Author Topic: Melukis Atas T-shirt  (Read 6788 times)

invictus

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1599
    • View Profile
Melukis Atas T-shirt
« on: April 02, 2005, 11:08:18 PM »
**ade orang ni suruh aku lukis balik atas t-shirt secara MANUAL..(print on/iron on dia taknak)..salah satu daripada lukisan aku yang dilukis atas kertas....

..actually bleh sesapa tolong bg info tak..Camana teknik lukis atas t-shirt ni?...First sekali, apa jenis ink/dye yang sesuai sekiranya aku nak melukis lukisan hitam putih atas t-shirt...yang mana hasil lukisan tu...sama macam aku lukis atas kertas? (maksudnya boleh buat hatching...line halus-halus...dan sebagainya)


Keduanya, jenis2 ink/dye nye ..berapa harga...dan kat mana nak dapatkan kat dalam KL ni..?


-Sebarang informasi aku ucapkan terima kasih-
 

rozinorazali

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 212
    • View Profile
    • shurgad.unian.eraka
Melukis Atas T-shirt
« Reply #1 on: April 03, 2005, 12:40:01 AM »
salam...

invictus...
hang bleh guna airbrush utk dptkan stroke yg ko nak tu...
airbrush utk disewa bleh didapati kat ampang park....
selain tu aku tak tahu...
mungkin guna paint marker bleh gak rasanya...
agaknyalah...
Hollywood best kept secret revealed, Storytelling Workshop for Producers, Directors, Writers, Scriptwriters and future generation writers who intend to write scripts for films, telefilms. Open for registration now!!! CLICK LINK TO REGISTER.

bohrtaag

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2453
    • View Profile
    • http://www.adifitri.com
Melukis Atas T-shirt
« Reply #2 on: April 03, 2005, 01:49:19 AM »
"fabric dye" senang je dpt rasanya. dlm RM 4-5 sebotol kecik kalu x silap.
yg ni aku penah try lukis atas tshirt suatu masa dahulu. agak payah, tp x tau la kot aku x gheti control brush ke hape. :D

ada member aku cakap marker UniPaint boleh lukis atas fabric, dgn syarat trus iron lepas lukis. itu pun akan pudar lepas 50-80 kali basuh (kalau x kisah nampak seasoned ok ah..) marker ni sbatang aku tengok dlm RM6++

lagi satu cara ialah buat stencil. ni yg aku baru nk try buat, so x tau keberkesanannya..
kat sini ada tutorial.

hope this helps, gudlak!
(nk tengok gak design yg nk buh atas tshirt tu, baru tau nk suaikan ngan teknik kot ;) )

zict

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 379
    • View Profile
    • aleshaywannahavefun
Melukis Atas T-shirt
« Reply #3 on: April 04, 2005, 03:53:34 PM »
ada tak laman web yang ajar mcmn nak kaler baju guna blok? sebab saya ada wat design baju tu..nak suruh kedai malas la plak..lagipun tngh cuti ni..so..ada tak cara macamana nak ajar cara buat blok sekaligus kaler?


::LooK::LeaRn::Surv|ve::

kromosom

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4457
  • tabularasa
    • View Profile
    • tabularasa
Melukis Atas T-shirt
« Reply #4 on: April 04, 2005, 04:11:59 PM »
koa pakai dye yaang bentuk mcm marker tu, ada jual kat nanyang, tapi tip dia mcm marker jugak le, fibre tip, sebatang dlm rm8.50 kot? try le cari kat melawati  

adijin

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 746
  • Berusahalah!
    • View Profile
    • http://www.aadisalman.com/
Melukis Atas T-shirt
« Reply #5 on: April 04, 2005, 05:04:25 PM »
Ya, jangan lupa seterika t-shirt lepas lukis pakai marker untuk fabrik tu...

ensalim

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 631
    • View Profile
    • http://www.huiyo.net
Melukis Atas T-shirt
« Reply #6 on: April 04, 2005, 05:38:08 PM »
Invictus...aku ada jugak buat baju secara sendri-sendiri...
aku ingat nak lukis terus pakai berus atas baju tu susah sket kot..
pakai marker tu mungkin senang sikit...

Tp cara yg lebeh mustajab dan acccurate lg pakai silkscreen printing la kot...
(tp customer ngko tu tanak la plakk)

ni ada link aku cari td (zict tanya)

How to Silkscreen

tak taula explanation dia jelas ke tak...
aku ada jugak buat sendiri silk screen printing ni
senang je sebenonya kalo cukup bahan...
tp nak explain mungkin agak panjang gak..

