Author Topic: [degree]kos grafik yang ada di iptA  (Read 13029 times)

blogger_boy

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 13
  • http://fpmstudios.com/blogger/
    • View Profile
    • blogger_boy
[degree]kos grafik yang ada di iptA
« on: February 23, 2010, 12:32:24 PM »
hum kat mana tempat sambung blaja selain kt uitm nie (Grafik Design & Digital Media)
saper yg pernah belajar or sedang blaja dalam bidang grafik nie [degree] kat sini??
susah betol nk cari maklumat pengajian..kot nanti aku silap pilih terganga mulut sampai sana
aku nk cari pasal modul apa yg akn blaja..sesetengah ipta jek ader..
Signature tuh ape??

leydi

  • Mods
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3881
  • Darititikketitik..
    • View Profile
Re: [degree]kos grafik yang ada di iptA
« Reply #1 on: February 23, 2010, 12:42:11 PM »
Aku rasa berlambak-lambak kursus Grafik Design & Digital Media kat IPT nih..

PhoenixByte

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 7420
  • RCW
    • View Profile
Re: [degree]kos grafik yang ada di iptA
« Reply #2 on: February 23, 2010, 12:49:09 PM »
biasa lps grad dari tpt ko diorang gi mana leydi? semua keje terus ke?

leydi

  • Mods
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3881
  • Darititikketitik..
    • View Profile
Re: [degree]kos grafik yang ada di iptA
« Reply #3 on: February 23, 2010, 12:55:35 PM »
Budak aku animation...

Biasanya dulu lepas diploma show suma dah dapat offer kerja.
Tapi sejak IPT dah ada degree animation nih..ramai gak yg lepas diploma show derang futher study
kat Uitm, Unimas, Unikl...tu degree animation laa...bukan grafik.

PhoenixByte

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 7420
  • RCW
    • View Profile
Re: [degree]kos grafik yang ada di iptA
« Reply #4 on: February 23, 2010, 01:04:06 PM »
ehehe aku saje tumpang tanye sbb ade sedara mara minat animation :D

leydi

  • Mods
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3881
  • Darititikketitik..
    • View Profile
Re: [degree]kos grafik yang ada di iptA
« Reply #5 on: February 23, 2010, 01:39:53 PM »
Owh...yg pompuan tu suh aje laa masuk sini..Nanti aku tolong jaga.

blogger_boy

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 13
  • http://fpmstudios.com/blogger/
    • View Profile
    • blogger_boy
Re: [degree]kos grafik yang ada di iptA
« Reply #6 on: February 23, 2010, 03:07:42 PM »
aku risau kalau2 tersilap plih kos....kot kursus terlalu mencabar utk aku..

tapi aku nie seorang yg lemah matematik..so kalu subjek2 yg ada kira  mengira tuh aku x leh ikut

so aku kena la plan2 btul bab2 duit, blanja..dan semua segi

menurut minat aku aku nk blaja kos grafik yang up ke web designer/ developer

aku try google kejap..nie aku rasa kos yg sesuai untuk aku..
tapi aku x tahu maklumat detail...

kalu boleh aku nk pilih IPTA dulu...nk save bajet..kot lari nanti...

Quote
UMP SAINS KOMPUTER (TEKNOLOGI GRAFIK & MULTIMEDIA) JC24
kos nie menarik perhatian aku...
tapi aku x berjaya cari maklumat detail..
sapa ada maklumat nie????

Quote
UPSI PENDIDIKAN (TEKNOLOGI MAKLUMAT) AT20
UPSI PENDIDIKAN (SENI)AT23
UPSI PENDIDIKAN (MULTIMEDIA) (OPEN MARKET) AT46

  mmg nye upsi ni ok..tapi bila aku tengok modul rasa timbul perasaan lain dihati..
sbb dari segi modul pembelajaran dier tuh mcm x sesuai untuk aku..
...hum aku x minat sangat g upsi, sbb dari segi dier blaja mcm latih pelajar untuk jadi guru

Quote
FOTOGRAFI DAN PENGIMEJAN KREATIF  EA31
TEKNOLOGI KREATIF (ANIMASI & TEKNOLOGI SKRIN) EA68
TEKNOLOGI KREATIF (SKRIN) EA06
SENI LUKIS DAN SENI REKA (SENI REKA GRAFIK)EA33
<---universiti malaya aku langsung x jumpa maklumat nie



Quote

TEKNOLOGI KREATIF DENGAN KEPUJIAN LA32 <-- UMK
nie jek kos aku dapat cari dengn lengkap.
dan ada timbul sedikit minat

mcm ada subjek lain yg mcm x ada mengena dengn grafik


nie modul dier..

