Author Topic: Nama-nama yang terlarang  (Read 41646 times)

azarimy

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6571
  • sabariah's back!
    • View Profile
    • azarimy's sketchstation v3.0
Nama-nama yang terlarang
« on: January 26, 2004, 06:10:47 AM »
aku terbaca benda ni kat:

http://www.hmetro.com.my/Sunday/BeritaUtam...8/sun_artrevamp

aku cuma amik caption contoh nama2 yg terlarang dalam list jabatan pendaftaran negara. well, dalam islam dah ditetapkan bahawa nama2 anak kena laa yg bermaksud baik2 dan sopan, tapi kekadang tu ada gak nama yang pelik2 (although tak bermaksud tak sopan). contoh:

Quote
NAMA YANG DITEGAH ATAU DILARANG
Nama gelaran yang dianugerahkan kerajaan
Tun, Tan Sri, Datuk, Datin, Puan Seri, Dato Seri, Datuk Paduka, Datuk Patinggi, Datuk Wira Jaya, Datuk Bentara Dalam, Datuk Bentara Luar.

Nama pangkat atau jawatan
Haji, Nabi, Imam, Rasul, Mufti, Ketua Menteri, Kadi, Perdana Menteri, Gabenor, Sarjan, King, Hakim, Permaisuri, Guru, Ustaz, Shahbandar, Ustazah.

Gelaran keturunan
Syarifah, Syed, Tunku, Tengku, Raja

Nama-nama profesional
Doktor (Dr), Ir (Engineer), Professor, Akauntan, Audit, Diplomat

Nama-nama kepahlawanan
Mahaguru, Pahlawan, Pendikar, Panglima, Bomoh, Pawang, Dukun, Satria

Nama lucah atau yang lucah bunyinya
Nonok, Bontot, Bola Besar, Kote, Faraj, Shahwat, Zina, Kopek, Pundek, Punat, Khalwat, Zakar, Kulup, Coli, Liwat

Nama-nama buruk
Buruk, Malang, Sial, Derita, Haram, Pungut, Hapak, Baruah, Bunting

NAMA YANG TIDAK SESUAI
Nama binatang atau serangga
Babi, Monyet, Keldai, Rimau, Lipan, Buaya, Belalang, Semut, Ular

Nama buah-buahan, sayur-sayuran, tumbuhan, makanan
Ciku, Pisang, Keladi, Kucai, Terung, Karet, Serai, Jintan, Kunyit, Halia, Bawang Merah, Kelapa, Santan, Lidi, Nasi, Bubur, Ketupat, Laksa, Sirap, Cendol, Lempeng, Daun.

Nama-nama lucu
Kecut, Kutai, Kuyok, Boyak, Kudung, Pendek, Panjang, Tinjau, Apek, Lonjong, Kuding, Tunggal, Sinon, Ketiak, Leper, Kemek, Janggut, Tanduk, Kerepot

Nama-nama kejadian alam
Gunung, Salji, Suria, Pelangi, Awan, Bintang, Bulan, Guruh, Petir, Panas, Hujan, Bumi, Langit, Gelombang, Laut, Batu, Angkasa

Nama-nama alat perkakas
Senduk, Piring, Mangkuk, Cawan, Katil, Tilam, Garpu, Tingkap, Pagar, Lesong, Berus, Parang, Tajak, Golok

Nama-nama warna
Hitam, Putih, Jingga, Merah, Coklat, Kuning

Nama-nama huruf atau angka atau gabungan kedua-duanya
D, K, P, Z, 001, 007, K 7, K 4, Zero-zero Seven

Nama perhiasan atau pakaian
Cincin, Subang, Anting-anting, Mutiara, Benang, Kain, Baju, Rantai, Seluar, Kasut

Perkataan Arab yang maknanya tidak elok
Narul (neraka), Zaniah (penzina perempuan), Zani (penzina lelaki), Khinzir (babi), Zakar (kemaluan lelaki), Faraj (kemaluan perempuan), Wati (persetubuhan).

tapi perkataan terakhir: wati - bukan ke selalu digunakan? can somebody explain?