Barang2 silkscreen printing  spt rubber dye, photo imulsion dsb
aku ingat kat KL ni buleh di dapati kat Hai Kuang sdn. Bhd.
(kat kompleks damai-belakang area bus stand Pekeliling dekat dengan Vistana hotel)
Selamat mencoba B)  

invictus

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1599
    • View Profile
Melukis Atas T-shirt
« Reply #7 on: April 04, 2005, 06:18:32 PM »
terima kasih pada semua yg tunjuk ajar aku..at least aku dah mula yakin sikit untuk buat mende ni...

untuk lebih jelas lagi...ni aku letak artwork yang diminta oleh customer ni untuk dilukis atas t-shirt....

[attachment tidak dipindahkan semasa pemindahan server]

takara

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4523
    • View Profile
Melukis Atas T-shirt
« Reply #8 on: April 04, 2005, 06:37:43 PM »
invict,  hanya silkscreen yang mempunyai linefilm yang kaw giler jer yang bleh dapat sebijik camtu.
kalo nak lokes pakai marker, maybe susah utk kau dapat line2 halus tu, kalo nak pun, maybe kena stencilling part tu bit by bit.

[ [size=8]apsal la customer kau tu cerewet sangat... dia nak feel hasil lokesan kau atas tshirt tu kot[/size] ]
we are beautiful fighters

amykamen555

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4460
  • Perjuangan Seni Vintage Maseh Belom Selesai
    • View Profile
    • Henshin!
Melukis Atas T-shirt
« Reply #9 on: April 04, 2005, 07:00:12 PM »
juling mata ko nak bikin halus2 atas fabric.. hehehe, apapun, aku  doakan ko berjaya... kalau jadi, mungkin aku akan menyusul dgn projek ni kot.... hehheeh

madstone

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 7971
  • Penorrent Berjaya
    • View Profile
Melukis Atas T-shirt
« Reply #10 on: April 04, 2005, 08:47:13 PM »
alaaaa invic
ko bikin je la silkscreen, pastu print atas t-shirt
bukannya budak tu tahu pun kalau ko kelentong dia
kalau dia tanya pepandai la ko kelentong nanti
cakap ink dah kering ke, ink dia mmg camgitu ke, dah iron ke
ni pun kalau ko nak kelentong
aku kasik idea yg cepat dan senang
tak pening kapla dan hasilnya mmg superb...

nak lagi best, ko gi sticker station kat SS15
kat situ dorang boleh buat custom made punya t-shirt
design sendiri takde masalah, dia print chantek punya
bukan pakai silkscreen (atau pakai dye)
terus print atas t-shirt guna mesin mcm kat kilang t-shirt tu
tapi kalau kuantiti 1 sure mahal skit la kalau nak print...
lepas tu pepandai la ko kelentong budak tu  :D

 B)  

Ah Choon Teng

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 52
    • View Profile
Melukis Atas T-shirt
« Reply #11 on: April 05, 2005, 10:04:56 AM »
:unsure: issh..mana punya customer ko dpt ni?...kalo ko buat crosshatching lukis balik sebijik2 berapa dia nak bayar? serius aku cakap tak berbaloi! Betul ker dia nak?...atau dia sebenarnya tak nak jadi create sesuatu yg kita tak nak/ tak bole buat sbb tak praktikal!

Kalo design cam tu...mmg org pakai silkscreen ler...nak buat selai jer kan?

Kalo layan pakai marker brp lama bole siap...lepas tu nak buat atas T-Shirt lain ler buat atas kertas, kalo betul dia minat, nak buat apa lukis atas baju? lepas tu pakai basuh, baik simpan dlm frame...

Betul...lain org lain perangai ttp kekadang kita kena bagi no jer for an answer ...pasal apa, kita kena kira kos marker, upah lukis, hg T-shirt, brp lama buat kerja ...berapa dia bole bayar? sbb kalu lukis ...tu kira 'masterpiece'

Kalau aku? NO unless silkscreen...sbb kos, time dan result yg superbly hampir sama!

JaymanJohn

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 5910
  • Cube taip :jayman: ...hahaha
    • View Profile
    • http://jaymanjohn.deviantart.com
Melukis Atas T-shirt
« Reply #12 on: April 05, 2005, 11:05:20 AM »
Gile ke hape :unsure:




Larat ke nak lukis sebijik camtu ?
berape ringgit die bayarr ?

