Author Topic: Komik Motivasi  (Read 10985 times)

JaymanJohn

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 5910
  • Cube taip :jayman: ...hahaha
    • View Profile
    • http://jaymanjohn.deviantart.com
Komik Motivasi
« on: July 05, 2012, 11:59:00 PM »
Yaaa mari hidupkan kembali seni komik! Pergh style! YEHAA!


okay dipendekkan cerita, aku dah lama tak melukis. tetiba nak lukis balik. sekian terima kaseh.



dipanjangkan cerita aku dah lama tak melukis.. antara sebabnya aku rasa memang takda cerita yang menarik pong nak dishare dekat orang luar sana.

nak lukis cerita lawan2 = dah ramai orang buat...
nak buat cerita cinta = aku ni umur dah berapa nak main cintan cintun ni...
nak buat adventure = one piece satu episod pong aku tak baca..

memang takdak idea. yang pernah aku terfikir cuma nak buat komik pasal game tapi tu pong takda arah tuju jugak.. so aku terfikir pulak nak buat komik 'komuniti' berdasarkan topik HARI INI ANDA tu.. kalau kaji balik topik2 tu boleh kata semua post kat dalam tu boleh dijadikan cerita.. sebab rata2 dok cerita problem lepas tu ada penyelesaian dia. and most of all = it's malaysian!

tapi aku still rasa idea tu takkan meletup.. kalau meletup pong probably ends up being just another comic with no value...

so boleh dikatakan aku memang dah tinggal habis la semangat nak bikin komik... walaupong aku tengok life is good betul geng2 komik M ni dekat facebook sana..

nak buat komik dakwah tapi diri ni takde ilmu... hmm


so aku tinggalkan semua tu... fokus benda lain.. sampai lah baru2 ni bila aku pergi jumpa sorang mamat ni dekat seminar, kitorang borak la sama2.. tetiba dia bukak cerita yang dia ada plan nak buat komik motivasi..

bila aku dengar komik motivasi sebab dia nak motivate orang2 muda dengan komik = aku terus offer diri. ntah la apsal aku pong tak tau, maybe aku dah jumpa sebabnya kot. komik motivasi. why not?

kalau tengok dekat market, komik motivasi pong buleh tahan hype dia.. contohnya komik Misi 8A? 7A? dengan manga Bakuman itu hari.. meletup wooo. lagipun komik jenis ni bukannya mengarut. ada lesson and pengajaran..

tapi jujurlah, tujuan utama aku buat komik kali ni ialah nak sampaikan cerita, beri motivasi, bukannya buat cerita lepas tu jual semata2.

okay so that's it! dengan serta merta aku on projek ni dengan dia..
« Last Edit: July 06, 2012, 12:14:50 AM by JaymanJohn »

JaymanJohn

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 5910
  • Cube taip :jayman: ...hahaha
    • View Profile
    • http://jaymanjohn.deviantart.com
Re: Komik Motivasi
« Reply #1 on: July 06, 2012, 12:10:34 AM »
okay mesti korang tertanya2 punya = komik motivasi apa yang aku nak buat ni??? aku ni pandai motivasi ke???


ni pong cerita kelakar jugak ni... sebenarnya antara sebab kenapa aku tak melukis komik ialah aku takda idea nak tulis stori... tapi mamat yang aku jumpa ni banyak idea/story pulak tapi tak reti melukis! so saling melengkapi lah ni chewah hahahahaha :D

mamat ni nama dia Ammar Zahar, sorang internet marketer yang banyak idea macamana nak lariskan bisnes seseorang.. tapi sekarang ni dia nak approach orang dengan menggunakan komik sebagai medium memberi motivasi.. no nonsense, just motivation through stories in internet markeing..

so yeah, mostly cerita dia ni berkisarkan perniagaan internet lah yang menjadi trend sekarang ni dekat malaysia..



aku tanya dia dah ada cerita ke? dia kata belum tulis.. and aku pon agak tak tau la apa status dia dengan cerita dia ni.. adakah dia dah plan habis atau instant idea? yang aku tau mamat ni memang banyak idea laa..

