Author Topic: haram atau halal?  (Read 22637 times)

C-Fu

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4419
  • Janda Gersang
    • View Profile
    • Who's here!
haram atau halal?
« Reply #60 on: August 22, 2003, 02:21:30 PM »
bace la balik kat atas tu

alkohol != arak la!!!
Kuala Lumpur Drumline Corps in the houseeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
http://www.facebook.com/group.php?gid=21309697169

hairi

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2642
    • View Profile
    • wanzu's
haram atau halal?
« Reply #61 on: August 22, 2003, 08:53:05 PM »
Sabda nabi S.A.W "Setiap yang memabukkan itu haram. Setiap yang memabukkan itu arak. Setiap yang memabukkan itu arak dan setiap yang memabukkan itu haram."(HR Muslim)

Lembaga Fatwa Al-Azhar berpendapat bahawa alkohol itu tidak najis manakala arak tetap najis.
 


nuqarribu kulla ba'ied

agent

  • Super Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4811
    • View Profile
    • OPTIMA INNOVATIONS (M) SDN BHD (605671-H)
haram atau halal?
« Reply #62 on: August 23, 2003, 10:28:46 PM »
Uiks..sungguh berinfomasi topik ni... aku yg tatau ni pn jd tau.

limauoren

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 269
    • View Profile
haram atau halal?
« Reply #63 on: August 23, 2003, 10:44:03 PM »
Quote
pembasuh mulut LISTERINE yg kite gune buat bunuh kuman tu 20% alkohol???

ye ker?aku tak perasan lak... aku guna ubat kumur2 jenama lain..ok ker?

agent

  • Super Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4811
    • View Profile
    • OPTIMA INNOVATIONS (M) SDN BHD (605671-H)
haram atau halal?
« Reply #64 on: August 23, 2003, 10:56:29 PM »
Nah..mungkin informasi ni berguna kot..

Informasi ni boleh dibaca dari Buku Panduan yang dikeluarkan oleh CAP (Persatuan Pengguna Pulau Pinang) CAp telah memeriksa beberapa jenama kosmetik dan barangan keperluan harian dan di dapati kebanyakan bahan yang terkandung dalam produk tu adalah PENYUMBANG kepada KANSER. so..berhati2 semasa memilih



TAHUKAH ANDA DALAM KOSMETIK TERDAPAT LEBIH KURANG 50 BAHAN PENYEBAB KANSER?

Berdasarkan ujian dan pemeriksaan oleh CAP ( Persatuan Pengguna Pulau Pinang) kira-kira 50 bahan kimia penyebab kanser terkandung dalam 120 alatan kosmetik dan produk kegunaan harian!

Pembayang mata - 22 b.p.k (bahan penyebab kanser)
gincu bibir & pembersih muka - 21 b.p.k
syampu & pewarna rambut - 20 b.p.k
losen/krim muka - 17 b.p.k
mandiyan bayi - 16 b.p.k
balm & pengilat bibir - 14 b.p.k
bedak asas & topeng muka - 12 b.p.k
krim pencukur & penanggal mekap - 11 b.p.k
pendandan - 10 b.p.k
minyak wangi/cologne - 9 b.p.k
buih mandian/krim mandian, scrub muka., ubat gigi & gel/mousse rambut - 8 b.p.k
deodoran/roll on & losyen badan - 7 b.p.k
losyen bayi & pengilat kuku - 6 b.p.k
bedak, sabun & selepas cukuran - 4 b.p.k
penyegar, pensel kening & celak mata - 3 b.p.k
maskara & pelindung penahan matahari - 2 b.p.k
ubat kumur - 1 b.p.k

Bahan kimia penyebab kanser yang disahkan
Phenylenediamines (Arang Batu)
Sakarin- sebatian sintetik yang diperolehi daripada arang batu dan pemanis tiruan yang sudah terbukti boleh menyebabkan kanser hempedu dalam ujikaji keatas haiwan dan produk ubat gigi.
Minyak Mineral
Pretolatum
FD&C Blue No. 1
FD&C Yellow No. 5
FD&C Yellow No. 6
D&C Red No. 33
Haruman8 (mungkin mengandungi derivatif benzena)
Talkum (mungkin dicemari asbestos)
Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
Sodium Laureth Sulfate (SLES)

