Author Topic: Short Film Aniotek - Projek X  (Read 28793 times)

bebilis

  • Premium Membership
  • Full Member
  • *
  • Posts: 606
    • View Profile
    • OTEKKEKATAK
Re: Short Film Aniotek - Projek X
« Reply #20 on: May 13, 2009, 11:47:19 PM »
Ooo.. ko tengok tang mana untuk menentukan gender kat drawing tu? hehe
Tade ramai pelakon, rasanya sorang je pelakon wanita akan terlibat dalam short
film nih. Lokasi pon baru hari ni je kitorg survey.. pon blom finalize lagi.
Tapi shooting date konpem 27 & 28hb ni. 2 hari je.. tadek bajet la.

haa.. sape2 nak involve meh la. open. tapi volunteer sahaja. sape2 nak offer
kepakaran make-up ke, prop master ke, teknik lighting ke, nak share maklumat
pasal teknik marking, blue screen dan apa2 yang patut la. sila ye!

 

d4z

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3933
  • Black Sun
    • View Profile
    • profile design ambe...
Re: Short Film Aniotek - Projek X
« Reply #21 on: May 14, 2009, 03:43:20 AM »
aku hanya mampu melihat(youtube?) dari jauh..tarikh itu aku nk g teman kwn2 aku konvo kat uitm shalam ni..uhuhuh....

ape2 pun keep us posted!

mmg ada perancangan nak selit gak dlm karyawan muda lg ker?




visit my online Design Profile at http://www.coroflot.com/riderx
my design+life related blog at http://riderxdesign.blogspot.com/

azharmaa

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 5576
  • Sokonglah Komik Malaysia
    • View Profile
    • http://azharsketch.blogspot.com/
Re: Short Film Aniotek - Projek X
« Reply #22 on: May 14, 2009, 12:52:40 PM »
menarik short movie  nih...

x sabar nak tgk...

hmmm..cam resident evil je?
until tday..YEAHHH we keep on trying (*bak kata Queen)..."tak yah Cakap jer...BElaSAh JERRRR!!"
azharsketch.blogspot.com
http://urbancomics.blogspot.com/

bebilis

  • Premium Membership
  • Full Member
  • *
  • Posts: 606
    • View Profile
    • OTEKKEKATAK
Re: Short Film Aniotek - Projek X
« Reply #23 on: May 21, 2009, 04:41:30 PM »
mmg ada perancangan nak selit gak dlm karyawan muda lg ker?

ahah.. tadelahh. Projek Kancil tu memamg sume tenaga produksinya berumur bawah
30 tahun masa submission. Apakan daya.. kini kami telah di mamah usia.. hehehe

menarik short movie  nih...

x sabar nak tgk...

hmmm..cam resident evil je?

terima kasih. wahh.. dasat tu macam resident evil. tapi memang tak nafikan
filem tu antara yang menjadi reference masa nak layout projek ni dulu.

so, date dan lokasi nampaknya pon konpem. crew yg terlibat pon akan konpem
lepas production meeting malam ni. Saya akan cuba sharekan progressnya nanti.

Sambil tu nak buat research sket.. Sape tau stakat ni bape banyak local filem
melibatkan CG character? Ingat kena buat reference jugak la.

d4z

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3933
  • Black Sun
    • View Profile
    • profile design ambe...
Re: Short Film Aniotek - Projek X
« Reply #24 on: May 21, 2009, 09:00:48 PM »
huhu.. adakah ini akan mjadi 1st local film yg punyai CG character yg interact fully dgn pelakon?

if cicakman tu dierang guna cg character cicakman as a stunt double and utk aksi2 tidak logic... tp dierang nye rendering n compo sgt2 tidak real n kabur2 aje..just utk fast cut scenes aje rasenye...

ape2 pun kipidap project ni! aku sgt berminat dgn perkembangan ini :D




visit my online Design Profile at http://www.coroflot.com/riderx
my design+life related blog at http://riderxdesign.blogspot.com/

bebilis

  • Premium Membership
  • Full Member
  • *
  • Posts: 606
    • View Profile
    • OTEKKEKATAK
Re: Short Film Aniotek - Projek X
« Reply #25 on: May 22, 2009, 04:03:34 PM »
ehh.. tadeklah yg 1st pon, dah ada sbelom ni rasanya. kitorg tak sure lagi
sama ada nak include scene yg fully interact dgn plakon. blom try lagi woo!!
1st time ni.. moreover, ni cuma short film. experimental je nih!

ok, iklan..
pencarian gadis X bermula!



1st production meeting


banyak perkara dibincangkan. lepas ni saya share info pasal equipments yang
kami plan nak guna untuk shoot projek ni. shooting date konpem 27 & 28 nih!


kakyoin

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 351
  • En Garde!
    • View Profile
Re: Short Film Aniotek - Projek X
« Reply #26 on: May 26, 2009, 10:32:17 AM »
Canggih projek!!Pastikan puas hati.....
Underground Ronin

bebilis

  • Premium Membership
  • Full Member
  • *
  • Posts: 606
    • View Profile
    • OTEKKEKATAK
Re: Short Film Aniotek - Projek X
« Reply #27 on: May 27, 2009, 01:01:46 AM »
Canggih projek!!Pastikan puas hati.....

