Author Topic: Toon Boom vs Anime Studio  (Read 3960 times)

kakitoon

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 50
    • View Profile
    • Kakitoon Animation Studios
Toon Boom vs Anime Studio
« on: December 31, 2009, 06:41:41 PM »
I was wondering, which is the best software to use to create 2D cartoon?
http://www.flashout.net - blogging on toys n stuff
http://blog.kakitoon.com - blogging on cartoon n stuff

d4z

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3933
  • Black Sun
    • View Profile
    • profile design ambe...
Re: Toon Boom vs Anime Studio
« Reply #1 on: December 31, 2009, 06:52:13 PM »
software is just a tool..kualiti dan creativity terletak pada insan itu tersendiri..huhu...

kebanyakan aku tgk bdk2 ni pakai flash je.. ermm aku kureng arif bende 2d animation ni.. tp bg aku kualiti dan tech flash dah almost secantik manual 2d cartoon.. huhu..

so dah beli software ke utk pre-seed tu?




visit my online Design Profile at http://www.coroflot.com/riderx
my design+life related blog at http://riderxdesign.blogspot.com/

kakitoon

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 50
    • View Profile
    • Kakitoon Animation Studios
Re: Toon Boom vs Anime Studio
« Reply #2 on: December 31, 2009, 07:00:17 PM »
software is just a tool..kualiti dan creativity terletak pada insan itu tersendiri..huhu...

kebanyakan aku tgk bdk2 ni pakai flash je.. ermm aku kureng arif bende 2d animation ni.. tp bg aku kualiti dan tech flash dah almost secantik manual 2d cartoon.. huhu..

so dah beli software ke utk pre-seed tu?

Preseed does not include the purchase of software. So we need to choose the software carefully.

Currently we are using Anime Studio, so far so good, better then Flash.
Here its one of our work using Anime Studio
<a href="http://www.youtube.com/v/QAIyxZ81g5s&amp;hl=en_US&amp;fs=1&amp" target="_blank" class="new_win">http://www.youtube.com/v/QAIyxZ81g5s&amp;hl=en_US&amp;fs=1&amp;</a>

But recently we heard lot of ppl using Toon Boom, even the latest Disney animation, Princess and Frog also used that software.

So, we are now stuck here.. use Anime Studio or Toon Boom. Oh ya, coz we have no experience in Toon Boom, that why I m asking around.
http://www.flashout.net - blogging on toys n stuff
http://blog.kakitoon.com - blogging on cartoon n stuff

d4z

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3933
  • Black Sun
    • View Profile
    • profile design ambe...
Re: Toon Boom vs Anime Studio
« Reply #3 on: December 31, 2009, 07:28:36 PM »
better stick dgn apa yg kita dah pandai..if pakai toonboon lak mesti kena train kejap.. tp if masa dlm jadual itu membenarkan why not try to use it if it is much better than anime stdio..huhu




visit my online Design Profile at http://www.coroflot.com/riderx
my design+life related blog at http://riderxdesign.blogspot.com/

kakitoon

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 50
    • View Profile
    • Kakitoon Animation Studios
Re: Toon Boom vs Anime Studio
« Reply #4 on: December 31, 2009, 07:50:33 PM »
better stick dgn apa yg kita dah pandai..if pakai toonboon lak mesti kena train kejap.. tp if masa dlm jadual itu membenarkan why not try to use it if it is much better than anime stdio..huhu

still in the middle of cracking up head.. yet to decide. Well.. going to do more research. Thanks for the reply.  :D
http://www.flashout.net - blogging on toys n stuff
http://blog.kakitoon.com - blogging on cartoon n stuff

nuox71

  • Pro Membership
  • Junior Member
  • *
  • Posts: 477
  • bla bla bla bla
    • View Profile
    • etixkocan & etixcici
Re: Toon Boom vs Anime Studio
« Reply #5 on: January 01, 2010, 02:09:36 AM »


kebanyakan aku tgk bdk2 ni pakai flash je..

maafkan saya d4z, tidak ada budak bekerja dalam industri animasi.

animaTOT

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 119
    • View Profile
Re: Toon Boom vs Anime Studio
« Reply #6 on: January 01, 2010, 02:29:51 AM »
Hi.
Just nak share some experience. Aku pernah guna software asal Anime Studio..namanya MOHO. Pada pendapat aku ada perbezaan ketara antara Anime Studio, Toon Boom dan Flash.

Kita tengok dari sudut penggunaan dan cara animasi tu dihasilkan.

Toon Boom lebih kepada proses compositing.  Biasanya animasi dibuat di luar dari software toon boom. Misalnya lukisan atas kertas n scan. Toon boom bley detect line drawing dan idenfity space untuk letakkan warna.  Atau lukis dalam flash dan bawa masuk ke toon boom untuk dapatkan layout yg lebih menarik.

Flash pula, beza ngan toon boom pasal dia guna sistem library. Animator buat beberapa movement dan simpan sebagai library. Kemudian susun dalam timeline. Dalam proses lukis plak, senang nak touch up pasal  Flash guna sistem vector. Kalau lukis garisan melengkung menggigil2 pun, flash boleh repair balik.
Tapi ada juga animator 2d yang lukis each frame guna Flash. (lebih memudahkan)

Anime Pro ni plak pada aku, lebih kepada animasi 2d yg guna sistem tulang macam 3d. Atau boleh direfer macam sistem Wayang Kulit.  Biasanya karakter dia satu perspektif jer. Tapi kalo pandai animate tulang tu dengan betul, akan jadik smart-lah movement dia. Dulu, company tmpt aku kerja guna Moho (anime pro) pasal tak ramai yang boleh melukis dan meng-animasi dengan baik. (kena ingat, pandai lukis tak semestinya pandai buat animasi). Paling simple. cuba wat karakter tu turning his head, sakit oo nak bikin dalam anime pro.

