan cuba kita teka apakah yang babi akan kata dan siapakah yang
babi akan bandingkan dengan dia........)

Babi pula berkata, "saya juga bersyukur kepada Allah walaupun saya
dilahirkan sebagai seekor babi. Ini kerana saya lebih mulia dari
manusia yang tidak solat atau sembahyang".

Ini adalah sebuah manuscript yangmemberi kesedaran kepada umat islam
yang masih tidur dan juga umat yang selalu membandingkan diri mereka
dengan insan yang lebih buruk dan lemah dari mereka. Jika ini
berterusan, umat islam tidak akan maju.

Tercatat di dalam al-quran, bahawa umat islam yang meninggalkan
solatnya akan menjadi semakin banyak dan lumrah pada akhir
zaman...... adakah ini akan berlaku atau sedang berlaku atau telah
berlaku?


aku nak exam esok ni... lepas exam je nanti terus aku lukis :D                    


nuqarribu kulla ba'ied

hairi

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2642
    • View Profile
    • wanzu's
takde komik dakwah ke
« Reply #6 on: May 27, 2003, 04:39:46 AM »
[img src="http://www.geocities.com/marihayn/manuskrip.txt"]

dah siap... sempoi je buat... :D                    


nuqarribu kulla ba'ied

ALYRIDURA

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4861
  • rajin+dedikasi+cekal = radikal
    • View Profile
    • komikajif
takde komik dakwah ke
« Reply #7 on: May 29, 2003, 01:02:43 PM »
ko punye skrip ni lebih kurang ceta pakcik aku je... dia orang alim la.. dia kata ceta tu di sampaikan tok guru tentang kisah seorang wali dari indonesia.                    

hairi

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2642
    • View Profile
    • wanzu's
takde komik dakwah ke
« Reply #8 on: May 30, 2003, 05:32:13 AM »
[img src="http://www.angelfire.com/comics/kamaluddinz/penampor01.jpg"]
[img src="http://www.angelfire.com/comics/kamaluddinz/penampor02.jpg"]

ni kartun yg member aku buat. aku suka kartun dia :)

brader aly... kongsi aa kat sini pengalaman brader aly melukis buku citer kisah2 nabi... ada kan?                    


nuqarribu kulla ba'ied

ubder

  • Mods
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3233
    • View Profile
takde komik dakwah ke
« Reply #9 on: May 30, 2003, 10:09:09 AM »
Best kartun ni..simple, membawa kita berfikir tanpa menghukum pembaca, dan ada unsur2 humornya...Jalan cerita yang bersahaja ni terasa lembut sampai mamat hardcore degil cam aku pun teringin nak ikut baca...Takder perli2 atau nada patronizing...Kalau komik2 dakwah buat camni, aku rasa memang akan mencapai pembaca yang dihajati... :h                    
one

"Tuez-les tous; Dieu reconnaitra les siens."
("Kill them all; for the Lord knoweth them that are His.")
-Albigensian Crusade

 Igitur qui desiderat pacem, praeparet bellum...
- Publius Flavius Vegetius Renatus

ALYRIDURA

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4861
  • rajin+dedikasi+cekal = radikal
    • View Profile
    • komikajif
takde komik dakwah ke
« Reply #10 on: May 30, 2003, 03:01:04 PM »
aku cume terlibat dalam menghasilkan ilustrasi saje, isi tak baca pun :D

lukis ikut arahan penulis, ape yang dia nak. tu je...                    

hairi

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2642
    • View Profile
    • wanzu's
takde komik dakwah ke
« Reply #11 on: June 01, 2003, 01:11:43 AM »
ubder]] best kan lukisan member aku tuh?? ada unsur humor dan isi penyampaiannya best. aku amat jeles dgn skill dia sampaikan mesej walaupun org lebih puji "lukisan" aku dari lukisan dia.

aly ]] ler... takkan tak baca langsung kot? main lukis je? takde simpan ke hasil2 lukisan tu? buku tu ada jual tak?                    


nuqarribu kulla ba'ied

WAVE RIDER

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6628
    • View Profile
takde komik dakwah ke
« Reply #12 on: June 01, 2003, 07:14:51 AM »
takyah jwb soklan kau nie.... dulu ada komik arqam... .. ada OK.. kan dah kena banned... takkan ko tatau.. selain diorang "terlalu jujur".. apa yg leh aku bgtau ialah "orang sekarang mmg takut dengan bende baik.."

ada LANUN- tapi last2 ujang sendiri pening ngan "haluan terlalu sederhana dan tabligh yg dipilih beliau...." dan kebetulan lak dia that time dia muflis sbb hutang percetakan satu juta dan kompeni MTV ngan LANUN + BUTIN LUBUK terpaksa ditutup..
 