Tq guru! kata-katamu itu begitu bisa..

Suspen dan panic attack! begitu la gelombang yang tengah melanda skrang.
banyak unexpected things happened. bajet telah rabak! ehsehmeng..
project director dah terlebih layan stim. mmg berat nak lepas bajet. last-last
memandangkan semangat berkobar-kobar seme org.. demm!

inilah list of equipments yang akan digunakan untuk shooting malam sok;

2 x Panasonic P2 AG-HVX200MC DVCPRO DV HD Recorder
   -2 x Viewfinder c/w Eye Cup
   -2x 4 LCD Monitor/1 x Microphone
   -2 x Remote Control
   -4x Battery with Charger
   -2xLetus PL Mount Adapter
   -4x P2 16 GD Memory Card
2 set M/duty Tripod Hi,Low,Hi-Head
2 unit 7+7 Fluid Head
1 set super speed Lens 18,25,35,50,85MM
1 set zoom lens 24-200mm
2 set Follow Focus
1 unit  4x4 Clip-on Matte Box
1 set Mini Grip equipment (Dolly,C-Stand,apple box,wages, Sand Bag, Black cloth, Pancake, Fan, Hi-Roller Stand, etc)
1 set 4ft 4Bank Kinoflo Light
4 unit 2kw
6 unit 800w
2 unit 1.2 kw ( compact/ HMI)
6 unit 650w
1 set Dido light 150w
1 unit 1K Blower Fan
1 unit Mini Jib arm ( MILLER)
1 unit 1Tone Box Truck
1 unit switch Box with Ext Cable
Letus Adapter

So, lepas ni saya akan pos gamba-gamba kat set + dan more updates on making
this project. stay tuned!



lazimi

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 16
    • View Profile
Re: Short Film Aniotek - Projek X
« Reply #28 on: May 27, 2009, 02:32:02 AM »
Wow! Ini dah memang macam pro punya equipment nih! Bole kasi tapow itu overseas punya production nih. Dah lumrah lakan, kalau nak output yang best kenalah kluar badget yang best. Takde benda free dalam dunia ni. Hihihihi.
All the best to you all! Nampak macam memang put a lot of effort dalam nak bikin ini filem. Tak sabar nak tengok final product.

d4z

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3933
  • Black Sun
    • View Profile
    • profile design ambe...
Re: Short Film Aniotek - Projek X
« Reply #29 on: May 27, 2009, 10:46:56 PM »
wah..berkobar2! :D kipidap the good work n post selalu on going stuff k :D

*jeles nye aku tak dpt join korang..isk... da la aku tgh semangat nak blajar bende2 shooting ni




visit my online Design Profile at http://www.coroflot.com/riderx
my design+life related blog at http://riderxdesign.blogspot.com/

chaku

  • Moderator
  • Full Member
  • *
  • Posts: 1284
    • View Profile
Re: Short Film Aniotek - Projek X
« Reply #30 on: May 29, 2009, 02:56:05 AM »
aku sokong dr jauh je...sedihnyer

bebilis

  • Premium Membership
  • Full Member
  • *
  • Posts: 606
    • View Profile
    • OTEKKEKATAK
Re: Short Film Aniotek - Projek X
« Reply #31 on: May 29, 2009, 07:43:14 PM »
Wow! Ini dah memang macam pro punya equipment nih! Bole kasi tapow itu overseas punya production nih. Dah lumrah lakan, kalau nak output yang best kenalah kluar badget yang best. Takde benda free dalam dunia ni. Hihihihi.
All the best to you all! Nampak macam memang put a lot of effort dalam nak bikin ini filem. Tak sabar nak tengok final product.

errk.. sebenanya banyak jugak bende free. ramai jugak la yang menyumbang
masa dan tenaga profesional mereka secara free untuk projek ni. alhamdulillah..
kalo tidak lagi la kopak! Tenkiu kawan-kawan!

wah..berkobar2! :D kipidap the good work n post selalu on going stuff k :D

*jeles nye aku tak dpt join korang..isk... da la aku tgh semangat nak blajar bende2 shooting ni

takpe, lenkali pastikan ko join ok! nanti aku bagi ko design gejet2..

aku sokong dr jauh je...sedihnyer

Tenkiu kerana menyokong bro..