WAVE RIDER

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6628
    • View Profile
Nama-nama yang terlarang
« Reply #1 on: January 26, 2004, 06:48:38 AM »
wati tue nama melayu.. kalau dulu2 digandingkan bersama... mcm Ayu Wati.. kesuma wati... mungkin dpt dr sanskrit atau hindu.. agaknye lah.. nie ckp tak berkaji nie.. hihihihh.. :P

kalau wati dlm arab mmg bersetubuh laaa..

embun.. keembung.. kekwa.. anggerik.. dahlia... teratai,..cempaka  nama2 bunga untuk awek zaman2 purbawara dulu pun sedap gak didengar...

ahaa stingray_flyz pun ada point dia gak.. org melayu dulu menamakan anak mengikut alam... kecenderungan anak.. bawang putih bawang erah adalah contoh.. melor.. pekan... awang... buyong... perkasa... ayu... wira.. tunggal.. sakti.. indera... raja... mungkin gak banyak pengaruh sanskrit dan hindu.. maya.. dunia... bayu..
 

zami ismail (pak uda, of PMPMTT) punya anak ramai nama2 pelik.. entah mengapa Harian Metro dok ulang bende nie.. tapi menamakan anak dengan nama2 yang baik.. mulia.. memang satu dari kewajipan Muslim parents.. selepas 7 selain mengazan dan mengiqamahkan dengan sore yg slow ke telinga anak baru lahir..

org jepun.. dan aku rasa hampir sume race la menamakan anak depa dengan nama anak2 yang baik.. mcm matsu takako.. takura kimuya... kan dah jadi  artis hihihihh.. china dengan chang kong... chin shang... (cool.. serenity..).. nie feng.. waverider ihihihh..

cuma melayu dulu jer suka nama lawak2 nie.. tak ketinggalan jugak org jawa... nama cam jepun. bukan nak mengondem... atau nak gelakkan... nie kenyataan...

kira arab.. islam datang nak selaraskan sume bangsa dengan nama2 bermakna nie.. takde lah org kata islam nie tuk org arab semata2...(pinjam point kau.. kat thread dulu2 aza.. ehehe..)

ada gak yg menyalahkan org benggali punya kerja sebelum dan selepas koloni masa register nama kat surat beranak... salah dengor nama...yg suggest oleh mak bapak so salah tulis kat surat beranak...  


 

 
"Everybody runs.. Fletcher.. everbody runs..."

saripol

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 669
    • View Profile
    • http://www.akarumbi.com
Nama-nama yang terlarang
« Reply #2 on: January 26, 2004, 10:34:33 AM »
Sesuatu yng aku musykil.. nama tu kalau boleh perlu ade makna.. tapi perlukah nama tu dlm bahasa arab?? atau boleh jugak dalam bahse² lain cth dlm bahse jermen ke.. english ke, jepun ke, siam ke, spanyol ke, bahse red indian ke?? atau dlm bahse melayu sendiri..

contoh nye

- schön dlm bahse jerman.. makne dia cantik kot lebih kuang.. buleh ke
- kasih.. kasih sayang lah ni makne dia dlm bahse melayu la ni

macam mana?? buleh ke.. dari segi hukum la ni.. nak tanya..

Mockingbird

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1149
    • View Profile
    • http://amirhafizi.blogspot.com/
Nama-nama yang terlarang
« Reply #3 on: January 26, 2004, 12:42:17 PM »
Kalau boleh, aku nak tukar nama aku jadi Tony Tony Chopper atau Megatron.

