Author Topic: Mega Sri Gala  (Read 9716 times)

hypershade

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 307
    • View Profile
    • http://www.fatlizard.com
Re: Mega Sri Gala
« Reply #20 on: December 02, 2010, 11:25:42 AM »
komen jujur daripada aku yg lemah: clean character design,ada suntikan korean dan anime.memerlukan animator gred A dan B utk merealisasikannya.maybe kena check target audience..(sbb aku nampak weapon clown tuh agak violent).
Klau nak discuss psl projek nih aku no hal beb,boleh share input dan comments.Just to makes fren and see the industry grow..^_^.

azharmaa

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 5576
  • Sokonglah Komik Malaysia
    • View Profile
    • http://azharsketch.blogspot.com/
Re: Mega Sri Gala
« Reply #21 on: December 02, 2010, 02:08:03 PM »
best best abe awi...

more please...
until tday..YEAHHH we keep on trying (*bak kata Queen)..."tak yah Cakap jer...BElaSAh JERRRR!!"
azharsketch.blogspot.com
http://urbancomics.blogspot.com/

Sleeper japan

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1184
  • Gotcha!!
    • View Profile
Re: Mega Sri Gala
« Reply #22 on: December 02, 2010, 06:30:52 PM »
Maaf kerana mengambil masa yg agak lama untuk update..Setakat ini masih lagi di tahap pre pro..dem...memang agak berterabur sket..so kat sini aku ada kongsikan serba sedikit progress kerja dalam 2-3 hari ini...dan...masih belum setel2 lagi.

Terima kasih semua..tak sangka ada byk respon dari anda semua...



Sinopsis

Mengisahkan kehidupan pengembaraan anak bersama ayahnya setelah ibunya meninggal dunia ketika melahirkannya.7 tahun selepas tamat perang saudara(antara keluarga diraja),keadaan menjadi kucar kacir setelah Raja besar mangkat dan rampasan kuasa berlaku.

Seterusnya raja baru menitahkan agar memburu Sang Sri Gala yg hidup dalam perantauan membawa anaknya Mega di sebuah kampung terpencil di lereng2 gunung kerana risau bakal menjadi ancaman kepada pemerintahannya.

Sang Sri Gala adalah bekas jeneral perang Raja Besar yg membawa diri bersama anak yg baru dilahirkan setelah kematian isterinya ke sebuah kampung terpencil yg bernama Bukit Kabus.Dengan merahsiakan identiti sebenarnya dia bersama anaknya Mega hidup dalam aman damai.Tetapi,tidak lama selepas itu,kampung bukit kabus diserang pula oleh 30 org peompak gunung.Akan tetapi dengan jayanya Sang Sri Gala telah menewaskan mereka..

Setelah tiga tahun serangan perompak,saki baki perompak gunung datang semula untuk membalas dendam.Mega menjadi tawanan ketika mengail ikan bersama rakannya...dan seterusnya...


Rasanya cukup setakat ini yg boleh aku ceritakan..nanti berjela2 pula...
Aku akan update  lagi nanti mengikut progress...





Sleeper japan

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1184
  • Gotcha!!
    • View Profile
Re: Mega Sri Gala
« Reply #23 on: December 02, 2010, 06:48:22 PM »
katon
 Kalo nak join aku buat ape salahnya ton...boleh asah skill lama...aku mugkin pakai flash atau tooboom    kot..tapi buat cara tradisional..3D untuk background sket2..

D4z
Terima kasih bro..aku akan sentiasa update kat sini kot berbanding di D.A. sokongan anda amatlah dihargai..

Chayrot
Saya tak sehebat abg chayrot...saya masih hingusan dan cuba2..apapon terima kasih abg chayrot...

Mistik : terima kasih abe mistik...

Petrakhus : Byk lagi aku kena tumpang belajar dengan bro..dan aku cuba update sekerap mungkin..

sham
yang ini aku wat kat PS...belum vectorkan lagi...so result akhir masih belum diketahui..

Rosh
hahhaah...terima kasih en. Rosh

Hypershades
terima kasih atas komen abe..seriously aku masih merangkak2 wat animation ni..walaupon agak susah nak animate karekter2 begini saya akan cuba usahakan sedaya mampu...
target audiens 12 hingga 17 tahun..