STRUKTUR PENAWARAN KURSUS
TAHUN 1
Semester  I: Bahasa  Inggeris  I, Hubungan Etnik, Kenegaraan Dan
Pembangunan Malaysia,  Lukisan,  Kebudayaan  dan  Tamadun Me-
layu, Ko-Kurikulum I.
Semester II: Bahasa Inggeris II, Titas, Asas Studio, Teknik Persem-
bahan Visual, Rekabentuk Seni Tradisional, Asas Keusahawanan.


TAHUN 2 
Semester  III:  Bahasa  Inggeris  III  (Creative Writing In Arts And Heri-
tage, Pemikiran Kreatif dan Kritikal, Bahasa Asing I, Asas Rekaben-
tuk  Produk, Asas Multimedia  dan Teknologi Web,  Pengantar An-
tropologi dan Sosiologi, Komputer dan Seni.
Semester  IV:  Bahasa Asing  II,  Falsafah  Ilmu,  Rekabentuk Antara
Budaya, Rekabentuk Pakej, Rekabentuk Digital, Komunikasi Visual
I,  Tipografi,  Animasi  2  dan  3  Dimensi,  Rekabentuk  Batik  I,
Rekabentuk Fesyen I, Bahan dan Proses Batik, Rekabentuk Produk
II, Ergonomik, Lukisan Teknikal, Ko-Kurikulm II.


* Kursus  yang  diambil  pada  semester  IV  adalah  bergantung
kepada pengkhususan yang diambil.
Semester Pendek : Latihan Industri


TAHUN 3
Semester V: Bahasa Asing  III, Metodologi  Penyelidikan, Apresiasi
Estetika,  Permodelan  Grafik  Komputer  3D,  Rekabentuk  Identiti
Korporat, Komunikasi Visual  II, Animasi  2 Dimensi, Rekabentuk
Struktur Naratif, Sejarah Media Baru, Seni Digital Kreatif, Rekabne-
tuk  Fesyen  II,  Teknologi  Merekacorak  dan  Percetakan  Tekstil,
Rekabentuk  Batik  II,  Teori  dan  Kaedah  Rekabentuk  tekstil  dan
Fesyen,  Bahan  dan  Proses  Produk,  Rekabentuk  Produk  III,
Rekabentuk Protaip I (Bengkel). 
Semester VI: Asas  Pengurusan,  Prinsip Ekonomi, Teori Rekaben-
tuk, Projek Penyelidikan I, Komunikasi Visual III, Media Interaktif
dan  Teknologi  Web  Lanjutan,  Rekabentuk  Fesyen  III,  Kaedah
Rekabentuk.
Semester Pendek : Latihan Industri


TAHUN 4:
Semester  VII:  Prinsip  Pemasaran  Teknologi  Tradisional  dalam
Warisan, Seminar Isu Semasa dalam Warisan, Projek Penyeldikan II,
Signature tuh ape??

nimbus

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 425
  • kumulus gula kapas!
    • View Profile
    • My Blogspot
Re: [degree]kos grafik yang ada di iptA
« Reply #7 on: February 23, 2010, 06:53:12 PM »
Aku suggest UiTM jugak. Coz aku alumni UiTM Sri Iskandar dan Shah Alam dan sekarang jadi student balik kat UiTM Jalan Othman, PJ. Dari segi establishment faculty, aku rase art n design uitm paling lame kot. Yuran pon paling murah. subjek matematik mmg xde pon.paling matematik pon, subjek entrepreneurship jek la, tu pon 1 sem jek siap by group lagi.

Tapi sebenarnye tak kisah ko amik degree grafik kat mane pon. Tak guna lecturer tempat tu terer ke, fakulti tu dah lame ade ke, lab die sume komputer Apple yg baru ke, silibus die tahap UK ke, yg paling penting DIRI SENDIRI. creative industry tak tengok sangat pon papers ko. What counts is your portfolio and skills. Ramai officemates, member2 aku dulu yg blajar sendiri jek tapi skill mmg padu tip top! Kat Pergh ni sendiri ni pon dah banyak bukti. Ramai sifu sifu yang padu!

