Author Topic: penjelasan scientific bagi paranormal encounter  (Read 27773 times)

mysticmind

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 10738
  • 神秘的な心
    • View Profile
    • Nizam Mystic Ahamad
Re: penjelasan scientific bagi paranormal encounter
« Reply #20 on: December 12, 2008, 11:42:40 PM »
Quote
well some or organis particle mcm dust mengandungi silicone base or arcrylic..yg mempunyai kebolhan memantulkn chaya ir yg hebat....so sometimes dust tu not appear in our eyes..but appear in ur camera...event some gases have these abilities to pantul kn cahaya ini...so that's y masa korang rakam korang x nampak ape2..tp dlm camera ade.

dari mana pula datangnya sumber2 organik makhluk2 halus tuh?
ada penjelasan scientific?  :D
Visit : + Blog + Twitter + FB

chaku

  • Mods
  • Full Member
  • *
  • Posts: 1284
    • View Profile
Re: penjelasan scientific bagi paranormal encounter
« Reply #21 on: December 12, 2008, 11:58:09 PM »
ok salah satu dr theory rasuk ialah ia dikaitkn dengan sejenis penyakit dipanggil hysteria[semua org penah dengar kn].tp hysteria yg kita slalu paham ialah bila kene rasuk org tu menjerit meronta2.

tapi kalau ikut International Classification od Disease 10th edition(ICD-10), hysteria ialah penyakit dimana pesakit 'memalsukan'  penyakitnya.bermaksud, pesakit tu secara physicalnyer tiada penyakit,tapi dia komplen ade sakit...contohnyer mereka komplen sakit2 badan..lemah, malah lumpuh.Pemalsuan ni bukan disengajakan oleh pesakit...kira pesakit tu tak tipu,dia mmg rasa sakit tu.tapi sebenarnye sakit tu adalah hanya wujud hanya dalam minda dia je.sbb tu org kena rasuk/kena buatan org slalu nyer komplen sakit pelik2.penyakit tu dia cipta oleh mindanyer sendiri tanpa pesakit itu sendiri sedar.

bagaimana pulak orang yg hysteria yg ade menunjukkan physical disease?simple je...bila minda kita ckp kita sakit,dia akan start activekn langkah yg perlu untuk compensate perubahan itu...seperti merubah system hormon dah sebagainyer.jika anda betol2 sakit, adaptasi ini akan membantu anda,tetapi klau korang x sakit'real', perubahan ni akan menjadikan physiology badan anda x seimbang...dan menjurus kepada penyakit lain.

knape org hysteria nak palsukan sakit?sbb pesakit hysteria mempunyai psikologi dia perlu menjadi center of attention.slalu nyer dorang palsukan penyakit sbb cara ni paling senang dpt tumpuan. mereka juga jadi expressive,mereka sengaja show ape yg mereka rasa.klau cara ini x berjaya mencuri tumpuan org disekeliling, mereka akan loose control...hysterical out burst...hysteria yg slalu kita kaitkn kena rasuk...mereka jerit meronta2...menggunakan suara yg lain...

berlaku juga convulsion,maka badan mereka menjadi keras susah dikawal...penyakit ni peratusannyer 1-2% dr populasi dunia...dalam 100 org mesti ade 1 org pengidap la...

ni secara medical la,terpulang kepada korang nk terima atau tidak.tapi bagi aku aku percaya juga ade rasukan jin..tapi aku x percaya rasukan roh org mati...

chaku

  • Mods
  • Full Member
  • *
  • Posts: 1284
    • View Profile
Re: penjelasan scientific bagi paranormal encounter
« Reply #22 on: December 13, 2008, 12:02:31 AM »
Quote
well some or organis particle mcm dust mengandungi silicone base or arcrylic..yg mempunyai kebolhan memantulkn chaya ir yg hebat....so sometimes dust tu not appear in our eyes..but appear in ur camera...event some gases have these abilities to pantul kn cahaya ini...so that's y masa korang rakam korang x nampak ape2..tp dlm camera ade.

dari mana pula datangnya sumber2 organik makhluk2 halus tuh?
ada penjelasan scientific?  :D

jap2 aku x paham soklan nyer...sumber organic makhlus halus?bahan2 organic seperti dust particle yg aku maksudkn ialah habuk la...habuk biasa....habuk tu bole datang dr pasir yg tinggi kandungan siliconnyer..