Azhar
Thanks bro..saya baru update ari ni...


akuLanGit

  • CRB Support Squad
  • Full Member
  • *
  • Posts: 1758
  • Eh??
    • View Profile
    • - aKuLanGit -
Re: Mega Sri Gala
« Reply #24 on: December 02, 2010, 06:48:23 PM »
pehh...memang terer...
menggabungkan seni lukih dan 3d milek abe zazu....
lalu terhasillah...MEGA SRI GALA!!! B)

Sleeper japan

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1184
  • Gotcha!!
    • View Profile
Re: Mega Sri Gala
« Reply #25 on: December 02, 2010, 06:57:13 PM »
terima kasih aku langit..aku kena painting dan detailkan 3D tu dan tambah2 benda lain lagi.3d tu sekadar guideline utk perspektif..

katon_aqhari

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2633
  • Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
    • View Profile
    • My Others links
Re: Mega Sri Gala
« Reply #26 on: December 03, 2010, 09:38:07 PM »
bila aku tgk BG, mmg betul kata hypershade....animator gred A dan B di perlukan....sbb kualiti pada animation's  principal dan directing progress sgt2lah perlu di titik berat kan...mmg kena ada animation background....sume jawatan yg utama kena ada "animation experience"....bukan jenis tangkap muat atau di sbb kan "nama" tanpa "animation background"...heheheeh kao pon "paham" apa yg aku cuba sampai kan...."marah" masih ada jika pre prod dasat mcm nih tp animation tak sampai tahap spt kita nak...wi...."all the best to u", aku tak berani janji nak "turun padang"...sbb jika "ada" maka "ada" la aku kembali ke dlm industri animasi "Melayu'sia" nih....hihihihihi

Sleeper japan

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1184
  • Gotcha!!
    • View Profile
Re: Mega Sri Gala
« Reply #27 on: December 04, 2010, 01:11:50 AM »
ehehhe...aku setuju dan aku paham maksud ko..memang akan jadi masalah di kemudian hari..itupon jika projek ni lepas pada tahap yg diperlukan untuk 'dapat' sesuatu...boleh dapat ke?...hahahha...itu aku tak tau...cuma aku terfikir why not buat something yg kita nak..buat sebaik yg boleh..sedaya mungkin..dengan harapan dapat belajar sesuatu..kepuasan..sudah tentu..ahhahaah...

ataupon why not aku redesign versi yg lebih mudah..bermakna aku bergerak dengan 2 versi yg berbeza serentak...kerja bertambah...tapi berbaloi rasenya...

Skynet

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: Mega Sri Gala
« Reply #28 on: December 04, 2010, 01:31:50 AM »
saya sokong dan yakin abg zazu aka abg mawi bole lakukan yg terbaik!

BG wip di atas sgt lazat dan teruja skali melihatnya...tak sabar nk tgk konsep BG yg lain... :D


penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2648
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: Mega Sri Gala
« Reply #29 on: December 04, 2010, 01:58:23 AM »
salam abe seliper...ni hanyalah  pandangan saya yg dangkal ...sinopsis cite ada skit nmpk cam berat dan pnjg...ada jugak iras iras arjuna tv3..sikit je haha...keberatan cite tu maybe menyukarkan dan menambah tahap kesusahan anime abe... ...fuhhh..mungkin simplify lagi cite ni dan dapatkan goal ending yg menarik... berdebar rasanya memberi komen nih...aduss
« Last Edit: December 04, 2010, 02:00:16 AM by penberbulusenyum »

bearing85

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1643
  • veni...vedi...vinci
    • View Profile
    • deviant art
Re: Mega Sri Gala
« Reply #30 on: December 04, 2010, 02:42:14 AM »
aku xpec sama atau lebih baik dr geng ninjai... :)
Hati Riang;:)

zamzami

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2440
  • "Melukis Setiap Hari"
    • View Profile
    • my blog
Re: Mega Sri Gala
« Reply #31 on: December 04, 2010, 02:45:30 AM »
bila aku tgk BG, mmg betul kata hypershade....animator gred A dan B di perlukan....sbb kualiti pada animation's  principal dan directing progress sgt2lah perlu di titik berat kan...mmg kena ada animation background....sume jawatan yg utama kena ada "animation experience"....bukan jenis tangkap muat atau di sbb kan "nama" tanpa "animation background"...heheheeh kao pon "paham" apa yg aku cuba sampai kan...."marah" masih ada jika pre prod dasat mcm nih tp animation tak sampai tahap spt kita nak...wi...."all the best to u", aku tak berani janji nak "turun padang"...sbb jika "ada" maka "ada" la aku kembali ke dlm industri animasi "Melayu'sia" nih....hihihihihi

bunyik mcm kecewa berat je ni Ton...lek arr~


Sleeper japan

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1184
  • Gotcha!!
    • View Profile
Re: Mega Sri Gala
« Reply #32 on: December 04, 2010, 02:46:16 AM »
Odows
terima kasih abg odows...abe lagi lagi pawe...saya akan cuba sebaik mungkin...

