Author Topic: Mural Design  (Read 8579 times)

e-j

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 760
    • View Profile
    • http://
Mural Design
« on: February 18, 2004, 06:28:11 PM »
tak tau mana nak letak thread ni. kalo rasa tak ok, mod/admin, tolong pindahkan yer...

cikgu aku lama dah suruh aku buat mural. tp, aku tak buat2 gak, sbb aku tak reti dan tak tau aper nak buat. memandangkan bunga rasmi skolah aku ialah bunga orkid, aku ingat nak buat berdasarkan tu laa.. tapi cikgu kata dah byk sgt mural orkid kat skolah, sampai cikgu aku pon bosan. dia kata nak buat ala-ala millenium, tp dier tak paksa aku buat tu laa... aku leh buat lain. disebabkan cikgu bg aku guideline yg kabur (tak nak orkid, tp tak kisah; nak millenium, tp tak kisah gak), aku menjadi blur.

bg aku, aku lg suka bunga, sbb skolah pompuan, nampak sikit feminin dier. lg pon, mural ni cikgu nak buat kat car park entrace (gate skolah). so, bg pendapat aku, kira mcm 1st impression of the school and to the other murals in school.

aper pendapat anda semua? ok ke? ke ko? ader tips/guidelines yg boleh dikongsi bersama?

trimas atas kesudian korang membaca/me'reply' thread ni....

azarimy

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6571
  • sabariah's back!
    • View Profile
    • azarimy's sketchstation v3.0
Mural Design
« Reply #1 on: February 18, 2004, 08:13:31 PM »
guideline mendesign mural atau guideline membuat mural?

aku rasa kalau bab design2 ni, banyak orang boleh bagi pendapat. so aku akan bagi opinion (bukan guideline) utk membuat mural ni. aku takde laaa banyak sangat experience buat mural, tapi aku banyak belajar dari senior yg aku kira pakar, pasal dia memang takde keje lain selain buat mural...

ok, 1st step, imagine kita dah ada design yg kita nak letak, siap dengan kaler dan sebagainya. make sure ukuran design kita is proportionate dengan dinding tu. contohnya, kalau ukuran design kita 10cm x 10cm, dinding tu should be 5meter x 5meter (square), so atleast kita tau proportionnya kena.

2nd step makesure dinding tu takde kecacatan yg ketara. kalau ada lubang, cracks dan sebagainya, better touchup dengan filla or any type of cosmetic plaster for walls (not the one for the face). ada orang just couldn't be bothered to touch up cracks, dan assume menempek2 cat bebanyak kat crack to hoping that the paint would fill the gap. well, it will, but only for about 3 months. after that, kalau air manage to sip in, kita akan nampak corak2 indah diperbuat dari fungus dan moss tumbuh dari crack tersebut.

3rd step cat undercoat dulu. kadang2 ada dinding yg warna dah luntur, or ada fungus dan sebagainya. u might wanna get rid of that first. external wall kat sekolah ada 3 jenis finish. undercoat biasanya putih. just cat waterbased biasa je.

i. plain plaster - ni finishing paling murah, yg mana kalau pakai t-shirt hitam, pastu sandar kat dinding, cat kapur tu akan melekat kat t-shirt tu (especially kalau berpeluh).
ii. rough plaster -  yg ni sama dengan di atas, tapi permukaan dia rough sikit. u need a bigger brush for this.
iii. plain plaster with expensive undercoat - i dont think any school ada pakai coating macam ni. but if they do, ini merupakan surface yg berkilat dan licin, kalau letak tangan rasa macam pegang dinding kat hotel... (in layman's terms)

4th step, depending on saiz dinding tu, ada beberapa cara mudah yg kita boleh buat utk transfer the image to the wall.

dinding kecik (2m x 3m)
lebih cepat kalau kita transfer design tu ke atas transparency, pastu guna OHP, project the image on the wall. dengan cara ni, kita boleh adjust perletakkan dan sebagainya. kerja ni senang buat waktu petang/maghrib/malam or sesudah subuh (assuming buat kat dinding luar laaa).

bila dah project ke wall tu, ambik pensel arang or kapur or whatever benda yg mudah utk kita buat lakaran kat dinding. ni nak cerita ke? tak susah kan?

dinding besar
biasnaya kita guna grid. 1st: draw a grid kat original design tu, contohnya grid 1cm x 1cm. kemudian transfer aaa kat dinding tu. senang je. tapi kalau nak lagi mudah, u can try get one of those LCD projector. projector ni boleh project image jarak lebih dari 25meter, dengan saiz boleh muat bangunan 4 tingkat (16m x 16m). tapi kena buat kerja waktu malam laaa. pasal kalau waktu petang tak nampak sangat.

