Author Topic: Teknik Melukis : Melukis menggunakan pensil  (Read 11110 times)

Nordic

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 28
    • View Profile
Teknik Melukis : Melukis menggunakan pensil
« on: June 04, 2003, 11:58:26 AM »
Assalamualaikum...
hai say new comers kat sini so sila tunjuk ajar...so sekarang nie saya nak minta tunjuk ajar dari member pergh.com sekalian asas nak melukis guna pensil kayu boleh tak saya teringin nak melukis tapi tak der bakat kata orang kalo nak melukis nie mesti berteraskan dua cabang melukis dengan menggunakan bakat or melukis dengan apa yang dipelajari (bagi yang tak der bakat cam saya)....so harap˛ member˛ kat sini leh tunjuk ajar lah yer.... :D                    
From The North I Learn Something Of Truth

DiDi

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1657
    • View Profile
Teknik Melukis : Melukis menggunakan pensil
« Reply #1 on: June 04, 2003, 12:02:28 PM »
salam..wwlcome.
so u minat lukis pakai pensel...
cuba tanya kat Shirosan..dia memang bagus dalam bab pensel ni                    
1+1=11? Rly?




GRINDSICKTANICS

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2235
    • View Profile
    • myspace.com/pakalulu666
Teknik Melukis : Melukis menggunakan pensil
« Reply #2 on: June 04, 2003, 02:37:43 PM »
macam mana ekkk?? haa..ko kena banyak perati benda.....first tuh,ko kena banyak lukis kepala..tak kira ler kepala kambing ker,kepala paip ker,orang ker....janji kepala...ok??                    

DiDi

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1657
    • View Profile
Teknik Melukis : Melukis menggunakan pensil
« Reply #3 on: June 04, 2003, 03:13:42 PM »
haaaa......
itupun satu cara yang bagus.perati kan bende tu(whatever la)pastu copy sampai nampak real..
betul ke ni?                    
1+1=11? Rly?




Nordic

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 28
    • View Profile
Teknik Melukis : Melukis menggunakan pensil
« Reply #4 on: June 04, 2003, 03:14:30 PM »
leh tak ajar teknik nak melukis raut wajah orang??? selalu nyer say nak cuba melukis bahagian wajah mesti tak jadi biler lukis dagu jadi herot nak lukis bahagian telinga pun tak pas....ajar kan teknik melukis raut wajah dan eksperasi muka dengan betul yer...                    
From The North I Learn Something Of Truth

azarimy

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6571
  • sabariah's back!
    • View Profile
    • azarimy's sketchstation v3.0
Teknik Melukis : Melukis menggunakan pensil
« Reply #5 on: June 04, 2003, 03:34:48 PM »
nak ajar 'atas angin' ni, susah sikit nordic. why u show us what u got (tak kisah laaa burukpun, ko pun mengaku ko memang takde bakat, kan?), dan aku rasa ramai yang boleh membantu memberi komen.                    

Nordic

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 28
    • View Profile
Teknik Melukis : Melukis menggunakan pensil
« Reply #6 on: June 04, 2003, 03:49:55 PM »
nak show yang lemah nie pasal tara ader scanner...tapi nak minta tolong gaya nak lukis dagu bahgian telinga dan mata dengan betul cam maner saya tak dapat gambaran yang tepat lah....                    
From The North I Learn Something Of Truth

GRINDSICKTANICS

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2235
    • View Profile
    • myspace.com/pakalulu666
Teknik Melukis : Melukis menggunakan pensil
« Reply #7 on: June 04, 2003, 03:50:03 PM »
yer...yer..
tuh akusetuju...
nak lukis potert?? bukan senang beb...
aku pun kadang2 bila orang mintak lukis potret..
bleh pulak tercross over pi wajah katun..
tuh yang susah ler....ehhehehehehe...
banyak2kan melukis..baru bleh improve....

p/s:teringat benda pertama lukis waktu kecik2 dulu; KAPAL TERBANG!                    

Nordic

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 28
    • View Profile
Teknik Melukis : Melukis menggunakan pensil
« Reply #8 on: June 04, 2003, 03:57:36 PM »
saya nak bikin raut wajah biasa jer....bahagian dagu mata dan lain˛....mekasih nasihat tue nanti saya cuba skit˛                    
From The North I Learn Something Of Truth

darkkiller

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1904
    • View Profile
    • http://www.zanphotodesign.com
Teknik Melukis : Melukis menggunakan pensil
« Reply #9 on: June 04, 2003, 04:44:13 PM »
Bagus Nordic..salute semangat ko..ok kalau nak belajar melukis..melukis potret ke apa ker pakai pensel pergi sini

http://www.pergh.com/forum/viewtopic.php?t=2331

atau ko rajin pergi

http://www.download.com

, ko download program untuk download banyak2 gambar dari internet...aku lupe nama program tuu
pastu ko pergi site ni

http://www.fineart.sk/

dah pening download semua..ko print...aku print lebih kurang 1000 lebih kertas...terpaksa..dah minat..