...


kalau dah bertekad nak buat, buat je laaa --- janji puas hati, bende belom cube kann ? :D

invictus

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1599
    • View Profile
Melukis Atas T-shirt
« Reply #13 on: April 05, 2005, 11:23:58 AM »
thanks again for all the nasihat yg korang bagi..

ah choon teng>> agak praktikal dan berasas jugak kata2 ko ni....mungkin aku akan cuba silkscreen kot....

knownutinboutdiz

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 38
    • View Profile
Melukis Atas T-shirt
« Reply #14 on: April 06, 2005, 12:19:12 AM »
aku penah gak conteng t-shirt ni...
aku pakai artline marker je...
aku buat grafitti kat atas t-shirt n sweater aku...
so far,lps lbh kurang 5-6 kali basuh...kaler dia still maintain lg..
kalo brader invict nk tgk aku blh pos kan...
kasi alamat je,janji antar balik la...
tp pd pendapat aku,kalo nengokkan werk brader tu aku rase better pakai silkscreen la...
setuju ngan ape yg brader madstone cakap

t a n g h

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 984
  • : : berkehendakkan : :
    • View Profile
Melukis Atas T-shirt
« Reply #15 on: April 06, 2005, 09:27:53 AM »
aku budak textile...manually aku suggest silkscreen dengan teknik photostat (betol-betol legap) n sapu ngan thinner nak bagi lagi legap
tapi untuk produksi sikit...berbaloi ke??

TANGH! ARTBOOK VOL.1 | CLICK for more info, pm to make an order

supernothing

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1037
    • View Profile
Melukis Atas T-shirt
« Reply #16 on: April 06, 2005, 10:22:12 AM »
kau pakai uni pen je invict. aku yakin kau mampu melakukannya  :p2  
Just a ghost to the world

HELLORANGE

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1141
  • trima kaseyy!
    • View Profile
Melukis Atas T-shirt
« Reply #17 on: April 06, 2005, 05:40:51 PM »
aku rasa baik ko tak payah layan customer camtuh...ko suruh dia balik aje........cakap kat dia....ko sibuk sebab mak ko suruh ko tebas semak samun kat belakang rumah......lagi satu....pada aku...aku tak minat lansung gambar yang ko lukis itu kalo dijadikan design t-shirt....memang tak ngam hasil dia....untuk t-shirt kene ade design yang sesuai.....kalo tak...akan merosakkan hasil kerja ko aje...nak plak kalo ko takleh tiru sebijik2 gambar tuh....

ape kata ko lukis gambar....sapok biki aje....aku oder 2 lori hantu.....semua pakai tangan taknak guna pen, print, chop, tekap, air-brush...atau ape-ape saje la...aku tak nak ko guna semua tuh...boleh buat ke?...aku bayar 2 ringgit...
Itu sahaja yang ingin saya tuliskan..

t a n g h

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 984
  • : : berkehendakkan : :
    • View Profile
Melukis Atas T-shirt
« Reply #18 on: April 08, 2005, 09:53:35 AM »
jangan bagi orang lain moral down....
1st setup bilik....pastu nanti aku kasitau yang lain
ini satu langkah baru dalam bidang seni...jadi harap sesapa pon tak memoral downkan mamat ni
rezeki memasing kan :lol:
kang cherita lain

TANGH! ARTBOOK VOL.1 | CLICK for more info, pm to make an order

Ah Choon Teng

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 52
    • View Profile
Melukis Atas T-shirt
« Reply #19 on: April 08, 2005, 11:05:46 AM »
:blink: Kalau buat sebijik...pakai aper pun mmg tak berbaloi...tapi kita kena fikir dari segi yg paling ekonomikal dan dpt hasil/efek yg paling hampir...

 :> Tu pasal aku sajes silkscreen tapi jgn tempah block...DIY, blok buat jer frame bodo, screen carik sendiri...drawing tu potong pakai blade.... color fabric dye sebotol warna hitam...

Costing- T-Shirt =10, kos barang 10, kos upah tak der...10+10 mark-up lagi 10...jual ler 30, dia ndak ker? :rolleyes:

nak murah...baju Pagoda(tu pun da tak murah...) buat 3...satu pakai sendiri, satu simpan...bole tumpang kat kedai kawan ker, buat sampel marketing etc... :sengih: