Author Topic: penjelasan scientific bagi paranormal encounter  (Read 27464 times)

bipeds

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2056
  • jangan taip :jayman:, jangan
    • View Profile
    • le fesbuk
Re: penjelasan scientific bagi paranormal encounter
« Reply #40 on: December 14, 2008, 12:47:32 AM »
kebal mungkin berkait rapat dengan minda,
seperti mane yang telah chaku ulas sebelum ini tentang rase sakit yang sebenarnye tiade. that's as well applied to invulnerability.

bile minda kite dah set yang kite sakit, make secare biolojinye badan kite aka keluarkan simptom sakit tu. so kalau kite rase+fiker yang kite kebal. badan kite akan usehekan untuk menjadi kebal.

it's all about mind setting. macam dalam kungfu la, ditombak tak lut.

eh, chaku, dulu awak belajar ape ? parapsychology ke.
saye memang minat pasal parapsych ni. tapi tak belajar la.

chaku

  • Mods
  • Full Member
  • *
  • Posts: 1284
    • View Profile
Re: penjelasan scientific bagi paranormal encounter
« Reply #41 on: December 14, 2008, 03:34:00 AM »
dulu?skang aku blajar medic.parapsycho xde blaja..skang ada blaja psychology,psychiatry,pedagogy,and narcology.

aku minat gak parapsycho.tp xde subject ni plak.

btw pasal theory kebal yg ko ckp tu aku pon pernah dengar.tp xde penjelasan yg detail...

d4z

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3933
  • Black Sun
    • View Profile
    • profile design ambe...
Re: penjelasan scientific bagi paranormal encounter
« Reply #42 on: December 14, 2008, 03:37:07 AM »
chaku, bole jelaskan ape itu otak beku jika jantung tidak dpt di hidupkan dlm tempoh 5min? adakah ada side efek kalau jantung dpt di hidupkan tetapi lambat dari 5min? dan why org putih kate if saat2 nak mati tu dierang nampak cahaya putih? adakah otak dierang kena reboot time tu?

*soalan medic la pulak..haha ko patut tukar tajuk ni jadi soaljawab bersama doktor fadilah chaku :D




visit my online Design Profile at http://www.coroflot.com/riderx
my design+life related blog at http://riderxdesign.blogspot.com/

chaku

  • Mods
  • Full Member
  • *
  • Posts: 1284
    • View Profile
Re: penjelasan scientific bagi paranormal encounter
« Reply #43 on: December 14, 2008, 04:44:36 AM »
sebelum aku jawab soklan dz4..aku kena jawab dulu soklan pasal deja vu.

theory of deja vu:
  • 1)terdapat bukan sahaja 1 laluan untuk maklumat sampai ke otak.mungkin ade 2 atau lebih laluan.dalam keadaan normal,maklumat2 ni akan sampai secara synchronize.tp kalau x synchronize jadi la dejavu.maklumat yg sama, sampai pada waktu yg berbeza.
  • 2)bukan semua bende yg kita alami akan jd memory yg lengkap.memory yg x lengkap dipanggil cebisan memory.cebisan2 ini mungkin dpt bentuk bunyi sahaja, visual saje, perasaan saje, bau saje dan sebagai nyer.kalau memory lengkap,di ada lebih satu element..seperti bau+visual+rasa+perasaan.deja vu boleh terjadi bila korang dalam satu situasi yg mempunyai persamaan dengan beberapa cebisan memory dr situasi berlainan.so korang rasa mcm pernah mengalami situsi tu.padahal ia adalah gabungan beberapa cebisan memory berlainan.pahamx?