Nama binatang takleh ke? Dulu kat fak aku ada mamat ni nama dia Kerbau Anak Sungkir. Ada anak murid abang aku kat Pahang nama dia Ahmad Mesingan.
Fabricati diem, punc

Izam01

  • Pro Membership
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2906
    • View Profile
    • izam
Nama-nama yang terlarang
« Reply #4 on: January 26, 2004, 12:47:00 PM »
masa baca paper tu smlm, mak aku cerita pasai kawan bapak aku masa askar dulu... nama dia Pungut... keja dia ambik bebudak sekolah yg duduk dlm kem... dpt la gelaran "Pungut Budak"... lepas tu yg nak tergelak pulak bini dia nama Pah... kadang2 geng askar ni jahat gak... panggil depa laki bini... "Pungut Sampah"...

thirtynine

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4440
  • ...hidup jangan tersadung kaca-kaca manis...
    • View Profile
    • http://luzrafikr.deviantart.com/gallery/
Nama-nama yang terlarang
« Reply #5 on: January 26, 2004, 01:14:39 PM »
Quote
aku terbaca benda ni kat:

http://www.hmetro.com.my/Sunday/BeritaUtam...8/sun_artrevamp

aku cuma amik caption contoh nama2 yg terlarang dalam list jabatan pendaftaran negara. well, dalam islam dah ditetapkan bahawa nama2 anak kena laa yg bermaksud baik2 dan sopan, tapi kekadang tu ada gak nama yang pelik2 (although tak bermaksud tak sopan). contoh:

Quote
NAMA YANG DITEGAH ATAU DILARANG
Nama gelaran yang dianugerahkan kerajaan
Tun, Tan Sri, Datuk, Datin, Puan Seri, Dato Seri, Datuk Paduka, Datuk Patinggi, Datuk Wira Jaya, Datuk Bentara Dalam, Datuk Bentara Luar.

Nama pangkat atau jawatan
Haji, Nabi, Imam, Rasul, Mufti, Ketua Menteri, Kadi, Perdana Menteri, Gabenor, Sarjan, King, Hakim, Permaisuri, Guru, Ustaz, Shahbandar, Ustazah.

Gelaran keturunan
Syarifah, Syed, Tunku, Tengku, Raja

Nama-nama profesional
Doktor (Dr), Ir (Engineer), Professor, Akauntan, Audit, Diplomat

Nama-nama kepahlawanan
Mahaguru, Pahlawan, Pendikar, Panglima, Bomoh, Pawang, Dukun, Satria

Nama lucah atau yang lucah bunyinya
Nonok, Bontot, Bola Besar, Kote, Faraj, Shahwat, Zina, Kopek, Pundek, Punat, Khalwat, Zakar, Kulup, Coli, Liwat

Nama-nama buruk
Buruk, Malang, Sial, Derita, Haram, Pungut, Hapak, Baruah, Bunting

NAMA YANG TIDAK SESUAI
Nama binatang atau serangga
Babi, Monyet, Keldai, Rimau, Lipan, Buaya, Belalang, Semut, Ular


Nama buah-buahan, sayur-sayuran, tumbuhan, makanan
Ciku, Pisang, Keladi, Kucai, Terung, Karet, Serai, Jintan, Kunyit, Halia, Bawang Merah, Kelapa, Santan, Lidi, Nasi, Bubur, Ketupat, Laksa, Sirap, Cendol, Lempeng, Daun.

Nama-nama lucu
Kecut, Kutai, Kuyok, Boyak, Kudung, Pendek, Panjang, Tinjau, Apek, Lonjong, Kuding, Tunggal, Sinon, Ketiak, Leper, Kemek, Janggut, Tanduk, Kerepot

Nama-nama kejadian alam
Gunung, Salji, Suria, Pelangi, Awan, Bintang, Bulan, Guruh, Petir, Panas, Hujan, Bumi, Langit, Gelombang, Laut, Batu, Angkasa

Nama-nama alat perkakas
Senduk, Piring, Mangkuk, Cawan, Katil, Tilam, Garpu, Tingkap, Pagar, Lesong, Berus, Parang, Tajak, Golok

Nama-nama warna
Hitam, Putih, Jingga, Merah, Coklat, Kuning

Nama-nama huruf atau angka atau gabungan kedua-duanya
D, K, P, Z, 001, 007, K 7, K 4, Zero-zero Seven

Nama perhiasan atau pakaian
Cincin, Subang, Anting-anting, Mutiara, Benang, Kain, Baju, Rantai, Seluar, Kasut

