Author Topic: Skill atau Passion? and still sempat ke aku?  (Read 10267 times)

kakitoon

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 50
    • View Profile
    • Kakitoon Animation Studios
Re: Skill atau Passion? and still sempat ke aku?
« Reply #20 on: January 14, 2010, 04:07:47 PM »
Hope not too late to give some simple advice and comments.

Make myself as example. I m in my earlier 30's, married with kid (one sweet princess).

I m from technical IT background. Totally got no skill in art, design, animation or so wat ever. Not to mention talent. But I got one thing... "passion" on cartoon and animation. I like cartoon very very much... and always dream off to create one.

Bout seven years ago, I was in a good company working.. and with nice salary (tat time still single). With all my collected money, I come out to do my own business in graphic design. Freaking terrible tat time. No skill, no talent and no customer. Still.. i insist into it.

After few years.. i manage to get few customers.. and income were stable. Then I invested into cartoon and animation. Less then a year, i loss all my money, with debts and my company were close down! (not to mention my ex gf leave me for another guy.. sigh :((: )

I go back to work. For bout 1 year plus. With accumulated money.. i again go back to business, doing web, design and animation.

Last 2 years, i started to get in partner and worker. Bad luck hit me.. economy crisis. Got lots of turn off customer and abandon project. Yet.. i insisted into it.

Last year, I was able to get hold on one cartoon project from singapore. And got my Gov grant approval on Dec. Now.. we are on the way to create cartoon animation.

With all the freaking years.. now my dream come true. Nothing its impossible.. i would say. Believe in yourself and dream.  :D
http://www.flashout.net - blogging on toys n stuff
http://blog.kakitoon.com - blogging on cartoon n stuff

bearing85

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1643
  • veni...vedi...vinci
    • View Profile
    • deviant art
Re: Skill atau Passion? and still sempat ke aku?
« Reply #21 on: January 14, 2010, 09:26:50 PM »
cool la kakitoon..ni baru bbtul passionate..respek.. :)
Hati Riang;:)

sureya

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 266
    • View Profile
Re: Skill atau Passion? and still sempat ke aku?
« Reply #22 on: January 15, 2010, 06:00:35 PM »
sheesh... 24 dah tua ke...? ada ramai lagi org yg lebih tua dr hang yg masih berhempas-pulas dlm bidang ni...

pd pendapat aku la... persoalannya bukan skill atau passion... tp sama ada hang cukup berani ka tak ntuk masuk ke dalam bidang ni...?  okey... realitinya bidang seni komik lukisan atau apa2 yg berkaitan dengannya ni mmg susah... tersangat susah... & industri berkaitan lukisan atau komik kat malaysia ni sgt-sgt la kecik... income pun bukannya bagus sgt pun... dah ler hasil kerya kita kadang2 X diiktiraf...

so... hang rasa hang cukup minat X kat bidang ni ntuk menghadapi semua risiko & cabaran2 ni...? mmg seni Xkan membuat kita kaya... so pilih la... hang nak buat kerja biasa yg hang X minat tp mendatangkan banyak wang atau hang nak buat kerja yg hang minat tp Xkan jadi kaya raya... bidang seni ni bukan Xkan mendatangkan income cuma jarang kita jumpa artis yg kaya raya...

& talk about skills or passion... heh... pelukis otai 2 kenal hang ke...? ikut suka dia je nak cakap cam2...  kalu aku la kena cam2 aku akan balik & praktis macam nak gila & kemudian aku akan cari dia balik & i will throw my art right back in2 his face & make him eat his words right back... sebagai otai dia X sepatutnya menjatuhkan semangat org baru lagu 2... sepatutnya dia bagi tunjuk ajar kalu betul pun hang X terer...

hey... seterer mana pun seseorg artis 2 dia pun kena start dr bawah maa... Xde org yg dilahirkan terer melukis...

kalu nak tahu aku sendiri pun bukannya terer sgt pun... aku pun pernah ada org kata lukisan aku X elok... heck my own parents never supported me in arts... diorg nak aku belajar pandai2 & cari kerja gaji tinggi2... & i've tried that road... aku dah cuba buat kerja yg ada steady income & masa depan yg terjamin... & i hated every single moment of it... aku try tahan jugak la ntuk parents aku... tp tiap2 hari aku g kerja aku jadi cam zombi... otak aku jadi kosong & aku rasa cam nak bunuh diri aje... sebab 2 aku pilih ntuk bebaskan diri & buat benda yg aku suka...