Bahan sama mungkin nama berbeza :-
Formaldehid - Quaternium-15, DMDM hydntoin, MDM hydantoin, Methanal
Urea - Imadazolidinayl urea (Germal 11), Diazolidinyl urea (Germal 115)
BNPD- 2-bromo-2-nitropropane-1, 3-diol (atau Bronopol)
Titanum dioksida
DEA - Diethanolamine
TEA-triethanolamine
SLS
Pedimate
Kathon GC
BHA
Fluorida-Sodium monofluorophosphate, Sodium fluoride



PRODUK YG DISAHKAN - # SIMBOL DISAHKAN
1. Hazeline White & Natural Lightening Lotion # Minyak Mineral
2. Oil of Olay Moisturizing Cream - #Minyak mineral, petrolatum, D&C Red No. 33, Ramuan "PEG", Imidazolidinyl urea, Titanum dioksida
2. Johnson's Baby Lotion - # Haruman
3. Johnson's Baby Lotion, Ultra Care For Extra Dry Skin - #D&C Red No. 33,
4. Haruman, Ramuan "-eth-"
5. Baby Magic baby Lotion, Aloe -# Minyak mineral, #haruman, #Ramuan "PEG", # Lanolin & sebatian lanolin
6. Johnson's Clean&ClearSkin balancing Moisturizing Medicated Oil Free Lotion - # Kathon GC
7. St. Ives Extra Nourishing Vitamin E Skin Therapy Lotion With Antioxidant Vitamin A - #Minyak Mineral, FD&C Yellow No 5., #Haruman
8. Organic Aid Vitamin E Moisturizing Cream - #Haruman
9. St Ives Vitamin E Enriched Facial Cream - #Minyak Mineral, # FD&C Yellow No. 5, #Haruman, #Ramuan "PEG", #Quaternium-15
10. Loreal Plenitude Facial Firming Serum With Liposomes - #Haruman, #RAmuan "PEG", #Ramuan "-oxynol-, #Imidazolidinyl urea
11. Estee Lauder Skin Perfecting Cream Friming Nourisher - #Minyak mineral, haruman, 2-bromo-2-nitro-, ramuan PEG, ramuan -eth-
12. Prevense Enriche Night Cream With Natural Plant Extract - Minyak mineral, FD&C Yellow No. 5, haruman, urea & diazolidinyl urea
13. Dove Cream Bar - #Haruman, Titanium dioksida
14. Enchanteur perfumed Soap - #Haruman, Titanium dioksida
15. Johnson's Kids Moisturizing Body Wash - #Haruman, Cocamide DEA,
16. palmolive Shower Cream (Deep Cleansing with Pansy for Oily Skin) - #PD&C Blue No. 1, haruman, Ramuan "PEG"
17. Jphnson P.H 5.5 - #Haruman, Cocamide DEA, Ramuan "PEG", Sodium Laureth Sulfate
18. Men's Biore Deep Cleansing Wash - #Haruman, Cocamide DEA
19. Avon Clearskin Cleansing Scrub Antibacterial - #Haruman, Ramuan "PEG", Ramuan "eth, Polyenthlene
20. Biore Facial Wash - #Haruman, Cocamide Dea
21. Avon Cleansing Foam - Haruman, Ramuan "PEG"
22. Eversoft Daily Facial Cleanser - #HAruman, Lauramide DEA, Ramuan PEG
23.Freeman Apricot and Sea Kelp Facial Scrub - (Banyak malas nak tulis)
23. Hazelini Softening Facial n Foam - Banyak jugak
24. St Ives Cucumber & Elastin Stress Gel for Eye & Face - (8 kandungan bahan)
25. Alpha Pro Daily Facial Cleanser, Normal to Dry Skin (Creative Network International- CNI)
26. Ponds Cold Cream- #Minyak mineral, haruman
27. St Ives Facial Cleanser and Makeup Remover - 7 bahan
28. Loreal Plenitude Gentle Cleansing Milk - #MInyak mineral, haruman, ramuan PEG, urea, sebatial lanolin
29. Avon Moisture Effective Eye Makeup Remover Lotion - 5 bahan
30. Christine Dios Eyebrow Pencil with brush and sharpener (Gris Grey)- 3 bahan
31.Avon Luxury eye lining pencil, black kohl - 3 bahan
32. Avon luxury eye lining pencil, cinnamon kohl - 2 bahan
33. Avon coordinates eye lining pencil (black) - #talkum
34. Maybelline Great Line Waterproff Eye Liner (Onyx) - #Minyak mineral, mungkin mengandungi titanum dioksida
35. Loreal Lash Out Mascara - #TEA, urea , mungkin mengandungi titanium dioksida
36. Wella color koleston - 6 bahan
37. Brylcream - 5 bahan
38. Clairol Nice'n Easy permanent shampoo-In haircolor with healthy shine conditioner - 4 bahan
39. N'Hance Shampoo - 7 bahan
40. Feathe shampoo x-tra mildr - 9 bahan
41. pantene pro-V daily treatment shampoo - #Haruman, Methylisothiazolinone
42. Wella Sunnydrop Mild Shampoo - 5 bahan
43 St Ives Extra Body Keratin With Balsam Conditioner - 5 bahan
44. Clairol Herbal Essences Contitionr - 3 bahan
45. Organic hair n Root Noursihing Conditioner - 4 bahan
46. Avon Total Cover Foundatin (Fawn)- 6 bahan
47. Loreal Hydra Perfecte Protection Hydrating Makeup (Sand Beige) - 4 bahan
48. Avon Oil Control Powder - 2 bahan
49. Shiseido Sun Block Compact (with SPF32 SB5 suncreen) - #Titanium dioksida




