Author Topic: Comic Malaysia Dan Malaysia Manga!  (Read 7229 times)

ruby

  • Moderator
  • Full Member
  • *
  • Posts: 861
    • View Profile
Comic Malaysia Dan Malaysia Manga!
« on: October 06, 2005, 09:54:15 AM »
assalamualaikum ....kengkawang yang dihormati sekaliang...!!
ruby nak cadangkan kitak bikin buku komik kompilsi iaitu bertajuk COMIC MALAYSIA....err...konsep isi kandungn artnya bertemakan cerita rakyat a.k.a karektor-karektor dalam cerita tersebut yang popular di malaysia al-seperti karektor Badang, Hang Tuah 5 Bersaudara, Luncai atau pembuat keris iatu Pandai Keris atau Laksamana Cheng Ho! dll....! ini projek ruby dapat idea drp idea mysticmind yang nak bikin komikkan semula semua cerita rakyat, mitos dan lagenda mlaysia kat serious projektos..!!Tujuan guna tema tersebut ialah sebab design pakaian dan nama watak ada identiti elemen-elemen Malaysia! Media art oil, digital, dll....tapi artwork ala-ala fine art...cun gak...!!

Manakala MALAYSIA MANGA....nih ruby dapat idea drp majalah kompilasi COMIC ASIA....yang ada art artis drp Hong Kong, Korea dan Jepang.....err....al-sepatotnya MALAYSIA gak kena ada......! jadik cadangan kita kompolkan artist kita yang terrer lukis stylo manga....err.....lebih fokus kepada artwork manga...jadik sesiapa pon boleh lukis lee! cadngan pertama nak hantr proposal kat sykt yang bikin COMIC ASIA tuh...iaitu proposal untuk penerbitan akan datang COMIC ASIA akan ada nama HONG KONG KOREA MALAYSIA JEPANG gitu...! OR....just kita terbitkan MALAYSIA MANGA...self publish lee..!

err...ruby pilih konsep tema artwork stylo manga al-sebabnya 90 peratus mjalah komik malaysia ada mengetopkan mang stylo....jadik konsep manga nih pengaruh nyo sangat besaq....jadi marilah reramai kita menghargai bakat dan menggalakkan artist malaysia berkaryoo bebanyak...! marilah kita mencurik dan mempergunakan bakat mereka untuk menaikkan nama malaysia.....ah senang kata....hargailah bakat artwork rakan-rakan dan diri sendiri...!  :sengih:
p/s amacam...! ada cadangan ? Komen..?? :sengih:

....zzzzaazzz....proposal COMIC MALAYSIA....ruby ada sikit but papaerwerknyo....isikandungnnya ada bnyak

bhgin A (KAREKTOR ORIGINAL)....
pelukis A just lukis karektor asal contoh BADANG....jadik lukis lokasi, karektor design ikut gambaran pelukis dan mungkin kena ad dlm 15 artwork mengenai karektor BADANG aje...dlm bentuk pelbagi pose....sketch dan poster....nanti ruby kasi detil size n media art dan apa visual yang perlu di lokis! Bahagian A seorang artis aje.  

Manakala contoh untuk
BAHAGIAN B (guna karektor BADANG tapi BADANG in the masa hadapan a.k.a ikut imagenasi kreativiti pelukis B yg lain ni...!! contohnya BADANG usia 10 thun....jadi kuat minum milo dan dicampor ngn bahan ujikaji khas secara tak sengaja....jadilah BADANG super kids...! Pakaian BADANG pun lebih advance!  

Dan
BAHAGIAN C ialah bahagian artikel SINOPSIS dan ARTIKAL INTERVIEW! memang penulis kena ada tapi bukan buat skrip tetapi bahagian nih..di Bhg ARTIKEL SINOPSIS penulis a.k.a wartawan akan tulis tentang sinopsis bagi karektor BADANG original...! Tujuannya utk generasi akan datang tahu cerita asal BADANG! Dan juga tulis sinopsis cerita BADANG super kids...!

BAGAHIAN SKRIP KOMIK....dibikin oleh 2 penulis skrip iaitu untuk cerit bahagian a dan b...!!