bagi aku yg penting ialah dua2nya sekali... skill kalu kurang Xpe... kalu hang ada passion yg cukup hang boleh asah skill 2... yg penting hang sanggup ke kerja kuat & berani ntuk mengahadapi cabaran yg datang dlm bidang ni...

mana ada benda yg senang dalam dunia ni... yg penting semangat kena kuat... where there is a will there's always a way...

yanjymz

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 703
    • View Profile
    • mind propaganda
Re: Skill atau Passion? and still sempat ke aku?
« Reply #23 on: January 15, 2010, 06:30:23 PM »
... skill kalu kurang Xpe... kalu hang ada passion yg cukup hang boleh asah skill 2...

betul tu... bukan skill melukis je, skill memasak, skill menghias rumah, skill merempit, skill makan... dan macam-macam skill kita boleh apply kalau ada minat.. kan sureya kan!?

zehe

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 519
  • "...concocting...tak habes-habes..."
    • View Profile
    • zEhe'S sPAce
Re: Skill atau Passion? and still sempat ke aku?
« Reply #24 on: January 30, 2010, 03:30:20 AM »
tumpang bersinggah..
saya rasa thread ni amat berharga...
persoalan-persoalan saudara  ambientdream ni pernah menghantui diri saya sendiri sblm ini..tetapi, bile memikirkan umur sedang berlalu dan masih belum achieve ape2 dlm bidang yg amat sy minati n sayangi ni, sy pon chuba utk mengorak langkah...yela, takut menyesal di kendian hari sbb xbuat ape2 n xkuarkan effort pun utk merubah ape2..

sy xde ape2 lg yg berbaloi utk dijadikan pengajaran utk org lain, dan sy sendiri pun sedang berkial-kial mencari jalan, tp melalui ape yg saudara2 org lame n mereka2 yg berpengalaman di sini telah ckpkn/luahkan sbg jwpn di thread ini telah menguatkan semangat sy utk meneruskn perjalanan sy utk mencapai cita2..(walaupun masih byk lg alasan2 yg masuk akal mahupun tidak masuk akal sedang memberatkan enjin kemahuan diri.. :D)

sy xseberani en. sureya, jika diikutkan, sy sdg melakukan ape yg e. vrempire cadangkn, the calculated risk and all, dan pengalaman en. kakitoon benar2 menjadi inspirasi utk ditali panduankan...yg akhirnya, keputusan terletak pd tgn anda..

dan jika/katakanlah en. ambientdream ni mengambil keputusan utk terjun ke bidang ini, boleh la geng ngan sy ye..kekeke..sbb 'segan' jgk nk meredah n mengharung bidang ni solo aje..n xsalah jgk andainya sy katakan yg org2 kat pergh ni akan dgn tgn terbuka menghulurkan pertolongan selagi terdaya..xbegitu?  :D

sammy514

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 765
    • View Profile
    • the artbook of sammy!
Re: Skill atau Passion? and still sempat ke aku?
« Reply #25 on: January 30, 2010, 03:50:47 AM »
dun worry bro zehe...kawe pon oghe baru jugok, saing la kito....uh alo demo!!! :D

mysticmind

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 10738
  • 神秘的な心
    • View Profile
    • Nizam Mystic Ahamad
Re: Skill atau Passion? and still sempat ke aku?
« Reply #26 on: January 30, 2010, 09:37:40 AM »
en. zehe umur berapa? yang rasa lanjut sangat tuh? :D
Visit : + Blog + Twitter + FB

zehe

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 519
  • "...concocting...tak habes-habes..."
    • View Profile
    • zEhe'S sPAce
Re: Skill atau Passion? and still sempat ke aku?
« Reply #27 on: January 30, 2010, 01:04:31 PM »
dun worry bro zehe...kawe pon oghe baru jugok, saing la kito....uh alo demo!!! :D
wahaha..thnx sammy! so it fair for me to say, "Angkatan baru, menuju kehadapan!!!"  :D

