Author Topic: Publishing a Book (in Malaysia)  (Read 5662 times)

JaymanJohn

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 5910
  • Cube taip :jayman: ...hahaha
    • View Profile
    • http://jaymanjohn.deviantart.com
Re: Publishing a Book (in Malaysia)
« Reply #20 on: August 02, 2010, 03:14:06 PM »
haha gobi my man, you can imagine and write..


tak boleh ke tulis cerita sendiri tanpa guna karekter FF? just change the character.. cannot?

Gobi1972

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 965
    • View Profile
Re: Publishing a Book (in Malaysia)
« Reply #21 on: August 02, 2010, 03:31:09 PM »
Bukannya tak boleh tetapi ada banyak kelebihan menulis fanfics. Antaranya :

1. Menulis dlm sesuatu garis-panduan. Mereka yg menulis fanfics ini kena ikut apa yg sudah tunjjuk dalam game, movies or TV show yg mereka nak tulis mengenai. Mereka tak boleh main suka2 je (ataupun karya mereka tak akan menarik minat).

2. Ianya satu latihan yg baik. Tak perlu susah payah memikirkan akan jalan cerita yg menarik. Mereka2 yg baru start menulis ini mungkin akan tersangkut dlm bab berfikir ini.

3. Boleh concentrate dlm developing cara penulisan itu sendiri serta cara menyampaikannya (dan bab grammer). Cara penulisan itu banyak jenis - ada yg menulis macam tulis memo, tulis proposal business, surat cinta, diary dsbnya. Cara penulisan saya pula - jenis klasik kerana ianya dipengaruhi oleh karya2 klasik dr penulis2 spt Mary Shelley, Bram Stoker, Arthur Conan Doyle, Edgar Allan Poe dll.

Menulis itu bukannya sesuatu kerja mudah. Mereka kena fikirkan cara mereka sendiri sebelum memulakan sesuatu project mereka sendiri.
I don't want to Carry anyone else's Burden - Squall of FF8.

JaymanJohn

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 5910
  • Cube taip :jayman: ...hahaha
    • View Profile
    • http://jaymanjohn.deviantart.com
Re: Publishing a Book (in Malaysia)
« Reply #22 on: August 02, 2010, 03:52:55 PM »
aiyo, you can cover the basic of the story making already


make original one la. you never know until you try. stop being in the FF boxxxx!

PhoenixByte

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 7420
  • RCW
    • View Profile
Re: Publishing a Book (in Malaysia)
« Reply #23 on: August 02, 2010, 04:04:35 PM »
ya la gobi..u can write ur own story oredi. takut ke?

Gobi1972

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 965
    • View Profile
Re: Publishing a Book (in Malaysia)
« Reply #24 on: August 02, 2010, 04:36:55 PM »
Wah ... banyaknya fan I di sini. :D

OK, sila tunggu lebih kurang 6 bulan lagi. Cerita yg saya sedang menulis sekarang ini, harap2 akan selesai dlm masa itu.
I don't want to Carry anyone else's Burden - Squall of FF8.

JaymanJohn

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 5910
  • Cube taip :jayman: ...hahaha
    • View Profile
    • http://jaymanjohn.deviantart.com
Re: Publishing a Book (in Malaysia)
« Reply #25 on: August 02, 2010, 06:54:14 PM »
fyi, i tak bacha you punya cerita. hehe

i baca gaya u tulis. wakaka crew. hmm.

Gobi1972

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 965
    • View Profile
Re: Publishing a Book (in Malaysia)
« Reply #26 on: August 03, 2010, 08:42:53 AM »
fyi, i tak bacha you punya cerita. hehe

i baca gaya u tulis. wakaka crew. hmm.

Gaya seseorang penulis berbeza antara satu sama lain. Lain orang lain caranya.

Contoh, Stephen King menulis dr tengah jalan cerita, kemudian mengunakan flash-back utk menceritakan latar ceritanya sebelum mengakhiri plot. Penulis2 klasik spt Mary Shelley pula menulis dr mula sampai akhir, bergantung kpd kepandaian beliau menulis serta kebolehannya mengekalkan keadaan teruja pembaca. Saya rasa penulis Harry Porter (Rowling kalau tak salah) pun ikut cara ini. Arthur Conan Doyle pula menulis spt menulis sebuah journal (kerana beliau berasal dr latar perubatan).
I don't want to Carry anyone else's Burden - Squall of FF8.

