Author Topic: Apa Itu Elemen, Konsep Dan Prinsip Design  (Read 3455 times)

Re2N

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 77
    • View Profile
    • http://
Apa Itu Elemen, Konsep Dan Prinsip Design
« on: July 10, 2004, 12:43:06 PM »
saya ade borak2 ngan beberapa bebudak designer dari pelbagai bidang...

pastu derang mula start cakap pasal design...melibatkan beberapa terma seperti elemen, konsep dan prinsip of design....

aku rase macam bende yang same...pastu derang bagi aku contoh2 yang aku tak jelas nak paham...

so, bebudak design yang terrer...bagilah aku paham dengan izin Allah...
::fill in the blanks::

hamba kelana tiada uang

azarimy

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6571
  • sabariah's back!
    • View Profile
    • azarimy's sketchstation v3.0
Apa Itu Elemen, Konsep Dan Prinsip Design
« Reply #1 on: July 10, 2004, 02:21:55 PM »
secara mudah:

konsep adalah sesuatu tema atau prinsip yg dipilih/diperkenalkan oleh designer utk sesuatu projek. contohnya, pada suatu hari, klien mintak kita buat satu iklan utk minuman ringan. jadi kita sebagai designer suggest konsep "segar dan menyegarkan" (contoh). jadi bila kita buat poster, pamflet, video atau webbanner, mestilah berpegang pada satu konsep yg sama.

principle of design adalah satu aturan yg dipegang oleh semua designer. biasanya setiap designer ada prinsipnya sendiri that goes throughout kehidupannya sebagai seorang designer. principle of design juga termasuk prinsip aturan (order) ruang (space) seperti balance, liquidity, flow, solid & void, scale and proportion dan sebagainya. biasanya principle ni diajar throughout pembelajaran design. u need a keen eye to develop this yourselves.

jangan keliru dengan prinsip pereka (designer's principles). contohnya, sidi oraza takkan berlakon sebagai bapuk (contoh), or siti nurhaliza takkan bergambar dengan lelaki. ini cuma prinsip yg dipegang oleh seseorang designer dalam membuat design. ada designer takkan buat design utk coke (contoh) dan sebagainya.

elemen ni sebenarnya setiap anasir dalam principle of design. elemen ni sebenarnya boleh dimaksudkan macam2. so jangan terkeliru kalau ada orang gebang macam bagus kat ko pasal elemen, coz it could mean anything, depends pada konteks perbincangan korang. senang cerita, refer dalam dictionary.  

thirtynine

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4440
  • ...hidup jangan tersadung kaca-kaca manis...
    • View Profile
    • http://luzrafikr.deviantart.com/gallery/
Apa Itu Elemen, Konsep Dan Prinsip Design
« Reply #2 on: October 07, 2004, 01:58:11 PM »
>>>TRY THIS : NICE WEBSITE<<<

ko boleh try tgk kat web site nih... keterangan secara ringkas ttg grafik...

takara

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4523
    • View Profile
Apa Itu Elemen, Konsep Dan Prinsip Design
« Reply #3 on: October 07, 2004, 03:04:55 PM »
wahhhhh, best 39. thanx. Banyak leh aku blajar dari site tu. tutorial secara interactive. drag and drop for color study. timer kasih banyak2.  
we are beautiful fighters

p_malas

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 66
    • View Profile
Apa Itu Elemen, Konsep Dan Prinsip Design
« Reply #4 on: October 09, 2004, 08:45:35 PM »
alop!  :)
aku nak tambah skit leh? Kongsi2 ilmu yg aku tau skit la, kalau salah tolong betulkan okies?  :P

ttg konsep, kekadang org slalu mistaken 'konsep' n 'idea'
konsep is konsep
idea is idea

mcm contoh yg azarimy bg, konsep segar n menyegarkan
tapi idea is how u show that konsep i.e using ice, titisan 2 air , etc.

itu je la, hopefulli dpt membantu okies?