Author Topic: ARTIST AT WORK: Docu & Demo Vids  (Read 4573 times)

hkm

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1014
    • View Profile
Re: ARTIST AT WORK: Docu & Demo Vids
« Reply #20 on: December 13, 2013, 09:23:51 PM »
Best pulak tengok teknik macam ni. Ada tengok kawan pernah try, lukis beruang, macam best.Oh, pernah tengok kerja Gustave Dore tu sebelum ni. Yang lagi dua tu tak familiar, jadi terima kasih sebab share, hehe.

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: ARTIST AT WORK: Docu & Demo Vids
« Reply #21 on: December 21, 2013, 06:45:03 AM »
Antara illustrator terhebat dlm bidang mereka.. Howard Pyle, NC Wyeth, JC Layendecker, Norman Rockwell, Maxfield Parrish. Menikmati hasil kerja diorang akan sentiasa put a smile on my face.

http://www.youtube.com/watch?v=9onbm_eJ5kY
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

hkm

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1014
    • View Profile
Re: ARTIST AT WORK: Docu & Demo Vids
« Reply #22 on: December 21, 2013, 07:56:41 AM »
Teringat first time tengok kerja Leyendecker. Terpegun sangat. Stroke brush sangat cantik, elegan dan simplified, bagi aku illustrator paling best untuk zaman tu. Siries kena study banyak lukisan dia ni. Rockwell pulak, stroke dan lukisan expression manusia yang sangat detail dan penuh emosi. Jugak contoh kepada macam mana nak menggunakan ref photo dengan bijak. Sangat hebat.

Siries tak boleh terima. Cantik sangat stroke mamat ni.



Bercakap pasal illustrator american, aku jugak suka kerja-kerja Dean Cornwell dengan Tom Lovell.

Ada jugak teringat nak post pasal American Illustrators zaman-zaman tu, tapi sebab takde video proses kerja diorang, aku biar je, hehe.

Oh, hari tu ada terjumpa ni. Koleksi cover Saturday Evening Post, tapi tak high res yang buat rasa sedih sikit.

http://www.coverbrowser.com/covers/saturday-evening-post
« Last Edit: December 21, 2013, 08:02:56 AM by hkm »

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: ARTIST AT WORK: Docu & Demo Vids
« Reply #23 on: June 11, 2014, 11:36:15 AM »

Orang kalau dah terrer.. nampak huru-hara, tapi hasilnya.. superb! Joseph Zbukvic, Alvaro Castagnet & Herman Pekel jamming buat watercolour painting. Organized chaos betul suasana kerjanya!

https://www.youtube.com/watch?v=O_udWJtZ-yY
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)