Bahan kimia berisiko kanser dalam gincu dan pengilat bibir - # Disahkan bahan kimia penyebab kanser
1. Revlon Colorstay Lipcolor, Russet - #PVP (Polyvinylprrolidone, BHA (Butylated hydroxyanisole
2. Estee Lauder True Lipstick, Icy Brown - #Polietinela, Titanium Dioksida
3. Chanel Rouge A Levres Hydrabase Cream Lipstic, 03 or Rouge - #Minyak Mineral, Haruman, Lanolin
4. Cover Girl Continuous Color Self-Renewing Lipstick, Berry Brown - #Minyak Mineral
5. Loreal LIp Color - #Haruman, Polietilena, Lanolin, BHA
6. Avon Moisture Therapy Lip Treatment - #Minyak mineral, Petrolatum, Butylated hydroxyanisole (BHA), Benzophenone-3
7. Amway Artistry Lip Color, SPF15 - #Lanolin, Oxybenzone
8. Banana Boat Aloe Vera Lip Sunblock - #Padimate-O (octyl dimenthyl PABA)

Deodoran, Pengilat kuku bertoksik
1. Avon Feelin` Fresh Wide Oval Solid Antiperspirant Deodorant- #Haruman, Ramuan 'eth'
2. Avon Cool Confidence Roll-On Antiperspirant deodorant- #Haruman, ramuan eth
3. Aarid Extra Dry Anti-perspirant Deodorant for Men (sensitive)-#haruman, ramuan eth
4. Simple Anti-perspirant roll-on - #2-bromo-2 nitropropane-1-3-diol (BNPD atau Bronopol), Alkohol ternyahasli
5. Orly Nail Defence (nail dortifier) - #Formaldehid, Titanium dioksida, alkohol ternyahasli

Racun dalam minyak wangi
1. Avon charisma purse concentre - #Haruman, ramuan eth, BHA
2. Avon rare gold eu de perfum mini mist - #FD&C Yellow No.5, haruman, Benzophenone-3
3. Avon Vanilla soft musk body spritz - FD&C Yellow No. 5, Haruman
4. Treson Eu De perfum (Lancome) - #Haruman
5. Tommy Girl Cologne (Hilfiger) - #Haruman, alkohol ternyahasli
6. Estee Lauder Pleasure Eau De PErfum Spray - #Haruman, alkohol ternyahasli
7. Laura - #Haruman, alkohol ternyahasli