Mnakala bahagian ARTIKEL INTERVIEW....PENULIS akan interview beberapa soalan tentang apa media proses bikin art-art tersebut iaitu untuk kedua-dua BAHAGIAN A dan B!

err.....memang tak sah kalo bikin COMIC MALAYSIA nih kalo takde komik....hmm....lagi pon tajuknya COMIC MALAYSIA....! Hmm ....cadangan untuk...
BAHAGIAN D COMIC MALAYSIA....
BAHAGIAN a contoh BADANG original pelukis C akan hantar 6 pages komiknya ikut karektor design pelukis A....!
manakala BAHAGIAN B (adaptasi) BADANG SUPER KIDS pelukis D akan hantar 6 pages komiknya ikut design dan sinopsis oleh pelukis B..!

err....idea BAHAGIAN D iaitu untuk komik BAHAGIAN B itu......ialah komik konsep croosover....misalnya Tajuk X....sinopsisnya ialah pertarungan diantra 5 watak baik (Hang tuah, Badang, Luncai, Mayang Sari dan Hang Nadim) akan VS 5 karektor jahat (Sang Kelembai, Sang Kuriang, Pak Pandir, Mat Jenin dan Garuda)! Makna nya mungkin ada 36 pages untuk satu tajuk...jadik misalnya ada 6 pelukis komik akan guna 6 pages seorang...! Media konsep adalah bebas....tetapi karektor design akan ikut ciptaan karektor BAHAGIAN B..! iaitu krektor design terbaru! jadi bahgian b komik artist akan serasa dn sepakat bagi ideo konsep sinopsis dn karektor design untuk KOMIK CROSSOVER tuh...! Cadangan boleh gak buat Pertandingan Bikin SKRIP KOMIK untuk komik crossover nih kat perghrian sekalian..!! target sinopsisnya terus bahgin klimakx cerita dn ending aje....mungkin komik x-men boleh dibuat rujukn..!!

Ini bermakn untuk 1 TAJUK karektor ialah ada 2 orang pelukis,
bahagian Artikel Sinopsis perlu ada seorang penulis
Bahagian Interview kena seorang penulis..
Bahagian Komik kena ada 2 pelukis komik
Bahagian Skrip Komik ada upah 2 penulis...
KOMIK CROSS OVER 6 orang pelukis komik....6 pages seorang daripada 36 pges...
PENULIS SKRIP KOMIK CROSS OVER ialah ....pertandingan boleh individu ATAU berkumpulan min 3 orang dan makximum 5 org...!  
jumlah : 8 orang untuk 1 tajuk karektor....
mungkin tambah lelain tuh boleh 14 orang hingga 20 orang....orang akan bekerjsma diberi tugas untuk siapkan COMIC MALAYSIA nioh....!! :sengih:

MALAYSIA MANGA....konsep isi kandungan nnti ruby copy konsep COMIC ASIA....aje muahahahah....!!perghian ramai terrer stylo manga.....bole....gabung..! Memang kena kerjasama pelukis n penulis sebab majalah nih ade artworks dan artikel interview....!! Wah..meriahnya perghrian....komuniti yang handal dan hebat...semua akan dapat ambik bhagian.... :sengih:
p/s sengih:
rubyg'werk-revenge of the malaysian comics scene.

ruby

  • Moderator
  • Full Member
  • *
  • Posts: 861
    • View Profile
Comic Malaysia Dan Malaysia Manga!
« Reply #1 on: October 06, 2005, 09:55:58 AM »
yok kitak bincang di sini pulak....ada apa-apao komen dari segi semua bahagian A B C D ideoo.?? :sengih:  
rubyg'werk-revenge of the malaysian comics scene.

ALYRIDURA

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4860
  • rajin+dedikasi+cekal = radikal
    • View Profile
    • komikajif
Comic Malaysia Dan Malaysia Manga!
« Reply #2 on: October 06, 2005, 10:53:17 AM »
sekarang ni ape yang perlu/ patut/ wajib dan seumpamanyela... ialah cari bahan.
buat ceta, sinopsis, buat watak pastu anto kat publisher bg diorang review sama ada OK atau KO.

setakat ni PTS perlukan bahan seperti ni.
tema dan kategori pun dah di beri
jumlah pages dan format pun dah dinyatakan.
tinggal usaha tu je.

bagi mereka yang berminat rebutlah peluang ni.

ensalim

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 631
    • View Profile
    • http://www.huiyo.net
Comic Malaysia Dan Malaysia Manga!
« Reply #3 on: October 06, 2005, 04:46:42 PM »
Salam puasa hadirin,

