Pergh Forum

Learning Arena And Multimedia => Animation, Visual Effects & Motion Graphics => Topic started by: Sleeper japan on November 29, 2010, 10:13:17 PM

Title: Mega Sri Gala
Post by: Sleeper japan on November 29, 2010, 10:13:17 PM
Salam warga Pergh...

Sebenarnya dah lama aku ingin mencuba menghasilkan animasi sendiri dan memang antara impian aku jika mampu berbuat demikian.Tatkala aku masih muda remaja ini..rasanya satu kerugian jika tidak cuba menghasilkan sesuatu sebelum kederat aku ini lusuh ditelan zaman..

Jadi berbekalkan hanya semangat dan sedikit pengalaman..aku akan mengerah tulang empat kerat dan mencuba sebaik mungkin menghasilkan animasi ini sedaya yg mampu.

Dalam perkiraan aku..rasenya aku akan cuba siapkan 3 minit teaser dalam masa 5 ke 6 bulan.Memang lama masa yg diambil memandangkan aku hanya bergerak solo setakat ini...Harapnya semangat ini dapat terus bertahan hingga segala2nya siap..

Aku masih dalam peringkat awal..so..disini aku ingin kongsikan hasil setakat ini..

Karekter2 untuk teaser Mega Sri Gala...mungkin akan ada sedikit perubahan setelah aku siapkan konsep untuk background.

(http://i646.photobucket.com/albums/uu182/zazukudap/CHARACTER-LINE-UP-01.jpg)

Aku akan cuba update thread ini sekerap mungkin mengikut progress kerja..

sekian terima kasih..
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: zamzami on November 29, 2010, 10:17:14 PM
nice character design beb..teruskan..bleh aku tgk progress keje2 ko nnti....
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: Sleeper japan on November 29, 2010, 10:23:52 PM
terima kasih zam...boleh..tarahal..concept keseluruhan masih tak lock lagi...lepas ni aku kena progress ke bahagian background pula...
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: penberbulusenyum on November 29, 2010, 10:30:34 PM
lagi maju setapak bro selipar kita... sangat mengujakan...hanya dapat menunggu update seterusnya...nak membantu pun tak reti huhu...apa kisah citenya...ada sinopsis?
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: Sleeper japan on November 29, 2010, 10:38:09 PM
hahaha...cuba2 jer abg pen...sinopsis ada...nanti aku akan ceritakan dalam progress akan datang...

org kata slow and steady..
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: akuLanGit on November 29, 2010, 10:47:53 PM
hohohoho....abe zazu kini maju ke hadapan lagi....hahahaha
kawe tak reti animasi....kalo tak,kawe tlg gak abe zazu sket2...hehehehe
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: penberbulusenyum on November 29, 2010, 10:48:45 PM
aku percaya...ko akan terkenal suatu hari nanti...teruskan usaha walaupun bermula dari cuba cuba...aku sokong  jugakkk.... :D
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: Sleeper japan on November 29, 2010, 11:02:40 PM
aku langit :Terima kasih bro..kata2 semangat pon bagi aku dah kira satu pertolongan utk mengharungi onak duri x tido malam...huhuhu...

pen : terima kasih pen...sokongan ko amatlah dihargai...
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: Skynet on November 29, 2010, 11:14:04 PM
canggih! tak sabar nk tgk yg dh gerak2..kipidap abg slipa!
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: hkm on November 29, 2010, 11:16:45 PM
Design karekter nampak menarik.
Boleh bagi preview ke cerita dia camne?Nampak best!
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: Sleeper japan on November 29, 2010, 11:25:51 PM
odows :huih..bab gerak2 tu...lambat sket nak preview...tgh terkedek2 wat concept background...

Hkm :terima kasih...tentang sinopsis cerita dia...nanti aku cerita untuk update akan datang..sebab aku tgh nak lock keseluruhan konsep dulu...
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: ShAmdeSamm on November 30, 2010, 12:12:33 AM
i like simple karakter cam itu....nice one..
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: Sleeper japan on November 30, 2010, 02:26:42 AM
terima kasih en sham...
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: katon_aqhari on November 30, 2010, 04:53:40 AM
nak update yg gerak2...ehehhe...
nih ko nak buat manual ke wi? atau flash? ke toonboom? ke ehem2?