so aku mintak dia draf cerita pertama. and so, dia draflah... and aku pong, happily completekan cerita ni dalam masa 4 hari (6 muka surat)


so yeah, selamat membaca!
















okay aku tau ni bukan the best yang aku boleh buat, tapi this is the first time aku draw seriously selepas bertahun2! YEHAAAA

okay so ceritanya akan berkembang dengan lebih besarlah, maybe lepas ni adik dia ni kena langgar sebab buat something, lepas tu barulah abang ni bertungkus lumus cari duit dekat tenet ni semata2 nak selamatkan adik dia yang eksiden... and the rest goes on sampailah abang dia jadi kaya...


so sekarang ni aku nak mintak pendapat korang, adakah cerita ini boleh berkembang? macmana nak menyedapkan lagi cerita macam ni? sebarang komen dialukan

yang aku nampak hanyalah nak jadikan komik ni macam Bakuman...okay ke?  fuhh besar angan2


sekian! terima kasih kerana membaca! dan berilah komen ye.. pergh ni sunyi sangat dah ni




edit: 2x edit soalan ako... sori for kekeliruan
« Last Edit: July 06, 2012, 01:43:32 AM by JaymanJohn »

hairi

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2642
    • View Profile
    • wanzu's
Re: Komik Motivasi
« Reply #2 on: July 06, 2012, 12:24:57 AM »
Pernah baca Komik Niaga? www.komikniaga.com


nuqarribu kulla ba'ied

JaymanJohn

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 5910
  • Cube taip :jayman: ...hahaha
    • View Profile
    • http://jaymanjohn.deviantart.com
Re: Komik Motivasi
« Reply #3 on: July 06, 2012, 12:27:21 AM »
hahahaha pernah! jenis one shot macam tu pun agak okay... tapi maybe aku buat berepisod kot :D

hairi

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2642
    • View Profile
    • wanzu's
Re: Komik Motivasi
« Reply #4 on: July 06, 2012, 12:29:57 AM »
Dia ada e-magazine. Dah isu ke-8. Type komik kau ni macam yang diorang publish.


nuqarribu kulla ba'ied

ALYRIDURA

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4861
  • rajin+dedikasi+cekal = radikal
    • View Profile
    • komikajif
Re: Komik Motivasi
« Reply #5 on: July 06, 2012, 12:32:56 AM »
mane pegi kerajinan ko wat BG la Jayman... ni kosong sgt! variasikan kotak2 panel tu la.. baru nak maju sikit

JaymanJohn

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 5910
  • Cube taip :jayman: ...hahaha
    • View Profile
    • http://jaymanjohn.deviantart.com
Re: Komik Motivasi
« Reply #6 on: July 06, 2012, 12:33:32 AM »
gah.. aku dah lama tak bacha komik... last aku download hari tu episod keberapa ntah.. tapi tak sempat bacha sebab kija opis busy sangat masa tu.. maybe aku korek sikit kot dari sana hahah! temasehh!!

JaymanJohn

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 5910
  • Cube taip :jayman: ...hahaha
    • View Profile
    • http://jaymanjohn.deviantart.com
Re: Komik Motivasi
« Reply #7 on: July 06, 2012, 12:35:09 AM »
mane pegi kerajinan ko wat BG la Jayman... ni kosong sgt! variasikan kotak2 panel tu la.. baru nak maju sikit


hahahaha terima kaseh!!!! lama no kao tak masuk sini ye! hehehhe

tu lah! aku agak ketinggalan sebenornye dalam ilmu komik ni... serious memang dah lama gila tak bacha komik.. so skill pong aku just lukis ikut kepala otak aku je heheh!

anyway, cerita camana? ada komen apa2 tak? itu yang penting sebenarnye hehe :D

vrempire

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 961
    • View Profile
    • VREMPIRE LAIR
Re: Komik Motivasi
« Reply #8 on: July 06, 2012, 12:59:09 AM »
Haloo jayman, lama la tak tgk hang lokes hehe..

well komen aku yg dah lama pencen bace komik ni:
1) Lukisan: kosong tapi kemas
2) Dialog: Natural dan tak berbunyi cam tgk filem "Maria Mariana".
3) Jalan Cerita: Setakat page yg terakhir tu, masih belum buat gua stim lagik hehe...

