Author Topic: The Arts Of Architecture  (Read 8217 times)

penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2648
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: The Arts Of Architecture
« Reply #20 on: March 30, 2011, 12:18:49 PM »
giler rr hkm ...memang decon habis..ada jugak game macam ni hehe...

hkm

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1014
    • View Profile
Re: The Arts Of Architecture
« Reply #21 on: March 30, 2011, 12:28:12 PM »
Hahaha!
Aku suka architecture ni dari sudut visual presentation dia.
Aku perasan kau agak suka dengan teknologi-teknologi yang berkaitan yang up-to-date.Banyak jugak benda yang aku tak tau.Silalah post lagi,haha!

penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2648
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: The Arts Of Architecture
« Reply #22 on: March 31, 2011, 11:49:37 PM »
Anda berminat menceburi perniagaan restoran? Sekarang banyak restoran mamaparkan restoran berkonsep pada rekabentuk dalamannya untuk menarik pelanggan...camana dengan konsep sebegini? haha

http://www.youtube.com/watch?v=85nwqhaCIgU

'mamak! nasi cirit satu...

p/s : tapi kat Malaysia dah ada T-bowl namanya....


Tapi aku lagi suka konsep restoran macamni...lagi kool :D

http://http://www.youtube.com/watch?v=hdjWOVLMYMw

« Last Edit: April 01, 2011, 12:10:22 AM by penberbulusenyum »

JaymanJohn

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 5910
  • Cube taip :jayman: ...hahaha
    • View Profile
    • http://jaymanjohn.deviantart.com
Re: The Arts Of Architecture
« Reply #23 on: April 14, 2011, 11:38:46 AM »


gile..

penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2648
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: The Arts Of Architecture
« Reply #24 on: April 23, 2011, 08:10:02 AM »
Salah seorang President Study aku - Frank Lloyd Wright dengan karya masterpisnya Falling Water. sebuah rumah kediaman di atas air terjun dengan mengambil kira keharmonian alam dan kawasan tapak sekitarnya. Sebuah bangunan romantic art.

http://www.youtube.com/watch?v=9CVKU3ErrGM&feature=player_detailpage

Detail Tour

http://www.youtube.com/watch?v=mS8aWUPpDCQ&feature=player_detailpage
« Last Edit: April 23, 2011, 08:11:34 AM by penberbulusenyum »

penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2648
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: The Arts Of Architecture
« Reply #25 on: April 23, 2011, 08:23:12 PM »
Jayman...kalau diikutkan Infinity Pool kat Marina Bay Singapore lebih menakutkan...kolam renang diatas puncak higrise bersambung 3 buah bangunan..memang giler...

Infinity Pool Marina Bay
http://www.youtube.com/watch?v=ss3AjbKihWM&feature=player_detailpage

Gambaran Keseluruhan 3D
http://www.youtube.com/watch?v=MUIblskxswI&feature=player_detailpage
« Last Edit: April 23, 2011, 08:25:58 PM by penberbulusenyum »

hkm

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1014
    • View Profile
Re: The Arts Of Architecture
« Reply #26 on: April 23, 2011, 09:33:39 PM »
Video Falling Water tu femes.
Orang still pakai idea dia sampai sekarang.Stail design dengan layout dia pun banyak pengaruh rumah-rumah dengan bangunan stail moden zaman sekarang ni.
Aku suka. :D

penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2648
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: The Arts Of Architecture
« Reply #27 on: April 24, 2011, 03:27:45 AM »
im agree with HKM...nilai modernisme Frank banyak mempengruhi rekabntuk modern sekarang..

adzakael

  • Mods
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3060
  • Boтум Cэпaратум
    • View Profile
    • http://www.adzakael.com
Re: The Arts Of Architecture
« Reply #28 on: May 02, 2011, 08:10:57 PM »
<a href="http://www.youtube.com/v/hB6ZbC53tVc" target="_blank" class="new_win">http://www.youtube.com/v/hB6ZbC53tVc</a>

Sesi pembentangan oleh Liz Diller,arkitek dr DS+R

                        иаи Таворищ, соединяйтесь!
               