Ancaman kanser dalam krim cukur & pewangi selepas bercukur
1. Avon Wild Country After Shave - #FD&C Blue No.1, haruman, alkohol, Benzophenone-3
2.Brut Tri-Guard formula shave cream, regular - #FD&C Blue No.1, haruman, TEA, ramuan'eth', SLS
3. Tabac Original shaving foam - #Minyak mineral, haruman, TEA, ramuan eth.
4. Cosway's fairway face wash & shave foam for men - #Minyak mineral, haruman, lauramide DEA
5. Tabac Original After shave lotion - #Haruman, ramuan PEG, alkohol ternyahasli
6. Follow me after shave/cologne - #Haruman
7. Gillette for woman satin care moisture rich shave gel, dry skin - #Minyak mineral, FD&C Yellow no.5, haruman, Lauramide DEA, TEA, ramuan PEG, ramuan eth, DMDM hydantoin, menthylisothiazolinone, methylchloroisothiazolinone
8. Gillette after shave lotion, pacific light - #minyak mineral, haruman, ramuan PEG
9. Gillete after shave gel, wild rain - #FD&C yellow no.5, haruman, TEA, polysorbate 80, alkohol ternyahasli
10. Gillette after shave splash, wild rain - #haruman, ramuan PEG, alkohol

Ubat Gigi bertoksik
Tahukah anda banyak ubat gigi yang berada di pasaran mengandungi bahan ramuan yg lebih beracun daripada plumbum dan hanya kurang sedirkit kadar keracunannya daripada arsenik? bahan ramuan ini merupakan sisa keluaran industri baja, sejenis racun tikus dan digunakan dalam sektor industri sebagai racun serangga untuk membunuh semut dan lipas. Namanya? Flouride. Flouride merupakan racun tersembunyi (seperti sinida) yang memudaratkan, bertoksik dan mampu berkumpul sungguhpun hanya sedikit ditelan.
Colgate-Palmolive telah dikehendaki membayar pampasan sebanyak (kira2 RM6000) kepada sebuah keluarga kerana kanak2 keluarga tersebut menderita masalah 'dental fluorosis' (enamel kotor dan berkarat), iaitu antara tanda pertama keracunan fluorida.
1. AbCdent - #sakarin, sodium lauryl sulphate (SLS), fluorida, titanium dioksida.
2. Carrie Junior Children's Toothpaste, Tuttifrutti flavour-#Sakarin, SLS, fluorida, carageebab
3. Carrefour's protection Bi-Fluor - #Sakarin, fluorida, titanium dioksida
4. Colgate Maximum Cavity Protection, Fresh Mint - #Sakarin, SLS, fluorida, carageenan
5. Colgate Whitening - #Sakarin, ramuan PEG, SLS, fluorida, Titanium dioksida
6. Colgate Junior Mild Sparkling Gel (Wild mint flavour) - #Sakarin, FD&C Blue No. 1, Ramuan PEG, SLS, fluorida, carageenan
7. Darlie Fresh n Brite - #Sakarin, FD&C Blue No.1, SLS, fluorida, carageenan
8. Darlie (+) - #Fluoride - + label tidak mempunyai senarai lengkap bahan ramuan .produk mungkin mengandungi lebih bahan penyebab kanser.
9. Follow Me Toothpaste - #Sakarin, SLS, fluorida, carageenan
10. Formula Gel Junior (+) - Fluorida
11. Hydent Salt Toothpaste - #Sakarin, SLS, fluorida, titanium dioksida
12. KODOMO LION Strawberry flavour (+) - #Fluorida
13. Mentadent P (Oroginal flavour) - #Sakarin, ramuan PEG, SLS, fluorida, titanium dioksida
14. Oral B Mint flavour fluoride toothpaste (+)- #fluorida
15. Raiya Fluoride toothpaste - #Sakarin, SLS, fluorida

- Sakarin - digunakan sebagai bahan perisa. sebatian sintetik yg diperolehi daripada sumber arang batu ini didapati menyebabkan kanser pundi dalam haiwan ujian makmal.
- Fluorida- (juga terkandung dalam pelbagai ubat kumur keluaran Watson's). Banyak kajian mendapati fluorida boleh mengubah sel normal menjadi sel kanser.
- Sodium Lauryl Sulphate (SLS)- bahan kimia ini diketahui bersifat kikisan yg membahayakan kulit dan sejenis mutagen (iaitu mampu mengubah DNA)
- FD&C Blue No. 1 - pewarna tiruan yg diketahui merupakan bahan penyebab kanser.