en. zehe umur berapa? yang rasa lanjut sangat tuh? :D

dh agak dh..kekeke :D
dh dekat nk 30 dh.. :*  n en. mysticmind punye lecture sy dh bace..n ye, sy setuju dgn pendapat saudara..sbb tu la sy cuba utk start dari mula blk ni..bukak clean slate.. :D...sedang menolak ayat2 pendapat sekeling sy sekarang yg sy anggap konservatif (terutama dari ibubapa yg asek menyuruh utk mengambil jalan selamat.. :argh:) ..n ye, i do think life begins at 40!  :hoye:
n ye jgk, sy rase lanjut sbb rase mcm jauh lg perjalanan/halangan yg sy nk kene tempuhi (ini sy refer dr perjalanan saudara azhar kite..hehe..)..jika nk dibandingkan dgn ape yg perlu dibuat..saje utk mendesak diri supaya lebih berusaha la ni kot.. :D..

"i'm on my way to achieving what i want, n please throw stones at me if you will, if that, thru your consideration, will make me stronger..."
so, correct me if i'm wrong... :D

katon_aqhari

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2633
  • Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
    • View Profile
    • My Others links
Re: Skill atau Passion? and still sempat ke aku?
« Reply #28 on: January 30, 2010, 05:47:56 PM »
owhh umo abang nih dah 24 la ek...kira thn nih dah 25thn...
ok mcm nih abang.... adik ada amik beberapa kata2 hikmat dr otai2 ... :p

"only u, urself decide ur own future"

mcm abang zool kata tu...mmg betul sgt2....skill tu kira bonus...passion paling utama... =)

baca tag adik kat bawah nih...
 l
 l
 l
V
« Last Edit: January 30, 2010, 05:52:27 PM by katon_aqhari »

bebilis

  • Premium Membership
  • Full Member
  • *
  • Posts: 606
    • View Profile
    • OTEKKEKATAK
Re: Skill atau Passion? and still sempat ke aku?
« Reply #29 on: January 30, 2010, 07:14:09 PM »
Hope not too late to give some simple advice and comments.

Make myself as example. I m in my earlier 30's, married with kid (one sweet princess).

I m from technical IT background. Totally got no skill in art, design, animation or so wat ever. Not to mention talent. But I got one thing... "passion" on cartoon and animation. I like cartoon very very much... and always dream off to create one.

Bout seven years ago, I was in a good company working.. and with nice salary (tat time still single). With all my collected money, I come out to do my own business in graphic design. Freaking terrible tat time. No skill, no talent and no customer. Still.. i insist into it.

After few years.. i manage to get few customers.. and income were stable. Then I invested into cartoon and animation. Less then a year, i loss all my money, with debts and my company were close down! (not to mention my ex gf leave me for another guy.. sigh :((: )

I go back to work. For bout 1 year plus. With accumulated money.. i again go back to business, doing web, design and animation.

Last 2 years, i started to get in partner and worker. Bad luck hit me.. economy crisis. Got lots of turn off customer and abandon project. Yet.. i insisted into it.

Last year, I was able to get hold on one cartoon project from singapore. And got my Gov grant approval on Dec. Now.. we are on the way to create cartoon animation.

With all the freaking years.. now my dream come true. Nothing its impossible.. i would say. Believe in yourself and dream.  :D

Inspiring one kakitoon! respect..

Masa kecik dulu aku penah nak jadik lawyer, doktor, engineer atau akauntan.
Bila aku besar sket aku rasa keje cenggitu dh tak cool. blajar penat2 lepas tu end up jadi psycho.
Jadi aku pilih untuk berkecimpang dalam bidang yang fun, rileks, rock dan job bole create kat
mana2 je di ceruk muka bumi ni.

aku pilih visual arts.. dan ternyata ia memang sempoi!

Ha.. persoalan pasal skill dan passion tu.. aku rasa dedua pon penting.
Tapi lagi bagus kalo bole tambah satu lagi.. FOCUS!



« Last Edit: January 30, 2010, 07:28:42 PM by bebilis »

ubder

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3233
    • View Profile
Re: Skill atau Passion? and still sempat ke aku?
« Reply #30 on: January 30, 2010, 08:19:21 PM »

Masa kecik dulu aku penah nak jadik lawyer, doktor, engineer atau akauntan.
Bila aku besar sket aku rasa keje cenggitu dh tak cool. blajar penat2 lepas tu end up jadi psycho.