 What Man is a Man Who Does Not Make The World Better?
P 1:48,G 1:5, P menang,150000th post,i made that one

JaymanJohn

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 5910
  • Cube taip :jayman: ...hahaha
    • View Profile
    • http://jaymanjohn.deviantart.com
Re: The Arts Of Architecture
« Reply #29 on: May 03, 2011, 06:01:14 PM »
haaaa alang2 tetiba ramai yang terer arkitek ni aku nak bertanya la sikit:


sapa design bangunan2 dekat putrajaya tu ek? apakah konsep yang diorang guna.. dan sapa kaki design bangunan2 tu? pasal aku buat kerja kat sana ari tu senang betul nak navigate dalam bangunan tu, jalan sikit dah jumpa lif, jalan sikit dah jumpa pejabat, very simple

anyone?

hkm

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1014
    • View Profile
Re: The Arts Of Architecture
« Reply #30 on: May 04, 2011, 05:38:46 AM »
haaaa alang2 tetiba ramai yang terer arkitek ni aku nak bertanya la sikit:


sapa design bangunan2 dekat putrajaya tu ek? apakah konsep yang diorang guna.. dan sapa kaki design bangunan2 tu? pasal aku buat kerja kat sana ari tu senang betul nak navigate dalam bangunan tu, jalan sikit dah jumpa lif, jalan sikit dah jumpa pejabat, very simple

anyone?

Mungkin penber,azdakael,azarimy,dan ramai lagi member-member pergh yang lagi arif pasal menda ni,aku tunggu cerita diorang.

Emm...aku pun study architecture ni pun suka-suka je,so pendapat aku ni mungkin kurang tepat beberapa pointnya.

Aku perasan Putrajaya ni mempunyai centralized punya planning,memang canggih dan terancang.Dan pembangunan dia pun dibangunkan ikut phase.Rasanya banyak design dan development team yang terlibat dalam mendesign sektor-sektor bangunan tu,dan beberapa team design lain yang membuat design khusus untuk beberapa bangunan tertentu,macam Qidean architect yang design Perdana Putra dan Senibahri yang buat Istana tu.Kiranya ramai-ramai arkitek yang berbeza-beza mendesign bangunan yang ditugaskan tu masing-masing.

Sape yang propose konsep dan tema utama untuk seluruh Putrajaya dengan draft centralized planning tu aku tak taula siapa.Err...kalau ada yang tersalah dan tak clear tu sila betulkan.Tapi dia bagus sebab tang bahagian planning tu la. :D

penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2648
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: The Arts Of Architecture
« Reply #31 on: May 04, 2011, 06:26:25 AM »
talk liz diller tunjuk bangunan berkabus..cool giler......bangunan pun leh buat special effect... yang lain lain pun best...teringat lak aku gi satu symposium bab energy concious and enviro friendly design......stakat pergi nak kumpul point hohoho
« Last Edit: May 04, 2011, 06:36:54 AM by penberbulusenyum »

penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2648
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: The Arts Of Architecture
« Reply #32 on: May 15, 2011, 06:26:06 PM »

menjawab pertanyaan HKM, serba ringkas stakat asas yang aku tahu, memang pembangunan putrajaya direkabentuk secara terancang yang dibangunkan secara berfasa mengikut precint oleh banyak konsultan, arkitek, lanskap, engr. dan lain lain...dia punya polisi rekabentuk dan guideline sangat ketat oleh authority agar ciri ciri rekabentuk dapat diharmonikan dengan konsep yang telah ditetapkan... pembangunan pelan induk juga dikawal...seperti sirkulasi, tempat letak kenderaan, perabot jalan, landskap, zon komersil, pentadbiran dan penempatan untuk menjadikan putrajaya sebuah model bandar contoh dan bestari...

...errr tapi aku terdengar jugak sekarang banyak jugak masalah yang berlaku di sana seperti sistem letak kenderaan yang tak cukup dan masalah tanah runtuh pun ada huhuhu...

mungkin dapat maklumat disini

http://www.putrajaya.net.my/portal/page?_pageid=34%2C117992&_dad=portal&_schema=PORTAL



teringat plak waktu wat model urban planning dulu dulu....satu kerja berkumpulan yang mengajar erti kerja teamwork yang susah sebenarnya....merekabentuk dan upgrade sebuah bandar bermula dengan membina model susunatur bandar tersebut...