e-j

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 760
    • View Profile
    • http://
Re: [degree]kos grafik yang ada di iptA
« Reply #8 on: February 23, 2010, 07:02:56 PM »
memang akan ada subjek yang macam takde kena-mengena. kalo masuk ipts pon sama (aku budak ipts). lebih2 lagi subjek wajib LAN (ape panggil skrg eh? MQA kan?). mcm Hubungan Etnik, Kenegaraan Dan
Pembangunan Malaysia (aku amik dlm list ko nih)... kat tmpt blajar aku dulu panggil Culture & Society in Malaysia dengan Malaysian Studies. tak susah pon... mcm blajar balik sejarah jer.

subjek2 yg mcm ade kena mengena dengan business pon nampak cam takde kaitan, tapi besar impact dier ngan keje ko nanti. dan jugak akan membantu ko score. mwahahha...

blogger_boy

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 13
  • http://fpmstudios.com/blogger/
    • View Profile
    • blogger_boy
Re: [degree]kos grafik yang ada di iptA
« Reply #9 on: February 23, 2010, 09:06:01 PM »
huh sehari aku godek2 google hari nie..sampai lupa nk makan.
puas siasat benda nie..dan aku pom dah jumpa maklumat uitm nie..


uitm-Fakulti seni lukis dan seni reka
AD221-Sarjana muda seni lukis dan seni reka (kepujian) seni reka grafik dan media digital
AD227-sarjana muda (kepujian) Fotografi dan pengimejan kreatif
AD228-sarjana muda (kepujian) seni halus


Falkulti teknologi kreatif dan artistik
CT227-Sarjana muda Teknologi kreatif (animasi & teknologi skrin)


yg aku minat AD221, AD228 dan CT227.
tapi CT227 nie mcm buat upin dan ipin ka?


aku paling minat kos nie--> AD221-Sarjana muda seni lukis dan seni reka (kepujian) seni reka grafik dan media digital
tapi aku x tahu ape modul yg diajar dalam kos tuh..
kot nanti ader subjek x leh bawak..
agak2 korang la kos nie ada subjek ape yek?
Signature tuh ape??

d4z

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3933
  • Black Sun
    • View Profile
    • profile design ambe...
Re: [degree]kos grafik yang ada di iptA
« Reply #10 on: February 23, 2010, 11:33:54 PM »
hehe..sini byk bdk2 degree graphic uitm yg sedang masih belajar layan forum ni.. tgu ape reply dierang...

huhu..ko tak minat AD224 industrial design ke? huhuh...bole jadi junior aku..wakakakak... nanti dari part 3 smpai part 6 ko akan bergelumang dgn habuk putty, kerja keras guna kayu n machines and also belajar digital rendering stuff n graphic (tp tak la mendalam mcm course graphic). kalau nak graphic bagus baik ambil dari diploma coz itu akan provide good training skills ko. kat sini bg aku bdk2 yg dari STPM masuk graphic or other course agak kurang latihan skill dlm software graphic. TP ape2 pun mmg benar bahawa USAHA GIGIH sendiri itu yg penting...

utk animation better kat lain selain uitm..ini pendapat aku la.. better ko pergi kat leydi tu or MMU..atau kat lain yg bole offer latest software n good art foundation...

ehems..blajar AD224 aka IDE akan dpt reka kete, product n furniture...hihi..tp reka kete tu agak sukar nak dpt kerja sbnrnya melainkan betul2 cekang..wkakaka..aduh... (jgn masuk IDE ok..pesan gak kat kwn2 ko.. sies ambil graphic lg cool! ) wkakakakakak




visit my online Design Profile at http://www.coroflot.com/riderx
my design+life related blog at http://riderxdesign.blogspot.com/

d4z

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3933
  • Black Sun
    • View Profile
    • profile design ambe...
Re: [degree]kos grafik yang ada di iptA
« Reply #11 on: February 23, 2010, 11:42:07 PM »
ops..maksud aku kat atas, bdk2 yg direct STPM then masuk degree graphic agak kurang latihan dlm graphic skills n software. tp if usaha n rajin, mesti cepat je catch up...

graphic uitm power gak layan photography... even ramai gile yg ambil graphic tp the market is still out there.. mostly aku tgk bdk2 uitm graphic ni bz memanjang dgn freelance n job luar... contoh kazen aku kat umah ni yg ambil graphic part 6 dah..die memanjang layan freelance..seminggu bole gak la dpt duit poket rm300 ke rm600... aku lak yg ambil IDE memanjang telan air liur je tgk bdk2 graphic senang cari keje gitu..wakakak....