Abe Pen
Hehehehe...tarahallah abe pen...jika ada pendapat ceritakan sahaja...insyaalah saya aku akan menimbangnya sebaik mungkin...

cam arjuna ke..hahahah..dem!!sebenarnya pen..cerita dia agak simpel jer...kisah hubungan ayah dan anak tanpa ibu..cam cerita nujum pak belalang..cuma bapak dia tere jer tetapi kuat tido dan pemalas sket..anaknya lebih berdikari cuma agak berkira sedikit....aku selitkan sedikit konflik..supaya ada  sedikit aksi dan hubungan karekter boleh berkembang sedikit demi sedikit mengikut peristiwa..

lagipon aku mungkin buat dua versi..versi simple lebih ringan dan ceritanya tak bersambung..

utk teaser...aku ambil sinopsis yg last..

Sleeper japan

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1184
  • Gotcha!!
    • View Profile
Re: Mega Sri Gala
« Reply #33 on: December 04, 2010, 02:48:15 AM »
bearing
aku tak tau citer tu...tapi aku cuba buat sebaik yg termampu...huhuhuhu


bearing85

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1643
  • veni...vedi...vinci
    • View Profile
    • deviant art
Re: Mega Sri Gala
« Reply #34 on: December 04, 2010, 03:02:40 AM »
ninjai tu klu tak silap diorng pki flash brape ntah..grup suka2 je kut tp aku bca kt web diorng myb akan masuk layar perak kut..ko klik la link yg aku bg kt posting atas..

ok ni episod pertama diorng :

http://www.youtube.com/watch?v=xWg-sVJjuhI

ada 12 episod rasanya..sedikit sbnyk aku rasa ko leh try refer style diorng sbb aku rasa konsep ko tak jauh beza..unless klu ko nk try wt cm sword of the stranger tu ninjai ni mmg tolak tepi je lah..hehe..papehal pn aku xpec tinggi dr ko..go go abe selipar.. :D

p/s : apa kata ko cuba share storyboard ko..aku rasa ramai yg boleh share idea story telling..
« Last Edit: December 04, 2010, 03:04:15 AM by bearing85 »
Hati Riang;:)

Sleeper japan

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1184
  • Gotcha!!
    • View Profile
Re: Mega Sri Gala
« Reply #35 on: December 04, 2010, 03:21:37 AM »
ooo...terima kasih bearing kasik info ninjai...rasenya aku buat cam lain kot...tapi konsep dia kat web tu agak cool juga...adegan darah2 tu best juga...jgnlah expect tggi en.bearing...saya masih mentah...apepon terima kasih bro...aku cuba...

Sleeper japan

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1184
  • Gotcha!!
    • View Profile
Re: Mega Sri Gala
« Reply #36 on: December 04, 2010, 04:05:17 AM »
update:BG Bukit Kabus



seterusnya..storyboard dan turnaround...
Thanks semua yg sudi komen...korang memang cool...dem..aku lupa letak shadow kat tanah...

ps/-bearing...insyaalah nnt aku share
« Last Edit: December 04, 2010, 04:12:44 AM by Sleeper japan »

nuox71

  • Pro Membership
  • Junior Member
  • *
  • Posts: 477
  • bla bla bla bla
    • View Profile
    • etixkocan & etixcici
Re: Mega Sri Gala
« Reply #37 on: December 04, 2010, 04:51:01 AM »
RETAKE!!!!!

hahahahahaaa!!! lawak jee. konsep dan karekter yang menarik. harap jangan tamat atas kertas yee encek seliper..

penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2648
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: Mega Sri Gala
« Reply #38 on: December 04, 2010, 11:48:32 AM »
lawanya background kampung tuhh..teringat kat alam perwira jifat waktu nak hantar jifat kat lorong sempit kat maharaja zhou.....hoho aku lupa la abe selipar kobuat teaser dulu ni kan... ingat cerita penuh dah...apepun best sgt kobuat...mengikut ramaln aku rasa ko akan  buat style realistik ni untuk background dan watak ala ala pricess mononake...kipidap...

hypershade

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 307
    • View Profile
    • http://www.fatlizard.com
Re: Mega Sri Gala
« Reply #39 on: December 04, 2010, 02:03:00 PM »
lupa  nak tanya,ko plan utk buat series atau dvd movie release atau movie cite ko nih?