Author Topic: Minta tunjukajar, camna nak guna Intuos dalam Linux Mint?  (Read 1167 times)

Phoenix Tido

  • Premium Membership
  • Full Member
  • *
  • Posts: 714
  • bersara dari dunia melukis˛ (kot)
    • View Profile
    • .... setiap perbuatan ada balasannya... akhirat kelak
Minta tunjukajar, camna nak guna Intuos dalam Linux Mint?
« on: June 20, 2015, 02:30:50 AM »
Salam Ramadhan & selamat bersahur Perghians yg berpuasa. Nix dapat Intuos 2nd-hand yang berukuran 6" × 3.7" untuk birthday hari tu, tapi takleh mula gunakannya dalam laptop Linux Mint 11 ni sebab ada config tertentu kena set dulu.... camne nak setting dalam OS ni supaya ia boleh digunakan seperti dalam Paint SAI untuk Windows?

Yang pastinya, Paint SAI takleh digunakan dalam Linux sebab PlayOnLinux takleh handle program ni untuk berfungsi sama macam prestasinya dalam Windows.

Mohon tips dan tunjukajar. Terima kasih.
« Last Edit: June 20, 2015, 02:45:04 AM by Phoenix Tido »
Itu sahaja yang ku perlu lakarkan


afaniL

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 172
    • View Profile
    • Sangkar Awan
Re: Minta tunjukajar, camna nak guna Intuos dalam Linux Mint?
« Reply #1 on: June 26, 2015, 01:54:50 PM »
salam, ada beberapa forum online mencadangkan steps yang agak susah juga nak diterangkan kepada pengguna casual :
http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=49&t=145752

pernah run ubuntu atas laptop dan pc, tapi entah kenapa jadi overheat.
(tujuan utamanya pakai linux sebab malas nak layan virus dari web)
tapi dah fikir jangka panjang ..
balik ke windows la jawabnya.
"tiap generasi ade 'sampah' & ade 'permata'. Yg sampah, sampah la.. tapi aku yakin, permata yg ade dalam generasi muda sekarang ni jauh lagi hebat dari ko & aku. So, respek orang muda kalau kita nak direspek sebagai orang tua satu hari nanti." - aimurban

Phoenix Tido

  • Premium Membership
  • Full Member
  • *
  • Posts: 714
  • bersara dari dunia melukis˛ (kot)
    • View Profile
    • .... setiap perbuatan ada balasannya... akhirat kelak
Re: Minta tunjukajar, camna nak guna Intuos dalam Linux Mint?
« Reply #2 on: October 05, 2015, 06:59:12 AM »
Orait, terima kasih afaniL. Overheating dlm Ubuntu? Saya takde lak alaminya, camne jadi camtu lak?
Itu sahaja yang ku perlu lakarkan


afaniL

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 172
    • View Profile
    • Sangkar Awan
Re: Minta tunjukajar, camna nak guna Intuos dalam Linux Mint?
« Reply #3 on: October 20, 2015, 09:39:41 AM »
maaf lambat reply, overheat ni masalah yang tidak diketahui puncanya. tak ubah apa settings pun.
"tiap generasi ade 'sampah' & ade 'permata'. Yg sampah, sampah la.. tapi aku yakin, permata yg ade dalam generasi muda sekarang ni jauh lagi hebat dari ko & aku. So, respek orang muda kalau kita nak direspek sebagai orang tua satu hari nanti." - aimurban