visit my online Design Profile at http://www.coroflot.com/riderx
my design+life related blog at http://riderxdesign.blogspot.com/

nimbus

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 425
  • kumulus gula kapas!
    • View Profile
    • My Blogspot
Re: [degree]kos grafik yang ada di iptA
« Reply #12 on: February 24, 2010, 12:40:12 AM »
yeah aku stoju ngan d4z. if ko minat animation aku rase better MMU lah. FSSR (fakulti seni lukis seni reka UiTM)  mmg ada majoring in multimedia, tapi tak padu lah. graphic uitm shah alam more to advert sebenarnya (walopon aku amik major illustration huhu).

ko dak STPM ek? yeah..pengalaman aku di UiTM..dak dak STPM bile sambung degree graphic, skill software dan penguasaan elements n principles of art/design dieorang sangat lemah, sebab takde basic langsung. ade la minoriti yg mmg agak terer, tapi mostly mmg kureng sket.  Math die camni:

A.Mamat yang amik diploma AD: 3 tahun belajar dan asah skill.
B.Mamat yang amik STPM: takde foundation. skill maybe ade, tapi kurang.

Bila sambung hons degree...

Mamat A lebih mudah nak catch up study dan kerja - kerja studio. (terus jadi part 3)
Mamat B agak sukar (tambah2 kerja studio) sebab blom ade experiences.(jadi part 1)

Tapi takpe. Ramai gak  junior2 aku yg from stpm cemerlang dalam subjek studio. Tapi kena kerja lebih la. Even dak stpm bile masok dgree jadi semester 1, tapi mmg banyak yg tak boleh catch up sangat, coz nak kejar kelas  dan studio. Sumenye bergantung kat diri sendiri. Mane ade terus terer. mesti ade step step dia.

Pastu, ko jgn la dok risau tak boleh nak bawak subjek itu la ini la. Ko set minda camtu, mmg susah la. Blom cuba belom tau. Blajar kat U ni lain banding ngan form 6 kat skolah. ko bukannye ade satu je exam yg menentukan ko lulus ke tak. Dia kumpul2 carry marks sepanjang semester ko. Assignment2 yg lecturer bagi selalu tu, sume ade markah. Kalo ko tahap malas ataupon bebal sangat pon, at least ko hantar setiap assigments, final exam datang, attendance okay,pandai bodek lecturer (haha) insyaallah lulus cuma pointer ko jadi cam haram la kan.hahahah tu jek beb


amencodai

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 271
  • revolusi.serkop.ijao
    • View Profile
    • www.amencodai.blogspot.com
Re: [degree]kos grafik yang ada di iptA
« Reply #13 on: February 24, 2010, 01:23:43 AM »
aku sedang menuntut di uitm. skarang ni final sem..wooaa..penat...degree kat uitm ni kerjenye asik wat research je..skil sangat la kurang..kecuali bile da nk masuk final sem tu baru nampak sket artwork..

sepanjang aku amek degree kat sini..kos yg memerlukan kire2 xde kot..mmg xde lah..haa kalo kene wat research g company ni company tu ade la..walaupun kat diploma aku da wat bende tu...tp still ade lagi subjek yg camtu..cume name subjek je uba sket..tp same je lah..huhuhu

aku sokong kate incik nimbus..x kesah la ko amek grafik mane2 pon...yang penting diri sendiri..kalo rajin mmg akan berjaye..jgn disebabkan kalo studi uitm je xbagus... tu sume bergantung kepade ape yg kite usahakan...

aku diploma kat mlake.. so aku sambung kat shah alam start dari part 3..ni aku de listkan subjek dari part 3 sampai part 6 untuk AD221..terimalah...

       PART 3
       BEL492      KEMAHIRAN PEMBENTANGAN     
       BMD401     BAHASA MANDARIN I    
       CTU553     HUBUNGAN ETNIK    
       GED511     MEDIA ELEKTRONIK DAN APLIKASI
       GED516     PENGURUSAN PROJEK DAN PERANCANGAN I    
       GED518     PEMIKIRAN KREATIF    
       PRT303     PEMBUATAN BUKU    
       PSY533     PSIKOLOGI SENI DAN SENI REKA