makhlus halus xde organic component aku rasa...

betul ke jawapan aku ni?

d4z

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3933
  • Black Sun
    • View Profile
    • profile design ambe...
Re: penjelasan scientific bagi paranormal encounter
« Reply #23 on: December 13, 2008, 12:33:37 AM »
kalau nak terang histeria dlm berkelompok yg mcm berlaku kat sekolah2 agama n asrama tu mcmane? why ia terjadi pada org2 islam shj? huhu.. maksud aku adakah dari segi sains dpt jelaskan ini?




visit my online Design Profile at http://www.coroflot.com/riderx
my design+life related blog at http://riderxdesign.blogspot.com/

chaku

  • Mods
  • Full Member
  • *
  • Posts: 1284
    • View Profile
Re: penjelasan scientific bagi paranormal encounter
« Reply #24 on: December 13, 2008, 12:58:50 AM »
hysteria berkelompok? dalam medcine dipanggil 'mass hysteria'...it''s a chain reaction...seperti yg aku ckp...1-2% org ade menghidap histeria...tp x semestinyer dia tu menunjukkn ciri2 pesakit hysteria...maybe dia ade penyakit tu..tp dorman....tapi bila ade seorang hysteria,it akan menjadi trigger kepada pesakit hysteria yg lain...kira pesakit hysteria yg dorman tu pon akan terhysteria la...kalau dalam asrama tu ade dalam 300 org...kemungkinan 3-6 org tu adelah pesakit hysteria...dan kalau ikut gender tendency...perempuan lagi byk menghidap histeria...so peratusan tu lebih 1-2% maybe 3..maknenyer 3-9 org maybe ade hysteria.

campur panic attack lg....maybe ade budak yg xkena histeria tp...'panic attack'.just mcm selepas kemalangan gempa bumi la katakan...kadang org tu x pon cedera..tp dia menjerit2 x tentu arah...itu panic attack.

hysteria bukan pada org islam sahaja...kt sini pon penah mass hysteria..org local.kt mana didunia ni apa2 agama pon ade je hysteria...and mass hysteria...


d4z

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3933
  • Black Sun
    • View Profile
    • profile design ambe...
Re: penjelasan scientific bagi paranormal encounter
« Reply #25 on: December 13, 2008, 01:01:48 AM »
so histeria ni mcm satu pyakit psikology yg dorman jelas atau tidak jelas shj keadaan nye rite?

huhu baru aku tau :D, this explains multiple personalities :D




visit my online Design Profile at http://www.coroflot.com/riderx
my design+life related blog at http://riderxdesign.blogspot.com/

chaku

  • Mods
  • Full Member
  • *
  • Posts: 1284
    • View Profile
Re: penjelasan scientific bagi paranormal encounter
« Reply #26 on: December 13, 2008, 01:22:51 AM »
dormant tu kata lain dia latent...
membawa maksud present but invisible or inactive.

bohrtaag

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2453
    • View Profile
    • http://www.adifitri.com
Re: penjelasan scientific bagi paranormal encounter
« Reply #27 on: December 13, 2008, 03:03:40 AM »
knape org hysteria nak palsukan sakit?sbb pesakit hysteria mempunyai psikologi dia perlu menjadi center of attention.slalu nyer dorang palsukan penyakit sbb cara ni paling senang dpt tumpuan. mereka juga jadi expressive,mereka sengaja show ape yg mereka rasa...

ni bunyinye kalo mcm dlm cerita House slalu sebut "Münchausen Syndrome". bende yg sama ke, or something different altogether?

chaku

  • Mods
  • Full Member
  • *
  • Posts: 1284
    • View Profile
Re: penjelasan scientific bagi paranormal encounter
« Reply #28 on: December 13, 2008, 03:37:22 AM »
Münchausen Syndrome tu specific kt patient yg draw attention by means of faking disease....only by faking disease.and they know what disease are they emulating.the read about the disease the cause of disease...then they purposely get the disease.
contohnye..sengaja infect infected fluid dalam vein.

while hysteric patient complain about this and that.but on physical examnination..nothing is found.it's all in their mind

Münchausen Syndrome tu patient fake it voluntarily...maksud nyer dia sengaja..
but in hysteria, patient feels the disease as real.bagi dia ape yg dia rasa tu real tp sebenarnye x.

then under Münchausen Syndrome, ade 'Münchausen Syndrome by proxy': maksudnyer seorang penjaga sengaja menyebabkan org di bawah jagaan nyer supaya dapat penyakit.contoh:
ibu/bapa/penjaga kanak-kanak yg sengaja patahkn tanya anaknyer supaya anaknyer dpt jagaan/masuk hospital.
« Last Edit: December 13, 2008, 03:39:08 AM by chaku »

chaku

  • Mods
  • Full Member
  • *
  • Posts: 1284
    • View Profile
Re: penjelasan scientific bagi paranormal encounter
« Reply #29 on: December 13, 2008, 03:48:33 AM »
kalau nak terang histeria dlm berkelompok yg mcm berlaku kat sekolah2 agama n asrama tu mcmane? why ia terjadi pada org2 islam shj? huhu.. maksud aku adakah dari segi sains dpt jelaskan ini?

ade satu lg jawapan aku nk bg bagi pernyataan ko.dalam ICD-10 ade dinyatakan...salah satu jenis hysteric pattern ialah 'culturally sanctioned endemic and epidemic hysteria'.

pattern ni dh jawab kedua2 soklan ko. berkelompok tu = epidemis hysteria/mass hyteria. knape islam je= culturally sanctioned endemic.sebenar nyer ko ckp islam je tu xbrape tepat.memandangkn islam kt mesia mostly melayu...korg igt mostly islam...sebenarnyer mostly melayu.sbb culture kita yg percayakn bende tahyul...

d4z

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3933
  • Black Sun
    • View Profile
    • profile design ambe...
Re: penjelasan scientific bagi paranormal encounter
« Reply #30 on: December 13, 2008, 03:56:50 AM »
ada benarnya ko kata begitu :D (pendapat aku) huhu...

soalan seterusnya ape tu futurism? bole tak ko terangkan ape itu idealogy futurism. ari tu aku ada tgk dlm dokumentari tentang bidang kajian apakah yg akan berlaku di masa hadapan. dan aku sebagai pengemar genre sci-fi n future stuff sgt2 ingin tahu ilmu ini :D




visit my online Design Profile at http://www.coroflot.com/riderx
my design+life related blog at http://riderxdesign.blogspot.com/

chaku

  • Mods
  • Full Member
  • *
  • Posts: 1284
    • View Profile
Re: penjelasan scientific bagi paranormal encounter
« Reply #31 on: December 13, 2008, 04:04:10 AM »
ceh patutnyer ko yg cerita kt aku pasal futurism..ade kene mengena ngan bidang ko.aku mana tau sgt pasal futurism movement.mana la aku blaja pasal bende tu

bipeds

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2056
  • jangan taip :jayman:, jangan
    • View Profile
    • le fesbuk
Re: penjelasan scientific bagi paranormal encounter
« Reply #32 on: December 13, 2008, 05:10:33 AM »
ingin saye ulas sedikit tentang histeria, dan apekah kait mengait histeria dengan hantu.

histeria ini adelah istilah perubatan, lalu dengan perubatan ajelah histeria ini berkait, maksudnye, ade penjelasan yang boleh difahami dan berasas.

kejadian-kejadian menarik yang kite bace di akhbar-akhbar itu dipanggil kerasukan, iaitu satu entiti menumpang atau hijack satu lagi entiti yang berbeze bodymassnye. dalam kes ini, jin syaiton hijack manusie.

timbul masaalah ini iaitu perbalahan antare para profesional dengan alim ulama dan dari sudut saintifik dengan kerohanian cumelah bermule daripade kekeliruan istilah yang patut digunekan, ini kerane simptom yang ditunjukkan oleh kedue-due "penyakit" adelah kurang lebih same walau penyebab "penyakit" adelah jauh berbeze.

sebenarnye permasaalahan ini pernah dibincangkan belasan tahun lalu, di Indonesia dan Malaysia, keputusannye adelah badan perubatan mengisytiharkan bahawe kerasukan bukanlah histeria, dan histeria bukan kerasukan oleh kerane sebab-sebab yang telah dijelaskan tadi. untuk pejelasan lebih lanjut sile hubungi datuk dr Ismail Kamus.