Ubat Kumur bertoksik
1. Clovrinz No alcohol mouthwash - #SLS
2. Oral B without alcohol mouth rinse - #Fluorida
3. Listerine antiseptic  mouthwash, cool mint - #sakarin, alkohol
4. Listerin antiseptic mouthwash, original - Alkohol
5. Colgate total plax mouthwash, fresh mint - #Sakarin, FD&C Blue No. 1,SLS, alkohol
6. Ultrafresh mouthwash - #Sakarin, alkohol
7. Lander mouthwash and gargle - #alkohol
8. Colgate total plax anti bacterial mouthwinse, classic - #Sakarin, SLS, alkohol
9. Colgate Total Plax mouthwash, peppermint - #Sakarin, FD&C Blue No. 1, SLS, alkohol
10. Cosway Xylin refreshing mouthwash with Xylitol - #FD&C Blue No. 1, SLS, fluoride, alkohol
11. Cosmos healthcare antibacterial mouthwash - #Alkohol.

Matrush

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1245
    • View Profile
haram atau halal?
« Reply #65 on: August 23, 2003, 11:00:59 PM »
alkohol tidak sama dgn arak. sebabtu dibolehkan

Alkohol pure ade dlm makmal aku ni. Kegunaan utk mencuci alat radas, clean floppy drive, pengawetan dll.

Arak pun ade peratus alkohol dia, yg lain perisa, air dll bahan. Org tak minum alkohol pure sebagai arak. Mana ade nikmat kalau takde perasa, walaupun mabuk nak mati minum.

Matrush

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1245
    • View Profile
haram atau halal?
« Reply #66 on: August 23, 2003, 11:03:25 PM »
fuhh! byk betul brg penyebab kanser. patut la suku rakyat malaysia kene kanser.

azarimy

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6571
  • sabariah's back!
    • View Profile
    • azarimy's sketchstation v3.0
haram atau halal?
« Reply #67 on: August 25, 2003, 01:23:26 AM »
mengenai listerine tu...

memang ada alkohol. tapi bahagian mana alkohol tu yang digunakan? kalau kita tengok sifat2 alkohol, selain dari memabukkan, dia juga bersifat sebagai pencuci. tak percaya? gi check balik. kebanyakkan pencuci tak menghakis kat dunia ni mesti mengandungi alkohol. antara sebabnya, selain dari mencuci, dia juga evaporate dengan cepat. maka tak perlu risau akan stain yang akan tertinggal selepas cucian.

avil(t)one

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1735
    • View Profile
    • http://aviltone.deviantart.com/gallery/
haram atau halal?
« Reply #68 on: September 19, 2003, 05:03:02 PM »

Aku surrender coz aku bukan muslim hee....
Bagi aku minum leh..asal jgn sampai mabuk tak tentu arah...
Sajer panaskan badan...
Maafla member2 malay kat sini...pandangan aku jer...!! :D  

Mockingbird

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1149
    • View Profile
    • http://amirhafizi.blogspot.com/
haram atau halal?
« Reply #69 on: September 22, 2003, 12:52:43 AM »
tapai tak haram yee?

Oklah, so bulan puasa kang, aku akan makan tapai bebanyak. Yippeeee!!

Minum air dia sampai mabuk. Yippieeee!

Thanks!

(Mesej ini ditaja oleh Yippie )
Fabricati diem, punc

C-Fu

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4419
  • Janda Gersang
    • View Profile
    • Who's here!
haram atau halal?
« Reply #70 on: October 05, 2003, 08:16:51 PM »
sape ajo ko pikir camtu?

dah sampai tahap mane dah seminar yang gempak sangat tu yang sampai nangis2 tu ah?
Kuala Lumpur Drumline Corps in the houseeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
http://www.facebook.com/group.php?gid=21309697169

Matrush

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1245
    • View Profile
haram atau halal?
« Reply #71 on: October 05, 2003, 10:44:18 PM »
Ubat batuk tak haram,
Penadol tak haram,
Coca cola tak haram,
 benda tu semata tak memabukkan

Tapi jika disengajakan minum utk memabukkan ia akan jadi haram. seperti minum ubat batuk overdose, coca cola + penadol(ye ke? tak pernah try), blh mabuk. Perbuatan itu blh jadi haram.Kerana Islam mahukan manusia menjaga akal.