pastu apa lagi..berlatihlah..dalam masa sebulan mesti dah terro..kalau malas cam aku..tunggu setahun dualah gamaknyee :P

okkk.harap ini dapat  membantu :)                    
zanphotodesign.fotopages.com

Nordic

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 28
    • View Profile
Teknik Melukis : Melukis menggunakan pensil
« Reply #10 on: June 04, 2003, 05:10:10 PM »
tq brader dark saya akn berlatih ngan bersunguh˛...:)                    
From The North I Learn Something Of Truth

ICeSoul

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4668
  • Imagineer
    • View Profile
    • ICeSoul web
Teknik Melukis : Melukis menggunakan pensil
« Reply #11 on: June 04, 2003, 06:07:36 PM »
perghh darkk
gile byk ko print, lagi tebal pada repot lab aku nih. muahahaha..
skang ni ko tengah bertapa laa ek? ok go for it jgn putus asa.. aku akan slalu tunggu hasil tangan ko tu ..:D                    

darkkiller

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1904
    • View Profile
    • http://www.zanphotodesign.com
Teknik Melukis : Melukis menggunakan pensil
« Reply #12 on: June 04, 2003, 09:17:20 PM »
aku rasa sayang kalau tak download lukisan2 tu..sapa pakai program download gambar2..pastu pakai streamyx lagilah senang...laju..dulu aku download hampir 3 hari...tapi bukan 24 jamlah...

pastu aku print pakai ink refill punyee...sikit2lah..buat 50..pastu berehat..kalau tak meletup konye printer..hehe

buku dari internet tu pun..aku tunjuk kat kawan aku yang langsung tak reti melukis..dah mula reti lukis..sebab dia ada ajar camner cara nak melukis bagi orang yang memang tak tahu langsung melukis..

p/s:ada nude sikitlahh...jangan teransang sudahlah yeee                    
zanphotodesign.fotopages.com

ICeSoul

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4668
  • Imagineer
    • View Profile
    • ICeSoul web
Teknik Melukis : Melukis menggunakan pensil
« Reply #13 on: June 04, 2003, 11:46:24 PM »
oo buku anatomi kat dalam link tu
a ah mmg bagus utk reference, aku dok belajar ngadap pc je. bestnye boleh zoom in zoom out, tapi yg tak bestnye pinar gak mata ngadap pc lama2. so cara ko lagi bagus aku rasa.

me thinks elok gak si nordic tunjuk skit hasil keje tu, dari situ baru kite tau stakat mana leh baiki. jgn risau takde flame mengflame kat sini, kalau kena kritik pun rilek la, nama pun blajar kan ;)                    

agent

  • Super Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4811
    • View Profile
    • OPTIMA INNOVATIONS (M) SDN BHD (605671-H)
Teknik Melukis : Melukis menggunakan pensil
« Reply #14 on: June 05, 2003, 08:22:48 AM »
Tak main arr pencil sekarang...skang dh IT...aku main wacom je..boleh jadi pencil..pen...berus..mahupn kapur tulis dlm satu masa...hehe....

Antar la artwork sini..br leh tau tahap melukis pensil ko di mana...senang sikit nk tolong...                    

Nordic

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 28
    • View Profile
Teknik Melukis : Melukis menggunakan pensil
« Reply #15 on: June 05, 2003, 01:01:47 PM »
a'a ader nude skit kat link dark bagi but itu bukan untuk santapan tapi tantapan cara nak lukis...jangan otak kuning sudah....best lah link dark bagi power....

ermmm saya belajar melukis dari asas dulu (pensel)...kalo dah expert baru kehadapan sikit...:)                    
From The North I Learn Something Of Truth

DiDi

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1657
    • View Profile
Teknik Melukis : Melukis menggunakan pensil
« Reply #16 on: June 05, 2003, 01:03:51 PM »
nude?hentai??
kalo boleh jangan la asyik lukis nde tu..tak baik...
tapi kalo untuk ilmu ape salah nye kan
jangan salah guma kan ilmu tu dah le                    
1+1=11? Rly?




Nordic

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 28
    • View Profile
Teknik Melukis : Melukis menggunakan pensil
« Reply #17 on: June 05, 2003, 05:07:58 PM »
yurpzz betul tue....kalo asyik amal ilmu salah nie last˛ makan diri :P                    
From The North I Learn Something Of Truth

azarimy

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6571
  • sabariah's back!
    • View Profile
    • azarimy's sketchstation v3.0
Teknik Melukis : Melukis menggunakan pensil
« Reply #18 on: June 06, 2003, 02:00:06 PM »
nah, satu lagi link kalau ko nak:

http://www.pergh.com/forum/viewtopic.php?t=4005                    

hairi

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2642
    • View Profile
    • wanzu's
Teknik Melukis : Melukis menggunakan pensil
« Reply #19 on: June 07, 2003, 02:13:35 PM »
hahaha kantoi aku ngan pak arab ni. dia ingat aku bukak web porno                    


nuqarribu kulla ba'ied