bila aku tgk, dah terbakar balik plak "animasi" dlm sanubari aku nih...
tp aku dah tak mampu nak terbakar spt sebelum...
insya allah akan aku hasil kan jua...
tunggu semangat kembali terbakar spt 5 thn lepas...
yg ada la nih pon semangat wat simple animation aje mcm e-learning or cosware...
ganbate neeeeeh...
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: d4z on November 30, 2010, 05:10:32 AM
wah..baru je aku komen kat deviant ko da update sini..huhu :D kewl dah aku tgk character line up ni :D dan pasti byk lg coolness ko akan tunjuk dlm hari2 mendatang :D

aku doakan ko berjaya dgn projek ni, this would be such a great feature dlm portfolio entertainment art ko :D
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: chayrot on November 30, 2010, 06:56:28 AM
waw....salute ah.......dari segi line up karekter...mmg nampak menarik....
xsabar nak tengok step2 progressnye.....

bangga aku ngan semangat kau.....abe selipar japan...

semoga sukses...
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: mysticmind on November 30, 2010, 07:37:43 AM
hensem wooo.. :love:
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: petrakhus on November 30, 2010, 01:37:06 PM
nice.. keep up to date.. bubuh jer apa apa progress.. leh gak belajo reramai
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: ShAmdeSamm on November 30, 2010, 04:03:44 PM
encik slipar..cemana mau buat lineart smooth dan thin cam tuh ya...
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: rosh on December 01, 2010, 07:43:00 PM
comel!!! sama comel dgn avatar abe mystic. aku tunggu....
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: hypershade on December 02, 2010, 11:25:42 AM
komen jujur daripada aku yg lemah: clean character design,ada suntikan korean dan anime.memerlukan animator gred A dan B utk merealisasikannya.maybe kena check target audience..(sbb aku nampak weapon clown tuh agak violent).
Klau nak discuss psl projek nih aku no hal beb,boleh share input dan comments.Just to makes fren and see the industry grow..^_^.
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: azharmaa on December 02, 2010, 02:08:03 PM
best best abe awi...

more please...
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: Sleeper japan on December 02, 2010, 06:30:52 PM
Maaf kerana mengambil masa yg agak lama untuk update..Setakat ini masih lagi di tahap pre pro..dem...memang agak berterabur sket..so kat sini aku ada kongsikan serba sedikit progress kerja dalam 2-3 hari ini...dan...masih belum setel2 lagi.

Terima kasih semua..tak sangka ada byk respon dari anda semua...

(http://i646.photobucket.com/albums/uu182/zazukudap/waterfall-wip001.jpg)

Sinopsis

Mengisahkan kehidupan pengembaraan anak bersama ayahnya setelah ibunya meninggal dunia ketika melahirkannya.7 tahun selepas tamat perang saudara(antara keluarga diraja),keadaan menjadi kucar kacir setelah Raja besar mangkat dan rampasan kuasa berlaku.

Seterusnya raja baru menitahkan agar memburu Sang Sri Gala yg hidup dalam perantauan membawa anaknya Mega di sebuah kampung terpencil di lereng2 gunung kerana risau bakal menjadi ancaman kepada pemerintahannya.

Sang Sri Gala adalah bekas jeneral perang Raja Besar yg membawa diri bersama anak yg baru dilahirkan setelah kematian isterinya ke sebuah kampung terpencil yg bernama Bukit Kabus.Dengan merahsiakan identiti sebenarnya dia bersama anaknya Mega hidup dalam aman damai.Tetapi,tidak lama selepas itu,kampung bukit kabus diserang pula oleh 30 org peompak gunung.Akan tetapi dengan jayanya Sang Sri Gala telah menewaskan mereka..

Setelah tiga tahun serangan perompak,saki baki perompak gunung datang semula untuk membalas dendam.Mega menjadi tawanan ketika mengail ikan bersama rakannya...dan seterusnya...


Rasanya cukup setakat ini yg boleh aku ceritakan..nanti berjela2 pula...
Aku akan update  lagi nanti mengikut progress...




Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: Sleeper japan on December 02, 2010, 06:48:22 PM
katon
 Kalo nak join aku buat ape salahnya ton...boleh asah skill lama...aku mugkin pakai flash atau tooboom    kot..tapi buat cara tradisional..3D untuk background sket2..

D4z
Terima kasih bro..aku akan sentiasa update kat sini kot berbanding di D.A. sokongan anda amatlah dihargai..

Chayrot
Saya tak sehebat abg chayrot...saya masih hingusan dan cuba2..apapon terima kasih abg chayrot...

Mistik : terima kasih abe mistik...

Petrakhus : Byk lagi aku kena tumpang belajar dengan bro..dan aku cuba update sekerap mungkin..

sham
yang ini aku wat kat PS...belum vectorkan lagi...so result akhir masih belum diketahui..