Wallahualam

turnmoil

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 817
    • View Profile
haram atau halal?
« Reply #72 on: October 05, 2003, 11:11:10 PM »
minum air tapai bebanyak piau/pening la kepala tu

mcm jugak samsu/susu masam...  

Mockingbird

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1149
    • View Profile
    • http://amirhafizi.blogspot.com/
haram atau halal?
« Reply #73 on: October 07, 2003, 10:41:38 AM »
*hic*

tapai memang best............... :lol:  :lol:  :lol:

sakit kepala la pas ni.

the first "halal" alcoholic beverage: Air Tapai

Minumlah banyak-banyak di bulan puasa nanti.

Kampaii!!
Fabricati diem, punc

HR4_Z

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 191
    • View Profile
    • http://
haram atau halal?
« Reply #74 on: October 07, 2003, 04:10:29 PM »
aku makan tapi firsst time best rasenya......nak lagi....second time ok lagi...yg ke 3 aku terus jer pening camnak muntah....ayoooo......
« Last Edit: October 07, 2003, 04:16:41 PM by HR4_Z »
~BRUTAL~
ThAt_Is_The
  W.a.Y!




chik_diena

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1364
    • View Profile
haram atau halal?
« Reply #75 on: October 08, 2003, 09:53:39 AM »
nak tanye sikit....macam mane pulak kalau kite melukis inai kat tangan a.k.a 'mehndi'? haram ke tak?  :unsure:

ade sorang ustaz di sekolah adik saye kate melukis inai kat tangan a.k.a 'mehndi' ni haram sebab ia menyerupai tatoo....tapi ari tu saye ade dngar satu siri ceramah terbitan JAKIM di TV1, sorang ustaz tu (tak perasan name die) kate kalau kite melukis inai berdasarkan lukisan tumbuhan tak menjadi haram kecuali kalau kite lukis tu berbentuk haiwan atau patung atau manusia....

emm lil' bit confused.....sesiape yang tau mengenai benda nih boleh tolong jelaskan....terima kasih.....

 :>  
Welcome to Rydell High!!!

berne

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 791
  • jarriyjarriykuh... sakitsekalihh
    • View Profile
    • marilah ke sini
haram atau halal?
« Reply #76 on: October 08, 2003, 10:33:17 AM »
aku tatau sangat.... :unsure:
tapi setakat ni aku tapenah denga org cakap haram lagik...
inai kalau kita amik air sembahyang... leh serap ape...

tapi kalau buat utk menunjuk2.... mungkin leh jatuh haram....  :)  

azarimy

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6571
  • sabariah's back!
    • View Profile
    • azarimy's sketchstation v3.0
haram atau halal?
« Reply #77 on: October 08, 2003, 04:54:12 PM »
hmm... i'm not really sure. tapi kalau bab melukis haiwan serta manusia sebagai motif corak inai tu, aku rasa boleh menyebabkan benda tu jadi haram kot. so enough kalau menggunakan motif tumbuhan (flora). actually bila dalam perkahwinan, kita disarankan utk memakai yang cantik dan elok utk pasangan masing2 bagi mengeratkan perhubungan, betul tak?

another thing, mengenai air sembahyang tu, memang boleh, pasal inai telus air.

limauoren

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 269
    • View Profile
haram atau halal?
« Reply #78 on: October 08, 2003, 07:07:39 PM »
alamek .. satu persoalan yg tak pernah aku dgr
inai ... lawa ke inai .. ?mmmm ..  

laparcute

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 373
  • A wife, a mommy, a daughter
    • View Profile
    • http://apapaje.blogspot.com
haram atau halal?
« Reply #79 on: October 09, 2003, 09:36:23 AM »
masa akak nak kawin dulu, jumpa la tok kadi yang nak menikahkan tu.. dia ada pesan, kalau boleh jangan laa lukis2 inai kat tangan.. on the very first nite, husband kita nak tengok tangan kita, bukan nak tengok lukisan2 yg ada.. tp dia takde plak kata benda tu haram ke apa.. but i guess, he tried to say something indirectly..

 
Come, visit my blog - Apa-Apa Je
My online shop - Books for kids & such