Author Topic: Mina's smile  (Read 1457 times)

leydi

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3881
  • Darititikketitik..
    • View Profile
Mina's smile
« on: February 17, 2012, 10:31:37 AM »
Animasi untuk Asia/Pacific Cultural Centre for UNESCO (ACCU), kempen penjagaan hutan.
karektor semuanya adalah ciptaan datok Lat.

part 1
http://www.youtube.com/watch?v=uNQ6FgqlI3A

part2
http://www.youtube.com/watch?v=MqCnp2uj9-Q


Animation ni adalah hasil kerja aku masa kat Lensa Film tahun 1998.
Antara yg terlibat ialah takara ( masa tu praktikal) , AC Virus ( lukis background).

Tugas aku masa ni ialah buat key drawing, inbetween dan compositing menggunakan ANIMO.
Paling best masa buat compositing ni ialah camana nak bagi hutan tu nampak ada depth.

kena banyak foreground..pastu bila ada camerawork, setiap layer tu ada speed yg berlainan.
kalau perati Foreground daun2  tu sebenarnya byk klon aje...hehe..

(Sempat juga la aku berlakon ..lihat minit 4:23...mamat tengah yg angkat timba tu.) :D
« Last Edit: February 17, 2012, 04:55:07 PM by petrakhus »

mysticmind

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 10738
  • 神秘的な心
    • View Profile
    • Nizam Mystic Ahamad
Re: Mina's smile
« Reply #1 on: February 18, 2012, 02:59:07 PM »
sejibik ah en Romley. :D
Visit : + Blog + Twitter + FB

petrakhus

  • Super Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4376
  • Penternak kambing digital, DuaCuttyVFX
    • View Profile
Re: Mina's smile
« Reply #2 on: February 18, 2012, 11:08:58 PM »
klassik.. aku masih anak dara lagi 1998.
.hanya artis biasa.

mysticmind

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 10738
  • 神秘的な心
    • View Profile
    • Nizam Mystic Ahamad
Re: Mina's smile
« Reply #3 on: February 19, 2012, 02:36:17 PM »
konpom ke dara?  hahaha
Visit : + Blog + Twitter + FB

leydi

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3881
  • Darititikketitik..
    • View Profile
Re: Mina's smile
« Reply #4 on: February 20, 2012, 08:47:21 AM »
Mistik...nyesal pulak rasanya bila aku buh karektor tu utk 1 scene aje..
Pet...masa tu kau blom mimpi basah lagi? Hmm...

Time ni aku rasa masih guna Photoshop3.0....
ANIMO pon masa tu paling hebat laa...tapi la ni da ghaib dah..Toonboom take over.

Tapi memang aku rasa berbaloi sungguh pengalaman mengkomposit hutan belantara ni.
Seronok bermain dgn camerawork...serta mencipta Depth of fields secara 2D.

leydi

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3881
  • Darititikketitik..
    • View Profile
Re: Mina's smile
« Reply #5 on: February 20, 2012, 10:15:42 AM »
Ini pon hasil kerja animator2 Lensa Film...
Tapi masa ni aku dah hijrah ke Melaka mengajar di KYM..
Beberapa pelajar dihantar praktikal disini..antaranya member pergh.com ..Mumu 'Fahmi Hamran'.

part 1
<a href="http://www.youtube.com/v/1y6u7rTIU70" target="_blank" class="new_win">http://www.youtube.com/v/1y6u7rTIU70</a>     
                           
part  2
<a href="http://www.youtube.com/v/OOfkuIN9hu0" target="_blank" class="new_win">http://www.youtube.com/v/OOfkuIN9hu0</a>

Oh...nama Cik Sha juga ada membuat latar blakang...(Shaliza Dasuki) :pompom:
Disamping kakaknya AC Virus.

Yg ni betul la pulak  kredit titlenya.......jeles aku. :argh:

Background biasa laa guna stok lama yg dah ada...hehe..selain stok2 baru.

Tengok pokok kelapa, pokok pisang....teringat lak kat Mannspider. :D
( Fuhh...letih aku mengedit sampai kuar gambar)

« Last Edit: February 20, 2012, 10:58:45 AM by leydi »