PhoenixByte

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 7420
  • RCW
    • View Profile
Re: Publishing a Book (in Malaysia)
« Reply #27 on: August 03, 2010, 10:30:15 AM »
so gobi..tulisla..teori sudah banyak. :)

Gobi1972

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 965
    • View Profile
Re: Publishing a Book (in Malaysia)
« Reply #28 on: August 03, 2010, 10:35:13 AM »
so gobi..tulisla..teori sudah banyak. :)

Thank ya. Working on it now.
I don't want to Carry anyone else's Burden - Squall of FF8.

orangdiam2

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1053
    • View Profile
    • researcherlife siries
Re: Publishing a Book (in Malaysia)
« Reply #29 on: August 03, 2010, 12:40:19 PM »
Encik Gobi, sekarang ni novel-novel thriller / sci fic pun dah banyak keluar di pasaran. Kalau di PTS, bahagian yang menguruskan novel thriller / sci fic ni adalah PTS Fortuna. Cumanya kalau nak menulis dengan PTS, gaya penulisan perlu ikut gaya PTS (Bahasa Melayu Tinggi). Editor di PTS Fortuna : syafiq@pts.com.my (maaf ya, saya menulis dengan PTS, jadi saya biasa dengan kaedah PTS)

Selain itu, alaf21 juga mengeluarkan novel thriller - antara penulisnya Ramlee awang Mursyid, Fadli al-akiti

Jemariseni (jemariseni.com) juga ada mengeluarkan novel seumpamanya - cth novel: Yuda di Padang Maya, Nama atas Kertas

Boleh cuba hantar karya encik gobi ke sana. Karya Encik Gobi yang sedia ada (fanfic final fantasy dan lain-lain) rasanya boleh juga dihantar dengan syarat nama watak dan tempat ditukar. (bimbang nanti ada isu dengan hakcipta di kemudian hari)

Oh ya, di mana hendak baca fanfic tulisan encik gobi tu?
« Last Edit: August 03, 2010, 12:45:35 PM by orangdiam2 »

Gobi1972

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 965
    • View Profile
Re: Publishing a Book (in Malaysia)
« Reply #30 on: May 11, 2011, 04:47:36 PM »
Sekarang ini, masih laku ke buku2 jenis triller di Malaysia? Saya tengok banyak yg macam tak minat. Terutamanya pembaca2 muda-mudi yg lebih banyak suka baca novel2 cinta dan remaja.

Frankly speaking, saya memang tak suka novel2 macam itu, buang masa je. Lebih suka kpd triller, historical dan sci-fi.
I don't want to Carry anyone else's Burden - Squall of FF8.

lianaroz

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
    • View Profile
Re: Publishing a Book (in Malaysia)
« Reply #31 on: May 30, 2013, 09:58:42 AM »
Siapa pernah post novel atau cerpen dalam laman web di bawah ni kemudian dapat tawaran terbitkannya?

http://www.penulisan2u.my

Apa pendapat kalian fasal laman penulisan ni? Kalau bagi saya tak dapat publish pun ia boleh diguna untuk test market dan mengasah bakat dalam mengarang sesebuah cerita.

Selain tu, cuma nak tahu; apa perkembangan novel En Gobi?



aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: Publishing a Book (in Malaysia)
« Reply #32 on: May 30, 2013, 01:16:50 PM »

Selain tu, cuma nak tahu; apa perkembangan novel En Gobi?


Aku yakin, dia telah menjadi sorang penulis novel thriller yg terkenal! Masakan tidak.. tengok saja nama2 penulis yg menjadi idolanya..


Cara penulisan saya pula - jenis klasik kerana ianya dipengaruhi oleh karya2 klasik dr penulis2 spt Mary Shelley, Bram Stoker, Arthur Conan Doyle, Edgar Allan Poe dll.

"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)