Hmm...satu usul yang bagos dan berketrampilan...
Cadangan kompilasi camni atau iras2 camni sebenarnya ada dah bincang
masa meeting/dinner 10 September kat Padang Jawa ari tu...
Semuanya dah diceritakan kat Mysticmind dan ahli2 yg hadir masa tu...
Komplasi antologi komik ni adalah daripada artis-artis member pergh,
kira artis2 ni buat work untuk dipublish sebagai produk dari pergh.com,
yang mana akan dipropose kat PTS...kalo dah publish, ada royalti...
Aku kata Ok kalo nak sumbang apa-apa...Kromosom pun aku rasa 'On' je tu..(agaknya la) :D
 

Cumanya, tak ada jawatankuasa yang nak pantau2 dan menghostkan
projek ni...First, set up AJK...itu lah yang paling2 utama...
kalo tidak benda takkan start...

Pengerusi wajar dijemput sgra (mindamistik kot?)....
Ayaq lioq dan banyak abih nih...

ruby

  • Moderator
  • Full Member
  • *
  • Posts: 861
    • View Profile
Comic Malaysia Dan Malaysia Manga!
« Reply #4 on: October 07, 2005, 09:49:23 AM »
err...en salim...nak tanyo sat err...ideo yang dipropose kat PTS tuh adakah dalm bentuk komik dan ceritanya diambik satu cerita terus maksudnya....misal cerita Badang...dikomikkan cerita dari awal hgg end cerit..?? Err...sebab..idea COMIC MALAYSIA nih...ruby lebihkan daripada fokus karektor design manakala ceritanya ruby akan guna 2 peratus daripada cerita keseluruhan cerita! contoh...Tajuk:BADANG...jadik pelukis akan hanya lukis babak semasa Badang terserempak jin di tepi tasik tuh aje...jadik skripnya hanya sedikit aje tak sampai 5 baris..!! Bergitu juga komik badng hanya 6 pages untuk skrip tersebut! selebihnya ialah artwork-artwork superb karektor design Badang....media boleh guna bebas....teknik lukisan bebas asalkan pembaca nampak jelas krektor design tersebut!  :sengih:
mengeni COMIC CROSS OVER tuh yang perlu bikin cerita baru..itu pun hanya ambik babak pengenlan hingg klimak cerita ATAU ambik hanya babak klimak cerita hingga end! Itu pun tak end sebab target akan ada cerita seterus sambungnnya kelak..! ruby target majlah nih macam buku-buku rujukan artwork macam COMIC ASIA dan lelain..!!:sengih:
p/s nanti ruby try ksi clue konsep penghantaran artwork...:sengih:  
rubyg'werk-revenge of the malaysian comics scene.

kromosom

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4457
  • tabularasa
    • View Profile
    • tabularasa
Comic Malaysia Dan Malaysia Manga!
« Reply #5 on: October 07, 2005, 10:39:52 AM »
aku on je...kena buat garis panduan rasanya.
sudah ada beberapa garispanduan sediada,
boleh di ubahsuai atau pun ruby bleh proposed baru baik punya.

dari penerangan penerbitan ni lebih mirip kepada buku panduan.
takpun format 200ad. bahagian-bahagian tu rasanya ok jugak, tapi
kena manage betul2 dari segi tugas dan pembahagian kerja.

AJK pon satu hal jugak...aku bukan setakat air lior habis,
masa dan minyak habis banyak jugak ni.

aku on je...ahahah

invictus

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1599
    • View Profile
Comic Malaysia Dan Malaysia Manga!
« Reply #6 on: October 10, 2005, 04:28:00 PM »
...aku dah nak abis ni.. :lol:
 

ruby

  • Moderator
  • Full Member
  • *
  • Posts: 861
    • View Profile
Comic Malaysia Dan Malaysia Manga!
« Reply #7 on: October 11, 2005, 02:13:17 PM »
ini CONTOH cadangan pembahagian nama-nama tugsan bikin artwork....
BAHAGIAN A (KLASIK)
No : 001
Tajuk Komik : BADANG
Nama Karektor : BADANG
Nama Pelukis: invictus
Lukisan Karektor Spek BerSaiz Penuh!(full figure)
1. Sudut Depan – 1 m/s – media artline (Hitam dan Putih) – saiz A4
2. Sudut Belakang – 1 m/s – media artline (Hitam dan Putih) – saiz A4
3. Sudut Sisi Kiri – 1 m/s – media artline (Hitam dan Putih) – saiz A4
4. Sudut Multi Sisi Kiri – 1 m/s – media artline (Hitam dan Putih) – saiz A4
5. Lakaran Lukisan Aksi Karektor– 2 m/s – media artline (Hitam dan Putih) – saiz A4
contoh :
Lukisan aksi 1 :
Lukiskan Karektor BADANG sedang bersemuka dengan Jin  yang sedang meratah ikan. Expresi muka BADANG marah manakala expresi muka Jin meminta simpati.

