Author Topic: GILA TABLET (info berkenaan tablet)  (Read 22112 times)

yondaime_kazekage

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1935
  • paradox govern our lives. f#$@*& paradox!!
    • View Profile
GILA TABLET (info berkenaan tablet)
« on: November 02, 2010, 10:45:53 AM »
saja aku bukak topic ni utk info2 berkenaan tablet, yg terkini  :*


-semalam aku pergi JOS, saja gatal carik info barang wacom. baik punya himpit, aku dpt contact distributor terus, takde third party. seperti yg semua org tau, cintiq , USD da turun jadi USD999. masalahnya wacom mesia taknak reduce price. habis gila murah pun dapat, rm4.3k++. amoi tu siap warning, jgn sampai kedai tau price list yg dia bagi.

-cintiq 21UX da turun harga siot! jadi rm9.2k fix. pergh! daripada harga dekat rm12k.

-nak jimat duit? tapi nak skrin besar? cintiq 17inches ada, tapi tak femes. harga dalam rm6.8k. jimat lebeh 2k tu (dengar tu fariz2k!!) masalahnya pressure cuma 512.
tapi honestly, aku tak fikir jauh sgt pun beza pressure cintiq (1024) dgn 512. kan??



sapa2 guna tablet, meh la contribute pro and kontra tablet korang? froggy, meh aa citer tablet dewa kau tu (yg telah diubahsuai mcm2 sampai mendidihkan darah aku mendengarnya) jakall? mana tablet hikmat legend kau tu wei? nguehh!!! tablot laptop? HP? Lenovo? modbook???!!  :((:
walk away. u need to do that sometimes..

Skynet

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: GILA TABLET (info berkenaan tablet)
« Reply #1 on: November 02, 2010, 10:58:55 AM »
aku ada 2 tablet cinonet yg dah rosak...tau kat mana bole repair? :D


yondaime_kazekage

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1935
  • paradox govern our lives. f#$@*& paradox!!
    • View Profile
Re: GILA TABLET (info berkenaan tablet)
« Reply #2 on: November 02, 2010, 11:08:15 AM »
agak keji pertanyaan jujur encik odows. err.. ni satu soklan yg baik. saya akan bawa perkara ini ke tengah.
walk away. u need to do that sometimes..

mysticmind

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 10738
  • 神秘的な心
    • View Profile
    • Nizam Mystic Ahamad
Re: GILA TABLET (info berkenaan tablet)
« Reply #3 on: November 02, 2010, 11:11:31 AM »
harga turun kat oversea, ko takleh assume dia akan turun mudah kat malaysia.

business wise :

stok mende alah tuh (cintiq) mungkin jalan kurang 5 bijik setahun bagi kedai yang kuat.
itupun stok dia beli tak banyak, 2 3 biji sekali amik. nak bleh jalan bende tuh tah2 6 bulan baru jalan 1... jadi kalau dia beli stok tuh 6 bulan dulu ketika harga mahal, masih tak jalan.. takkan dia nak jual murah jadi rugi. (lepas tuh nak beli lagi stok?)

lagipun standard la.. barang mahal, lambat jual, so kene letak profit tinggi. :)
Visit : + Blog + Twitter + FB

Skynet

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: GILA TABLET (info berkenaan tablet)
« Reply #4 on: November 02, 2010, 11:18:31 AM »
tablet 1.0 tu rosak kt usb dia rasanya sbb aku tersepak wayar terus tercabut usb tu dr slot kt pc..bila cucuk balik terus tak leh guna dah.. T.T

tablet 2.0 tu plak rosak kt dalam..aku bukak ada salah 1 wayar putus..aku cuba pateri balik...berjaya sambung tp sama gak takleh guna.. T_T

harap2 en yon dpt selesaikan masalah sy sbb sy tak suka nk usung2 tablet 3.0 yg agak besar skang ni ke sana-sini..TT__TT


Arief_hardi

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 168
    • View Profile
Re: GILA TABLET (info berkenaan tablet)
« Reply #5 on: November 02, 2010, 12:26:51 PM »
kat mana boleh cari lagi cintiq 21?

yondaime_kazekage

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1935
  • paradox govern our lives. f#$@*& paradox!!
    • View Profile
Re: GILA TABLET (info berkenaan tablet)
« Reply #6 on: November 02, 2010, 12:44:36 PM »
mistik: tu la pasal. takde pilihan beb... memula penah gak aku bergaduh dgn budak perfect mac pasal ni. ingatkan dia nak klepet, rupanya mmg harga tak turun.

odow: cuba cabut wayar tablet 0.3 tu, pasang kat tablet 0.2. mudah2an ok. kena yakin masa buat!

arief: kau kena reeky around area kau dulu. aku tak rasa ada standby model. paling kuat kena order, 5 hari dpt. apa2hal kau pm aku
walk away. u need to do that sometimes..