Rupa2nya aku ni psycho..... hehehe....

menjawab soklan thread ni.... kalo dok riisau pasal umor, mungkin ko sebenarnya tak cukup passion....

pasal skill, boleh blaja dan praktis..
pasal umo, aku kenal ramai orang yang tukar karier dipertengahan umor mereka.... mungkin mereka nampak disadvantaged sebab start lewat,  tapi pengalaman di bidang lain dan usia membolehkan mereka punya persepsi dan aproach berbeza dalam karier baru mereka.... yang lecehnya terpaksa belajar/training bersama2 dengan budak2 yang lebih jauh muda dari mereka saja...

never too late...
nak tak nak jer...
atau guna alasan umor nak cover malas/kurang semangat..
takat teringin jer tak cukup...

aku cakap ni bukan khusus tentang bidang tertentu, tetapi in general...

termenung lama tak guna... tup tup dah 8 tahun berlalu, habuk pon tarak....
« Last Edit: January 31, 2010, 03:36:27 AM by ubder »
one

"Tuez-les tous; Dieu reconnaitra les siens."
("Kill them all; for the Lord knoweth them that are His.")
-Albigensian Crusade

 Igitur qui desiderat pacem, praeparet bellum...
- Publius Flavius Vegetius Renatus

bebilis

  • Premium Membership
  • Full Member
  • *
  • Posts: 606
    • View Profile
    • OTEKKEKATAK
Re: Skill atau Passion? and still sempat ke aku?
« Reply #31 on: January 31, 2010, 06:56:19 AM »
Rupa2nya aku ni psycho..... hehehe....


kan? kehkehkhe.. sori ubder.
tergurau kasar lak.



vrempire

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 961
    • View Profile
    • VREMPIRE LAIR
Re: Skill atau Passion? and still sempat ke aku?
« Reply #32 on: January 31, 2010, 01:13:37 PM »
Aku rasa macam nak kenal saudara kakitoon dgn lebih rapat lagi.
Mungkin ada tips-tips lain dan pengalaman-pengalaman hidup lain yg boleh dikongsi bersama.

kakitoon

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 50
    • View Profile
    • Kakitoon Animation Studios
Re: Skill atau Passion? and still sempat ke aku?
« Reply #33 on: February 01, 2010, 10:53:56 PM »
Aku rasa macam nak kenal saudara kakitoon dgn lebih rapat lagi.
Mungkin ada tips-tips lain dan pengalaman-pengalaman hidup lain yg boleh dikongsi bersama.

Hi, no problem. We are here to share right?

We all are in the same industry, and should stick together. And help each other. :-)
http://www.flashout.net - blogging on toys n stuff
http://blog.kakitoon.com - blogging on cartoon n stuff

myadlan

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
    • View Profile
Re: Skill atau Passion? and still sempat ke aku?
« Reply #34 on: February 18, 2010, 02:17:49 PM »
Dah beberapa kali aku ada terbaca pasal perbincangan skill, passion, dan aku nak tambah sikit berkaitan bakat dan qualification.

Sejujurnya aku memang kenal ambientdream dan aku pernah tengok karya2 dia. Aku sendiri memang kagum dan berharap dia boleh pergi jauh.

So daripada 4 istilah tu, aku boleh rumuskan yang ambientdream ni..
- SKILL - ada
- PASSION - ada kot
- BAKAT - ada
- QUALIFICATION - ada (walaupun lain bidang tapi still seni)

cuma sekarang perlukan kekuatan minda, motivasi dan keyakinan! sama lah macam orang lain dah bincang tadi..

takde ape yang tak sempat. bukannya tua sangat pun.. terlambat atau dah tua tu cuma istilah relatif. orang lain mungkin start umur 21 (diploma) atau 23(ijazah) tapi kalau start 26thn takde la lambat sangat.
Kreativiti Tanpa Batasan - http://myadlan.tumblr.com

RobLucci

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 45
  • Kreativiti Menguasai Dunia.
    • View Profile
Re: Skill atau Passion? and still sempat ke aku?
« Reply #35 on: April 28, 2010, 12:53:04 PM »
Bila aku cakap cita2 aku nak jadi pelukis komik semua orang gelak aku sbb dioarng cakap kerjaya tu takde masa depan kat Mesia ni.aku rasa geram sangat sbb diorang ni cakap macam berlagak bagus(sindir aku).Diorang student sains pun bukannya penah dekan. :argh:

meo

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 404
  • Komitmen & konsisten
    • View Profile
    • Free Online Cartoon & Comic
Re: Skill atau Passion? and still sempat ke aku?
« Reply #36 on: April 28, 2010, 03:55:07 PM »
lukis terus.... org yg duk halang2 tue... jeles je.