Rosh
hahhaah...terima kasih en. Rosh

Hypershades
terima kasih atas komen abe..seriously aku masih merangkak2 wat animation ni..walaupon agak susah nak animate karekter2 begini saya akan cuba usahakan sedaya mampu...
target audiens 12 hingga 17 tahun..

Azhar
Thanks bro..saya baru update ari ni...

Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: akuLanGit on December 02, 2010, 06:48:23 PM
pehh...memang terer...
menggabungkan seni lukih dan 3d milek abe zazu....
lalu terhasillah...MEGA SRI GALA!!! B)
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: Sleeper japan on December 02, 2010, 06:57:13 PM
terima kasih aku langit..aku kena painting dan detailkan 3D tu dan tambah2 benda lain lagi.3d tu sekadar guideline utk perspektif..
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: katon_aqhari on December 03, 2010, 09:38:07 PM
bila aku tgk BG, mmg betul kata hypershade....animator gred A dan B di perlukan....sbb kualiti pada animation's  principal dan directing progress sgt2lah perlu di titik berat kan...mmg kena ada animation background....sume jawatan yg utama kena ada "animation experience"....bukan jenis tangkap muat atau di sbb kan "nama" tanpa "animation background"...heheheeh kao pon "paham" apa yg aku cuba sampai kan...."marah" masih ada jika pre prod dasat mcm nih tp animation tak sampai tahap spt kita nak...wi...."all the best to u", aku tak berani janji nak "turun padang"...sbb jika "ada" maka "ada" la aku kembali ke dlm industri animasi "Melayu'sia" nih....hihihihihi
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: Sleeper japan on December 04, 2010, 01:11:50 AM
ehehhe...aku setuju dan aku paham maksud ko..memang akan jadi masalah di kemudian hari..itupon jika projek ni lepas pada tahap yg diperlukan untuk 'dapat' sesuatu...boleh dapat ke?...hahahha...itu aku tak tau...cuma aku terfikir why not buat something yg kita nak..buat sebaik yg boleh..sedaya mungkin..dengan harapan dapat belajar sesuatu..kepuasan..sudah tentu..ahhahaah...

ataupon why not aku redesign versi yg lebih mudah..bermakna aku bergerak dengan 2 versi yg berbeza serentak...kerja bertambah...tapi berbaloi rasenya...
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: Skynet on December 04, 2010, 01:31:50 AM
saya sokong dan yakin abg zazu aka abg mawi bole lakukan yg terbaik!

BG wip di atas sgt lazat dan teruja skali melihatnya...tak sabar nk tgk konsep BG yg lain... :D
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: penberbulusenyum on December 04, 2010, 01:58:23 AM
salam abe seliper...ni hanyalah  pandangan saya yg dangkal ...sinopsis cite ada skit nmpk cam berat dan pnjg...ada jugak iras iras arjuna tv3..sikit je haha...keberatan cite tu maybe menyukarkan dan menambah tahap kesusahan anime abe... ...fuhhh..mungkin simplify lagi cite ni dan dapatkan goal ending yg menarik... berdebar rasanya memberi komen nih...aduss
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: bearing85 on December 04, 2010, 02:42:14 AM
aku xpec sama atau lebih baik dr geng ninjai (http://www.ninjai.com/)... :)
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: zamzami on December 04, 2010, 02:45:30 AM
bila aku tgk BG, mmg betul kata hypershade....animator gred A dan B di perlukan....sbb kualiti pada animation's  principal dan directing progress sgt2lah perlu di titik berat kan...mmg kena ada animation background....sume jawatan yg utama kena ada "animation experience"....bukan jenis tangkap muat atau di sbb kan "nama" tanpa "animation background"...heheheeh kao pon "paham" apa yg aku cuba sampai kan...."marah" masih ada jika pre prod dasat mcm nih tp animation tak sampai tahap spt kita nak...wi...."all the best to u", aku tak berani janji nak "turun padang"...sbb jika "ada" maka "ada" la aku kembali ke dlm industri animasi "Melayu'sia" nih....hihihihihi

bunyik mcm kecewa berat je ni Ton...lek arr~
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: Sleeper japan on December 04, 2010, 02:46:16 AM
Odows
terima kasih abg odows...abe lagi lagi pawe...saya akan cuba sebaik mungkin...