Arief_hardi

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 168
    • View Profile
Re: GILA TABLET (info berkenaan tablet)
« Reply #7 on: November 02, 2010, 12:48:00 PM »
ooo ok, berapa harga boleh dapat kalo nk cintiq 21 tu?

yondaime_kazekage

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1935
  • paradox govern our lives. f#$@*& paradox!!
    • View Profile
Re: GILA TABLET (info berkenaan tablet)
« Reply #8 on: November 02, 2010, 12:54:18 PM »
ooo ok, berapa harga boleh dapat kalo nk cintiq 21 tu?
dude, checkout item price kat wacom.com.my dulu. rm9.2k aku ckp tu kat kuching beb. nak dtg ah sini

*pm aku daa..
walk away. u need to do that sometimes..

Arief_hardi

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 168
    • View Profile
Re: GILA TABLET (info berkenaan tablet)
« Reply #9 on: November 02, 2010, 12:59:53 PM »
ok2 beres

froggypapa

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1457
  • tabbeleytahannn..
    • View Profile
    • blog
Re: GILA TABLET (info berkenaan tablet)
« Reply #10 on: November 02, 2010, 02:01:03 PM »
Cis kau Yon.Semua tablet kau nk beli eh?Mentang la dapat bonus RM500 dr kerajaan!hahaha! :D

Aku rasa thread ni lebih baik dijadikan thread review segala macam jenis tablet dipasaran seperti Wacom,Genius,Da Vinci,dan tak lupa tablet PC ataupun Modbook. :)
Semoga ada yg sudi bg review yg lengkap bg tablet yg dimiliki bg memudahkan sesiapa yg nk buat comparison sebelum membeli.

Aku mulakan dgn review Tablet pertama aku,iaitu daripada keluaran Genius.Model F610.


Ramai gak yg skeptikal bila aku decide nk beli tablet ni.Tapi aku baca review kat internet,spec dia agak ok.Bulan April 2008 aku beli pada harga RM350.kat Sri Computer,LowYat.

Ciri2 yang menarik bg aku -
Saiz besar 6" x 10" - lebih besar dr Intous A5
Slim design - Sgt nipis.Dan ringan.Nk patahkan pun mudah.(kalau takde keje la)
Wide format - Wacom Intous 3 pun kebanyakkannya masih format 4:3.
1024 pressure - Sama macam Wacom Intous3.Better dr semua jenis Wacom bamboo (1st gen).

Ciri2 yg kurang best-
Pen agak gemuk dan perlukan 1 biji bateri AAA - Tapi yg peliknya lebih ringan dr pen Wacom Intous3.Tak caya sudah.
Jarak mata pen aktif dr permukaan tablet amat pendek.Lebih kurang 1cm.Angkat pen jauh sikit cursor akan stop halfway.
Bateri pen cepat habis - Mungkin sbb aku guna at least 8jam sehari.Heavy duty kot.Sebulan je kena ganti.

Apa pun,aku gunakan lebih dari setahun Genius F610 ni.Ini antara artwork menggunakan tablet F610.