       PART 4
       BEL422      PENULISAN LAPORAN     
       BMD451     BAHASA MANDARIN II    
       GED557     REKABENTUK KOMUNIKASI DAN ARAHAN SENI         
       GED561     MEDIA ELEKTRONIK DAN APLIKASI II    
       GED566     PENGURUSAN PROJEK DAN PERANCANGAN II       
       IDH301     PERANCANGAN REKABENTUK STRATEGIK    
       PHI556     FALSAFAH SENI DAN SENI REKA    
       RMD557     KAEDAH PENYELIDIKAN
 
       PART 5
       ATH641      METODOLOGI SENI DAN SENI REKA     
       BMD501     BAHASA MANDARIN III    
       GED217     FOTOGRAFIK II
       GED614     PENYELIDIKAN MAJOR I    
       GED615     PEMBANGUNAN PROFESIONAL    
       GED617     PENULISAN DAN SENI REKA KOMUNIKASI    
       GED618     SEMINAR KOMUNIKASI VISUAL I
       LAM610     LATIHAN AMALI

       PART 6(final sem)
       GED664      PENYELIDIKAN MAJOR II                 
       GED666     PENGURUSAN REKABENTUK      
       GED668     SEMINAR KOMUNIKASI VISUAL II         
       THE669     TESIS
« Last Edit: February 24, 2010, 01:32:26 AM by amencodai »

mysticmind

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 10738
  • 神秘的な心
    • View Profile
    • Nizam Mystic Ahamad
Re: [degree]kos grafik yang ada di iptA
« Reply #14 on: February 24, 2010, 02:15:42 AM »
nak jadi designer yg baik kene ada passion, dan sense of art.

graphic dan design adalah subject yang... tiada teori sebenarnya.

kalau ko tak berjiwa seni... ko cuma jadi seorang yang tahu menggunakan software tapi gagal membuat hasil yang baik.

Betul bak kata nimbus, DIRI SENDIRI.

mekasih.
Visit : + Blog + Twitter + FB

PhoenixByte

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 7420
  • RCW
    • View Profile
Re: [degree]kos grafik yang ada di iptA
« Reply #15 on: February 24, 2010, 06:58:06 AM »
MMU tu kalau fulus byk ok la...tapi kalau takde scholarship mmg masak oo masuk MMU satu trimester je leh kopak duit mak bapak kalau dari keluarga yg income sederhana. Kalau ada scholarship lak mmg biasanya cukup mkn utk yuran je.

blogger_boy

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 13
  • http://fpmstudios.com/blogger/
    • View Profile
    • blogger_boy
Re: [degree]kos grafik yang ada di iptA
« Reply #16 on: February 24, 2010, 07:21:50 AM »
hehe..sini byk bdk2 degree graphic uitm yg sedang masih belajar layan forum ni.. tgu ape reply dierang...

huhu..ko tak minat AD224 industrial design ke? huhuh...bole jadi junior aku..wakakakak... nanti dari part 3 smpai part 6 ko akan bergelumang dgn habuk putty, kerja keras guna kayu n machines and also belajar digital rendering stuff n graphic (tp tak la mendalam mcm course graphic). kalau nak graphic bagus baik ambil dari diploma coz itu akan provide good training skills ko. kat sini bg aku bdk2 yg dari STPM masuk graphic or other course agak kurang latihan skill dlm software graphic. TP ape2 pun mmg benar bahawa USAHA GIGIH sendiri itu yg penting...

utk animation better kat lain selain uitm..ini pendapat aku la.. better ko pergi kat leydi tu or MMU..atau kat lain yg bole offer latest software n good art foundation...

ehems..blajar AD224 aka IDE akan dpt reka kete, product n furniture...hihi..tp reka kete tu agak sukar nak dpt kerja sbnrnya melainkan betul2 cekang..wkakaka..aduh... (jgn masuk IDE ok..pesan gak kat kwn2 ko.. sies ambil graphic lg cool! ) wkakakakakak

ops..maksud aku kat atas, bdk2 yg direct STPM then masuk degree graphic agak kurang latihan dlm graphic skills n software. tp if usaha n rajin, mesti cepat je catch up...

graphic uitm power gak layan photography... even ramai gile yg ambil graphic tp the market is still out there.. mostly aku tgk bdk2 uitm graphic ni bz memanjang dgn freelance n job luar... contoh kazen aku kat umah ni yg ambil graphic part 6 dah..die memanjang layan freelance..seminggu bole gak la dpt duit poket rm300 ke rm600... aku lak yg ambil IDE memanjang telan air liur je tgk bdk2 graphic senang cari keje gitu..wakakak....