    contoh nyer:korg g suatu taman,kt sana secara tidak sedar,sebahagian drpd situasi(contoh nyer bunyi burung) disitu memjadi cebisan memory anda.kemudian korg pernah pergi ke taman bunga,bauan bunge tu menjadi cebisan dr memory anda.kemudian sambil korg ckp kt telepon korang tgk bende secara random.mungkin korang tgh tgk org yg ddk depan anda, tp kerana ko x beri tumpuan kt org tu.memory yg berjaya disimpan oleh otak korang pasal org tu hanya cebisan2 yg tak clear.------dan dejavu terjadi apabila korang tgh pergi di suatu tmpt...yg ada bunyi kicauan burung,bau bunga,dan org yg ko pernah tgk tu.situsi ni akan buatkn otak anda recall balik cebisan2 memory yg anda ada tu secara simultaneously.seperti yg aku ulas dulu,otak akan start membandingkn element2 ini,jika hampir sama ini mencetuskan satu perasaan familarity.perasaan inilah deja vu.
  • tahukah korang yg orng buata pon boleh mengalami dejavu..tapi x panggil 'deja vu' sbb deja vu membawa maksud 'pernah lihat'.untuk org buta, istilah dia ialah 'deja entendu' bermaksud 'pernah dengar'.btw ni dalam bahasa french.

theory dejavu yg lain..aku x berapa paham.hahaha.x paham camne nk explain kt korang..so aku explain yg mana aku paham dn igt je...
« Last Edit: December 14, 2008, 04:46:10 AM by chaku »

chaku

  • Mods
  • Full Member
  • *
  • Posts: 1284
    • View Profile
Re: penjelasan scientific bagi paranormal encounter
« Reply #44 on: December 14, 2008, 05:38:10 AM »
ni jawapan untuk soklan dz4 berkenaan mati tu.

dalam medical ade 2 jenis death.
  • clinical death
  • biological death

clinical death adalah apabila system pernafasan berhenti,jantung berhenti,organ lain berhenti,tapi otak masih hidup.dalam keadaan ini,korang leh check reflex seseorang itu masih ada,contoh nyer,bila kita suluh lampu kt mata org tu,anak mata dia ada reaction.anak mata akan mengecut.Dalam situsi ni seseorang itu masih boleh di-revive kn.clinical death mempunyai durasi dalam 3-4minit.selepas itu, otak akan mengalami hypoxia(kekurangan oksigen) dan mula mati.maka terjadi lah biological death.

biological death  bila otak dh mati..kerana otak sangat sensitive ngan oksigen, ia hanya boleh bertahan selama 3-4minit.maka selepas 5minit..kalau korang revivekn org tu.besar kemungkinan org tu tinggal badan saja..mindannyer sudah tiada.boleh dianggap seperti pokok...hidup tapi xde minda.kalau berjaya hidup pun ade masalah otak.so selepas 3-4 minit, doctor x akan cuba revivekn pesakit *prognosis nyer x berapa bagus.

pasal cahaya at the end of the tunnel, ketika dalam cinical death, otak akan mengalami deprieve of oxigen(kekurangan oksigen).situasi ini boleh mencetuskan hallusinasi.selain tu...bila system badan x fungsi...otak akan terima isyarat blank ...so mungkin isyarat blank tu di terjemahkn sebagai white light di dalam otak korg.

*prognosis=forecast/prediction about how something (as the disease) will develop

rosh

  • Super Moderator
  • Full Member
  • *
  • Posts: 1884
  • hooray!
    • View Profile
    • http://www.chain-fx.com
Re: penjelasan scientific bagi paranormal encounter
« Reply #45 on: December 14, 2008, 09:40:01 PM »
selalunya yg rajin mengkaji segala benda spiritual & paranormal ke arah santifik adalah drp golongan atheis... diorg ni mmg byk teori2 yg diorg keluarkan yg mengalihkan benda2 samada kepercayaan & superstition dr sudut fizik & biologi.
stghnya ada betul jugak teori2 diorg ni. best jugak kalo dpt ilmu2 mcm ni.. at least ada reference lain selain apa yg nenek moyang kita dok ckp.
cuma jgnlaa sampai mcm dlm movie nacho libre tu: "I don't believe in God, I believe in science."

