Author Topic: [WTA] FURTHER STUDY IN DIPLOMA CREATIVE DIRECTOR  (Read 691 times)

amatjusri

  • Newbie
  • *
  • Posts: 0
    • View Profile
[WTA] FURTHER STUDY IN DIPLOMA CREATIVE DIRECTOR
« on: January 17, 2015, 10:47:54 AM »
Salam warga pergh-ians,

Saya baru je abis sijil dlm Multimedia Creative Advertising,
utk pada masa hadapan saya bercadang nk sambung
dlm bidang Creative Director, sy perlukan otai2 utk menyarakan/suggestkan sy
kt mana lg yer kolej ada yg menawarkan course Creative Director
ni selain UiTM. harap boleh beri suggestion  :hansap:

markpiet

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 538
  • Saudagar Cerita
    • View Profile
Re: [WTA] FURTHER STUDY IN DIPLOMA CREATIVE DIRECTOR
« Reply #1 on: January 19, 2015, 06:51:29 PM »
Aku ada kawan kerja Creative Director

Dia cakap nak jadi Creative Director kena ada kebolehan Super-Power berikut:

1. mampu menjadikan cerita panjang (filem, video korporat, dokumentari, novel) kepada cerita pendek (short film, video katalog, cerpen)

2. mampu menjadikan cerita pendek kepada cerita yang lebih pendek (movie trailer, TV advertisement, puisi)

3. mampu menjadikan cerita yang lebih pendek kepada cerita paling pendek (film poster, print advertisment, book cover)

Kalau tak mampu pergi sekolah, mungkin boleh meningkatkan super-power sendiri dengan menonton filem atau baca novel, kemudian guna cara 1-3 untuk buat poster sendiri tentang filem atau novel tersebut.

Kata kawan ku itew, Allah ialah Maha Creative Director kerana Allah berkuasa pendekkan cerita yg panjang berzaman berpuluh tahun (contoh, cerita Nabi Musa) kepada beberapa ayat.
there r kids in here... in d forum, in us.

amatjusri

  • Newbie
  • *
  • Posts: 0
    • View Profile
Re: [WTA] FURTHER STUDY IN DIPLOMA CREATIVE DIRECTOR
« Reply #2 on: January 20, 2015, 09:50:49 AM »
insyallah super-power super-power yg abang dan kawan abang senaraikan tu akan saya kuasai.
tapi saya perlu mengasah dulu kuasa super-power berikut, tapi persoalannya DI MANA yaa bang?
haha terima kasih bang kerana memberi respon

markpiet

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 538
  • Saudagar Cerita
    • View Profile
Re: [WTA] FURTHER STUDY IN DIPLOMA CREATIVE DIRECTOR
« Reply #3 on: January 20, 2015, 11:57:59 PM »
maaf lah, saya tak tahu mana universiti yg bagus. Saya tak pernah masuk universiti. Yang saya dengar universiti Lim Kok Wing ada menawarkan kursus rekabentuk dan iklan...
there r kids in here... in d forum, in us.