Abe Pen
Hehehehe...tarahallah abe pen...jika ada pendapat ceritakan sahaja...insyaalah saya aku akan menimbangnya sebaik mungkin...

cam arjuna ke..hahahah..dem!!sebenarnya pen..cerita dia agak simpel jer...kisah hubungan ayah dan anak tanpa ibu..cam cerita nujum pak belalang..cuma bapak dia tere jer tetapi kuat tido dan pemalas sket..anaknya lebih berdikari cuma agak berkira sedikit....aku selitkan sedikit konflik..supaya ada  sedikit aksi dan hubungan karekter boleh berkembang sedikit demi sedikit mengikut peristiwa..

lagipon aku mungkin buat dua versi..versi simple lebih ringan dan ceritanya tak bersambung..

utk teaser...aku ambil sinopsis yg last..
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: Sleeper japan on December 04, 2010, 02:48:15 AM
bearing
aku tak tau citer tu...tapi aku cuba buat sebaik yg termampu...huhuhuhu

Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: bearing85 on December 04, 2010, 03:02:40 AM
ninjai tu klu tak silap diorng pki flash brape ntah..grup suka2 je kut tp aku bca kt web diorng myb akan masuk layar perak kut..ko klik la link yg aku bg kt posting atas..

ok ni episod pertama diorng :

http://www.youtube.com/watch?v=xWg-sVJjuhI

ada 12 episod rasanya..sedikit sbnyk aku rasa ko leh try refer style diorng sbb aku rasa konsep ko tak jauh beza..unless klu ko nk try wt cm sword of the stranger tu ninjai ni mmg tolak tepi je lah..hehe..papehal pn aku xpec tinggi dr ko..go go abe selipar.. :D

p/s : apa kata ko cuba share storyboard ko..aku rasa ramai yg boleh share idea story telling..
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: Sleeper japan on December 04, 2010, 03:21:37 AM
ooo...terima kasih bearing kasik info ninjai...rasenya aku buat cam lain kot...tapi konsep dia kat web tu agak cool juga...adegan darah2 tu best juga...jgnlah expect tggi en.bearing...saya masih mentah...apepon terima kasih bro...aku cuba...
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: Sleeper japan on December 04, 2010, 04:05:17 AM
update:BG Bukit Kabus

(http://i646.photobucket.com/albums/uu182/zazukudap/waterfall-01.jpg)

seterusnya..storyboard dan turnaround...
Thanks semua yg sudi komen...korang memang cool...dem..aku lupa letak shadow kat tanah...

ps/-bearing...insyaalah nnt aku share
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: nuox71 on December 04, 2010, 04:51:01 AM
RETAKE!!!!!

hahahahahaaa!!! lawak jee. konsep dan karekter yang menarik. harap jangan tamat atas kertas yee encek seliper..
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: penberbulusenyum on December 04, 2010, 11:48:32 AM
lawanya background kampung tuhh..teringat kat alam perwira jifat waktu nak hantar jifat kat lorong sempit kat maharaja zhou.....hoho aku lupa la abe selipar kobuat teaser dulu ni kan... ingat cerita penuh dah...apepun best sgt kobuat...mengikut ramaln aku rasa ko akan  buat style realistik ni untuk background dan watak ala ala pricess mononake...kipidap...
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: hypershade on December 04, 2010, 02:03:00 PM
lupa  nak tanya,ko plan utk buat series atau dvd movie release atau movie cite ko nih?
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: Sleeper japan on December 04, 2010, 05:05:05 PM
nuox : yup...saya cuba insyaallah...

Pen
 terima kasih pen...princess mononoke? pergh itu dah tahap dewa...nak sampai tahap tu...aku kena amik masa 10 tahun lagi..tu pon kalau dapat belajar dengan diaorang...

Hypershade
Setelah berfikir dan membuat pertimbangan tentang pendapat en hypershades dan katon..Rasenya yang ini aku buat untuk dvd release jer dalam 50 minit cam anime Blood the last vampire(tahap durasi nya)..Versi yg simple mungkin boleh proceed untuk series..


Untuk versi yg lebih simple...boleh proceed ke series..
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: katon_aqhari on December 04, 2010, 06:24:35 PM
bunyik mcm kecewa berat je ni Ton...lek arr~
ahahahhaha....berat sangat bahu aku pikul beb....sapa yg lalu "benda" nih bersama aku pasti lebih paham....
mmg aku tau ramai di luar sana yg otai2 dr aku lebih kental dr aku...lain org lain ragam...aku tak sekental otai2 yg tahan "benda berulang2" nih berlaku dlm industri...kalau nak di cita kan balik pengalaman aku biar la aku buat satu perumpamaan "aku rasa perit ibarat telan paku karat tanpa setitik air"...ahahhah ntah apa2 ntah....
<---- ayat nih menunjukkan aku tak boleh bekerja bawah org, kompom aku bergaduh ngan bos aku sok....macam bagus2 je aku nih kan....akakakkaka...

