Author Topic: Rhandira, Epik Kayangan Nista  (Read 5325 times)

petrakhus

  • Super Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4376
  • Penternak kambing digital, DuaCuttyVFX
    • View Profile
Rhandira, Epik Kayangan Nista
« on: October 19, 2010, 01:57:24 PM »
Salams dudes.

aku dalam perangkaan sedang mencari cari jenis look n feel projek alam pahlawan purbawara aku ni. menolak atas alasan batasan masa sibuk.. aku selit selit gak masa untuk keje keje hobi aku ni. Ni beberapa wip untuk projek ni.

Sinopsis cerita nanti nanti lah~. :P
---
dr album fb
typho tajuk lebih kurang camni aar;

--
matte painting yang sedang diusahakan.. baru semalam stat. :P


Idea bernas amat dialu kan, C & C untuk wip jugak diwelcomekan..
« Last Edit: October 20, 2010, 02:27:03 PM by petrakhus »
.hanya artis biasa.

Skynet

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: Projek sakit otak 2011 : Rhandira, Epik Kayangan Nista
« Reply #1 on: October 19, 2010, 02:26:10 PM »
cayalah abg pet...3d ke live action?


petrakhus

  • Super Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4376
  • Penternak kambing digital, DuaCuttyVFX
    • View Profile
Re: Projek sakit otak 2011 : Rhandira, Epik Kayangan Nista
« Reply #2 on: October 20, 2010, 01:45:46 PM »
campuran barangkali.
bukan full3d @ experimental video.

look n feel sedang dinilai-pastikan ( sungguh kerajaan bahasa ini )
.hanya artis biasa.

petrakhus

  • Super Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4376
  • Penternak kambing digital, DuaCuttyVFX
    • View Profile
Re: Rhandira, Epik Kayangan Nista
« Reply #3 on: October 21, 2010, 01:09:18 AM »
day 3:


---
susun atur basic hampir siap, proses perkemas matte edges dan blending sedang diusahakan.. tindihan dengan objek 3d akan berlaku selepas aku puas dengan basic bgplate nya. outputnya akan lebih ke tona warna semi-posterise ala ala HDR gituh~.. tenyehan dodge burn dan segala jadah akan dilakukan untuk kesekataan shadow dan cahaya.. (fuhh skema tul ayat ako)

suasana aku dah pilih, aku pilih senja belum nak ke malam.. disalut aurora borealis(fx). penggunaan saturation mungkin agak tinggi selepas ini.. mungkin...

spt biasa, projek hobi ni dibantu oleh rakan gei seperjuangan lama - ZOGUN.. ,takleh buat apa,.. hhu hu u hhuu..

peace
« Last Edit: October 21, 2010, 01:23:54 AM by petrakhus »
.hanya artis biasa.

petrakhus

  • Super Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4376
  • Penternak kambing digital, DuaCuttyVFX
    • View Profile
Re: Rhandira, Epik Kayangan Nista
« Reply #4 on: October 22, 2010, 04:17:43 AM »
day 4:



menara kuasa :
3d model ni akan dicalit malitkan dalam matte painting..  reka 2d dibelasah dalam flash, kemudian dibengkok mengkokkan dalam 3d.


----------------




bubuh note supaya tak lupa nak calit dan bubuh apa.. dalam met peinting.
« Last Edit: October 26, 2010, 05:33:59 PM by petrakhus »
.hanya artis biasa.

