Author Topic: Rendering kat After Effects CS5  (Read 1391 times)

lailarawwr

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
    • View Profile
    • Online Portfolio
Rendering kat After Effects CS5
« on: December 12, 2010, 03:40:52 AM »
Nak tanya ni. Kalau render guna After Effects yang "Make Movie" or add to render queue je (tak kira la CS berapa pun), kenapa outcome dia color cam pudar? Kalau guna "Export" color dia ok je. Even though settings dia sama je guna "Export"  atau "Make Movie". Saya slalu guna codec H.264 quicktime sbb rasanya itu yang paling quality dgn size file paling kecik kan? Tapi masalahnya kat CS5 takda Export to video. Kalau nak render video yang quality dia tak affect tapi file tak besar melampau, korang suggest guna codec apa?


petrakhus

  • Super Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4376
  • Penternak kambing digital, DuaCuttyVFX
    • View Profile
Re: Rendering kat After Effects CS5
« Reply #1 on: December 13, 2010, 01:45:50 PM »
a. cek apa color setting ae ko?.. selalunya kalau tak membabit output pelik pelik pakai srgb jers.
b. ada picit +million of colours? masa render?.

cek tu dulu..

nak lawo lawo bantai uncompress je.. lepas render uncompress.. cari la jalan nak kecikkan tapi menten colour dia.. but bila kecik antialiasing akan turun.. dan makin turun..  banyak le details hilang.

ini dipanggil generation of output file.

masa make movie.. tengok colour setting tu, dan kalau nak mentenkan workflow .. sila amik tahu bit depth comp file anda.. sama ada 8-16 atau 32float int.

skians
.hanya artis biasa.

rosh

  • Super Moderator
  • Full Member
  • *
  • Posts: 1884
  • hooray!
    • View Profile
    • http://www.chain-fx.com
Re: Rendering kat After Effects CS5
« Reply #2 on: December 19, 2010, 10:03:46 PM »
thanx abg pet... saya mesti pilih.

[img width=100 height=21]http://img.photobucket.com/albums/v496/roshave/topbn02.j

anuarnor

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 455
    • View Profile
Re: Rendering kat After Effects CS5
« Reply #3 on: December 25, 2010, 08:16:01 PM »
menambah sedikit :

Kalau kita uprez atau downrez akan ada sedikit artifact. Jadi converter akan applykan filter kat clip kita untuk buang kekacauan tu. Actually dia cam blur filter je aku rasa, exact science dia aku tak tau. Kalau converter yg bagus dia akan kasi kita option untuk tukar filter type ni. Biasanya kalau uprez orang akan pakai lancoz dan downrez orang pakai mitchel. Tapi YMMV la kot.

petrakhus

  • Super Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4376
  • Penternak kambing digital, DuaCuttyVFX
    • View Profile
Re: Rendering kat After Effects CS5
« Reply #4 on: December 27, 2010, 03:27:59 PM »
dari mata aku pulak.. kalau kasik tengok dalam barang berformatkan video, tak kiralah avi ke.. mov ke hape.. tak sebest tengok sequence dalam fcheck..

lagi banyak details leh tengok.. tapi kene tunggu load sekepin sekepin la.. :)

pada aku.. benda beformatkan video ni.. elok jadi firstlook preview je.. bole jadi big issue ngan client kalau dia tengok benda yang tak betul sharp/blur ni.


.hanya artis biasa.

gunzz9xp

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
    • View Profile
    • blog
Re: Rendering kat After Effects CS5
« Reply #5 on: January 04, 2013, 11:06:08 AM »
dari mata aku pulak.. kalau kasik tengok dalam barang berformatkan video, tak kiralah avi ke.. mov ke hape.. tak sebest tengok sequence dalam fcheck..

lagi banyak details leh tengok.. tapi kene tunggu load sekepin sekepin la.. :)

pada aku.. benda beformatkan video ni.. elok jadi firstlook preview je.. bole jadi big issue ngan client kalau dia tengok benda yang tak betul sharp/blur ni.
betul tu bro.. first look tu mesti 'wow !'