Author Topic: The Arts Of Architecture  (Read 8108 times)

penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2648
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
The Arts Of Architecture
« on: March 27, 2011, 03:48:38 PM »
Satu lagi thread baru bukak..aku rasa nak bukak satu corner tentang senibina...pengaruh senibina sangat besar dalam kehidupan dan ia satu cabang seni jugak...rasa tak naklah terlalu berat dengan teknikal tapi tak kisah kalau nak berkongsi pendapat .. :D

sebagai permulaan aku letak subjek yang jarang diambil peduli oleh individu iaitu tangga...Anda suka tangga....I love staircase...  :pompom:













« Last Edit: March 27, 2011, 03:51:09 PM by penberbulusenyum »

d4z

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3933
  • Black Sun
    • View Profile
    • profile design ambe...
Re: The Arts Of Architecture
« Reply #1 on: March 27, 2011, 04:09:48 PM »
sy suka escalator..tp..da boring dgn design yg menegak manjang je..takde je yg jenis pusing2 belok2? pastu design ia sama je dari dahulu..takde ke yg artistic skit? (sorry sy tak browse tenet utk ini huhu)

*tangga berputar besi hindustani kat umah arwah toki selalu sy main2 situ..best..unik bg sy :D




visit my online Design Profile at http://www.coroflot.com/riderx
my design+life related blog at http://riderxdesign.blogspot.com/

penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2648
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: The Arts Of Architecture
« Reply #2 on: March 27, 2011, 04:28:50 PM »
sy suka escalator..tp..da boring dgn design yg menegak manjang je..takde je yg jenis pusing2 belok2? pastu design ia sama je dari dahulu..takde ke yg artistic skit? (sorry sy tak browse tenet utk ini huhu)

*tangga berputar besi hindustani kat umah arwah toki selalu sy main2 situ..best..unik bg sy :D

d4z takde gambar umah toki ke...best ape letak

eskalator pusing pusing ...ada  :D



« Last Edit: March 27, 2011, 04:35:56 PM by penberbulusenyum »

bearing85

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1643
  • veni...vedi...vinci
    • View Profile
    • deviant art
Re: The Arts Of Architecture
« Reply #3 on: March 27, 2011, 04:39:41 PM »
haha..kt dalam utube ada video eskeletor berpusing kt jepun..
terbaik ah penber...kena bookmark tred nih.. :D
Hati Riang;:)

penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2648
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: The Arts Of Architecture
« Reply #4 on: March 28, 2011, 10:27:36 AM »
haha mekacih bearing...sebenarnya lama dah terniat nak bukak thread ni... :D
ni aku letak pulak satu lagi teknologi senibina baru iaitu tingkap..

Pernahkah anda bayangkan tingkap menjadi balkoni...penggunaan tingkap macamni secara tak langsung menambah luas permukaan lantai yang agak sempit...sesuai digunakan pada bangunan apartment dan ruang ruang yang sempit...





http://http://www.youtube.com/watch?v=UrVuJ7WXvQU

« Last Edit: March 28, 2011, 11:07:54 AM by penberbulusenyum »

penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2648
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: The Arts Of Architecture
« Reply #5 on: March 28, 2011, 07:08:14 PM »
Atau 'opening'/bukaan yg fleksible :)

http://http://www.youtube.com/watch?v=rAn4ldWjw2w
« Last Edit: March 28, 2011, 07:11:36 PM by penberbulusenyum »

d4z

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3933
  • Black Sun
    • View Profile
    • profile design ambe...
Re: The Arts Of Architecture
« Reply #6 on: March 28, 2011, 07:36:31 PM »
wow..crazy stuff there... kalau radiusnya besar skit rasenye tak pening mane if tangga pusing2 automatic gitu..huhu (idea best kalau aku suatu hari nanti ada bangunan tinggi sendiri) huhu :D




visit my online Design Profile at http://www.coroflot.com/riderx
my design+life related blog at http://riderxdesign.blogspot.com/

phantoscope

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 138
  • ntahla aku sape
    • View Profile
    • sawapadi
Re: The Arts Of Architecture
« Reply #7 on: March 28, 2011, 07:54:08 PM »
hahah.penber terbaek la upload benda2 gini,haha,setuju~!!

hkm

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1014
    • View Profile
Re: The Arts Of Architecture
« Reply #8 on: March 29, 2011, 12:42:23 AM »
Haha,peka jugak kan penber dengan teknologi architecture sekarang ni..
Aku suka architecture dari sudut seni sebab dia something yang kita boleh lihat,boleh hidup didalamnya,boleh bertahan berpuluh tahun,dan banyak sumbangan dia dekat manusia sejagat ni.