Shooting pon dah berakhir malam tadi. hehehe.. gamba banyak nih!
tenkiu to NUPPY kerana cover still. kredit kepada beliau untuk gamba-gamba
still kat lokasi. so, saya sharekan sket kan sini;


pelakon utama, Noris Ali


the equipments


storyboard on set


camera P2


team DOFOTEK


green screen

Skynet

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: Short Film Aniotek - Projek X
« Reply #32 on: May 30, 2009, 10:30:21 AM »
canggih! teringin nk melibatkan diri kalau ada peluang lg pasni..dpt shoot behind the scene pun best dah nih..kutip pengalaman :D


bebilis

  • Premium Membership
  • Full Member
  • *
  • Posts: 606
    • View Profile
    • OTEKKEKATAK
Re: Short Film Aniotek - Projek X
« Reply #33 on: May 30, 2009, 12:36:28 PM »
canggih! teringin nk melibatkan diri kalau ada peluang lg pasni..dpt shoot behind the scene pun best dah nih..kutip pengalaman :D

bukan taknak ajak odow, tapi jadual shooting melibatkan malam jumaat la..heheh
lenkali aku ajak ko ye!

okeh, antara aksi-aksi di lokasi penggambaran;


Epi (director) tgh memberi arahan










d4z

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3933
  • Black Sun
    • View Profile
    • profile design ambe...
Re: Short Film Aniotek - Projek X
« Reply #34 on: May 30, 2009, 04:37:51 PM »
wa... tgk camera pun aku dah terasa kegerunan projek ini! :D kira nya time ni da setel semua la scene2 yg perlu kan acual live action gitu?




visit my online Design Profile at http://www.coroflot.com/riderx
my design+life related blog at http://riderxdesign.blogspot.com/

chaku

  • Moderator
  • Full Member
  • *
  • Posts: 1284
    • View Profile
Re: Short Film Aniotek - Projek X
« Reply #35 on: May 31, 2009, 02:44:09 AM »
xsabar nyer nk tgk hasil...

bearing85

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1643
  • veni...vedi...vinci
    • View Profile
    • deviant art
Re: Short Film Aniotek - Projek X
« Reply #36 on: May 31, 2009, 03:45:00 AM »
a'ah aku pn same..nmpk cm best jer..x sabar nk tgk final
Hati Riang;:)

bebilis

  • Premium Membership
  • Full Member
  • *
  • Posts: 606
    • View Profile
    • OTEKKEKATAK
Re: Short Film Aniotek - Projek X
« Reply #37 on: May 31, 2009, 03:27:29 PM »
wa... tgk camera pun aku dah terasa kegerunan projek ini! :D kira nya time ni da setel semua la scene2 yg perlu kan acual live action gitu?

ha'ah. seme live action shot dah cover. kalo nak ikutkan memang agak tekejar2
sket.. 100 lebih shot untuk dihabiskan dalam masa 2 hari sahaja!

chaku & bearing >> aku pon tak sabar gak. cemana tah rupanya nanti.. kehkehkhe
perlu di pertegaskan "INI ADALAH PROJEK EKSPERIMEN!". so, kalo tak sampai tahap
expectation korang nanti jangan la fire aku teruk-teruk aa.. sbb kitorang
sendiri pon tengah blasah2 je nih..

bebilis

  • Premium Membership
  • Full Member
  • *
  • Posts: 606
    • View Profile
    • OTEKKEKATAK
Re: Short Film Aniotek - Projek X
« Reply #38 on: May 31, 2009, 03:55:49 PM »
okeh.. ini yang last. gamba2 dari lokasi penggambaran Projek-X
meet the people behind it..


from left.. bro Indra Che' Muda-(DOP), Epi-(Director), Ayau-(Cameraman A) &
Ayie-(Cameraman B



from left.. Epi, Animatot Zahir-(Master of Conti) & Ma'el from Luminous Ink(Asst. Director). Thanks Ma'el..tolong kitorg!
ni website Luminous Ink >> http://www.luminousink.biz 



"ko kena buat macam ni!" -Ma'el sedang menggayakan aksi separa maut



Technical people - cameramans, assistants & grips



Ejal - Chief Animator yg cuba beraksi on site. Buat "the making" pon nak panik!



Thanks to sponsors! Labistak of Psychotek (www.psychotek.com.my) kiri skali & Atan of Dofotek (berdiri). Turut kelihatan dalam gambar adalah Maxman Yuz - Technical Director (pakai spek). Lepas ni post-production stage.. siaplah dia!

Again.. thanks to Nuppy for rakaman gamba2 yan cunz!

Lepas ni ke Post-Production plak! kehkehkehh..
« Last Edit: May 31, 2009, 03:59:31 PM by bebilis »

d4z

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3933
  • Black Sun
    • View Profile
    • profile design ambe...
Re: Short Film Aniotek - Projek X
« Reply #39 on: May 31, 2009, 06:17:30 PM »
hoho..smagat semua aku tgk! :D buat elok2 n yg terbaik. pastikan berkualiti n buktikan bahawa with the right person n the right techical+art direction pasti meletop even dgn budget tahap Indie pun :D




visit my online Design Profile at http://www.coroflot.com/riderx
my design+life related blog at http://riderxdesign.blogspot.com/