Lukisan aksi 2 :
Lukiskan Karektor Badang kelihatan sudah mempunyai penampilan tubuh badan yang lebih gagah perkasa dan mempunyai kuasa luar biasa sedang bertempur dengan 3 tentera Jin pembunuh upahan yang diupah oleh Raja Jin.
(pemilihan visual aksi perlu bersepakat dengan penulis skrip oleh ruby dari BAHAGIAN C)

6. Lukisan Latar Belakang– 2 m/s – media artline (Hitam dan Putih) – saiz A4
contoh 1:
Lukiskan pemandangan Lokasi sebuah pasar tani di masa zaman kesultanan melayu melaka tahun 1522. Kelihatn Badang sebelum transformasi sedang menjual ikan-ikannya.

contoh 2:
Lukiskan pemandangan lokasi markas Raja Jin dan kelihtan 3 tentera jin sedang mengadap arahn Raja Jin.

7. Poster– 2 m/s – media artline (Hitam dan Putih) – saiz A4
contoh:
1. Lukiskan BADANG yang dah transform sedang duduk di tepi tsik sedang meliht wajhnya yng penuh kekeliruan dan simpati.(reflektion wajahnya di permukan air tersebut)

2. Lukiskan BADANG yang dah transform sedang duduk di kerusi milik Raja Jin. Kerusi itu bercorak unik dan berkonsepkan serm ngeri  dan sesuai dengan karektor Raja Jin.

8. Komik - 3 m/s - media artline (Hitam dan Putih) – saiz A4
(err....nih nnti den fikir skripnyoo....)
JUMLAH : 13 artwork.

BAHAGIAN C (Artikel-Sinopsis)
No 003
Nama Penulis: ruby
Nama Pelukis: invictus
Tajuk Komik : BADANG (klasik)
Penulis dikehendaki mendapatkan maklumat artikel daripada Pelukis seperti berikut:
1-Profil Pelukis
-Nama Sebenar
-Nama Samaran
-Tarikh Lahir
-Umur
-Pendidikan
-Pencapaian Dalam Bidang Seni Lukisan/Komik
-Tajuk-tajuk Karya yang pernah dipublished
2-Pendapat Pelukis tentang watak-perwatakan karektor BADANG (klasik)
3-Sinopsis cerita BADANG (100-150 patah perkatan)
4-Skrip untuk 3 muka surat BADANG (klasik)

p/s  :sengih:  apo yang den tulih tuh contoh....untuk BAHAGIAN A dan C manakala BAHAGIAN B  iaitu BADANG (moden) akan  di fikirkan sat untuk mencari mangsa pelukis dan penulis skripnyoo....muahahahahaaa.....! :sengih:
« Last Edit: November 20, 2005, 02:37:31 PM by ruby »
rubyg'werk-revenge of the malaysian comics scene.

azarimy

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6571
  • sabariah's back!
    • View Profile
    • azarimy's sketchstation v3.0
Comic Malaysia Dan Malaysia Manga!
« Reply #8 on: October 15, 2005, 04:58:23 AM »
grammar salah. it should be, kalau dalam BM:

KOMIK MALAYSIA dan MANGA MALAYSIA

kalau dalam english:

MALAYSIAN COMICS dan MALAYSIAN MANGA

 

Ababil

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 14
    • View Profile
    • http://www.myspace.com/ababil
Comic Malaysia Dan Malaysia Manga!
« Reply #9 on: October 16, 2005, 03:25:19 AM »
Projek yang menarik, harap dapat berjalan dengan lancar.