5th step, bila dah transfer, start mengecat laaa.



so ni just an opinion je. selama aku buat mural ni, i'm not the main guy who runs the show, just member2 yg tolong mengecat aje...

thirtynine

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4440
  • ...hidup jangan tersadung kaca-kaca manis...
    • View Profile
    • http://luzrafikr.deviantart.com/gallery/
Mural Design
« Reply #2 on: February 19, 2004, 08:39:15 AM »
aza: aku dulu penah buat jugak mural lanscape water fall.... teammate dgn bebudak cina.... mmg kena pakai grid...
dr paper grid tuh diperbesarkan mengikut skala dinding tu.... cat yang dipakai aku dah tak ingat...

ko suggest pakai cat jenis apa yg sesuaoi utk mural nih....

B)  

azarimy

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6571
  • sabariah's back!
    • View Profile
    • azarimy's sketchstation v3.0
Mural Design
« Reply #3 on: February 19, 2004, 09:13:39 AM »
kalau budget murah, pakai plaka pun tak pe. depends laaa. ada mural dibuat utk tahan bertahun2, contohnya mural kat dinding pagar penjara pudu tu. kalau itu kena pakai cat yg mahal sikit. aku tak pasti cat brand or jenis apa.

tapi kalau plaka, boleh tahan in good shape for about 2-3 years. biasanya kalau kat sekolah pakai plaka laa, pasal murah. lagipun mural kat sekolah ditukar 4-5 tahun sekali.

thirtynine

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4440
  • ...hidup jangan tersadung kaca-kaca manis...
    • View Profile
    • http://luzrafikr.deviantart.com/gallery/
Mural Design
« Reply #4 on: February 19, 2004, 11:06:55 AM »
hah aa.... baru aku ingat aku pakai cat dinding water base.....  tapi nama org yang buat dah hilang tapi mural tu ok lagi..... sabotaj atau mmg dia tanggal sendiri.....  :lol:  

keribang

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 629
    • View Profile
    • http://www.artwanted.com/YakupRafee
Mural Design
« Reply #5 on: February 19, 2004, 11:09:37 AM »
nama cat tu cat emulsion....aku dulu pakai cat ni la utk lukis mural sekolah! Mahal sikit dari plaka tapi bagus gak kualiti....nak yg lagi bagus carik yg anti fungus!

thirtynine

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4440
  • ...hidup jangan tersadung kaca-kaca manis...
    • View Profile
    • http://luzrafikr.deviantart.com/gallery/
Mural Design
« Reply #6 on: February 19, 2004, 01:18:30 PM »
HAH.... itu la dieeeeeerrrrrrrrrrr...........   :pergh:  

e-j

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 760
    • View Profile
    • http://
Mural Design
« Reply #7 on: February 19, 2004, 05:20:58 PM »
okies... tengkiu atas penjelasan anda suma..


kalo nak mendesign mural lak?? cam dlm kes aku di atas... camner nak buat? gaya ala-ala kain batik ker.... :huh:  

agent

  • Super Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4811
    • View Profile
    • OPTIMA INNOVATIONS (M) SDN BHD (605671-H)
Mural Design
« Reply #8 on: February 20, 2004, 10:19:25 AM »
Ni mural pernah aku buat masa jadi budak sekolah dulu.Waktu ni filem Jurrasic Park tgh meletup kt kampung aku.Lalu aku mengambil kesempatan ke atas populariti filem tersebut utk menghasilkan mural...hahah...ERm..aku tak ingat apa cat aku pakai.Tp cat tu kalau kena air paip dia boleh cair.Tp bila dh kering pada dinding konkrit siram mcmana pn tak boleh hilang..sungguh aneh.Nama sekolah aku Sek.Men Alang Iskandar ( SMAI ).Pernah menjadi antara 5 buah sekolah tercantik di Malaysia waktu aku menjadi Ketua Keceriaan.Apa susah setiap dinding aku lukis poster filem je..Pengetua gk suruh setiap dinding jgn di biarkan kosong...so aku pn suka hati aku la nk lukis apa..KOnsep design??...kalau aku...aku buat poster Spiderman..hellboy..LOTR..Matrix...

