Author Topic: ...dari buku Sejuk..  (Read 48002 times)

ICeSoul

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4668
  • Imagineer
    • View Profile
    • ICeSoul web
...dari buku Sejuk..
« on: December 18, 2003, 07:06:03 PM »
assalamualaikum dan salam sejahtera

ni ha dia lebih kurang keje aku. sume wip lagi [work in progress]. finalnye nanti la aku post kemdian.

ni sketch dan ink tak siap utk poster Cyber Tech WAr Tournament 2003. pertandingan games network peringkat desa jaya.






 
« Last Edit: January 02, 2008, 01:49:00 PM by ICeSoul »

thirtynine

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4440
  • ...hidup jangan tersadung kaca-kaca manis...
    • View Profile
    • http://luzrafikr.deviantart.com/gallery/
W.I.P dan cOnteng2
« Reply #1 on: December 18, 2003, 07:45:12 PM »
aku raser style sketches ko yang kat poster tuh best laaa....
tapi yg second tuh boleh tak aku nak tgk die punya pencil... sebab perspektif bahagian pinggang ke kaki ader something tak kena..... B)

hantar lagi.... tunjuk sekali match stick figure (MSF) yang ko buat ader tak.... :D  

ICeSoul

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4668
  • Imagineer
    • View Profile
    • ICeSoul web
W.I.P dan cOnteng2
« Reply #2 on: December 18, 2003, 08:19:24 PM »
aramak.. sori bro, bukan takmo tunjuk, tp dah terink siap dan pensil2 sume dah erase,  ermm, mmg nampak pelik skit, kelemahan pada foreshortening kot [bak kata akak leydi] last edit kat photoshop, distort lebiy kurang, nampak okey la skit. bos tak kata pape lagi nih .. hehehehe

okeh ni dia aku try lukis awek lawan2 in action, ermm komen skit porpotion dia tuh, reference aku cuma komik spider girl yg beli masa gath tu je.





ni hah, watak superhero yg akan gempakkan dunia komik selepas cameo... supaleydi!


ada lagi kot, nanti aku slongkar laci aku. seminggu dua ni dok main ink je, tak selera nak main photoshop lagi kot?

ICeSoul

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4668
  • Imagineer
    • View Profile
    • ICeSoul web
W.I.P dan cOnteng2
« Reply #3 on: December 19, 2003, 02:25:15 AM »
ok ni ada skit lagi.. harap dpt komen :D

kunun2 cite seram la ni...


ni haa pendekar jawa :D


ermm ni konon2 sekuential art cite blues laa... awek menunggu di bus stop


ok tu je kot. sekian dan harap komen.

berne

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 791
  • jarriyjarriykuh... sakitsekalihh
    • View Profile
    • marilah ke sini
W.I.P dan cOnteng2
« Reply #4 on: December 19, 2003, 10:28:08 AM »
pendekar jawa tu muka garang tapi body sgt kiut la... :D  

stingray_flyz

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3172
    • View Profile
    • PENYULAM MIMPI
W.I.P dan cOnteng2
« Reply #5 on: December 19, 2003, 09:23:29 PM »
:P tumpang sekaki

stingray_flyz

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3172
    • View Profile
    • PENYULAM MIMPI
W.I.P dan cOnteng2
« Reply #6 on: December 19, 2003, 09:24:57 PM »
nanti post lagi..
ko punya art dah ok...kena polish skit lagi.
 
« Last Edit: December 19, 2003, 09:29:11 PM by stingray_flyz »

ICeSoul

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4668
  • Imagineer
    • View Profile
    • ICeSoul web
W.I.P dan cOnteng2
« Reply #7 on: December 24, 2003, 12:09:31 PM »
aku dah post tempat lain.. tp sbb thread ni aku yg mula.. smbg je laa kot

100% marker rendering [bukan render kot, conteng2 je]


saje nak berlatih anatomi awek bertudung dari pose yg berbeza


Gfx pen dan Marker [manual 100%], amik pose komik Fate of The Blade


>stingrayflyz
tah la, tgh nak cuba polish ni. reference keliling meja, tapi last2 katil gak tempat landing :D

>39
tak clear sgt la MSF pada sketch tu, bila edit nak carik terang gambo tu, MSF ilang plak :(

>berne
kiut ke? hehehehe tak berjaya la nak lukis org buat low stance, next time aku try lagik

ok harap komen dan beri tunjuk ajor :D

thirtynine

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4440
  • ...hidup jangan tersadung kaca-kaca manis...
    • View Profile
    • http://luzrafikr.deviantart.com/gallery/
W.I.P dan cOnteng2
« Reply #8 on: December 24, 2003, 12:47:40 PM »
kalau tak nak sketches pencil tuh tak hilang.... buat lah trace outline kalau nak inking dgn light box...
jadi tak hilang la pencil value tuh...