bukan rezeki utk aku lagi buat masa nih....ada rezeki sok, maka adalah la aku dlm industri nih lagi....hehehehe ( masih PNC ) <---- aku pon tgh berusaha utk mencari "FUND" atau "Grant"- betul ke ejaan nih...aaaaaah janji korang paham...aku berdua ngan "partner" aku yg juga melalui "benda" yg sama , bersama2 aku selama 10thn....

tapi terus terang aku cakap, takat nih MAWI aka SLEEPERJAPAN je yg berjaya "bakar" aku utk kembali ke dalam animasi ( for now ) eheheheh.... -----> sbb dia bersama2 aku masa "benda2" nih berlaku gak....jd dia tau rahsia aku luar dan dalam, aauuuuw......

siap ko mawi, kita celen...
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: Sleeper japan on December 11, 2010, 04:08:56 AM
ya...kalau encik katon sudah terbakar..jgn ditunggu lama2...nanti dipadam bomba api semangat nak buat animation tu...

salam..

Disini aku kongsikan serba sedikit progress terkini...aku masih lagi dalam menyiapkan storyboard..maaf,mungkin aku tak dapat nak letak semua dan selepas semuanya selesai proses animation akan bermula..

Dalam beberapa hari ini juga..aku cuba2 untuk memudahkan sedikit proses kerja dengan membuat beberapa test untuk final look dari segi kualiti line,color dan tint dengan beberapa jenis software...rasenya aku dah buat keputusan melakukan proses2 seperti dibawah:

key,In Between,clean up , color ,storyboard dan background- Photoshop

Timing - Flash

compositting - After effects

Editting - Premiere



(http://i646.photobucket.com/albums/uu182/zazukudap/page01.jpg)

(http://i646.photobucket.com/albums/uu182/zazukudap/page02.jpg)

(http://i646.photobucket.com/albums/uu182/zazukudap/page03.jpg)

sehingga update seterusnya...

Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: Rahman on December 11, 2010, 05:31:44 AM
best bro...kep up d gud werk..hmm nak tanya sket, bg tu pakai photoshop sahaja atau mix ngan 3d? untuk keseluruhan movie.
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: Sleeper japan on December 11, 2010, 06:13:39 AM
terima kasih  rahman..aku akan mix dengan 3d kalau ada melibatkan rumah atau interior supaya memudahkan aku dapatkan perspektif yg tepat dan mempercepatkan proses kerja aku.....tapi takderlah terlalu detail...detailing lebih baik kat photoshop jer...lebih mudah dan fleksible..kalo nak lukis umah satu2...dem...lemau aku...huhuhuhuhu
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: katon_aqhari on December 11, 2010, 08:08:01 AM
ehhehehe....aku tgh donlod bahan2 bakar utk ehem2 gak....siap kao...
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: Skynet on December 11, 2010, 10:28:24 AM
aku suka animation ni..mungkin sedikit sebanyak ko bole guna sebagai reference..

tak silap guna flash dengan library yg byk. bole cari the making citer ni..Wakfu. :D

http://www.youtube.com/watch?v=e7bmFgQPVZU
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: penberbulusenyum on December 11, 2010, 12:32:52 PM
cite ni sangat best skynet...cite ape ni?...

well abe selipar....karektor yang menarik...sangat rajin... terujaaaa....ko guna 3d max ke...kalau nak  bantuan 3d leh aku hulurkan...huhu..aku.tunggu update seterusnya.... :love:
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: zehe on December 11, 2010, 01:42:06 PM
Terbukti menarik dan berkesan!
siries ni projek sendiri/indi(e)penden ni?
dengan ini saye memberi sepenuh tenaga sokongan moral utk abe sleepemawi!

Kalo abe katon terbakar, saye pon mau turut terbakar!!
tapi macam stok minyak tinggal sikit je lagi ni..? hmmm..


tak silap guna flash dengan library yg byk. bole cari the making citer ni..Wakfu. :D
library yang banyak? mcm dari saat 0.20 turnaround karektor tu ke abe skynet? <---merujuk kepada video.
hmmmm..berbaloi utk di chuba ni...
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: katon_aqhari on December 11, 2010, 02:08:36 PM
nnt leh dtg melaka amik stok minyak...ehhehe
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: Sleeper japan on December 11, 2010, 06:58:36 PM
katon
Aha..nampaknya projek ehem sedang bergerak secara rahsia... bler nak pekena teh ais kat bistro?boleh citer2 lebih lanjut..