Perkataan Arab yang maknanya tidak elok
Narul (neraka), Zaniah (penzina perempuan), Zani (penzina lelaki), Khinzir (babi), Zakar (kemaluan lelaki), Faraj (kemaluan perempuan), Wati (persetubuhan).

tapi perkataan terakhir: wati - bukan ke selalu digunakan? can somebody explain?
Mockingbird: Dah termaktub nama binatang tak boleh untuk masyarakat muslim.... kalau anak dayak ker, iban ker aku tak tau pulak...

saripol & wave rider: Kalau anak kita nama nya Hip Hip Horey (kan periang) ataupun Pedang Setiawati (simbolik kepada taat setia kot), tak kan kat padang masyar nak dipanggil nama tuh... agak pelik jugak kan.... sebab bahasa syurga arab maka lebih afdal ler pakai arabnyer....
« Last Edit: January 26, 2004, 01:16:14 PM by thirtynine »

Izam01

  • Pro Membership
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2906
    • View Profile
    • izam
Nama-nama yang terlarang
« Reply #6 on: January 26, 2004, 01:22:15 PM »
kalau boleh cari la nama yg elok2... membawa makna yg elok...

thirtynine

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4440
  • ...hidup jangan tersadung kaca-kaca manis...
    • View Profile
    • http://luzrafikr.deviantart.com/gallery/
Nama-nama yang terlarang
« Reply #7 on: January 26, 2004, 01:35:24 PM »
.... Pencipta Yang Maha Indah menyukai sesuatu perkara yang indah.......

..... Orang Melayu pun tidak kurang amat dengan peribudaya-sopanbicara........

...... Antara nama2 yg terbaik adalah tergolong dalam 99 nama Allah.... kena letak Abdul depannyer......



::....... Maaf barang pedih atas ayat, tindan hati jari manis hingga ibunya........::

saripol

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 669
    • View Profile
    • http://www.akarumbi.com
Nama-nama yang terlarang
« Reply #8 on: January 26, 2004, 01:47:46 PM »
err bukan ke di padang masyar nanti kita di panggil dengan makna nama kita?? sebab tu la di suruh letak nama yng mempunyai maknya yng baik..
« Last Edit: January 26, 2004, 01:48:23 PM by saripol »

thirtynine

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4440
  • ...hidup jangan tersadung kaca-kaca manis...
    • View Profile
    • http://luzrafikr.deviantart.com/gallery/
Nama-nama yang terlarang
« Reply #9 on: January 26, 2004, 02:04:47 PM »
Quote
err bukan ke di padang masyar nanti kita di panggil dengan makna nama kita?? sebab tu la di suruh letak nama yng mempunyai maknya yng baik..
aku sokong.... makna nya jugak disebut dalam bahas arabnyer...

Izam01

  • Pro Membership
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2906
    • View Profile
    • izam
Nama-nama yang terlarang
« Reply #10 on: January 26, 2004, 02:13:56 PM »
dulu aku terpikir gak apa makna nama aku... lepas tu ada sorg budak arab dtg rumah aku... dia bagitau makna nama aku... so sedap skit hati aku...

adzakael

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3060
  • Boтум Cэпaратум
    • View Profile
    • http://www.adzakael.com
Nama-nama yang terlarang
« Reply #11 on: January 26, 2004, 02:25:30 PM »
aku nak tuko name la
name aku la ni maksud tergantung...
aku nak tuko ngan name

AZRAEL....

camne ha?

                        иаи Таворищ, соединяйтесь!
               
 What Man is a Man Who Does Not Make The World Better?
P 1:48,G 1:5, P menang,150000th post,i made that one

saripol

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 669
    • View Profile
    • http://www.akarumbi.com
Nama-nama yang terlarang
« Reply #12 on: January 26, 2004, 02:34:15 PM »
Quote
Quote
err bukan ke di padang masyar nanti kita di panggil dengan makna nama kita?? sebab tu la di suruh letak nama yng mempunyai maknya yng baik..
aku sokong.... makna nya jugak disebut dalam bahas arabnyer...
jadik boleh ker kalau nama taruk

johan (perkataan melayu) = makna dia juara, jadi kat padang masyar di panggil juara dalam bahasa arab (aku tatau juara/johan dlm bahse arab tu ape)

itu le persoalannya.. dari segi hukum lah..

thirtynine

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4440
  • ...hidup jangan tersadung kaca-kaca manis...
    • View Profile
    • http://luzrafikr.deviantart.com/gallery/
Nama-nama yang terlarang
« Reply #13 on: January 26, 2004, 03:06:25 PM »
aku bagitau yang mana sepatah ayat yang aku tau jer.... yang selebihnyer kena le jumpa ustaz ker pak imam ker.... mungkin lebih baik lagi.....