http://www.youtube.com/watch?v=aPvz8ujPHQA&feature=player_detailpage
« Last Edit: May 15, 2011, 07:30:24 PM by penberbulusenyum »

afaniL

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 172
    • View Profile
    • Sangkar Awan
Re: The Arts Of Architecture
« Reply #33 on: May 16, 2011, 05:51:10 PM »
salam,
tumpang tanya, betulkah design putrajaya ni mesra rakyat. saya tak pernah round dalam mana mana bangunan nya. terima kasih. :D

ps: nak pm abe penber tapi inbox full.
"tiap generasi ade 'sampah' & ade 'permata'. Yg sampah, sampah la.. tapi aku yakin, permata yg ade dalam generasi muda sekarang ni jauh lagi hebat dari ko & aku. So, respek orang muda kalau kita nak direspek sebagai orang tua satu hari nanti." - aimurban

penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2648
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: The Arts Of Architecture
« Reply #34 on: May 17, 2011, 12:58:45 AM »
salam,
tumpang tanya, betulkah design putrajaya ni mesra rakyat. saya tak pernah round dalam mana mana bangunan nya. terima kasih. :D

ps: nak pm abe penber tapi inbox full.

mmm..aku tak berani nak komen...sebab jarang pergi sana...maybe org yang slalu gi sana dapat merasainya...


p/s: saya dah clearkan inbox  :D


JaymanJohn

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 5910
  • Cube taip :jayman: ...hahaha
    • View Profile
    • http://jaymanjohn.deviantart.com
Re: The Arts Of Architecture
« Reply #35 on: May 27, 2011, 08:13:36 PM »
tu la penber, inbox full sampai aku pong hilang dah semangat nak tanya apabenda ntah yang aku dah lupa..


oo ya ka, kiranya banyak jugak la kepala2 yang rancang benda ni (dah nama kerajaan.. mesti la high class punya planning..)

afanil --> hehe memang mesra rakyat beb, senang nak navigate sana sini (kalau kao kerja/buat kerja kat dalam ofis dia la)

tapi tang kementerian pendaftaran (?) tu aku tak nampak lagi buleh ke tak dia handle orang ramai2.. nampak macam boleh tapi tah, aku tak nampak lagi apa jadi bila orang betul2 ramai dalam bangunan tu..

bearing85

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1643
  • veni...vedi...vinci
    • View Profile
    • deviant art
Re: The Arts Of Architecture
« Reply #36 on: June 02, 2011, 04:33:08 AM »
aku trjumpa vid ni kt utube..chinese bikin hotel 15 tingkat dlm masa 2 hari..designnya adalh kalis gempa level 9..agak menarik bg aku.. :)

http://www.youtube.com/watch?v=Ps0DSihggio&feature=player_embedded

utk xtra info ada kt utube description psl bangunan ni..
Hati Riang;:)

adzakael

  • Mods
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3060
  • Boтум Cэпaратум
    • View Profile
    • http://www.adzakael.com
Re: The Arts Of Architecture
« Reply #37 on: June 04, 2011, 04:46:02 PM »
the wonder of IBS :D

                        иаи Таворищ, соединяйтесь!
               
 What Man is a Man Who Does Not Make The World Better?
P 1:48,G 1:5, P menang,150000th post,i made that one

penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2648
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: The Arts Of Architecture
« Reply #38 on: June 11, 2011, 08:48:14 PM »
Avam Adzakael...what do you think about IBS system in malaysia? nampak banyak pakai yang konvesional je di setiap projek atau ada kewajiban penggunaan IBS?

adzakael

  • Mods
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3060
  • Boтум Cэпaратум
    • View Profile
    • http://www.adzakael.com
Re: The Arts Of Architecture
« Reply #39 on: June 12, 2011, 01:03:24 AM »
skarang semua projek kerajaan kena pakai IBS setahu aku
aku haritu visit IBS centre kat Sentul tu
best jugak sistem2 yg ade
ade satu tu aku plg suke bole buat 2 bijik banglo dua tingkat dlm masa sebulan dgn 10 org shj

masalah IBS ni satu
initial cost yg lg tinggi dr sistem conventional
tp dr segi masa mmg jimat
tp kalu plan elok2 mmg lg jimat

kekadang kite tgk sistem tu nmpk mcm konvensional tp sbnrnye IBS
IBS x semestinye ko buat wall sekeping kat kilang pastu ko transport ke site
ade lg method lain

                        иаи Таворищ, соединяйтесь!
               
 What Man is a Man Who Does Not Make The World Better?
P 1:48,G 1:5, P menang,150000th post,i made that one