Artwork digital pertama menggunakan tablet F610 (gigil-gigil tgan aku weh)


CRB Aang


CRB Mamee Monster


Garuda (for fun je)


CRB Gimli

Kesimpulan aku,tablet Genius F610 adalah yg terbaik bg siapa2 ygg mahu mula berjinak2 dgn dunia tablet.nak beli cap Wacom mmg mahal woo..
Sekian,klu ada yg nk betulkan info aku,sila lah.Sebab aku dah let go tablet F610 ni setahun lepas sbb dah curang dgn jenama Wacom. :D

Arief_hardi

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 168
    • View Profile
Re: GILA TABLET (info berkenaan tablet)
« Reply #11 on: November 02, 2010, 02:06:35 PM »
sapa yang boleh review modbook plak, sebab tak pernah dengar dan tengok lagi

yondaime_kazekage

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1935
  • paradox govern our lives. f#$@*& paradox!!
    • View Profile
Re: GILA TABLET (info berkenaan tablet)
« Reply #12 on: November 02, 2010, 03:48:30 PM »
kenapa aku skeptikal dgn genius? sorry to say, ni ha tablet pertama aku


Genius G-Pen 560 4.5" x 6''

beli kat loyat, harga rm150++
berkobar2 masa mula nak menerai. punya la semangat sampai termimpi2 masa nak beli.
waktu ni aku freelance je, designer. (nak tunggu claim satu hal, so kena susun bajet gila2)
balik2, terus pasang, ambik kau!
pen gila tak best. padahal benda baru. line jadi berkotak2
takde button shortcut kat pad, kechiwa gila, rasa mcm beli barang made in china
pressure tak menentu, tekan kejap jadi double-click, kejap tak click2
pakai photoshop- line jadi capuk kejap tebal kejap nipis, kejap takde line.
accuracy, bungkus. nak citer pun malas.
pen aku jadi macam laser mouse yg selalu lari point. tup2 dia pegi kanannnnnn sekali. dah tu pegi pulak kiriiiiiiii sekali.

combine pulak dgn pc cap ayam aku, mmg disaster complete la  :D
*pen dia adik aku rembat buat main-main
RIP-GENIUS G-PEN 560 4.6x6 inch, tenang lah dikau di sana...
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

tapi skeptikal aku pada brand genius berubah bila test tablet ada sorang mamat yg tak hensem
gila best siot (walaupun pen dia disalut getah sekerap) pressure bagai, seolah2 intous 3 yg di downgradekan sikit, 0.5%
personally aku cadangkan dari amik wacom intous3, better amik yg froggy pakai last time tuh. jimat byk duit. duit lebeh tu buleh simpan utk upgrade lain kali. ngueh!!!
walk away. u need to do that sometimes..

jakalll

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 145
    • View Profile
Re: GILA TABLET (info berkenaan tablet)
« Reply #13 on: November 02, 2010, 04:04:38 PM »
aku mcm froggy bermula ngan pen genius g-pen.. tapi hanya untuk mengaler sahaja

untuk org yg boleh kata "hardcore manual inking dan bodo tablet panel" macam aku ni, memang tak feel inking digital dan susah... satu lagi stoke manual yg dah bertahun2 develop pun boleh lari.. dan satu lagi masalah aku bila inking digital, slow 4 kali ganda berbanding dengan inking manual (dengan kualiti yg sama)...

TAPIIII............
hehe... en. yon memperkenalkan cintiq pada aku, aku terasa hampir 95% macam inking manual.. hualalalalala...  :hansap:
- masalah aku, aku selalu travel, dan aku selalu bekerja pindah randah, kejap kat ujang dept, kejap kat apo? dept, kat ofis aku saja pun aku ada 2 bilik workstation... so cintiq bukanlah ultimate machine untuk aku sbb tak potable.. susah bawak...

KEMUDIANNNNN......
- terima kasih pada 2 warga pergh froggy dan suraya jon sbb perkenalkan Hp 2710p pada aku.. walaupun presure dia kalau ikut hukum cuma dalam 500 tapi leh modified beb.. hehe.. 12 inci, aku boleh lepak2 sembang ngan member sampai 2 jam kat kedai takde masalah sebab aku leh buat keje kat meja makan sebab sangat portable..

kini aku 'paperless'

note: yang paling penting, masa aku pakai hp2710 p, speed sama macam inking manual (dengan kualiti sama ngan manual).. itu yg paling penting .. huahahhahaha...

sekadar info pada yg tak tau( aku rasa ramai yg tau pun) HP 2710p adalah touchsceen with digitizer (wacom build in) macam cintiq tapi labtop dan portable.. dia ada upgrade version prosessor i5 HP 2740p.. sekian.. hehehe..  :D
We feel the pain of a lifetime lost in a thousand days...
Through the fire and the flames, WE CARRY ON..!!!!