oh rupanya ramai studen uitm kat sini..

industrial design tuh aku kurang sikit..walaupom sujek lukisan kejuruteraan masa spm aku dapat a1, rasanya bakat aku nie ke arah penghasilan karya yg lembut2. lagipom aku x suka guna bofa set untuk melukis.
oo MMU nie best jugak rupanya..tu lah skill dlam software aku masih lemah lagi. walpom aku nie giler kompter, x dapat nk hasil kan karya gafik yg ada skill aku sendiri. kalu photoshop tuh nk buat desing, karya tuh mcm keras jek. munkin aku nie x ada wacom tablet kot. tapi kebayakan org cakap wacom nie x semestinya boleh lembutkan karya kita..entah la
illustrator pom masih terabur lagi..buat anime tuh hanya mampu ikut tutorial jek.

budak2 skolah mmg x ada grafik skill n sopware. tapi Insya'Allah aku berusaha bersungguh2.
aku pom suka job freelance, bagi aku nie la rasa kebebasan berkerja tanpa bos.
keh2 tuh slah 1 sbb nape aku suka grafik.


yeah aku stoju ngan d4z. if ko minat animation aku rase better MMU lah. FSSR (fakulti seni lukis seni reka UiTM)  mmg ada majoring in multimedia, tapi tak padu lah. graphic uitm shah alam more to advert sebenarnya (walopon aku amik major illustration huhu).

ko dak STPM ek? yeah..pengalaman aku di UiTM..dak dak STPM bile sambung degree graphic, skill software dan penguasaan elements n principles of art/design dieorang sangat lemah, sebab takde basic langsung. ade la minoriti yg mmg agak terer, tapi mostly mmg kureng sket.  Math die camni:

A.Mamat yang amik diploma AD: 3 tahun belajar dan asah skill.
B.Mamat yang amik STPM: takde foundation. skill maybe ade, tapi kurang.

Bila sambung hons degree...

Mamat A lebih mudah nak catch up study dan kerja - kerja studio. (terus jadi part 3)
Mamat B agak sukar (tambah2 kerja studio) sebab blom ade experiences.(jadi part 1)

Tapi takpe. Ramai gak  junior2 aku yg from stpm cemerlang dalam subjek studio. Tapi kena kerja lebih la. Even dak stpm bile masok dgree jadi semester 1, tapi mmg banyak yg tak boleh catch up sangat, coz nak kejar kelas  dan studio. Sumenye bergantung kat diri sendiri. Mane ade terus terer. mesti ade step step dia.

Pastu, ko jgn la dok risau tak boleh nak bawak subjek itu la ini la. Ko set minda camtu, mmg susah la. Blom cuba belom tau. Blajar kat U ni lain banding ngan form 6 kat skolah. ko bukannye ade satu je exam yg menentukan ko lulus ke tak. Dia kumpul2 carry marks sepanjang semester ko. Assignment2 yg lecturer bagi selalu tu, sume ade markah. Kalo ko tahap malas ataupon bebal sangat pon, at least ko hantar setiap assigments, final exam datang, attendance okay,pandai bodek lecturer (haha) insyaallah lulus cuma pointer ko jadi cam haram la kan.hahahah tu jek beb


a.a aku dak stpm
oh mmg kat sana nanti aku kan blaja part 1 dulu yek. kalu yg dah blaja kos AD nie akn terus ke part 3..mcm tuh ker sistem dier?
hum..aku x kisah pasal tuh..sbb nie minat aku sejak kecik lagi. so aku nk sudahkn ape yg aku patut sudah kan.aku ingat lagi masa ting 3..masa tuh aku wat grafiti kat wall toilet skolah. x pasal hasil karya aku tuh guru dsiplin dapat detact yg punya karya tuh adalah kepunyaan aku..
pada awalnya pihak skolah x tahu sapa yg punya angkara yg conten dinding tuh...tapi disebabkn karya aku tuh dikatakn lawa oleh kawan2 aku. x pasal2 aku famous 1 skolah...tuh la pihak skolah dapat detact aku....hahhaha.

kat skolah pom cikgu aku slalu cakap bakat aku nie ada..so rugi kalu x sambung blaja dalam bidang seni..