Idea tingkap balkoni tu siries cool,memaksimumkan penggunaan ruang!

fariz2k

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 650
  • He made us believe a man could fly!!!
    • View Profile
    • Bebelan Sem@t@-m@t@
Re: The Arts Of Architecture
« Reply #9 on: March 29, 2011, 12:29:19 PM »
wah.. ni makanan bebdk pergh kebanyakkannya.. uhhuuh
He made us believe a man could fly!!!
Budak Jahat
Bebelan Sem@t@-M@t@

penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2648
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: The Arts Of Architecture
« Reply #10 on: March 29, 2011, 02:22:13 PM »
mekacih semua...korang letak le jugak bahan bahan lain...letak je rumah rumah  kat kampung , dalam bilik ke, dapur  korang ke hehehe...leh jugak untuk diskusi dan berkongsi  :)

Bagi yang mempunyai tempat tinggal yang sempit...apa kata bertukar kepada sistem moveable macam ni..sebuah aparment kecik boleh transform 24 ruang yang direka oleh akitek Hong Kong-Gary Chang....( small area means user friendly and eficient)

http://http://www.youtube.com/watch?v=Lg9qnWg9kak
« Last Edit: March 29, 2011, 07:52:27 PM by penberbulusenyum »

Skynet

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: The Arts Of Architecture
« Reply #11 on: March 29, 2011, 02:51:52 PM »
aku suka yg ni...bole masuk thread ni ke? :D

http://www.youtube.com/watch?v=dAa6bOWB8qY


penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2648
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: The Arts Of Architecture
« Reply #12 on: March 29, 2011, 03:03:25 PM »
giler skynet ...sangat kool...transform nampak smooth...bukan seperti sistem modular kebiasaan...i like jugak.. :D

Skynet

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: The Arts Of Architecture
« Reply #13 on: March 29, 2011, 04:45:39 PM »
thehehe..yg ni aku taktau la berkaitan ke tak dgn thread ni...tp aku amat teruja dengan rendering beliau..sgt real!

http://www.youtube.com/watch?v=PSGx4bBU9Qc


penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2648
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: The Arts Of Architecture
« Reply #14 on: March 29, 2011, 06:50:29 PM »
memang sangat superb....aku tertipu sama ada gambar betul, miniature atau CGI...mula mula perasan ada Guggenheim Museum Bilbao Frank O Gehri minit ketiga dengan kerusi Le Corbusier...serius ingat betulnya... tertipu giler... still related with the architecture- about the space, detailing, material and enviromental...best.

Skynet

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: The Arts Of Architecture
« Reply #15 on: March 29, 2011, 06:58:56 PM »
kekeke..aku pun mula2 takmau percaya itu adalah cgi..tp bila tgk video kt bawah ni..aku akur..kakaka.

http://www.youtube.com/watch?v=oqyQVxVuRnM


penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2648
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: The Arts Of Architecture
« Reply #16 on: March 29, 2011, 07:41:45 PM »
perghhh...cgi tahap cipan giler

hkm

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1014
    • View Profile
Re: The Arts Of Architecture
« Reply #17 on: March 30, 2011, 09:41:59 AM »
Aku suka flow macam Frank Gehry. :D

Anyway,aku suka jugak main games yang ada penekanan dekat seni senibina ni.Games macam Mirrors Edge ni memang best.Stail dia ada minimalistik sikit,dengan banyak guna warna primary.Banyak main structure yang simple.Yang bestnya,boleh explore ruang dia dengan cara Parkour.Aku kagum cara dia buat reflection cahaya terbias dari dinding ke lantai.
















<a href="http://www.youtube.com/v/2N1TJP1cxmo?fs" target="_blank" class="new_win">http://www.youtube.com/v/2N1TJP1cxmo?fs</a>

Kadang-kadang aku just duduk diam je sambil mengusha pemandangan dalam game ni.Artwork dia pun best.
Sangat layan game ini.. :D
« Last Edit: March 30, 2011, 09:52:02 AM by hkm »

penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2648
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: The Arts Of Architecture
« Reply #18 on: March 30, 2011, 10:03:39 AM »
.... banyak gak nmpk skycrapers dan interior..bab-bab lari atas bangunan nampak detail siap ngn cooling tower...
« Last Edit: March 30, 2011, 11:05:38 AM by penberbulusenyum »

hkm

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1014
    • View Profile
Re: The Arts Of Architecture
« Reply #19 on: March 30, 2011, 11:50:38 AM »
Ni map pack untuk time trial pulak.
Game asal lompat-lompat building,yang ni lompat-lompat struktur pelik-pelik pulak.
Banyak guna concept deconstruction dalam ni,nak explore pun rasa best gile.Macam style Zaha Hadid pun ada.

Apsal tetiba terasa nak main balik game ni,hehe.. :D

<a href="http://www.youtube.com/v/Jo2NAQ7-DFc?fs" target="_blank" class="new_win">http://www.youtube.com/v/Jo2NAQ7-DFc?fs</a>