d4z

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3933
  • Black Sun
    • View Profile
    • profile design ambe...
Re: penjelasan scientific bagi paranormal encounter
« Reply #33 on: December 13, 2008, 05:22:45 AM »
huhu... aku tatau sgt ler..huhu if futurism berdasarkan styling transport aku tau la... sebenarnya futurism juga pernah silap, pada tahun 60an dan 70an ramai orang dan cerdik pandai berfikir bahawa selepas tahun 2000 kita akan mula mgunakan robot sepenuh nya dan punyai kereta terbang seperti dlm future cerita back to the future. namun takdir penentu segalanya di mana faktor ekonomi, perkembangan intelek sosial dan pelbagai lagi faktor juga harus di ambil kira.

namun yg pasti komputer semakin laju dan canggih, dan internet+media eletronic byk memajukan orang2 di dalam bidang creatif :D




visit my online Design Profile at http://www.coroflot.com/riderx
my design+life related blog at http://riderxdesign.blogspot.com/

chaku

  • Mods
  • Full Member
  • *
  • Posts: 1284
    • View Profile
Re: penjelasan scientific bagi paranormal encounter
« Reply #34 on: December 13, 2008, 05:32:25 AM »
mmg tiada kaitan secara direct...tp masyarakat sering kaitkn jugak rasuk n hysteria...kt sini aku cuma terangkn apa itu hysteria....malah aku xde pon ckp hysteria = rasuk.kerana masih ade yg keliru yg mana satu rasuk mana satu hysteria.so aku kongsi je apa itu hysteria.pasal rasuk aku malas la nk cerita sbb rata2 org dh tau...

aku personally pernah mengalami kerasukan.



froggypapa

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1457
  • tabbeleytahannn..
    • View Profile
    • blog
Re: penjelasan scientific bagi paranormal encounter
« Reply #35 on: December 13, 2008, 01:27:50 PM »
okeh..soalan aku yg lain pulak chaku..hehe..

apa penjelasan saintifik ttg kebal?maksud aku yg selalu org2 kita sendiri yg claim diorg kebal?x lut dek parang,pisau dll..aku penah belajar silat masa skolah dulu,jurulatih aku punya tok guru claim dia klu org tumbuk2 muka camne pun,rasa mcm org baling gumpalan kertas pada dia..x sakit.jurulatih aku sokong ape yg tok guru dia ckp..so kiranya klu kebal tu betul la,camna bole dijelaskan dlm sains? :39:

chaku

  • Mods
  • Full Member
  • *
  • Posts: 1284
    • View Profile
Re: penjelasan scientific bagi paranormal encounter
« Reply #36 on: December 13, 2008, 04:21:53 PM »
honestly...tu aku tatau...ngekeke...
btw sesape yg ade info pasal topic thread ni...kongsi la yek...
post la ape2 facts yg menarik...aku pun nk tahu jugak facts ape yg korang tahu

krrow

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 137
  • Retired member
    • View Profile
Re: penjelasan scientific bagi paranormal encounter
« Reply #37 on: December 13, 2008, 09:29:57 PM »
-
« Last Edit: July 04, 2017, 10:28:28 PM by krrow »

leydi

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3881
  • Darititikketitik..
    • View Profile
Re: penjelasan scientific bagi paranormal encounter
« Reply #38 on: December 13, 2008, 09:49:31 PM »
Err..Chaku, kalu ada masa nanti bleh cerita kaitan saintifi otak kita dgn Dejavu tak?
Betul ke orang kata kejadian tu berlaku sbb bumi berputar? Tak paham aku kaitannya...

chaku

  • Mods
  • Full Member
  • *
  • Posts: 1284
    • View Profile
Re: penjelasan scientific bagi paranormal encounter
« Reply #39 on: December 13, 2008, 11:30:24 PM »
wah, thanks for the info encik chaku. adakah appropriate kalau saya tanya pasal 'saka'?
aku rasa xperlu explain kot pasal saka.sbb nk terangkn ape?

Err..Chaku, kalu ada masa nanti bleh cerita kaitan saintifi otak kita dgn Dejavu tak?
Betul ke orang kata kejadian tu berlaku sbb bumi berputar? Tak paham aku kaitannya...
ade byk theory pasal dejavu.sekarang ni x silap aku ade lebih30 theory.tp aku x pernah dengar pasal kaitan dengan bumi berputar...maybe sbb theory yg aku tahu smenyer mostly berkaitan medicinal explaination kot.nanti aku taipkn theory yg aku tahu...skang busy skit.