pengalaman tuh mengajar aku erti kehidupan..aku pernah blaja kat poli dulu dalam kos eletronik (kat poli JB). tapi tuh bukan bidang spatuknya aku masuk. sbb otak aku nie x leh digunakn untuk mengira, nanti jadi jem/tension.so seminggu jek lagi nak abis sem 1 aku balik. aku sambung kos eletronik sbb aku nie budak skolah teknik yg blaja kos elektronik, sbb tuh aku isi borang pilih diploma eletronik untuk sambung blaja. sbb x leh ikut subjek matematik/sains kejuruteraan tuh aku blah dari poli mcm tuh jek. nasib menyebelahi aku..aku ingat aku nie dah x ada masa depan, tapi mak aku nie x nak tengok masa depan anak dier hancur. so dier usaha jugak supaya anak dier sambung blaja...so dengan itu aku dapt la sambung blaja ting 6 atas.. bawah aku x pernah masuk. so bnyak la subjek yg aku kena blja sendiri nk cover...

aku sedang menuntut di uitm. skarang ni final sem..wooaa..penat...degree kat uitm ni kerjenye asik wat research je..skil sangat la kurang..kecuali bile da nk masuk final sem tu baru nampak sket artwork..

sepanjang aku amek degree kat sini..kos yg memerlukan kire2 xde kot..mmg xde lah..haa kalo kene wat research g company ni company tu ade la..walaupun kat diploma aku da wat bende tu...tp still ade lagi subjek yg camtu..cume name subjek je uba sket..tp same je lah..huhuhu

aku sokong kate incik nimbus..x kesah la ko amek grafik mane2 pon...yang penting diri sendiri..kalo rajin mmg akan berjaye..jgn disebabkan kalo studi uitm je xbagus... tu sume bergantung kepade ape yg kite usahakan...

aku diploma kat mlake.. so aku sambung kat shah alam start dari part 3..ni aku de listkan subjek dari part 3 sampai part 6 untuk AD221..terimalah...

       PART 3
       BEL492      KEMAHIRAN PEMBENTANGAN     
       BMD401     BAHASA MANDARIN I    
       CTU553     HUBUNGAN ETNIK    
       GED511     MEDIA ELEKTRONIK DAN APLIKASI
       GED516     PENGURUSAN PROJEK DAN PERANCANGAN I    
       GED518     PEMIKIRAN KREATIF    
       PRT303     PEMBUATAN BUKU    
       PSY533     PSIKOLOGI SENI DAN SENI REKA

       PART 4
       BEL422      PENULISAN LAPORAN     
       BMD451     BAHASA MANDARIN II    
       GED557     REKABENTUK KOMUNIKASI DAN ARAHAN SENI         
       GED561     MEDIA ELEKTRONIK DAN APLIKASI II    
       GED566     PENGURUSAN PROJEK DAN PERANCANGAN II       
       IDH301     PERANCANGAN REKABENTUK STRATEGIK    
       PHI556     FALSAFAH SENI DAN SENI REKA    
       RMD557     KAEDAH PENYELIDIKAN
 
       PART 5
       ATH641      METODOLOGI SENI DAN SENI REKA     
       BMD501     BAHASA MANDARIN III    
       GED217     FOTOGRAFIK II
       GED614     PENYELIDIKAN MAJOR I    
       GED615     PEMBANGUNAN PROFESIONAL    
       GED617     PENULISAN DAN SENI REKA KOMUNIKASI    
       GED618     SEMINAR KOMUNIKASI VISUAL I
       LAM610     LATIHAN AMALI

       PART 6(final sem)
       GED664      PENYELIDIKAN MAJOR II                 
       GED666     PENGURUSAN REKABENTUK      
       GED668     SEMINAR KOMUNIKASI VISUAL II         
       THE669     TESIS



hehehe wat research mcm mana tuh..terangkan la sikit lagi :D
maknanya sebelom final sem x banyak la kita hhasilkan artwork.
biasanya kat sana wat artwork ape?

wahhh terimah kasih sbb listkan part 3 sampai 6..susah nie nak dapat benda nie..
huuhuh aku rasa kos nie mmg sesui utuk aku..
agak2 la..ape yek subjek part1-part2 hum...kerja studio tuh mcm mana sbnarnya??

why bahasa MANDARIN ader =,= ???

nak jadi designer yg baik kene ada passion, dan sense of art.

graphic dan design adalah subject yang... tiada teori sebenarnya.

kalau ko tak berjiwa seni... ko cuma jadi seorang yang tahu menggunakan software tapi gagal membuat hasil yang baik.

