Author Topic: kalau ada karya pada sapa nak hantar  (Read 4728 times)

jimmyduh

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
    • View Profile
kalau ada karya pada sapa nak hantar
« on: December 23, 2009, 04:40:12 PM »
Assalammualaikum
sori aku baru je masuk forum ni. tak paham lagi selok belok . Cuma nak tanya kalau kita ada karya pada sapa nak hantar? Berapa akan ambil kira macam mana. Aku dah ada skrip dan lukisan aku lukisan aku sendiri. cita ada dua timeline. maknanya ada dua citer satu lagi dilukis oleh adik aku( dalam pembikinan)

yondaime_kazekage

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1935
  • paradox govern our lives. f#$@*& paradox!!
    • View Profile
Re: kalau ada karya pada sapa nak hantar
« Reply #1 on: December 23, 2009, 04:46:11 PM »
kartun ke komik?
err.. ada baiknya kau preview sket teaser kat sini
kalau power-mower, ada je yg akan menghulurkan kontek dgn segera
walk away. u need to do that sometimes..

f-one-r

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 822
  • aim to be the greatest comic artist..!
    • View Profile
    • My Deviantart
Re: kalau ada karya pada sapa nak hantar
« Reply #2 on: December 23, 2009, 04:54:17 PM »
peh.. nih adek jimi nih.. kompem pawe!
Seorang Lelaki Yang Akan Mengubah Dunia.

feeqry

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 671
  • Melukis Komik Adalah Kerja Kami
    • View Profile
    • Dunia Feeqry
Re: kalau ada karya pada sapa nak hantar
« Reply #3 on: December 23, 2009, 04:56:05 PM »
tunjuk la sket komiknya.. :P

jimmyduh

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
    • View Profile
Re: kalau ada karya pada sapa nak hantar
« Reply #4 on: December 23, 2009, 05:31:21 PM »
komik... em. teasernya ok

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: kalau ada karya pada sapa nak hantar
« Reply #5 on: December 23, 2009, 07:03:17 PM »
Aiii.. cam malu2 je nak tunjuk? Heheh! Malu kalu, sendiri baca je la..
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

jimmyduh

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
    • View Profile
Re: kalau ada karya pada sapa nak hantar
« Reply #6 on: December 23, 2009, 11:32:27 PM »
hahah lawak macam ni boleh melemahkan semangat. tak lawak. kalau buat nak baca sendiri baik simpan. tak payah tanya sini. Tak pon baik jual cara underground macam aku buat zine dulu.. sabo nak scan dulu... tapi tengok sikit je la...

yondaime_kazekage

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1935
  • paradox govern our lives. f#$@*& paradox!!
    • View Profile
Re: kalau ada karya pada sapa nak hantar
« Reply #7 on: December 24, 2009, 01:27:35 AM »
aik? kao marah ke org tanya camtu?

kalau biasa buat cara underground mesti power ni. tak saba nya aku nak tgk..
walk away. u need to do that sometimes..

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: kalau ada karya pada sapa nak hantar
« Reply #8 on: December 24, 2009, 09:42:30 AM »
Sensitif betul.. aku tanya tu sebab nak tgk. Tapi tak pe la, anggap je aku abaikan thread ni lps ni. Gud luck!
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

jimmyduh

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
    • View Profile
Re: kalau ada karya pada sapa nak hantar
« Reply #9 on: December 24, 2009, 09:07:37 PM »
hehe dua-dua sensitif ropenyer. tak mara tapi bila tengok orang muka ganas kata mcam tu cuak gak...
jiwa astetika.... faham....
apa apa pun ni teaser( betul ke sebutannya??)  komik yang aku buat stail manga  lebih kurang dua tahun lepas terpaksa simpan sebab aku sibuk dengan kerja aku. Tapi aku tunjukkan sikit je... Hasil terbaru sedang di inking dan final touch up( baru blajo guna Photosock) Watak sama tapi jalan citer yang berlainan. err nak letak synopsis ke? atau skrip? sori takde belon dialog sebab ake letak pada kertas lain. Dan sebenarnya yang ni aku buat experimental kononnya nak anto pada Gempak! tapi tak jadi.








katon_aqhari

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2633
  • Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
    • View Profile
    • My Others links
Re: kalau ada karya pada sapa nak hantar
« Reply #10 on: December 25, 2009, 02:08:44 AM »
kena perkemas kan lg inking kao ni...figure drawing pon dah nak tajam utk manga...erm apa lg ek...shadow tone tu kalau ada letak kan skali...nak jimat touch up guna photoshop je..lg...erm...jap jap....pasang rokok jap....pastu teknik kao hitam kan background tu elak kan drp nmpk garisan2nye...guna photoshop lg skali utk kaler itam tu kalau nak jimat kan dakwat...erm lg apa ek...aduh asap masuk idung...takpe la...t kalau ada kurang2 tu kwn2 sini akan tambah kan lagi lauk utk kao...kipidap...

f-one-r

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 822
  • aim to be the greatest comic artist..!
    • View Profile
    • My Deviantart
Re: kalau ada karya pada sapa nak hantar
« Reply #11 on: December 25, 2009, 02:12:34 AM »
apehal kau komen cam real enche katon? hahaha..