p/s: tukang tengok jer, nak melukis tak reti.  B) tapi kalau nak sumbang script tu boleh kot ?  :P  

ruby

  • Moderator
  • Full Member
  • *
  • Posts: 861
    • View Profile
Comic Malaysia Dan Malaysia Manga!
« Reply #10 on: October 17, 2005, 10:42:15 AM »
arigatoTRIMAS azarimy...! pergh...nih yang SUPER BEST kat pergh.com nih..! saling tegur menegur diantara satu sama lain bertujuan untuk memberi kebaikan dan sokongan moral kat kamik sekalin..!! :sengih:
aiseymen...ruby pilih penerbitan bhsa inggeris iitu...MALAYSIAN COMICS dan MALAYSIAN MANGA..! err...nampaknya nanti kena ada juru bhasa a.k.a minta bantuan kat kengkawan untuk tugsan mengolah bahasa malaysia kepada bahasa inggeris nih...! Terutamanya kat bahagian artikel dan penerangn kat gambar artwork-artwork...!  :sengih:  
p/s sila tulung tunjuk ajoooss..!! :sengih:
« Last Edit: November 11, 2008, 05:22:10 PM by ruby »
rubyg'werk-revenge of the malaysian comics scene.

HELLORANGE

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1141
  • trima kaseyy!
    • View Profile
Comic Malaysia Dan Malaysia Manga!
« Reply #11 on: October 17, 2005, 11:53:46 AM »
aku nak join la..tapi melukis aku tak teror...sekadar buat sipnosis lebih kurang boleh la..ababil..kalo ko berani..jom la tag team ngan aku...kita buat citer badang versi berhantu...sure tahyul habis citer badang tu nanti...berani ke?
Itu sahaja yang ingin saya tuliskan..

azharmaa

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 5576
  • Sokonglah Komik Malaysia
    • View Profile
    • http://azharsketch.blogspot.com/
Comic Malaysia Dan Malaysia Manga!
« Reply #12 on: November 16, 2005, 01:11:26 AM »
hmmmm..

bila nak buat benda nie?...
until tday..YEAHHH we keep on trying (*bak kata Queen)..."tak yah Cakap jer...BElaSAh JERRRR!!"
azharsketch.blogspot.com
http://urbancomics.blogspot.com/

ruby

  • Moderator
  • Full Member
  • *
  • Posts: 861
    • View Profile
Comic Malaysia Dan Malaysia Manga!
« Reply #13 on: November 18, 2005, 07:58:58 PM »
azharmaa.....sebenarnye untuk BADANG (KLASIK) nih memang bole dibuat sekarang nih artworknye....tetapi ruby belum mintak secara rasmi mencadangkan dan mengesahkan pelukisnya ialah inviktikus....hehehehee....kantoi..sat fikir  :sengih:

MALAYSIAN COMICS
err...ade sesiapa yang nak ambil bahagian dalam cerita BADANG (MODEN) tak..?? Pelukis dan Penulisnye akan bekerjasama! kalo takde aral melintang dan rajin ruby cuba datang 3 dis di laman seni untuk bagi borang nama tugas para pelukis dan penulisnye sebagai team iaitu untuk target 32 team! iaitu 16 team untuk CERITA KLASIK manakala 16 team untuk CERITA MODEN! jumlah pages target 110 pages berwarna dan hitam putih ikut media artworknye..! PILIH 16 tajuk cerita yang popular di malaysia maknanya 8 tajuk cerita lagenda mitos klasik yang paling popular di mata pengiat seni dan pembaca tempatan...! manakala 8 tajuk cerita moden itu ialah karya baru yang dimodenkan ikut idea kreativiti pengkarya penulis dan pelukis generasi baru..!

p/s ruby tahu kat planet bumi malaysia nih sangat banyak cerita rakyat lagenda dan mitos seumpama juga betapo ramainyo pelukis dan penulis malaysia ...! Bergabunglah IDEA dan KREATIVITI kengkawang untuk menjadikan impian ini jadik realiti! insya allah

dan MALAYSIAN MANGA
pembayang konsep hantar artwerk untuk majalah nih syarat-syaratnya mudah aje....! ruby target majlah nih macam buku-buku rujukan artwork macam COMIC ASIA ..!! target projek 2 majalah nih berjalan serentak.....hehehehhe...sat fikir-fikir.. :sengih
 
« Last Edit: November 18, 2005, 08:17:36 PM by ruby »
rubyg'werk-revenge of the malaysian comics scene.

invictus

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1599
    • View Profile
Comic Malaysia Dan Malaysia Manga!
« Reply #14 on: November 19, 2005, 12:40:22 PM »
kalau jadi menarik ni...sbb tak penah ade gi kat malaysia....Soal modal camana? ke dah bincang?