Betul bak kata nimbus, DIRI SENDIRI.

mekasih.


hum, aku rasa seni dalam diri aku nie ada. tapi x asah jek..masa lpas spm aku kerja part time cnting batik. tuh pom nasib baik pengusaha kilang batik caya kt aku..


Signature tuh ape??

e-j

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 760
    • View Profile
    • http://
Re: [degree]kos grafik yang ada di iptA
« Reply #17 on: February 24, 2010, 07:47:20 AM »
UiTM degree wajib ade 3rd language. tu pasal dia ada Mandarin. ko tak minat mandarin, bleh amik lain.... arab ke, french ke....

aku pon stuju yg utk ipta dalam seni/grafik, UiTM paling credible. sbb diorang nye fakulti seni paling diverse dan banyak cabang.

PhoenixByte

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 7420
  • RCW
    • View Profile
Re: [degree]kos grafik yang ada di iptA
« Reply #18 on: February 24, 2010, 07:57:57 AM »
mandarin la bagus amik...kalau ada company cina taknak amik ko esok ko leh saman..wahaha :D

amencodai

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 271
  • revolusi.serkop.ijao
    • View Profile
    • www.amencodai.blogspot.com
Re: [degree]kos grafik yang ada di iptA
« Reply #19 on: February 24, 2010, 12:09:49 PM »
degree ni xbnyak skill sebab skill tu sume blaja mase diploma..sbb tu bile sambung degree dah banyak subjek yg memerlukan skill yang maksimum.. degree ni lebih kepada macam mane kite nk start buat sesuatu projek..contoh nak start bukak company ke. camne nk uruskan company..camne nak berpikir secare kreatif..dan degree ni sangat banyak presentation..

tp artwork tu still ade..cume x ditekankan sangat..yang penting research mmg kene mantap..

subjek part 1  part n part2 tu adalah untuk sesape yang dari stp, politeknik atau selain dari diploma uitm..yg ni mungkin ade blaja skill. sbb macam encik nimbus cakap-

dak dak STPM bile sambung degree graphic, skill software dan penguasaan elements n principles of art/design dieorang sangat lemah, sebab takde basic langsung. ade la minoriti yg mmg agak terer, tapi mostly mmg kureng sket. 

lecturer aku pon banyak mengadu bende ni..diorang agak susah nk follow sbb diorang xde basic..tu yang kene start dari part 1 balik..kalo start dari part 1 pon still xberape mantap g.. bayangkan diploma kitorang da blaja macam2 selame 3 tahun iaitu 6 sem..dak stp lak bile masuk degree kene start from part1 n part 2 untuk cover semue...xcukup..mmg xcukup..bende ni memerlukan skill..skil memerlukan mase..so diorang macam terkejut la tetibe kene buat bende yang diorang xpenah buat..kalo yg mmg da power tu mungkin boleh follow..abes yg laen2?..xsemue yg power..kalau ade pon sorang 2 je..

aku letak mandarin tu sbb aku mmg amek mandarin..ade lagi bahase laen-jepun-arab-french-german-korea(xtaula korea ade ke x sbb aku tgk kat pusat bahase ade bendera korea)..sbb amek 3rd language ni adalah kerana mase diploma dulu art n design xde 3rd language..kalo kos2 laen dari diploma da amek..

kat sini semue ko kene wat..contoh assgmnt yg aku penah wat- website-video(digital storytelling-video music-video sketsa mandarin) interactive-advertising-coffee book table. banyak g..photography pon blaja..

yg paling xtreme skali bile da masuk part 6 dimana due2 research n skill diperlukan..subjek major yg paling mencabar..ko kene wat dari start sampai habis secare individu..kire ko ni pekerja..ko la bos..ko la penulis.ko la animator dan sebagainya..advertising mmg wajib ade..xkirela ko major in illustration atau multimedia atau advertising. semue kene buat..huhuh..cume majoring tu ko apply kat ape yang ko nak buat..contoh kalo ko nye major in illustration..ko kene wat advertising ko menggunakan illustration..haa..camtula..

ni exam paper yg ade dari part 3 smpai part 6

part 3
 CTU553     HUBUNGAN ETNIK
 PSY533     PSIKOLOGI SENI DAN SENI REKA

part 4
PHI556     FALSAFAH SENI DAN SENI REKA

part 5
ATH641      METODOLOGI SENI DAN SENI REKA

part 6
xde paper

subjek selainnya adalah asgmnt projek sama ada secare kumpulan atau individu..
« Last Edit: February 24, 2010, 12:15:05 PM by amencodai »