peh.. aku kalo dapat page cenggini, mau tambah lagi rendering2.. huhu.. syiok maa..
Seorang Lelaki Yang Akan Mengubah Dunia.

feeqry

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 671
  • Melukis Komik Adalah Kerja Kami
    • View Profile
    • Dunia Feeqry
Re: kalau ada karya pada sapa nak hantar
« Reply #12 on: December 25, 2009, 02:16:42 AM »
hahaha..kelakar sungguh en katon kita ni.... :P

yondaime_kazekage

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1935
  • paradox govern our lives. f#$@*& paradox!!
    • View Profile
Re: kalau ada karya pada sapa nak hantar
« Reply #13 on: December 25, 2009, 09:11:39 AM »
ntahnya,
da berapa lama kau dlm industri ni? rendring ala kadar je aku tgk. sketching pun tak padam kemas. leceh budak grafik nak adjust contra- bright nak padam tu.
pas tu banyak escapism close shot. ni kerja malas dik oi

aku rasa byk kena lukis balik-utk sampai level-level komik genre kau.
selain dari tu aku rasa kau berbakat besar la, anggap je la ni baru permulaan. carry on
walk away. u need to do that sometimes..

ICeSoul

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4668
  • Imagineer
    • View Profile
    • ICeSoul web
Re: kalau ada karya pada sapa nak hantar
« Reply #14 on: December 25, 2009, 11:22:15 AM »
cite mimpi ke ni? ermm.... polish lagi le kot..

Skynet

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: kalau ada karya pada sapa nak hantar
« Reply #15 on: December 25, 2009, 12:09:11 PM »
lenkali jgn tebuk lubang kt artwork ori..letak dlm file holder yg clear tu..kalau nk publish mau mengamuk budak grafik nk kena tacap 1-1..

no komen utk artwork ko sbb ko tak mintak utk dikomen. :D

menjawab soklan thread ni:
aku rasa ko bole try antar proposal/sampel dulu kt PTS..
« Last Edit: December 25, 2009, 12:11:30 PM by Skynet »


jimmyduh

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
    • View Profile
Re: kalau ada karya pada sapa nak hantar
« Reply #16 on: December 26, 2009, 11:29:49 AM »
hehehe therima kasih semua. artwork ni aku buat dua tahun lepas. Disebabkan pindah rumah/tempat kerja tebuk lubang terus masuk fail peribadi.
Kesimpulannya:
1. perkemas inking
2. shadow tone letak skali kalau ada
3. teknik hitamkan background tu elakkan dari nampak garisan.
4. tambah rendering.(ke rendaring ropol-ropol hehe)
5. sketching kena padam kemas
6. escapism close shot-kurangkan
7. citer mimpi macam mana?? sori. Tak cadang nak buat citer mimpi. Skrip dan jalan citer sains fiksyen.
8. err.. PTS tu apa? sori baru kluo utan jadi tak brapa tau.

pada perkiraan aku la tak pernah masuk industri komik ni. Dulu 1998 waktu form 4 buat Fanzine dan selitkan artwork. Sampai #5 masukkan komik tapi jual pada 7 orang je sebab masuk maktab. Kira ni baru nak masuk industri ni. Dulu Industri underground la kot.
Artwork terbaru akan dimasukkan sebolehnya sebelum buka sekolah ni.... Nak kena cari scanner lagi...

jimmyduh

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
    • View Profile
Re: kalau ada karya pada sapa nak hantar
« Reply #17 on: December 26, 2009, 04:51:34 PM »
aku rasa baik kome komen skali la... sebabnya boleh perbetulkan dalam artwork satu lagi.

alongluiz1992

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
    • View Profile
Re: kalau ada karya pada sapa nak hantar
« Reply #18 on: July 18, 2014, 10:59:10 PM »
tmpang tnye wlaupon post ni dah lme, klo sya nk tnjuk kn hsil kje sya kt sni bleh?
sya just nk tau thap sy kt mne, kmen jjur ikhlas amt dhrapkan :)
prma skali sy ni amatur gler dalm lukis komik, x pnh antar kat mne2,
cuma suka2 je wt kmik kt umah, ble nmpk de owng tnjuk krya die kat sni, n trima kmen yg sngt2 mmbina,
2 yg buat sya rse nk tnjukkn hsil kje sya jgak
:)
sila bagi kmen ye sesiapa je yg mlihat
thak you.
:)

Komik ni aq buat ske2 je mse free, bru de dlm 8 page je cmtu
slmt mlihat ye
:)



« Last Edit: July 18, 2014, 11:21:21 PM by alongluiz1992 »

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: kalau ada karya pada sapa nak hantar
« Reply #19 on: July 19, 2014, 12:16:26 AM »
Boleh je. Silakan. Bukak satu thread baru utk up artwork ko kat ruang Finished Work @ Masterpiece ataupun Sketch @ Conteng, mana2 sesuai. Sblm tu, blajar cara nak paste gambar.. coz aku tak nampak pun ape2 artwork ko kat atas tu. Ke aku je yg tak nampak?

BTW, welcome to Pergh! Kalau lambat org bagi komen, faham2 la.. warga Pergh ni bz sikit dgn kehidupan masing2. So, tu yg jarang2 ade. Eheheh!
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)