*Ko cuba la tanya invictikus tu...kot kot dia nak

ruby

  • Moderator
  • Full Member
  • *
  • Posts: 861
    • View Profile
Comic Malaysia Dan Malaysia Manga!
« Reply #15 on: November 20, 2005, 03:41:10 PM »
invictus...modal peralatan melukis untuk artwork nih kena sendiri-sendiri! Manakala modal printing memang belum bincang tapi memang boleh carik penaja nanti!  Err...invictus.....kau nak kah hantar artwork2 untuk majalah nih..?? Pembayang perkara yang perlu dilukis ialah seperti CONTOH cadangan pembahagian nama-nama tugasan bikin artwork bagi BAHAGIAN A (KLASIK)...tapi design untuk karektor-karektor, props-props dan lokasi memang kena bikin cari rujukan dan ikut imaganasi idea kreativiti sendiri...! amacam....? Bole..? :sengih:

Ah-Ha...ruby nak cadangkan cerita BADANG (MODEN) dilukis oleh Pelukis HELLORANGE!  CADANGAN konsep Badang (MODEN) ialah Sebuah rekaan Robot Badang yang berasal dari Planet Robot. CADANGAN Konsep cerita seperti cerita transformers..! HELLORANGE...! Kau nak kah hantar artwork untuk majalah nih..?  :sengih:  

BAHAGIAN B (MODEN)
No : 002
Tajuk Komik : BADANG (MODEN)
Nama Karektor : BADANG (MODEN)
Nama Pelukis: HELLORANGE
Penulis Skrip: ababil
Lukisan2 yang perlu disediakan masih dalam proses idea.....target media bebas! konsep design karektor dan perkara yang perlu dilukis oleh pelukis nanti akan dibincangkan dengan penulis cerita BADANG(MODEN) iaitu ababil!

Err....Penulis cerita bagi BADANG  (MODEN) ialah Ababil! Amacam ababil Kau nak kah jadi Penulis skrip komik untuk cerita BADANG (MODEN) nih..iaitu contoh tugasan seperti BAHAGIAN C? :sengih:  

BAHAGIAN C (Artikel-Sinopsis)
No 003
Nama Penulis: ababil
Nama Pelukis: HELLORANGE
Tajuk Komik : BADANG (MODEN)
Penulis dikehendaki mendapatkan maklumat artikel daripada Pelukis seperti berikut:
1-Profil Pelukis
-Nama Sebenar
-Nama Samaran
-Tarikh Lahir
-Umur
-Pendidikan
-Pencapaian Dalam Bidang Seni Lukisan/Komik
-Tajuk-tajuk Karya yang pernah dipublished
2-Pendapat Pelukis tentang watak-perwatakan karektor BADANG (MODEN)
3-Sinopsis cerita BADANG (MODEN) (100-150 patah perkatan)
4-Skrip untuk 3 muka surat BADANG (MODEN)

p/s  Amacam HELLORANGE dan ababil! Ok ke KO..?? :sengih:

ah-ha....cadangan lagi ialah...BAHAGIAN A (CERITA KLASIK) mengenai karektor lagenga mitos dan cerita rakyat popular di malaysia! Manakala untuk BAHAGIAN C (CERITA MODEN) ialah karektor-karektor daripada tajuk cerita yang sama dengan bahagian A cerita klasik...akan tetapi dalam konsep BAHAGIAN C iaitu cerita moden karektor-karektornya ialah design robot-robot iaitu berasal dari Planet Robot! target macam konsep cerita The Transformers!

