Author Topic: Petua Untuk Menguatkan Hati Semasa Menulis.  (Read 1835 times)

husnaasaip

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 16
    • View Profile
    • My Name Is Husnaa
Petua Untuk Menguatkan Hati Semasa Menulis.
« on: May 01, 2010, 07:45:33 PM »
Aku rasa semua orang ad/pernah mengalami benda ni, tak kisahlah samada pelukis ke, penulis ke, saintis ke.. Masalah: Tidak kuat hati.

Dalam menulis, bile tengah syok-syok aku tulis sesuatu cerita, tiba2 akan datang idea baru, yang mungkin lebih best dari idea yang sedang ditulis. Hendak betulkan semula, atau start again from scratch, memang impossible.

Jadik nak mintak pandangan dan pengalaman semua, petua-petua menguatkan hati, supaya stay dengan idea sedia ada.Mungkin ada kata-kata hikmat yang boleh membantu.

Atau adakah aku perlu berhenti, dan revise semula idea2 itu?

Ye lah, selalunya kita akan nakkan yang terbaik dari hasil pertama kita. Takut2 expectation yang terlalu tinggi tu akan menjadikan benda yang nak dibuat ni tak siap2..

Phoenix Tido

  • Premium Membership
  • Full Member
  • *
  • Posts: 714
  • bersara dari dunia melukisē (kot)
    • View Profile
    • .... setiap perbuatan ada balasannya... akhirat kelak
Re: Petua Untuk Menguatkan Hati Semasa Menulis.
« Reply #1 on: May 01, 2010, 08:39:21 PM »
Hmm, maksud anda tu -- writer's block?

Berhenti bermakna GAGAL. Antara cadangan Nix ialah letak tepi dulu karya anda. Sambung semula setelah anda kembali mempunyai semangat & idea utk sambung, teruskan.

Lainē idea kena tggu org lain reply.... Sekian~
Itu sahaja yang ku perlu lakarkan


Mockingbird

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1149
    • View Profile
    • http://amirhafizi.blogspot.com/
Re: Petua Untuk Menguatkan Hati Semasa Menulis.
« Reply #2 on: May 02, 2010, 01:52:51 AM »
Read. Write. Finish what you write.

- Neil Gaiman

Walau apa pun yang ko fikir pasal karya ko, walau banyak mana pun ko kena keji atau whatever, ketahuilah yang bila karya ko keluar, akan ada orang yang suka, akan ada yang tak suka. Kebanyakannya tak ambik peduli langsung. Risau pasal benda tu tak guna.

Malah, ko sendiri akan suka dan tak suka karya ko. Macam kalau ko dapat anak la. Ada benda ko suka, ada benda ko tak suka.

Kau bimbangkan kalau idea baru kau lagi bagus daripada idea lama kau? Kenapa? Apa yang kau takutkan? Makcik Bedah Mulut J***r?

Baguslah kalau idea baru kau lagi bagus daripada idea lama ko. Maknanya karya ko seterusnya akan lagi bagus. KATA KAU!

Kalau kau bimbang sangat, ko akan berenti menulis. Hasilnya? Hado?
Fabricati diem, punc

Phoenix Tido

  • Premium Membership
  • Full Member
  • *
  • Posts: 714
  • bersara dari dunia melukisē (kot)
    • View Profile
    • .... setiap perbuatan ada balasannya... akhirat kelak
Re: Petua Untuk Menguatkan Hati Semasa Menulis.
« Reply #3 on: May 02, 2010, 02:27:09 AM »
Teruskan menulis, wahai sahabatku.

Tu je kawe nok tulih.
Itu sahaja yang ku perlu lakarkan


husnaasaip

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 16
    • View Profile
    • My Name Is Husnaa
Re: Petua Untuk Menguatkan Hati Semasa Menulis.
« Reply #4 on: May 02, 2010, 03:02:29 AM »
Terima kasih, ye.  :)

Gobi1972

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 965
    • View Profile
Re: Petua Untuk Menguatkan Hati Semasa Menulis.
« Reply #5 on: July 01, 2010, 04:04:33 PM »
Aku rasa semua orang ad/pernah mengalami benda ni, tak kisahlah samada pelukis ke, penulis ke, saintis ke.. Masalah: Tidak kuat hati.