[img width=100 height=21]http://img.photobucket.com/albums/v496/roshave/topbn02.j

chaku

  • Mods
  • Full Member
  • *
  • Posts: 1284
    • View Profile
Re: penjelasan scientific bagi paranormal encounter
« Reply #46 on: December 14, 2008, 10:24:19 PM »
betol ckp otai rosh tu.jgn terlalu hanyut dengan perkara duniawi.

bipeds

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2056
  • jangan taip :jayman:, jangan
    • View Profile
    • le fesbuk
Re: penjelasan scientific bagi paranormal encounter
« Reply #47 on: December 15, 2008, 02:19:47 AM »
nacho libre memang tak bole diharap. die punye side kick tu pun bole tahan merepek. nak umpan pun pakai kerepek je. bapak lawak. ahah hah hah ha ha!!

chak, ape namenye bile kite semacam mati, tapi tak mati ?
maksudnye, kite berade dalam satu keadaan badan kite serupe seperti orang mati, tapi kite sebenarnye sedar. kan ade kes2 orang yang ditanam hidup semule. ni apehal pulak ye ?

chaku

  • Mods
  • Full Member
  • *
  • Posts: 1284
    • View Profile
Re: penjelasan scientific bagi paranormal encounter
« Reply #48 on: December 15, 2008, 10:32:13 PM »
tentang soklan bipeds tu..ade beberape situasi
  • dalam situasi yg dipanggil 'suspended animation'.supended animation bole jadi artificially induced atau accidentally.yg kita nk bincang ni accidentally la kan.

    ok apakah maksud 'suspended animation'?ia adalah reversible condition dimana vital function badan kita berheti seketika atau berjalan pada kadar yg amat rendah + xsedarkan diri.vital function tu contohnyer pernafasan,degupan jantung, dsb.vital function sgt rendah sehingga susah nk bezakan ngan org mati.nampak mcm dh mati.slalunyer situasi ni terjadi akibat asphyxia(xdpt bernafas/oksigen).zaman skarang jarang lah doctor tersalah,dulu slalu la.
  • Lazarus syndrome=bila pesakit kelihatan seperti dh mati dan tidak memberi respon kepada resuscitation(resurecttion) procedure,kemudian di sah mati oleh doctor..tapi tetibe sedar balik.sama je mcm kt atas ni.mungkin ni lah yg bipeds nk tahu tu..benda ni kot.

kalau 2 bende ni berlaku,slalu nyer salah doctor.
org tu kira konfem mati bila ade
  • rigor mortis
  • pallor mortis
  • algor mortis
  • livor mortis

ada lagi nk tahu?
« Last Edit: December 16, 2008, 07:00:07 AM by chaku »

chaku

  • Mods
  • Full Member
  • *
  • Posts: 1284
    • View Profile
Re: penjelasan scientific bagi paranormal encounter
« Reply #49 on: December 16, 2008, 07:07:40 AM »
oh lupa nk bagi tau..

rigor mortis= kekejangan otot pada mayat kerana tiada ATP(tenaga).berlaku setelah 30 minit lepas mati..lebih kurang la.lepas je mati, mayat akan lembut mcm biasa.lepas 30 minit br rigor mortis

pallor mortis= pucat

livor mortis= appear kesan lebam/biru kt bahagian bawah badan.contoh nyer..kalau mayat dibaringkan secara terlentang.appear kesan biru kt bahagian belakang, di punggung.kalau mayat dibaringkan meniarap,kesan lebam appear kt dada dan perut.berlaku kerana darah turun ikut tarikan graviti.

algor mortis= suhu turun.tapi masa start decompose/pereputan..suhu naik balik skit.

froggypapa

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1457
  • tabbeleytahannn..
    • View Profile
    • blog
Re: penjelasan scientific bagi paranormal encounter
« Reply #50 on: December 16, 2008, 09:32:53 AM »
mak ai..byk sgt info..otak aku dah tinggal bbrapa megabyte je ni..(jup aku buang folder yg x pakai dah).,

hehe.

mysticmind

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 10738
  • 神秘的な心
    • View Profile
    • Nizam Mystic Ahamad
Re: penjelasan scientific bagi paranormal encounter
« Reply #51 on: December 16, 2008, 12:44:53 PM »
mak ai..byk sgt info..otak aku dah tinggal bbrapa megabyte je ni..(jup aku buang folder yg x pakai dah).,

hehe.
folder maria ozawa ngan AV idols ko tuh banyak sangat tuh..
Visit : + Blog + Twitter + FB