last aku tau PERSATUAN ULAMA ada kuarkan komik Mengapa saya memeluk Islam.. based on true story... mmg heavy sket aaa.. citer debat kristian- islam... tapi kerajaan dah tarik/ banned dr pasaran komik penting tu.. lukisan rossem... kalau ko interested ko tanya aaa PERSATUN ULAMA MALAYSIA ada simpan lagi ke idak..  

wat masa nie memada la ngan ruang2 kecik kat UJANG macam TOK PUTIH tue... tak buleh banyak... org skang FOBIA ngan bende2 baik nie.. weeee...                    
"Everybody runs.. Fletcher.. everbody runs..."

hairi

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2642
    • View Profile
    • wanzu's
takde komik dakwah ke
« Reply #13 on: June 02, 2003, 09:51:12 AM »
shidi... ada org tanya aku pasal hukum melukis kartun... aku ada jawab menggunakan hujah apa yg telah dilakukan oleh PUM.

dan kartun debat kristian tu aku terlibat sikit je sbb ada senior aku keje kat PUM. aku pernah dpt offer lukis siri komik kisah2 nabi tp waktu tu aku baru dtg mesir nih... aku tak pandai bahagi masa sibuk itu ini last2 offer tu cancel... nyesal aku melepaskan peluang di depan mata....

tu sbb aku mintak pengalaman brader aly tuh                    


nuqarribu kulla ba'ied

ALYRIDURA

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4861
  • rajin+dedikasi+cekal = radikal
    • View Profile
    • komikajif
takde komik dakwah ke
« Reply #14 on: June 02, 2003, 10:20:20 AM »
Quote
aly ]] ler... takkan tak baca langsung kot? main lukis je? takde simpan ke hasil2 lukisan tu? buku tu ada jual tak?


semua drawing tu takde dalam simpanan pun, yang terbaru lupa nak scan. buku tu pun dah terjual kat market. setakat ni ceta nabi Musa A.S                    

ALYRIDURA

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4861
  • rajin+dedikasi+cekal = radikal
    • View Profile
    • komikajif
takde komik dakwah ke
« Reply #15 on: June 02, 2003, 10:23:41 AM »
pasal komik debat Islam ngan Kristian tu aku ade bace, kawan aku punye dah - allahyarham dah kawan aku tu...
memang heavyla. tak sesuai untuk tatapan orang bawah umur. sebab diorang bermain ngan fakta.                    

hairi

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2642
    • View Profile
    • wanzu's
takde komik dakwah ke
« Reply #16 on: June 07, 2003, 01:40:39 PM »
a ah komik tu terlalu berat. takleh baca gitu2 je macam komik2 yg lain....

tp komik tu dihramkan kerana sentimen keagamaan? kan?                    


nuqarribu kulla ba'ied

sinz

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1929
  • renz @ vl
    • View Profile
takde komik dakwah ke
« Reply #17 on: June 07, 2003, 01:47:44 PM »
erk..komik mana lak nih..korang je tau nih, kasi la clue skit.. takpe kat sini tak ramai bebudak                    
eh eh ade custom title rupenye :3

hairi

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2642
    • View Profile
    • wanzu's
takde komik dakwah ke
« Reply #18 on: June 10, 2003, 02:10:55 PM »
alahai. komik tu aku tinggal kat malaysia. kat mesir ni budak2 fotostat je. yelah komik tu dah takde jual sbb kena "haram" dek kerajaan malaysia (so called islamic kingdom). komik tu bagus utk buat reference terutama dari segi kepercayaan ketuhanan kristian.
nanti aku citer lebih2 takut kena "gam" plak kat pergh nih :D

anyway... komik tu dilukis oleh "rossem"                    


nuqarribu kulla ba'ied

ubder

  • Mods
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3233
    • View Profile
takde komik dakwah ke
« Reply #19 on: June 10, 2003, 03:08:32 PM »
Pada aku sebaik2 komik dakwah adalah komik yang sekali pandang orang tak label sebagai komik dakwah..Sebab orang yang nak disampaikan tu, akan lari sertamerta bila dengar syarahan..Komik keugamaan pulak lain, lebih bertujuan untuk menerangkan dengan lebih mendalam mesej kepada mereka yang sudah bersedia...Aku dulu ada baca komik dakwah yang banyak sangat unsur2 perli dan kurang pulak menonjolkan aspek2 positif..lalu aku pun tertanya, orang yang tulis tu bagus sangat ker?? Bagi aku, orang yang nak buat komik dakwah ni perlu mengkaji ilmu komunikasi dengan halus dan mendalam...

BTW tentang komik rossem tu, aku rasa tak salah kalau ko letak dalam satu website dan link kat sini supaya kitorang boleh tengok..                    
one

"Tuez-les tous; Dieu reconnaitra les siens."
("Kill them all; for the Lord knoweth them that are His.")
-Albigensian Crusade

 Igitur qui desiderat pacem, praeparet bellum...
- Publius Flavius Vegetius Renatus