http://www.jakalll.blogspot.com/
jakalll_immortalll@yahoo.com

froggypapa

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1457
  • tabbeleytahannn..
    • View Profile
    • blog
Re: GILA TABLET (info berkenaan tablet)
« Reply #14 on: November 02, 2010, 04:11:13 PM »
tapi skeptikal aku pada brand genius berubah bila test tablet ada sorang mamat yg tak hensem
gila best siot (walaupun pen dia disalut getah sekerap) pressure bagai, seolah2 intous 3 yg di downgradekan sikit, 0.5%

aku tak percaya.aku tak percya dia tak hensem.
lagi satu bukan getah sekerap,tapi gelung getah.haha! :*

sekadar info pada yg tak tau( aku rasa ramai yg tau pun) HP 2710p adalah touchsceen with digitizer (wacom build in) macam cintiq tapi labtop dan portable.. dia ada upgrade version prosessor i5 HP 2740p.. sekian.. hehehe..  :D
tipu ah kau.post la satu artwork ke ape untuk tontonan umum.baru la kami percaya.hoih! :p

PhoenixByte

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 7420
  • RCW
    • View Profile
Re: GILA TABLET (info berkenaan tablet)
« Reply #15 on: November 02, 2010, 04:44:51 PM »
aku guna sama macam Jakall tu tapi aku bukanlah pelukis tegar...sekali sekala je lukis utk texture research aku dgn ilustrasi novel kanak2 aku...tapi memang agak kecintiqan jugak la ciri dia dan boleh dibawa ke mana2 di dalam rumah even di dalam jamban.

cuma kalau bilik tu takde aircon mmg rasa sikitla panas dia atas riba tu.

jakalll

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 145
    • View Profile
Re: GILA TABLET (info berkenaan tablet)
« Reply #16 on: November 04, 2010, 12:35:28 PM »
heheh.. hape la froggy nak demo la gambo la..
hah.. ni demo sketch and inking using hp 2710p...
..teknik yg digunakan untuk inking dan masa sebenar yg di ambil..
ini bukan fast foward video... sekadar berkongsi ilmu allah yg maha luas...  :)

http://jakalll.blogspot.com/


lorrr.. aku tak tak tau nak post video kat pergh nih.. hualalalala.. :argh: korang klik je la link ni.. sesape tau leh tolong aku yg buta i.t. nih.. ?
« Last Edit: November 04, 2010, 12:41:01 PM by jakalll »
We feel the pain of a lifetime lost in a thousand days...
Through the fire and the flames, WE CARRY ON..!!!!

http://www.jakalll.blogspot.com/
jakalll_immortalll@yahoo.com

froggypapa

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1457
  • tabbeleytahannn..
    • View Profile
    • blog
Re: GILA TABLET (info berkenaan tablet)
« Reply #17 on: November 04, 2010, 12:51:46 PM »
Huiyoo..skill pawe tu abang jakall..setiap calitan kena saja pada tempatnya..hebak ah skill abang dan tablet abang tu.keyboard abang pun sangat bergaya!  :hansap:

Nak tanya,beli kat mana?berapa ringgit kat kedai tu? ;)

p/s-ala klu aku tak mintak,nnt kau simpan je ilmu ko.aku dgr ko mmg kedekut ilmu!wahaahaha!

jakalll

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 145
    • View Profile
Re: GILA TABLET (info berkenaan tablet)
« Reply #18 on: November 04, 2010, 01:05:02 PM »

Nak tanya,beli kat mana?berapa ringgit kat kedai tu? ;)

p/s-ala klu aku tak mintak,nnt kau simpan je ilmu ko.aku dgr ko mmg kedekut ilmu!wahaahaha!

ceh.. bukan ko dah tau ke harga dia.. cantek la tu.. tuduh aku kedekut ilmu.. huhuhu...   :((:
We feel the pain of a lifetime lost in a thousand days...
Through the fire and the flames, WE CARRY ON..!!!!

http://www.jakalll.blogspot.com/
jakalll_immortalll@yahoo.com

Arief_hardi

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 168
    • View Profile
Re: GILA TABLET (info berkenaan tablet)
« Reply #19 on: November 04, 2010, 01:08:06 PM »
ada lagi ke jual laptop tu, berapa harganya?