Late Lim goh tong pun mula2 buka genting pada usia dia cecah 50 thn.... rilek je...
Webkomik merendahkan diri
FREE WEB COMIC | Cipan Studio

JaymanJohn

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 5910
  • Cube taip :jayman: ...hahaha
    • View Profile
    • http://jaymanjohn.deviantart.com
Re: Skill atau Passion? and still sempat ke aku?
« Reply #37 on: April 28, 2010, 05:13:51 PM »
ambient dream mungkin tak masuk sini dah (rasanya, atau jadik 'ghost' aku pon tatau)

tapi to tell you the truth, lukisan dia.. is very cute. dia boleh convey emotion dalam karekter dia baik lelaki atau perempuan dengan sangat cute, dan boleh pergi lagi jauh.. kalau dia start buat komik sekarang.

oh yes, dia lukis stail jepun/manga.. bagi korang maybe masih awal untuk kita nilai dia, tapi sebenarnya (pendapat aku sorang je la) dia boleh ada stail dia sendiri.. dan pergi jauh..


kalau dia nak la



twenty something ke tak kisah la, hidup ni panjang....... kalau nak buat, buat.. tak salah mencuba.. kalau aku boleh lukis awek cam dia aku tak kisah mentry diri sendiri sampai aku puas ati.. dengan kata lain 'passion' tercapai, bila dah berjaya. kot.

anyway, peluang dah ada.. mr. hairi bole guide nak buat komik sendiri.. nak taknak je.. (huh senang zaman sekarang ni ye, nak buat komik dah ada orang offer sekarang nih, nak tak nak je kan hmmm)

good luck lahh papehal rajin2 la reply kalau terbaca.. jangan biar orang tertunggu

d4z

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3933
  • Black Sun
    • View Profile
    • profile design ambe...
Re: Skill atau Passion? and still sempat ke aku?
« Reply #38 on: April 29, 2010, 04:06:01 PM »
aku suka tagline zool posting page 1 tu.. betul tu..if benar2 mahu, maka akan berusahalah kita dan pasti Allah SWT akan rahmati usaha kita itu..lagi pun itu kan juga sebahagian ibadat kita to do a work with full heart n interest :D

bg aku passion aku adalah pada lukisan yakni melakar dan juga membuat rekabentuk... tp yg buat aku hooked dgn IDE even so my 1st love was in cartoon adalah in IDE u can create the design from sketch to a full usable product. plus aku juga tidak tinggalkan alam kartun, masih lg buat character design, lukis2 figure and lukis robotic stuff..huhu..

ape2 pun goodluck and berusahalah utk capai impian masing2. tp dlm hidup ini perlu ada pengorbanan dan kepentingan yg lebih tinggi dari sekadar minat kita..




visit my online Design Profile at http://www.coroflot.com/riderx
my design+life related blog at http://riderxdesign.blogspot.com/

Palam

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 32
  • Sila Beri Tunjuk Ajar
    • View Profile
Re: Skill atau Passion? and still sempat ke aku?
« Reply #39 on: September 15, 2010, 10:54:08 AM »
btul tu aku ni org baru dlm Pergh ni aku mmg mnat sngat mlukis tpi kat tmpat aku ni xde org yg btul2 sekepala ngan aku dlm bdang ni tpi aku still dngan art jgk kerana ni la bdang yg paling aku sayang..aku slalu brhubung ngan mmber2 aku yg pnyer mnat same ngan aku di internet walaupun brjauhan ktorang sering brtukar-tukar pndapat mngenai seni ni dari proses mlukis smpai la mewarna,dri fine art hngga la ke digital art..aku x ksah ape org nk ckap pun..jnji kte pham ape yg kte buat tu...org yg kurang brmnat dlm bab2 seni ni xtau per2 cite kat diorang pun bkn nyer nk dngar..jadi kesimpulannya,
klu dh mnat, truskn la ngan mnat tu jgn la sb kata2 org smngat kita mudah jatuh.. :)
« Last Edit: September 15, 2010, 10:55:42 AM by Palam »