Dalam menulis, bile tengah syok-syok aku tulis sesuatu cerita, tiba2 akan datang idea baru, yang mungkin lebih best dari idea yang sedang ditulis. Hendak betulkan semula, atau start again from scratch, memang impossible.

Jadik nak mintak pandangan dan pengalaman semua, petua-petua menguatkan hati, supaya stay dengan idea sedia ada.Mungkin ada kata-kata hikmat yang boleh membantu.

Atau adakah aku perlu berhenti, dan revise semula idea2 itu?

Ye lah, selalunya kita akan nakkan yang terbaik dari hasil pertama kita. Takut2 expectation yang terlalu tinggi tu akan menjadikan benda yang nak dibuat ni tak siap2..

Bila saya tulis fanfics, benda2 macam ini biasa sangat terjadi. Sebab itu saya buat "skrip" dulu - tulis secara nota apa yg saya nak tulis di setiap chapter sebelum menulis.

Biasanya bila saya menulis fanfics, dan idea baru datang, saya tak akan tambahkan terus ke dalam fanfics saya, tetapi add dlm skrip aku utk ditambah kemudian. Bila draft saya siap, saya akan menbacanya dr mula, kemudian tambah apa2 yg saya rasa perlu di tambah sebelum menyelesaikan karya saya.
I don't want to Carry anyone else's Burden - Squall of FF8.

HELLORANGE

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1143
  • trima kaseyy!
    • View Profile
Re: Petua Untuk Menguatkan Hati Semasa Menulis.
« Reply #6 on: July 30, 2010, 10:47:39 AM »
good info..i LIKE
Itu sahaja yang ingin saya tuliskan..

Gobi1972

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 965
    • View Profile
Re: Petua Untuk Menguatkan Hati Semasa Menulis.
« Reply #7 on: July 30, 2010, 11:38:52 AM »
Kesimpulannya, bila nak menulis :

1. Tulis draft dulu (tak payah detail, cukup sbg rujukan) dlm buku nota.
2. Mula menulis karya anda - jangan ambil perduli akan kesilapan grammer dsbnya. Itu semua belakang kira.
3. kalau idea masuk - tulis dlm buku nota utk rujukan.
4. Habiskan karya anda, baca semua apa yg anda tulis.
5. Tambah idea baru, ataupun ubah suai apa yg anda tak nak. Also, check grammer.
6. Bila puas hati, publish.

Dua nasihat dr seorang penulis fanfics macam I (mungkin tak laku lah, tetapi saya bagi juga)

1. Jangan paksa diri menulis. Kalau tak ada idea atau sudah jam, buat kerja lain dulu. Menulis itu spt "casting magic" - kena ada tenaga minda utk menulis. Saya pun, paling banyak saya boleh menulis dlm sehari pun - mungkin 4 - 5 helai (dlm Microsoft Word 97).

2. Jangan nak ubahsuai mengikut kehendak orang lain. Be unique dan tunjjukan keunikan mu dlm karya mu. Spt aku, style aku menulis adalah berdasarkan novel2 klasik spt Bram Stoker's Dracula, Arthur C. Doyle's Sherlock Holmes dan Mary Shelley's Frankenstein. Walaupun ianya penuh dgn grammatical error (menurut guru bahasa English aku), tetapi ianya unik style aku sendiri.
I don't want to Carry anyone else's Burden - Squall of FF8.

husnaasaip

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 16
    • View Profile
    • My Name Is Husnaa
Re: Petua Untuk Menguatkan Hati Semasa Menulis.
« Reply #8 on: August 18, 2010, 08:33:26 PM »
Tenkiu gobi1972 kerana sudi share. :)

Gobi1972

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 965
    • View Profile
Re: Petua Untuk Menguatkan Hati Semasa Menulis.
« Reply #9 on: September 01, 2010, 10:39:31 AM »
No problem.

Dan ingat kata hikmat - "Be unique". Jangan tiru orang lain (buta2) dan jangan malu dgn keunikan anda.  :D
I don't want to Carry anyone else's Burden - Squall of FF8.