 ;)

nama aku yang sebenar pun tak der arab langsung, tapi aku ader nama panggilan lain yang ader nama sahabat.....

 B)  

Xilence Swordswind

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1247
  • Adjutant 303 learning protocol is now online!
    • View Profile
Nama-nama yang terlarang
« Reply #14 on: January 26, 2004, 03:13:26 PM »
hmmm macam tak lengkap jek list tu. ape kata kalau letak nama

encik Titanium Trioksida bin  Ferum Kalium Maganat Tetrahidroklorik Liquid Heksapropanol
baru kena dengan hikmat badan kebal titanium. :lol:

Letak nama mineral la. tapi bukan air mineral. murah sangat nama tu.

cam Dara Emas, mas ayu, ester (kawan xilence dia sabahan) dan baiduri.
boley tak?


 
Child of Wind- unperdictable, unseen, calm and quiet yet sometimes very destructive

Anyone who can write their own name should also be able to draw

saripol

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 669
    • View Profile
    • http://www.akarumbi.com
Nama-nama yang terlarang
« Reply #15 on: January 26, 2004, 03:26:28 PM »
Quote
aku bagitau yang mana sepatah ayat yang aku tau jer.... yang selebihnyer kena le jumpa ustaz ker pak imam ker.... mungkin lebih baik lagi.....

 ;)

nama aku yang sebenar pun tak der arab langsung, tapi aku ader nama panggilan lain yang ader nama sahabat.....

 B)
Ha ye lah kot ade sesapa yng tahu.. bleh le panjangkan pengetahuan kepada yng lain.. bukan ape.. nama aku memang ade makna dlm bahse arab.. makne yng bagus lagi.. tapi dalam bahse melayu nye tak de makne langsung.. tapi nama aku tu dah setel lah.. bapak aku dah kasik.. cuma nama² yng belum setel lah anak pinak kita nanti.. itulah yang nak tahu ni.. nak taruk nama anak aku dlm bahse jerman kalau boleh

azarimy

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6571
  • sabariah's back!
    • View Profile
    • azarimy's sketchstation v3.0
Nama-nama yang terlarang
« Reply #16 on: January 26, 2004, 04:11:55 PM »
aku nak bagi nama anak aku "nuradrenalina". sounds best kan? actually it is a counter component for adrenalin. aku encounter nama ni masa biologi dulu. best gila nama tu.... :D
 

cosmic_heart

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1717
  • Sometimes its hell tryin to get to heaven
    • View Profile
Nama-nama yang terlarang
« Reply #17 on: January 26, 2004, 04:12:41 PM »
aiseh men...baru je nak kasik nama anak aku penjejak awan ataupun sang asura hehehehe....

DiDi

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1657
    • View Profile
Nama-nama yang terlarang
« Reply #18 on: January 26, 2004, 06:19:03 PM »
Sititanium Binti Cik Kalsium Sulfurat...........wahahaha....gurau je....tak silap aku baru je ari ape ntah kuar bite pasal ni
1+1=11? Rly?




ApOgEE

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1032
    • View Profile
    • Art Of ApOgEE
Nama-nama yang terlarang
« Reply #19 on: January 26, 2004, 06:24:52 PM »
Quote
Sititanium Binti Cik Kalsium Sulfurat...........wahahaha....gurau je....tak silap aku baru je ari ape ntah kuar bite pasal ni

Nampak sangat nipunyer wei! takkan dia punya bapak pakai 'Cik'? kalau 'Che' ke Encik ke okay gaks!