Har Zakeriah

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
    • View Profile
Re: Rhandira, Epik Kayangan Nista
« Reply #5 on: October 22, 2010, 10:18:50 PM »
Salam.. Sy mmber baru dlm forum pergh dan brminat dgn vfx.. Harap dpt mencari ilmu dlm forum ni..
nice matte painting, x sabar na tggu hasilnya..  :D

petrakhus

  • Super Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4376
  • Penternak kambing digital, DuaCuttyVFX
    • View Profile
Re: Rhandira, Epik Kayangan Nista
« Reply #6 on: October 25, 2010, 09:10:30 PM »
hi zakeriah, sama sama le kita belajo. tapi belajo aje tak guna.. tangan dan jari kene kerap gentel kalo dak boleh jadi karat macam aku ni ha.. he he he

---skarang aku dalam proses one lightkan segala layer matte painting aku ni.. agak sukar dan aku akan make sure lighting tu tak beterabur terlalu sangat sebab motif aku nak nampakkan kesenjaan di alam kayangan.. (bukan filem 2 alam).. sebaik sahaja plate matte painting aku ni habis.. aku nak tenyeh ngan benda 3d pulak.. paih tu baru regrade colour dan campak fx apa patut..



.hanya artis biasa.

bebilis

  • Premium Membership
  • Full Member
  • *
  • Posts: 606
    • View Profile
    • OTEKKEKATAK
Re: Rhandira, Epik Kayangan Nista
« Reply #7 on: October 25, 2010, 10:30:16 PM »
cargas pet! aku tgh layan w.i.p. ko ni.
ko lepas sket la kerja2 production design kat member2 yg power kat dalam pergh ni..

petrakhus

  • Super Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4376
  • Penternak kambing digital, DuaCuttyVFX
    • View Profile
Re: Rhandira, Epik Kayangan Nista
« Reply #8 on: October 26, 2010, 12:49:39 AM »
ok.. kot mana bleh selit bila dah belonggok nanti aku usul kat sini. for time being, aku doodle doodle dulu dan discuss ngan team member yang berminat di opis.

thanks otek.
--

day 6:

aku rasa sangat malas nak tengok maya.. so aku decide layan langkah kerja lain ini hari.
a. kenal pasti amount lens blur dengan sekeping gradient
b. colour grading lebih kurang.
c. black level
d. kabus kabusan

paih ni.. layan model 3d pula.. dah tak umur 20 ni.. kene petik slo slo.. tak rakus cam dulu. hak hak hak..
« Last Edit: October 26, 2010, 01:36:00 AM by petrakhus »
.hanya artis biasa.

azharmaa

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 5576
  • Sokonglah Komik Malaysia
    • View Profile
    • http://azharsketch.blogspot.com/
Re: Rhandira, Epik Kayangan Nista
« Reply #9 on: October 26, 2010, 02:58:33 PM »
menarik nih..

projek short filem ko sendiri nih..

bagus nih satu saingan sihat buat bebilis n Team.
until tday..YEAHHH we keep on trying (*bak kata Queen)..."tak yah Cakap jer...BElaSAh JERRRR!!"
azharsketch.blogspot.com
http://urbancomics.blogspot.com/

petrakhus

  • Super Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4376
  • Penternak kambing digital, DuaCuttyVFX
    • View Profile
Re: Rhandira, Epik Kayangan Nista
« Reply #10 on: October 26, 2010, 05:16:34 PM »
rasa cam nak jogging je esok pagi kat tasik.. sihat .. ceria ceria sambil bekejaran gadis berbaju ketat yg jogging situ.. elelelleleley.. ntah hape hape jers.. hehehe.

day 7:

--


lepak sambil pekene sirap dan okok samporna merah(semangat muda dulu dulu).. sambil layan top view rupabentuk istana ayuthra dalam flash... segala jadah ni akan di detailkan secukup mungkin dalam 3d.. dan lekuk roof tu akan didinamikkan ala ala bumbung stadium bukit jalil kot.. ntah..

thanks kepada zamzami yg hensem kerana sudi join projek suka suki elelleley ni. :P
« Last Edit: October 27, 2010, 01:37:55 AM by petrakhus »
.hanya artis biasa.

petrakhus

  • Super Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4376
  • Penternak kambing digital, DuaCuttyVFX
    • View Profile
Re: Rhandira, Epik Kayangan Nista
« Reply #11 on: October 27, 2010, 08:56:17 PM »