odows
huish...best ni..aku akan guna library flash untuk certain2 thing..tidak keseluruhan...makasih odows untuk info...awesome nih!!

pen
aah aku paki 3dmax...tapi setakat simple2 jer aku mampu buat...ambik basic shape jer letak sana sini...org kata kasik meriah...

zehe
terima kasih zehe..yup...projek indi sendiri...
cuba jgn tak cuba zehe...sedikit api juga boleh menjadi sebesar2 api...lagipon katon dah offer minyak untuk ko kat melaka..
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: katon_aqhari on December 14, 2010, 01:59:13 PM
ngueeeh...aku bajet2 nak gak turun BISTRO lagi nih....nak cuci mata tgk "awek2" yg makin ramai lepak kat sana tu...huhuhuhu
aku ada benda gak nak cite ngan ko...uisssh siot la ko...panas2....
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: penberbulusenyum on December 29, 2010, 07:56:28 PM
abe seliper...ada update ...ngueh ngueh...windu nak tau step seterusnyer..kui kui.. :p
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: Sleeper japan on December 30, 2010, 05:08:05 PM
katon..mggu depan kita jumpa...usya2 awek kat bistro no...

pen...ada update...malam kang aku update...tgh siapkan beberapa benda dulu...dalam kl 6 ke..9 ke camtue...silap2 awal...
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: Sleeper japan on December 30, 2010, 09:15:55 PM
Maaf agak lama tak update...saja kumpul byk sket...so...aku ada buat refine pada character asal dan turn around..

(http://i646.photobucket.com/albums/uu182/zazukudap/wolf-turnaround.jpg)

(http://i646.photobucket.com/albums/uu182/zazukudap/wolfexpression.jpg)

(http://i646.photobucket.com/albums/uu182/zazukudap/character-redesign.jpg)

(http://i646.photobucket.com/albums/uu182/zazukudap/clown-turnaround01.jpg)

ada video turn around untuk sang badut di sini

http://www.youtube.com/watch?v=jAolQch7C1U

sehingga ke update seterusnya...
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: chaku on December 30, 2010, 09:24:10 PM
hmm link tu x leh bukak


dah buleh..cun cun
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: Sleeper japan on December 30, 2010, 09:31:41 PM
hahahah...berat sket kot...maaf lah...kalo ada sesapa leh rekomenkan aku solution...aku terima dengan tangan terbuka...makaseh chaku
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: Skynet on December 30, 2010, 10:32:10 PM
kagums!

sgt hebat. :41: :41:

apakata export ke flv upload kt youtube..vimeo..agak berat nk loading. :D

baru je nk cakp abe SJ dh buat..hebaks! :p
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: Sleeper japan on December 30, 2010, 10:36:20 PM
tu pon agak beratlah odows...haahahhaa...movement sangkut2...dem..
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: rosh on December 30, 2010, 10:53:25 PM
cun gileeerrr ok.
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: hkm on December 30, 2010, 11:13:48 PM
Perkembangan yang menarik..
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: DinJerr on December 30, 2010, 11:37:15 PM
Awesome stuff. Keep it coming!
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: sammy514 on December 30, 2010, 11:49:06 PM
Ini sangat hebat! Karakter design yang 'catchy', senang audiens nak suka.
Tapi still cukup detail dan senang utk dianimate. Good job on that department.

Jalan cerita yg menarik, boleh nampak encik sleeper nak relate dgn konsep archipelago,
dimana ia boleh dikait dgn sejarah kemelayuan. Persepsi kita relate dgn watak mmg ada, bagus.
Tapi pada masa yg sama elemen fantasi jugak mudah utk diterapkan didlm cerita ni
utk menjadikan plotnya menjadi lebih menarik. You have define a good set of boundaries for
this story and i cannot wait to see it evolve.  :)

Itu ajer. This is a pro's work, tak boleh saya komen byk2...hihi
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: penberbulusenyum on December 31, 2010, 12:03:27 AM
best best...karektor gerek..smooth je ...leh jual ni...siriuss...apa plan bila dah siap nnti...?
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: Sleeper japan on December 31, 2010, 09:45:13 AM
rosh
terima kasih sifu rosh....

hkm
terima kasih hkm...

dinjer
thank you...saya akan cuba siapkan...

sammy
terima kasih sammy atas komen yg panjang itu...aku gembira dengan ulasan itu,sedikit sebanyak telah memberikan aku semangat dan keterujaan untuk meneruskannya serta memperbaikinya untuk menjadikannya lebih baik..yup..Aku cuba bawa konsep realiti fantasi dan ada sedikit unsur2 mistik dan harapnya menjadi...