ensalim

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 631
    • View Profile
    • http://www.huiyo.net
W.I.P dan cOnteng2
« Reply #9 on: December 24, 2003, 05:53:08 PM »
B) Icesoul, sedara ini telahpun menuju ke satu destinasi di mana pada suatu hari yang indah, mimpi anda untuk berjaya dalam arena komik ini is 100% guaranteed tercapai walaupun anda akhirnya bukan jadi artis komik, sebaliknya engineer, doctor bedah mahupun manager McD dll. (Zodiac anda)
Icezoul, engko ni memeng rajin tul melakar-lakar sketch, baguih le tu...engko punya understanding light & shadow create form tu dah ada...tahniah lagi...understanding human proportion dah ada juga dan boleh polish lg, satu lagi - line lebih bagus kalau satu clean line untuk dapatkan shape (kena praktis nih) so takde le nampak mcm ada berrambut-rambut sangat dlm drawing tu...rendering line juga boleh polish (refer encek 39) Cuba engko trace balik dari sketches dgn satu clean line...itulah first thing yg lecturer illustration ajar aku masa kat skolah dulu..

ps// ---Pasal request engko tu nanti le aku post apa-apa sketch kat sini, kalau tak de aral melintang dan menegak..ok?   ;)  

ICeSoul

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4668
  • Imagineer
    • View Profile
    • ICeSoul web
W.I.P dan cOnteng2
« Reply #10 on: December 29, 2003, 03:13:14 AM »
>39
liteboX takde :(. nanti kalo dapat umah ke baru la pk2 nak amik satu kot. sementara ni lepak bilik nih takleh la nak bwk barang byk2, sian kat rumet. ada alternatif lain tak selain guna litebox nih?  <_<

tq abg salim :D :D
nak post kat sifoo segan la. ramai sgt otai2. lgpun kite ni baru je nak blajar pegang pen. baru nak level amatur nih. byk lg mende perlu belajar.

aa nak tanya, apa yg dimaksudkan dgn Depth? dapat byk komen drawing saya nih kurang depth. erm kurang paham la tang tu. adakah dgn crosshatching @ guna efek lighting dpt improve depth? depth = detail ke?

NEXt..
latihan inking dan crosshatching.. munkin jumaat ni baru post kot. byk keje tertangguh ni. nak kena cover balik. huh penaat ....

keribang

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 629
    • View Profile
    • http://www.artwanted.com/YakupRafee
W.I.P dan cOnteng2
« Reply #11 on: December 29, 2003, 03:41:38 AM »
Salam icesoul...
Sori aku mencelah sikit.... aku dah tengok semua artwork ko kat sini dan aku puji kerajinan ko buat semua tu dan berani post kat sini. Itu dah satu permulaan yg baik... ok, berbalik pada sketches ko tu, masih banyak ygboleh diperbaiki terutama dari segi anatomi. Ada perbezaan antara anatomi perempuan dengan lelaki dan pemahaman terhadap anatomi ni secara tak langsung boleh improve drawing masing2.

Aku tak nak citer secara detail camana nak buat drawing figura yg betul sebab kalau nak citer mmg tak habis, tapi buat permulaan... kita boleh mula dari meniru karektor2 yg kita minat. Dan kemudian... apabila dah teror ngan karektor tersebut... kita cuba utk cipta karektor dan stroke sendiri.

Mengenai soalan pasal 'Depth' tu... aku cuba terangkan secara ringkas... kalau dlm bahasa melayu nya, 'depth' tu maksudnya 'kedalaman'. So dlm drawing..mg penting kita tunjukkan depth ni supaya ianya lebih real dan logik. Secara amnya, dalam artwork perlu ada foreground, middleground dan background...nak wujudkan ketiga2 'ground ni la yg dinamakan depth. Kita boleh wujudkan depth ni dgn beberapa cara...

i) Menggunakan garisan... objek didepan menggunakan garisan tebal, objek tengah menggunakan garisan yg kurang tebal dan objek yg dibelakang/jauh menggunakan garisan nipis/mungkin xde garisan pun.

ii) Menggunakan perbezaan nilai/value warna. Ada 2 cara apabila kita nak menggunakan warna sebagai medium utk menunjukkan depth. Yg pertama perbezaan color temperature... warna panas biasanya akan lebih menonjol dari warna sejuk. So, kita boleh juga gunakan konsep ni utk tunjukkan perbezaan depth. Yg kedua ialah dgn menggunakan warna yg terang dibahagian depan dan blur dibahagian belakang.

iii) menggunakan perspektif... objek yg dekat lebih besar dan objek jauh lebih kecil.

Tu je yg aku boleh terangkan... sori kalau ada yg terlupa. So kalau ada sapa2 yg boleh tambah..dipersilakan. Aku pun boleh ingat sangat semua ni... Apa pun, ni semua hanya teori... kadang2 kita boleh langgar teori ni kalau kita dah benar2 faham asasnya dulu. Wassalam

ICeSoul

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4668
  • Imagineer
    • View Profile
    • ICeSoul web
W.I.P dan cOnteng2
« Reply #12 on: January 05, 2004, 05:34:04 AM »
"to improve is to surpass your own limits" .. bak kata tah sapa tah B)

sori aku bz gile bulan 1 nih, sambut 1 jan dlm keadaan buku keliling pinggang (kontra dgn bohjan2 yg awek keliling pinggang ;)).

so here some sketch. sumenye 100% pensel. nampak itam sbb aku autolevelkan utk upload kat sinih.