--
day 8
: dok layan modelling, ngah pikir apa patut letak dan tidak.. takut terlebih stim layan kang tak leh open file.. nayaaaa... banyak gak aku lupa, sambil mengentel tu.. bole la ingat skit skit. bumbung tu tak transparent, image wip ni sekadar hiasan ajer..
.hanya artis biasa.

petrakhus

  • Super Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4376
  • Penternak kambing digital, DuaCuttyVFX
    • View Profile
Re: Rhandira, Epik Kayangan Nista
« Reply #12 on: October 31, 2010, 12:18:53 AM »
updet skit,

aku dalam process nak determine untuk permulaan ni berapa banyak detail untuk diblendkan dalam matte painting intro shot aku tu.. so ni render dan kepingan wip berikutnya..
--

---
placing test ( tak sure scale keseluruhan besar mana lagi ) - camera match ni tidak tepat lagi..
.hanya artis biasa.

rosh

  • Super Moderator
  • Full Member
  • *
  • Posts: 1884
  • hooray!
    • View Profile
    • http://www.chain-fx.com
Re: Rhandira, Epik Kayangan Nista
« Reply #13 on: October 31, 2010, 06:36:52 PM »
byk masa terluang abg pet... jelis ako....

[img width=100 height=21]http://img.photobucket.com/albums/v496/roshave/topbn02.j

petrakhus

  • Super Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4376
  • Penternak kambing digital, DuaCuttyVFX
    • View Profile
Re: Rhandira, Epik Kayangan Nista
« Reply #14 on: November 10, 2010, 03:03:38 AM »
tidak sepenuhnya terluang mr. rosh.. sama je kesnya ada taim lapang.. fullblast.. itu pun tak boleh laju sangat sebab nak layan haluih haluih apa patut.. sadin gile rasanya.. auw..

ni planning aku untuk keluasan istana ayuthra.. ada benda floating juga.. so aku bubuh shape basic untuk determine saiz dulu.. then enjut piece by piece.

.hanya artis biasa.

Skynet

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: Rhandira, Epik Kayangan Nista
« Reply #15 on: November 10, 2010, 08:40:46 AM »
bravo abg pet..susah nk dpt semangat camni...harap2 suatu ari nanti aku pun dpt semangat camni :D

3d tu buat dalam maya ke? sori bertanya sbb aku tak pernah guna maya :D


petrakhus

  • Super Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4376
  • Penternak kambing digital, DuaCuttyVFX
    • View Profile
Re: Rhandira, Epik Kayangan Nista
« Reply #16 on: November 10, 2010, 09:58:41 AM »
yep, semua dalam maya.. tapi kebanyakan 2d curves byk datang dari flash.. dek kerana alasan.. aku tak suka layan spline dalam 3d.. agak tidak stim macam dalam flash. bebas skit gentel lekuks dia.

ada apa apa feedback dan pertanyaan, tulis je sini. Projek ni aku buat pun long term, mungkin lama lagi boleh siap. but aku sentiasa akan screenshot apa aje wip walau pun sikit je aku sentuh, dek kerana kesebukan kerja.

Untuk architecture istana ni, aku takan pakai zbrush @ mudbox.. lebih kurang 5 shot ada la istana ni.. luar dan dalam. Ada masa lapang aku post sinopsis cerita ni.

thanks for ur support.

.hanya artis biasa.

Skynet

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: Rhandira, Epik Kayangan Nista
« Reply #17 on: November 10, 2010, 10:15:55 AM »
owh..tq 4 da info abg pet.. :D

kalau ada karakter yg nk di3Dkan..aku nk try. guna sculptris aje :D


petrakhus

  • Super Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4376
  • Penternak kambing digital, DuaCuttyVFX
    • View Profile
Re: Rhandira, Epik Kayangan Nista
« Reply #18 on: November 10, 2010, 10:29:14 AM »
Ada. nanti aku bagi ko seketul, itupun kalau ko sudi layan la~. :P
.hanya artis biasa.

Skynet

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: Rhandira, Epik Kayangan Nista
« Reply #19 on: November 10, 2010, 12:25:42 PM »
insyaAllah sy cuba layan :D