Pro?.... aku masih hingusan dalam bidang ini dan rasenya masih jauh untuk capai title itu,berbekalkan sedikit api yg masih menyala di dalam hati rasenya aku perlu berbuat 'sesuatu' sebelum ia padam dimamah zaman...thanks again sammy..

pen
terima kasih abg pen...alhamdulillah...harap kata2 ko tu masin...Aku ada beberapa plan...tapi tu la..kena ada produk..nak cerita lebih2...barang tak der masalah juga tu...

Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: silentgecko on December 31, 2010, 11:52:32 AM
syok nih...hoho... suka aa character design... terbaek ah zazu.... ok chow
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: Sleeper japan on December 31, 2010, 03:37:39 PM
makaseh abe gecko..
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: chaku on January 03, 2011, 10:27:29 PM
we want updates!
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: Sleeper japan on January 05, 2011, 11:59:38 PM
Update untuk kali ini....maaf tak dapat nak update banyak ...agak kekurangan masa sejak 2 3 hari ini dan progress juga agak slow...so disini aku ada letak beberapa update turn around utk Sang Mega dan character refined untuk Tok Tua,Sang Buntal dan Sri Salju...

maaf abg Chaku...lambat sket update...bz sket rrr...

Sang Buntal,Sri Salju dan Tok Tua

(http://i646.photobucket.com/albums/uu182/zazukudap/character-redesign02.jpg)

Sang Mega Turn around

(http://i646.photobucket.com/albums/uu182/zazukudap/cubturnaround01.jpg)

http://www.youtube.com/watch?v=I35NmbOtTik
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: hkm on January 06, 2011, 03:14:51 PM
Thanks for the updates.
Jadi,Sang Mega ni adalah central character dalam cerita ni?
Papepun,teruskan perjuangan!
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: Sleeper japan on January 06, 2011, 11:29:38 PM
yup...dia an ayahnya..insyaalah...saya pasti akan teruskannya...
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: qell on January 07, 2011, 09:41:30 AM
dem! charater yang menarik, cis ko bgthu awal sgt projek ni skrg aku hidup dalam kegelisahan..sila update lg....... :hansap: :love: :love:
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: slamba23 on January 07, 2011, 09:52:24 AM
terbaik dari Sleeper japan tak sabar nak tgok lagi...
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: Sleeper japan on January 08, 2011, 05:27:48 AM
terima kaseh qell....hahahaha..insyaalah...nnt aku update...

slamba23...terima kasih juga kepada...
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: butet on January 10, 2011, 12:59:20 PM
demmm.sgt hebat.... x sabar nak tengok final nya cam mana,
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: nuox71 on January 10, 2011, 10:17:06 PM
kau makan apa sleeper... bagi laaa aku sikit. aku masih sabar menunggu karya agung ini demi yang terbaik!!!
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: hypershade on January 10, 2011, 11:46:25 PM
nice design!!! kipiduup!!
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: mikestation on January 12, 2011, 02:35:50 PM
Sang Mega TA dan lain2 character,miss 1 more profile.between front and 3Q kene ada 1 lagi profile.3Q yg sedia ada tak sesuai untuk dianimasikan nanti.lebih2 bila berdialouge.shoulder to shoulder.Refer to your storyboard.kalau dah ada yg komen .sokay.

komen ayat tak semenggah.....aku harap2 faham. :D :D
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: Sleeper japan on January 12, 2011, 03:03:25 PM
butet
terima kasih abe butet...lama lagi baru leh final...

Nuox
aku makan nasik ngan lauk telur dan ikan bilis goreng...semalam layan kari sambal sardin...

hypershade
terima kasih abg hypershade....sya cuba kipidup!!

mike
terima kasih abg mike...dapat teguran dari yg arif sangat membantu...nanti aku tambah satu lagi profile..
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: katon_aqhari on January 12, 2011, 09:24:16 PM
weeh jgn panggil MIKE  abang... nasib baik dlm cyber...kalau depan2 dia dah geget telinga ko kalau panggil dia abg... brapa ramai anak2 murid dia yg baru2 takde telinga...ahahahaha.....
eeerm a ah ek...bila MIKE tegur dpt gak aku ilmu baru utk ari ni dr thread nih...cool seh...
haa apa lg wi, kasik tambah la profile yg MIKE soh tu...=)
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: bearing85 on January 17, 2011, 02:05:42 AM
aku bru nonton the girl who leap tru time..tengs kt geng pergh yg rekemen kt tred summer wars..huhu..utk movie tu aku tgk si mamoru tak pki sangt teknik cell shading utk watak..utk bekground diorng wt painting yg aku rase brjaya meneggelamkn mata penonton trhadap depth sebenar stp watak..so aku just nk bg pendapat bodow je kut klu ko xnk apply cell shading pn ok jer kut..aku suka style mamoru yg simple..personally ia adalh teknik belasah je wt kartun yg hebat.. :D