butet

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3990
  • Apa yg tersembunyi disebalik Bayag2
    • View Profile
Re: penjelasan scientific bagi paranormal encounter
« Reply #52 on: December 16, 2008, 01:27:56 PM »
ni apa yg aku dapat dari seorg ustaz..... ilmu sains hanya 10% peratus sahaja daripada ilmu ghaib...para cerdikawan sains selalunya akn mencipta - reka dengan fakta dan teori mereka ats sesuatu yg mereka tidak boleh terjemahkan dalam ilmu sains.... mungkin ader kajian yg bersifat kebetulan seperti penomena ditindih atau dirasuk seperti yg dibincangkan dan dikongsi bersama oleh saudara chaku... tapi aku raser bnda tu berlaku pada fizikal dan otak kita pon mungkin kerana ader sesuatu...contohnya.... kita selalunya akn raser dihempap bila kita raser penat.... dan kalau kita lihat teori pengkaji- pengkaji islam dari sudut batin...org2 yg telalu penat selalunya kurg bersedia(kosong)....jadi org2 yg macm ni selalu di ganggu..... mungkin mereka diganggu pada bahagian2 otak seperti yg di cakapkan oleh chaku..dan ader logiknya bila diterangkan secara sains...

hanya melakar satu garisan di dalam kotak minda utuk diperterjemahkan kepada bahasa nan sastra...lalu diberikan sentuhan irama oleh pemetik gitar hebat utk dikaryakan.... jadi dimana terletak seninya itu.... aku hanya ilusi.

froggypapa

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1457
  • tabbeleytahannn..
    • View Profile
    • blog
Re: penjelasan scientific bagi paranormal encounter
« Reply #53 on: December 16, 2008, 01:38:54 PM »
mak ai..byk sgt info..otak aku dah tinggal bbrapa megabyte je ni..(jup aku buang folder yg x pakai dah).,

hehe.
folder maria ozawa ngan AV idols ko tuh banyak sangat tuh..

ape lak,file tu suma aku donlod .flv je..file kecik2 je tau..(tp byk la pulak)..
hahaha..

bearing85

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1643
  • veni...vedi...vinci
    • View Profile
    • deviant art
Re: penjelasan scientific bagi paranormal encounter
« Reply #54 on: December 18, 2008, 05:19:32 AM »
Quote from: froggypapa
ape lak,file tu suma aku donlod .flv je..file kecik2 je tau..(tp byk la pulak)..
hahaha..
klu byk zipkn jer..nnt bila perlu bru unzip.. :)):
Hati Riang;:)

chaku

  • Mods
  • Full Member
  • *
  • Posts: 1284
    • View Profile
Re: penjelasan scientific bagi paranormal encounter
« Reply #55 on: December 21, 2008, 05:58:00 AM »
ok satu lg info nak dikongsi.tahukah anda kenapa slalu kita terlihat kelibat di ekor mata?

bahagian mata yg peka terhadap cahaya ialah retina.retina meliputi bahagian dalam bebola mata,di sebelah belakang.retina ni ade 2 jenis cell:rods(silinder) and cones(kon).

sel cones peka kepada warna.kita dapat bezakan warna kerana wujudnye sel ini.walaupun cell ni dpt membezakan warna,ia tidak peka kepada cahaya gelap.

sel  rods peka kepada cahaya low contrast.kita dapat melihat kt tempat yg ade sikit chaya kerana wujudnye sel ini.walaupun cell ini peka kepada low intensity chaya,ia x dpt bezakan warna.sbb dlm gelap kita nampak semuanya hampir hitam putih.

apakena mengena jenis cell ini dengan topic kita?

di pusat(center of retina) terletak cell rods and cones.tetapi sel cones lebih byk dr rods.di bahagian periphery(luaran/pinggir) retina pulak sel rod lebih byk dr cones.

susunan ini memyebabkan kawasan ekor mata kita lebih peka terhadap cahaya yg punyai low intensity drpd kawasan tgh mata, tapi kawasan ekor mata kita x dpt bezakan warna sgt.

maka,sebab itulah kadang2 dalam kawasan/tempat yg agak gelap,kita terlihat ade bende/kelibat putih kt ekor mata kita..tapi bila kita alihkan pandangan dan focus kepada arah  kelibat tersebut.kita x nampak pun apa bende yg putih.malah kita x nampak ape2 pun.