JaymanJohn

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 5910
  • Cube taip :jayman: ...hahaha
    • View Profile
    • http://jaymanjohn.deviantart.com
Re: Komik Motivasi
« Reply #9 on: July 06, 2012, 01:06:24 AM »
Haloo jayman, lama la tak tgk hang lokes hehe..

well komen aku yg dah lama pencen bace komik ni:
1) Lukisan: kosong tapi kemas
2) Dialog: Natural dan tak berbunyi cam tgk filem "Maria Mariana".
3) Jalan Cerita: Setakat page yg terakhir tu, masih belum buat gua stim lagik hehe...

CES Vrem! Aku lagi la rindu kat kau punya komik! aku maseh simpan lagi SERRAM yeahuu!!

1) wahaha aku nak cepat sebenarnya... ok next time aku try lagi elok eheheh, maseh!
2) hahaha skrip bukan aku punya taw =3 sebab penulis suka buat skrip pementasan drama.. so tu yang dia tau tulis skrip tu hehe
3) hahaha terima kaseh..

tapi jujur la, apa kao rasa komik ni akan jadi? another Bakuman? Another Misi 8-A? sebab aku rasa nak jadikan komik ni macam tu sebenarnya.. tapi tak tau la elok ke tak..

Skynet

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: Komik Motivasi
« Reply #10 on: July 06, 2012, 01:09:04 AM »
ok je komik ni..cuma pendapat aku sama cam vrem...setakat page last tu tak cukup stim lg..ayuh, letak lg skit..keh3.


vrempire

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 961
    • View Profile
    • VREMPIRE LAIR
Re: Komik Motivasi
« Reply #11 on: July 06, 2012, 01:10:57 AM »
Aisey bro..sori la. aku tak baca lagik komik2 yg ko mention tu.
Komik terakhir yg au baca dragon ball z. Bila last baca? usahlah ditanya hahaha...

anyway, rasanya ada prospek kalau ko selit2 dgn unsur humor dan komedi.

JaymanJohn

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 5910
  • Cube taip :jayman: ...hahaha
    • View Profile
    • http://jaymanjohn.deviantart.com
Re: Komik Motivasi
« Reply #12 on: July 06, 2012, 01:16:25 AM »
ok je komik ni..cuma pendapat aku sama cam vrem...setakat page last tu tak cukup stim lg..ayuh, letak lg skit..keh3.

hahahaha tima kaseh! tima kaseh! 2nd episod akan datang kalau masa mengizinkan! tima kaseh! :D

Aisey bro..sori la. aku tak baca lagik komik2 yg ko mention tu.
Komik terakhir yg au baca dragon ball z. Bila last baca? usahlah ditanya hahaha...

anyway, rasanya ada prospek kalau ko selit2 dgn unsur humor dan komedi.


hmmm.. betul jugak ye? hahaha okay okay! noted! terima kaseh!

fuhhh.. layan la Bakuman kat tenet sana, best woo.. aku sampai sekarang tak habis baca lagi sebab busy, ni ada masa nak sambung balik ekeke. tapi memang something new laa...

ahmedfani

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 14
    • View Profile
    • Fanikatun.com
Re: Komik Motivasi
« Reply #13 on: July 06, 2012, 01:33:08 AM »
Page 1: Baca
Page 2: speed reading
Page 3 dan seterusnya: scrolling...scrolling... (sambil melihat visual secara pantas)
-Habis.
Lalu terbaca text seterusnya "silalah komen".
Lalu terfikir "aa..nak komen apa?"