edit: kut ada yg pening cmne shading watak dlm citer tu so jawapan aku 80% scene xde shading lansung..kadng2 je derektor selit skit tp tu pn xbyk...kebnyakan scene cm kt gambar bwh ni..

(http://www.liveanime.org/gallery/data/media/224/The-Girl-Who-Leapt-Through-Time-0002.jpg)

(http://img.photobucket.com/albums/v42/Aaron123/AInews/films/TimeLeap_149_wl.jpg)

bg aku cara ni boleh menyenangkan tugas illustator@animator..papehal pn just cadangn bodow je...its up to u masta selipar.. :D

------------------------------------------

edit last..

rupanya byk anime jepun wt cmni...cess hampeh..

Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: cycom on January 17, 2011, 06:20:36 PM
damn nice!..hasil keje yg berkualiti..  keep up the good work! tak menyesal aku usha pergh.com.. lama dah tak masuk forum ni.
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: SkyKidS on January 30, 2011, 09:11:18 PM
ooooaahh... best... nak tengok..

SJ dlam satu ari ko amik masa bnyk mana untuk projeck nih....

sory kalu soklan tu menyinggong perasaan

aku pon ade cita2 mcam ko... mungkin lepas ko...
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: bearing85 on January 31, 2011, 07:33:07 AM
hehe..klu 20fps aku bajet 1200 frame seminit ko kena wt atau 12000 frame utk 10minit..pehh..mmg kena cukup dedicated la wt menatang ni..aku bajet 2thn gk nk siap klu ko set stendet cm ko preview karekter tu..manually lokes kt potoshop mmg kije gilos..bca storyline lg rase gilos...ko mmg trbaekk dr ladang beb...

err..update..update.. :D
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: chayrot on February 04, 2011, 03:14:05 PM
Quote
Quote
hehe..klu 20fps aku bajet 1200 frame seminit ko kena wt atau 12000 frame utk 10minit..pehh..mmg kena cukup dedicated la wt menatang ni..aku bajet 2thn gk nk siap klu ko set stendet cm ko preview karekter tu..manually lokes kt potoshop mmg kije gilos..bca storyline lg rase gilos...ko mmg trbaekk dr ladang beb...



aaa.....xsemestinya pakai semua frame utk buat animation aku rasa.....ada part gune single frame,ada guna 2 frame each...ada 3 frame each....xsampai 12 ribu frame kot rasanya.....hehehehehe...aku agak2 je...bajet 1 second....xdeye sampai 25 lokisan...kiraan aku yang junior animator ini...maaf jika ada salah..

maafkan hambe bearing....kalau ade silap... :love:
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: bearing85 on February 06, 2011, 07:33:08 PM
haha..siott je ko chayrot...ko pasti lebih power sbb ko trlibat secra lnsung wt kartun..aku agak main hentam keromo je tuh.. :D
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: SkyKidS on March 25, 2011, 10:09:42 AM
stiap kali aku msuk perh mesti aku jengok ruangan ni
Title: Re: Mega Sri Gala
Post by: Sleeper japan on March 29, 2011, 04:46:22 PM
salam guys...maaf dah lama sangat aku tak update...dan kali ni pon aku x dapt nak update...24/7 rushing wat 13 episod nak anta bulan 8 ni..so aku terpaksa hold dulu projek peribadi ini kehadapan sedikit..

bearing: cadangan ko tak yah wat shadow tu agak masyuk juga..nnt aku bandingkan hasil kedua2nya...so mana lebih baik aku buat..

cycom : terima kasih...tgh berusaha...

skykids: buat masa ni...tak dapat nak wat scene lagi..tapi aku ada cara mudah nak buat benda ni..tapi last resortlah...bergantung pada perbandingan hasil..kalo cara mudah itu mencapai standard yg dikehendaki...mugkin bikin cara mudah...so dalam satu hari mugkin boleh pegi beberapa scene...apepon masih explore solution baru ini...

so maaf sekali lagi...aku nak online agak kesempitan masa...wa chalo dulu!!!salam...