- The Warrior Within-
percubaan lukis bodi tuff. mcm tak menjadik je. harap dpt komen :D. sample bodi aku refer kat fineart.sk


- Fight Scene lagik -
xperimen dynamic angle utk scene berlawan, ruang kosong tu kununnya utk dialog box.


enjoy dan harap dpt tunjuk ajo :D

- thanx abg keribang for comment. munkin mende ni kalo diexplain makan masa pjg gak, since abg pun belajo subjek tu berbulan2, takkan la saya nak pandai dgn satu reply je, kan kan kan?

- tigesemilan, leh rekemen litebox camana utk beginner/amatur cam saya nih? preferbly yg mudah nak transpotkan. oh ye, website sonofdavinci.com tu mmg bestlah, ko byk refer dari sini ke?

- en salim, peh cun la daria tu, simple yet meaningful. ermm.. camana leh baca zodiak nih? dasat tul en salim nih dlm ilmu nujum

- stingray & berne, thanx for komen. insya-Allah akan dipolishkan lagi skil berkarat nih :D

ICeSoul

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4668
  • Imagineer
    • View Profile
    • ICeSoul web
W.I.P dan cOnteng2
« Reply #13 on: January 05, 2004, 07:01:10 AM »

hehehe alang2 melukih, payoh lak nak berenti.. ok ni ada skit lagi, sume refer kat bodybuilder dlm fineart.sk . got some problem lagi nak bayangkan otot2 ni sdn bhd, nak tak nak kena carik reference gak :(

- Pengawal Istana InderaPalora -


- Malay Spear Fighter -


ermm aku modify skit la dari reference aku tu. tak mampu lagi nak tiru bulat2, lgpun gambo real dia pakai seluar superman je. maybe next time aku tiru bulat2 kot.

ok tu je. thanx

 

petrakhus

  • Super Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4376
  • Penternak kambing digital, DuaCuttyVFX
    • View Profile
W.I.P dan cOnteng2
« Reply #14 on: January 05, 2004, 02:14:51 PM »
perghh dalam diam diam.... masuk battle gen3 nanti taw. hehehe.. geram tengok angle kamera fighting ko. Membuahkan buah buahan idea buat ako yang rakus ini. ar ar ar ar ar ara r.

btw - suka lukisan icesoul sebab ada something about marry yang aku syok. Ntah susah nak describe hati orang tak reti melukis cam ako.  :pergh:  
.hanya artis biasa.

stingray_flyz

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3172
    • View Profile
    • PENYULAM MIMPI
W.I.P dan cOnteng2
« Reply #15 on: January 05, 2004, 06:09:39 PM »
dah improve la ni Icesoul...respekle dengan kesungguhan anda....

mysticmind

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 10738
  • 神秘的な心
    • View Profile
    • Nizam Mystic Ahamad
W.I.P dan cOnteng2
« Reply #16 on: January 05, 2004, 09:07:01 PM »
cuba ko letakkan first sketch ko dan latest sketch ko seblah menyeblah..
aku rasa dah banyak kemajuan dalam sedar tak sedar kan? :D
Visit : + Blog + Twitter + FB

hairi

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2642
    • View Profile
    • wanzu's
W.I.P dan cOnteng2
« Reply #17 on: January 05, 2004, 10:29:19 PM »
wahhh!! dah nampak cam stroke hang sembilan laa...

dia ni mcm lee san (naruto)... rajin beb!
dia scan macam2 teknik melukis dr buku yg ada kat ofis umbra tu...

dia tgh bertapa dgn teknik2 tu aa kot...
teruja teruja teruja hehehe


nuqarribu kulla ba'ied

stingray_flyz

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3172
    • View Profile
    • PENYULAM MIMPI
W.I.P dan cOnteng2
« Reply #18 on: January 05, 2004, 11:15:16 PM »
Icesoul, kawan dengan yakinnya anda dah boleh start dengan projek Malay Martial Arts, apabila melihat kesungguhan dalam sketching yang terbaru....teruskan berkarya dengan serius..

ICeSoul

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4668
  • Imagineer
    • View Profile
    • ICeSoul web
W.I.P dan cOnteng2
« Reply #19 on: January 06, 2004, 12:51:14 AM »
adus hairi.. aku takmo jd lee san. nanti cacat sbb terlalu mengejar impian  :( . jd sasuke pun takleh sbb tak berbakat tinggi. naruto pulak aku takde demon dlm perut aku huhuhuuhu. munkin sesuai jadik orochi maru kot..ngeh ngeh ngeh :twisted:
aku tgk ko pun dah mula start nak cipta stroke tersendiri, mana leh dok diam2 nih.. hehehek :>

huh abg mistik dok perati ke art saya selama nih? tq2. sbb byk cikgu2 kat sini la aku dah byk improve, samada dr segi teknik, persepsi, idea dan motivasi. idop pergh!

>abg stingray
sedang dlm usaha, w/pun skang ni agak sukar utk berdamping dgn pakar2 seni silat dah [time & space constraint]. papehal tq for the support :D