Itu saja komen dr saya. Sekian terima kasih.  :)


JaymanJohn

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 5910
  • Cube taip :jayman: ...hahaha
    • View Profile
    • http://jaymanjohn.deviantart.com
Re: Komik Motivasi
« Reply #14 on: July 06, 2012, 01:40:44 AM »
Page 1: Baca
Page 2: speed reading
Page 3 dan seterusnya: scrolling...scrolling... (sambil melihat visual secara pantas)
-Habis.
Lalu terbaca text seterusnya "silalah komen".
Lalu terfikir "aa..nak komen apa?"

Itu saja komen dr saya. Sekian terima kasih.  :)



hahaha terima kaseh kerana sudi membaca.. :D

ahmedfani

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 14
    • View Profile
    • Fanikatun.com
Re: Komik Motivasi
« Reply #15 on: July 06, 2012, 01:45:01 AM »
Agaknya mungkin saya tak memerlukan motivasi setakat ini. Mungkin akan membacanya dgn penuh perasaan di saat down dan memerlukan motivasi. Kesimpulannya, komik ini tak sesuai untuk golongan yg bermotivasi tinggi.

JaymanJohn

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 5910
  • Cube taip :jayman: ...hahaha
    • View Profile
    • http://jaymanjohn.deviantart.com
Re: Komik Motivasi
« Reply #16 on: July 06, 2012, 01:48:15 AM »
well... saya lebeh suka membincangkan hala tuju komik ini.. adakah genre cerita ini boleh menjadi seperti Bakuman atau Misi 8-A? atau adakah sekadar sesuai menjadi komik one shot sahaja..

nuox71

  • Pro Membership
  • Junior Member
  • *
  • Posts: 477
  • bla bla bla bla
    • View Profile
    • etixkocan & etixcici
Re: Komik Motivasi
« Reply #17 on: July 06, 2012, 01:58:38 AM »
cerita ini akan berkembang. pembikin cerita ini ada kemahiran mempulas terbalik kan situasi.  :)

JaymanJohn

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 5910
  • Cube taip :jayman: ...hahaha
    • View Profile
    • http://jaymanjohn.deviantart.com
Re: Komik Motivasi
« Reply #18 on: July 06, 2012, 01:59:51 AM »
cerita ini akan berkembang. pembikin cerita ini ada kemahiran mempulas terbalik kan situasi.  :)

hahaha tima kaseh nuox.. jauh beno bakuman dengan diri ini ekeke

mfrstudio

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 51
    • View Profile
    • MFR STUDIO
Re: Komik Motivasi
« Reply #19 on: July 06, 2012, 08:49:51 AM »
bismillah.

ini sebuah pendapat dari saya seorang pembaca komik yang berusaha mengadakan halatuju dalam komik yang dilukis sendiri.

komik di atas satu permulaan yang baik untuk sebuah cerita yang boleh dikembangkan dengan diselit bermacam jenis motivasi, ilmu kehidupan hatta dakwah islamiyah sendiri. jika satu hari en.jayman berputus asa untuk meneruskan komik ini, saya boleh meneruskannya dan menamatkannya dengan sebuah pengajaran berimpak kuat. huhu..

dengan kata lain, saya memuji usaha ini, dan bersyukur pelukis komik mula mencari kepuasan sebenar seorang mangaka- iaitu meletakkan halatuju yang bermanfaat untuk tamadun manusia dalam komik. teruskan koloborasi dengan ammar zahar itu, dan saya fikir satu masa, en.jayman sendiri boleh berdiri atas kaki sendiri dalam meletakkan halatuju komik sendiri, seterusnya jalan cerita, plot, pengajaran, ilmu, motivasi dan dakwah semuanya akan timbul sendiri dalam proses melukis komik tersebut.

apa yang penting, jangan fikir untuk puaskan pembaca komik, tapi puaskan jiwa sendiri yang dahaga untuk MENYUMBANG PADA TAMADUN MANUSIA.

dari segi lukisan dan panel, saya sebagai seorang awam pembaca komik, amat senang membacanya tidak serabut seperti komik yang saya lukis sendiri: KOMIK MISI MATEMATIK ini.