[attachment tidak dipindahkan semasa pemindahan server]

Leydi (R)

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2100
    • View Profile
    • http://
Mural Design
« Reply #9 on: February 20, 2004, 10:53:04 AM »
cik E-j, awak sendri la yg kena tetapkan apa konsep mural tu.Pastu musti buat 4-5 sketches..post kat sini.Nanti ramai la abang2 yg sudi menghambakan dirinya..mengkomen,mengkritik dan mencadang.Dah kompom design tu, kita reramai kaler plak...dah kompom kaler, kita reramai gi skolah E-j tulun cat.. :rolleyes:
Kalu nak buat konsep poster movie cam Agent tu, saya suggest awak cari kat topik Perghwood...mcm2 pilem ada cthnya Laila Bonjella, Zone 808.. :D  

e-j

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 760
    • View Profile
    • http://
Mural Design
« Reply #10 on: February 20, 2004, 04:59:23 PM »
uisk.. sampai cenggitu skali nak membantu...

agent nyer mural mmg lawa... tp, impossible laa cikgu aku nak terima. kalo aku buat, agaknyer jadik camni kott...
_____________________________

cikgu aku: ni aper laa yang awak buat ni? bertuah punya budak!! *tumbukan maut guru seni* wachaa!!!
aku: adeerghh!! maafkan saya cikgu! saya buat lain!!
_____________________________
ok laa... maybe aku exaggerating sket.. tp, lebih kurang camtu laa. lg pon, dinding dier kecik jer... dan, memandangkan belum diukur dinding itu, maka, daku mengagak  dlm tinggi dier about 3/4 meter dan panjang dier 1.5 m. tp, corak tu kena ulang2 laa... sbb nak buat sepjg blok.

konfius ke?? aku rasa korang mesti konfius nyer... takper.. aku gi skolah sok, aku amik few snapshots kat mana mural tu harus dibuat. nanti akan di postkan disini.

agent

  • Super Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4811
    • View Profile
    • OPTIMA INNOVATIONS (M) SDN BHD (605671-H)
Mural Design
« Reply #11 on: February 20, 2004, 06:06:27 PM »
Cikgu ngko mg tak spoting.Nah lagi mural...
[size=8]Sbenarnya ada byk lg tp dh bg kt awek..ramai btl nk berkenalan dlu.. :lol: [/size]

[attachment tidak dipindahkan semasa pemindahan server]

zogun

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 647
  • Iseedeadmofo
    • View Profile
Mural Design
« Reply #12 on: February 20, 2004, 10:45:06 PM »
dahsyat sial ko agent ...

# peciter wei? keje pj lagi?  

e-j

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 760
    • View Profile
    • http://
Mural Design
« Reply #13 on: February 26, 2004, 06:16:02 PM »
okehh... sblm saya tunjuk kat mana mural tu perlu dibuat, saya nak tunjuk mural-mural yg berasaskan bunga orkid kat skolah saya.

mula-mula...

blok c. sebelah tandas. sbb tu berkulat kat bwh. lembap...  dulu ader poem sekali kat tgh2 dinding tu. tp, disebabkan kulat yg tumbuh terlalu byk, diorang cat balik jadik plain, tinggal bunga tu jer...


ni kat blok e. ader yang sama punyer kat pejabat.


dewan


so, inilah mural yg berasaskan bunga orkid. bunga lain pon ader. lagi banyak. agaknya sbb tu laa kot cikgu muak tgk mural bunga.


dan ini pulak...
sebelah bilik guru. tempat yang saya kena buat.

katakanlah ruang antara tembok/dinding(yg kaler merah kecoklatan itu) satu dinding. kat situ ader dlm 8-10 dinding.

so, soalan saya sekarang:

1) patutkah saya design memanjang terus (macam dlm gambar), atau buat satu dinding, satu dinding (cat balik tembok tu warna asal, supaya bleh jadik macam pembahagi)?