kepada yg x dpt bayangkan kt mana retina mata...aku sertakan gambar



fovea tu kawasan tgh retina.

credit to http://www.allaboutvision.com/resources/anatomy.htm for the image
« Last Edit: December 21, 2008, 05:59:57 AM by chaku »

froggypapa

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1457
  • tabbeleytahannn..
    • View Profile
    • blog
Re: penjelasan scientific bagi paranormal encounter
« Reply #56 on: December 22, 2008, 10:28:36 AM »
wooo..itu mcm ka..aku mati2 ingat aku ada sixth sense aritu..rupanye mata mmg camtu..haha..

chaku,kasi tambah lagi..ramai yg baca ni..

bearing85

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1643
  • veni...vedi...vinci
    • View Profile
    • deviant art
Re: penjelasan scientific bagi paranormal encounter
« Reply #57 on: December 25, 2008, 07:43:05 AM »
ko taw x kes2 yg bayi hilang dlm kandungn??..yg org tua2 ckp bunian culik..stakat yg aku taw doktor2 ckp benda ni brlaku psl maknye nk sngt ank pastu badan dia react konon2 tgh ngndung tp sebenarnya xde pape..so ko ade pape proper xplanation lain x psl benda nih??..ko percaya x ade kegiatan bunian menculik manusia??..
Hati Riang;:)

chaku

  • Mods
  • Full Member
  • *
  • Posts: 1284
    • View Profile
Re: penjelasan scientific bagi paranormal encounter
« Reply #58 on: December 25, 2008, 01:26:48 PM »
bole x bg aku masa dlm seminggu untuk jawap soklan tu.sbb esok aku baru nk start subject Obsterician and Gynaecology(OnG).Dalam subject ni akan blajar pasal pregnancy n labour.so bagi masa aku seminggu untuk abis blajar pasal benda ni.Then br la aku leh jawap soklan bearing ni dengan lebih scientific.

subject Ong ni abis dalam masa 8 hari..sbb tu aku mintak 1 minggu.sorry x dpt jawab secepat mungkin.

mysticmind

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 10738
  • 神秘的な心
    • View Profile
    • Nizam Mystic Ahamad
Re: penjelasan scientific bagi paranormal encounter
« Reply #59 on: December 27, 2008, 09:48:02 PM »
selalunya yg rajin mengkaji segala benda spiritual & paranormal ke arah santifik adalah drp golongan atheis... diorg ni mmg byk teori2 yg diorg keluarkan yg mengalihkan benda2 samada kepercayaan & superstition dr sudut fizik & biologi.
stghnya ada betul jugak teori2 diorg ni. best jugak kalo dpt ilmu2 mcm ni.. at least ada reference lain selain apa yg nenek moyang kita dok ckp.
cuma jgnlaa sampai mcm dlm movie nacho libre tu: "I don't believe in God, I believe in science."
Aku nak argue sikit...
Aku tahu golongan atheis tuh banyak.. melayu kita pun ada... itu yang dibezakan dengan islam dengan adanya Iman (kepercayaan).

Tapi aku rasa.. dalam banyak hal, sebenarnya orang kita (and related) lebih suka percaya tanpa mengkaji lansung... Everything pelik2 terus pergi ghaib.. percaya terus.. (tuh yang ada kene tipu dengan so called ustaz mamak tuh) :D ..

Semua bende dalam bumi nih, Allah tak suruh percaya begitu2 jer. .dia suh kaji,  dalam islam pun, ia tidak anti sains...

Keluarlah, kajilah seluruh alam , kecuali sifatNya. (yang ni sifat allah jer yang korang takleh kaji, bleh jadi gile kalau kaji).

Ini pergi kepada soal yang macam remeh macam = kenapa perempuan kene pakai tudung, mengapa takleh makan babi dan sebagainya.. non-muslim akan argue banyak kalau ko cuma jawab = "sebab islam suruh", tanpa alasan logik maupun saintifik.

wallahua'lam bissawab.
« Last Edit: December 27, 2008, 09:50:31 PM by mysticmind »
Visit : + Blog + Twitter + FB