So, kalo menjawab soklan ko, software apa best untuk buat 2d cartoon...Jawapan aku, bergantung kepada cara animasi korang. Kalau tak mampu lukis banyak2 frame macam animator disney, baik stick to anime pro. 
Sebab aku ni tak pandai lukis banyak-banyak frame, tapi aku seorang animator 3d. So aku guna anime pro/moho untuk wat animasi 2d yang simple-simple...

Tu jer la kot pandangan aku...peace!

anuarnor

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 455
    • View Profile
Re: Toon Boom vs Anime Studio
« Reply #7 on: January 02, 2010, 11:10:30 AM »
as our fellow forummer said, you better off with the one you most comfortable with. Toon boom is alright but its quite convoluted. Princess and the Frog did used Toon Boom called Harmony but I'm sure they have that not fore its ease of use. For a big project, means you have fifty or more in you team then software like Harmony will be the one you go for. Truth is software like that is more like a database management system than an animation software.

kakitoon

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 50
    • View Profile
    • Kakitoon Animation Studios
Re: Toon Boom vs Anime Studio
« Reply #8 on: January 02, 2010, 08:02:01 PM »
Thanks for all the reply.. this really help alot in the "thinking" process.  :D

Next week will have discussion with the team bout this.

Thz again.
http://www.flashout.net - blogging on toys n stuff
http://blog.kakitoon.com - blogging on cartoon n stuff

dil_o_ais

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 248
  • kelip poq kelip poq
    • View Profile
    • aidilMelukis
Re: Toon Boom vs Anime Studio
« Reply #9 on: January 03, 2010, 04:00:29 PM »
aku rasa Anime Stdio lagi senang...
newbie pon slamba ja...(aku la tu)
toon boom x penah guna lgi...
flash haram xpandai

yanjymz

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 703
    • View Profile
    • mind propaganda
Re: Toon Boom vs Anime Studio
« Reply #10 on: January 06, 2010, 12:23:01 AM »
toon boom or Moho (Anime Studio)...

both depend where you came from... If you're from 3D thinking of animating things (which is more using amerture and curve) then stick to MoHo. If you're more comfort to traditional method, then start using Toon Boom Studio.

I have toon boom express 2.5 when it came free with computer art volume ?? (can't remember) but stop using it when Leopard break the software. It's really a great piece of software.

I don't think that harmony or animate in toon boom animation products line fit in your budget.

And try avoid flash... it not build for 2d production animation And its more expensive then toon boom studio. and worst part is that you'll just use a fraction of its features (most of it is for the web dev)

my advise... look how deep is your pocket. And if you're serious... look for the professional line in toon boom product line-up.

Ancient Warrior

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 738
    • View Profile
Re: Toon Boom vs Anime Studio
« Reply #11 on: February 02, 2010, 12:13:34 AM »
woah, toon boom? best. tapi lama dah tak guna. sure dah karat.
pernah pakai anime studio. memang best.
rindu nak buat animation 2d

7sinsmachine

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 29
    • View Profile
Re: Toon Boom vs Anime Studio
« Reply #12 on: March 13, 2011, 12:38:54 PM »
aku pun lama da tak godeh tOOnBOOm...rindu plak,aku suka camera setting dia walaupun 2d view-version bru mesti beskan? ke sama ja? :pompom:
« Last Edit: March 13, 2011, 12:44:50 PM by 7sinsmachine »

ejaisky

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 154
    • View Profile
    • My Devianart
Re: Toon Boom vs Anime Studio
« Reply #13 on: March 06, 2012, 08:52:52 PM »
depends on the style your going with. TB lebih kepada tra-digital style. meaning blh apply traditional hand drawn methods/theory, but using digital canvas.

flash more to cartoony style (Johnny Bravo, Dexter, samurai jack etc) since you will be more prone to use flash character builds.

aku penah guna MoHo time kolej dulu. animate guna IK :D its somewhat similar to TB lah. But TB has more bells and whistles.

Currently using TB Harmony. Flash baru nk berjinak, but i suppose its still the same :D

mysticmind

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 10738
  • 神秘的な心
    • View Profile
    • Nizam Mystic Ahamad
Re: Toon Boom vs Anime Studio
« Reply #14 on: March 07, 2012, 11:44:50 AM »
yup . software is just a tool.
tahap pakar mana ko guna pun lebih menjanjikan hasil, bebanding banyak tahu tapi takde yang pakar 1 1 sware.

dengar2 bebilis@ otekekatak team nak pakai blender 3d opensource.
blender pun dah cukup power gile pe. dah evolved gile.

3d render 2d ? :love:
Visit : + Blog + Twitter + FB

solehahworks

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 66
    • View Profile
Re: Toon Boom vs Anime Studio
« Reply #15 on: March 07, 2012, 07:03:21 PM »
huh bila masta2 mengketik keyboard sy yg kedil tambah pula x berapa nk pandai hanya mampu lihat n baca sahaja. kisah kawan sy dlu selepas dia abis blja diploma n masuk keja bos dia suruh guna corel draw. kawn sy langsung x tahu nk guna corel draw tuh. nk buat mcm mana dia masa blaja dlu guna adobe je. last2 dia benti kerja sbb xtahu nak guna corel draw tuh. adesss