2) patutkah saya buat satu design jer (tp, bosan laa... tang tu jugak ulang satu blok.) atau pon buat dua tiga design (perah otak lebih sikit laa...)?

3) patutkah saya buat bunga orkid jugak (bunga rasmi skolah), ataupon bunga lain (seperti...?), atau pon takyah buat bunga langsung (buat design yg takde kena mengena ngan bunga)?

angel

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1561
    • View Profile
    • http://
Mural Design
« Reply #14 on: April 02, 2004, 02:24:49 PM »
emm, suka hati u sebenarnya. angel pernah buat juga mural cam ni 3 tahun lalu kat skolah. 7 dinding sekaligus. tapi angel buat ikut tema. tema mase tu group angel pilih kebudayaan dunia. so, setiap dinding mewakili satu kebudayaan yang berlainan. macam tu nampak lebih menarik la. tambah sedikit caption. nampak macam serial mural. sekolah angel pakai emulsion paint juga, so efek nampak la baik sikit.

satu lagi tips, cube perhatikan arah pancaran matahari kawasan dinding u, contohnya kalo arah cahaya biasanya datang dari belah kiri, ko buat lighting ikut arah tu, lukisan mural tu nanti bila dipancar cahaya, akan nampak efek lighting yang lebih cun. tapi mesti kene pandai dalam lighting la.
DREAMteam VIP Advisor
DreamTeam is currently starting our project DreamZime#2 for ComicFiesta2005. We welcome Guest artist(s), Sponsors and Collobrator. For information, please PM angel or Neo_Sidewinder. TQs!

DIA

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 32
    • View Profile
    • http://
Mural Design
« Reply #15 on: June 08, 2005, 06:10:17 PM »
aku pon penah ada experience wat mural..
tapi bukan gambo.. cuma tulisan khat jerk..

cuma aku nak pesan kalo wat mural jgn bg org lain
masuk campur. dulu aku dengan relanya
bagi memember tulun kaler
derang yg mintak.
kang aku tak bagi kecik ati lak..
aisey.. cumut hasil keje aku!
:(  

amykamen555

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4460
  • Perjuangan Seni Vintage Maseh Belom Selesai
    • View Profile
    • Henshin!
Mural Design
« Reply #16 on: June 09, 2005, 11:53:57 AM »
jgn jadi mcm aku ngan kawan2 aku... bengong, bikin mural pakai cat gloss... berminggu nak siap.. kalau pakai pelaka, 2 hari siap.. hehehe (tu zmn bodoh2 kat skolah, kini tidak lagi)

*susah2 ko bedal jer graffiti.. mural gak apa tu.. hehehe

siput

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 262
    • View Profile
    • http://www.ditour.com
Mural Design
« Reply #17 on: June 10, 2005, 03:32:32 PM »
aku pun ada buat mural gak kat sekolah aku di Kulai johor tu... ceh ada awek ngurat sekali lepas tu... tapi kan pada aku mural bagus kalo ada unsur grafik skt, kalo macam pemandangan nih....hmmm macam dok utanke, potrait ke ...ta akan nak buat macam husin enas....abstrak lai baguih pasai idea akan tahan lama skt, kalo realism nim...kalo skill x baik...x pon mandoom je...silap2 hancus mural tu... moral of the story... buat abstrak...biar awek x tahu pebende yang kita lukih nih...

 :D  
siput seduz

riznam

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1612
  • aura ku keluar dari tangan...
    • View Profile
Mural Design
« Reply #18 on: December 28, 2005, 04:37:57 PM »
dah lama dah forum ni tak
rancak....

sebenar aku ade projek
pensyarah aku suruh buat satu mural bagi
kelab grafik aku.ah maklum le kena jadi
pengerusi kelab kena la rajin kerja sikit.

boleh tak sapa kasi idea nak buat mural
bagi studio aku ni...
tak pun kasi la gambar mural yang mrnjadi contoh bagi
aku.
aku ade idea untuk studio tu nanti aku tnjuk.
bajet dalam 200. je.. <_<  

DIA

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 32
    • View Profile
    • http://
Re: Mural Design
« Reply #19 on: October 19, 2006, 02:11:40 PM »
pernah buat khat jek kat dinding luar surau

tulis rukun islam