Projek majalah ni bermaksud...Fokus Utama ialah kepada Bahagian C iaitu cerita moden yang berkonsepkan Planet Robot! Ini pasti penulis dan pelukis sangat beridea kreatif dan berbakat untuk mencipta karektor-karektor robot tersebut. Maksudnya Satu TEAM CERITA ROBOT ini akan diadakan untuk membuat skrip sebanyak 22 pages! Maknanya Bahagian A ialah cerita peristiwa karektor-karektor dari zaman lampau untuk Bahagian C iaitu kisah karektor-karekto di zaman berteknologi canggih iaitu dalam bentuk robot-robot. :sengih:

BAHAGIAN E (KOMIK 22 Pages) (berwarna)
Oleh itu untuk hasil karya TEAM CERITA ROBOT ini akan juga ada 3 orang penulis skrip untuk komik Cerita Robot iaitu gabungan karektor-karektor robot yang telah dilukis untuk BAHAGIAN C (Cerita Moden)! 3 orang penceler, 3 orang inker dan 3 orang clean-up artist/Layout akan dipilih untuk bikin komik ini iaitu sebanyak 22 muka surat.!

p/s sat nanti den kemaskini cadangan nih yerk...! hehehee... :sengih:
 
« Last Edit: November 27, 2005, 06:20:48 PM by ruby »
rubyg'werk-revenge of the malaysian comics scene.

GRINDSICKTANICS

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2235
    • View Profile
    • myspace.com/pakalulu666
Comic Malaysia Dan Malaysia Manga!
« Reply #16 on: January 27, 2006, 02:09:10 PM »
sebenarnya aku dah lama simpan idea nih dari kepala otak aku pasal nak buat citer remake kembara lima bersaudara" yang menampilkan tuah dan sahabat2nya......ia diolah mengikut cerita zaman moden+zaman purba (ala2 zaman yang ditampilkan dalam citer dragon ball,saiyuki dan naruto)

ia menceritakan bagaimana kejayaan 5 budak mengalahkan lanun di kampung mereka dan menjadi kebanggaan orang kampung...selepas itu,mereka 5 bersaudara berguru dengan seorang mahaguru yang berada di gunung ledang untuk memperkasakan lagi skill pertarungan diorang....bila dah grade dari mahaguru tuh,mereka pun turun balik ke kampung dan berkhidmat dengan kampung mereka....bezanya dengan cerita asal hang tuah lima bersaudara ialah adanya watak sultan mansur shah tapi dalam citer nih mereka duduk di kampung sebuah negara yang mempunyai kuasa militari terkuat di dunia iaitu Sri Melaka....seterusnya,kampung mereka diami diserang oleh 6 pendekar cyborg terhebat yang ingin merampas taming sari dari kampung tuh......bermula la journey 5 bersaudara ini mencari taming sari....dalam journey mereka,macam2 halangan ditermpuhi termasuklah jebat di hasut oleh perisik pasukan khas negara bukan bersekutu untuk menyertai mereka....berlakula pertarungan tuah dan jebat yang hebat....hehehehehehehee....

nih cuma idea,malah aku rasa banyak uyang boleh dibaiki na still banyak kelemahannya.....aku dah dapat bayang macam mana dressing 5 bersaudara nih....dressing mereka memang funky lagi hip......bersesuaian dengan anak muda zaman sekarang...hahahahahah....aku harap ia tak merosakkan identiti 5 bersaudara nih sebab aku saja nak menaikkan hero negara kita yang beratus tahun nih...aku nak buat cerita nih sebab aku terpengaruh cara saiyuki di olah.....

GRINDSICKTANICS

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2235
    • View Profile
    • myspace.com/pakalulu666
Comic Malaysia Dan Malaysia Manga!
« Reply #17 on: February 03, 2006, 11:29:20 PM »
gua rasa biarla badang tuh jadik juat secara tradisional,untuk mengekalkan keasliannya....makan muntah hantu....tapi biarlah ia diolah lebih berkembang lagik..sekembang bulu idung gua...hahahaha..lawak kejap.....gua rasa la kan,nih la rasanya satu2 hero orang melayu yang patut di komersilkan....

azharmaa

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 5576
  • Sokonglah Komik Malaysia
    • View Profile
    • http://azharsketch.blogspot.com/
Re: Comic Malaysia Dan Malaysia Manga!
« Reply #18 on: November 11, 2008, 04:16:49 PM »
err...

apa jadi pada projek ni cik Ruby?
until tday..YEAHHH we keep on trying (*bak kata Queen)..."tak yah Cakap jer...BElaSAh JERRRR!!"
azharsketch.blogspot.com
http://urbancomics.blogspot.com/

sureya

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 266
    • View Profile
Re: Comic Malaysia Dan Malaysia Manga!
« Reply #19 on: November 11, 2008, 05:09:06 PM »
ala... majalah berkonsepkan malaysian manga kami bebudak crest dah buat pun...

but it's good that u have the spirit though... izzit serious or what...?