Author Topic: Macam mana nak berurusan dgn job luar negara?  (Read 4625 times)

riz

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2323
  • gile monokrom
    • View Profile
    • i z h a m r i z a l
Macam mana nak berurusan dgn job luar negara?
« on: September 16, 2010, 08:14:35 PM »
Hehe aku tatau kat mana nak tanya / cari pasal benda ni so aku bukak jela topik kat sini. :P

Baru-baru ni aku dapat emel dari Poland yang ingin pakai khidmat design aku. Tapi aku tatau mcm mana nak berurusan dari segi pembayaran. Ada tak sesiapa yang ada pengalaman / tau dalam perkara ni? Kalau boleh cara yang selamat la, tak kisah lambat pun (kalo ada cara yg cepat lagi cun). Aku takde Paypal, dan aku pun tatau dia ada paypal ke tak.

Mintak tulun.  :love:

Nuppy

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2138
  • Univers Thin Condensed
    • View Profile
Re: Macam mana nak berurusan dgn job luar negara?
« Reply #1 on: September 16, 2010, 08:26:04 PM »
haha.. aku pun penah tanya soalan yang sama dalam fb.. aku sampai skang pun tak pasti.. nak gak tau

hkm

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1014
    • View Profile
Re: Macam mana nak berurusan dgn job luar negara?
« Reply #2 on: September 16, 2010, 08:36:45 PM »
Soalan menarik.Kalau boleh,nak mintak info/pengalaman otai yang pernah kerja dengan orang luar especially part macammana nak pastikan transaction antara kerja dan bayaran tu selamat.

mysticmind

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 10738
  • 神秘的な心
    • View Profile
    • Nizam Mystic Ahamad
Re: Macam mana nak berurusan dgn job luar negara?
« Reply #3 on: September 16, 2010, 09:16:34 PM »
panjang ceritanya... :D

tapi sebelum tuh, eloklah ko ada verified paypal.
Visit : + Blog + Twitter + FB

adzakael

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3060
  • Boтум Cэпaратум
    • View Profile
    • http://www.adzakael.com
Re: Macam mana nak berurusan dgn job luar negara?
« Reply #4 on: September 17, 2010, 05:12:11 AM »
aku pelik benar
knp org zaman skarang xde paypal
fesbuk ade,twitter ade,maybank2u pon ade
tp paypal je yg takde
hmmmmm

nk plg selamat sbnrnye bole pakai telegraphic transfer
from bank to bank
sbb ia well documented

plg penting dokumentasi kerja
segala komunikasi (email,pm,msg fesbuk,tarikh tepon etc) kena rekod
resit dan invois pun kena issue
plg penting surat menyurat rasmi la
bergantung pada skop keje
biasenye lg besar job lg penting surat2 rasmi ni

risiko ttp ade
tp plg penting ape yg kite buat utk kurangkan risiko


                        иаи Таворищ, соединяйтесь!
               
 What Man is a Man Who Does Not Make The World Better?
P 1:48,G 1:5, P menang,150000th post,i made that one

Izam01

  • Pro Membership
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2906
    • View Profile
    • izam
Re: Macam mana nak berurusan dgn job luar negara?
« Reply #5 on: September 17, 2010, 08:37:25 AM »
panjang ceritanya... :D

tapi sebelum tuh, eloklah ko ada verified paypal.

ye... ye... better verified paypal... aku dulu peh 4 tahun register baru verified... hahahahah

C-Fu

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4419
  • Janda Gersang
    • View Profile
    • Who's here!
Re: Macam mana nak berurusan dgn job luar negara?
« Reply #6 on: September 17, 2010, 10:19:02 AM »
ako taktau laa kalo buat grafik memang slalunye pakai paypal, so ako tak sure. ako just cakap in general je based on ako nye experience.

find out payment dibuat dalam currency ape. most probably USD la. check jugal currency performance of zloty compared to US, dan US compared to RM. dan expect bila boleh dapat full payment, dalam berapa bulan, etc. because based on money exchange, ko mungkin boleh dapat extra. macam dulu ako pernah buat team building event kat kl untuk kompeni singapore, payment datang dalam sebulan dua lagi. so based on SG-US dan US-RM performance, ako set rate ako accordingly, and in the end ako manage to dapat extra rm4k just by currency exchange alone. takyah main forex :D

also, factor in kos2 money transfer from bank kat poland to bank kat kl. find out bank2 mana kat kl offer better services untuk bende2 macam ni. necessary to pegi bank ko find out the procedure of money transfer dari sana - the bank fee, apa info kene bagi poland/ambek tau dari sana, etc. kalau a large sum of money, inform bank officer yang jaga account ko yang akan ada duit datang dari poland. negara2 eastern europe, afrika payah sket, pasal takut bank boleh flag yang itu duit tipu ke ape ke, pastu duit sekat. kalau international transaction, elok ko find out dari citibank, hsbc, etc and maybe ko kene bukak bank account kat situ.

and, find out kos of delivery itu borne by you, or by the client. kate la ko rekomen client untuk pakai dhl, find out the kos kalo diorang baya, berapa lama boleh sampai, etc. kalo ko yang kene baya, of course kene include dalam rate ko.


and other standard stuff la - deposit dulu, set berapa frequent ko boleh bagi update kat client on your progress, berapa jam ko akan work on the job in a week/day, etc.



bende2 remeh camni important untuk tunjuk betapa professionalnya ko. because most possible case kalo mamat dari poland entah camner berkeras nak keje daripada orang mesia, chances are that they are very professional jugak. kalau diorang tak professional, then diorang maybe penyangak yang nak curik harta and masa designer for free/cheap, in which case diorang akan lari bila ko bagitau ko nak sekian sekian.


of course, lagi senang kalo pakai paypal la i suppose. cuma tak dapat la nak dapat duit free macam ako :D it's always the more work ko nak buat, the more you get. ada sekali ako meredah pegi ke opis ambek duit cash, letak dalam kotak kasut dalam beg zara pastu jalan cam biasa, just nak avoid bank transfer fee. dapat extra/save 15% dari situ dah. risky la, tapi sama je risk dengan nak buat keje untuk poland kan?
« Last Edit: September 17, 2010, 10:23:56 AM by C-Fu »
Kuala Lumpur Drumline Corps in the houseeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
http://www.facebook.com/group.php?gid=21309697169

riz

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2323
  • gile monokrom
    • View Profile
    • i z h a m r i z a l
Re: Macam mana nak berurusan dgn job luar negara?
« Reply #7 on: September 17, 2010, 11:04:26 AM »
well said enche sipu.

one thing for sure, tentang invos atau resit biasanya kena ada approval signature dari client jugak, baru la official. Tapi kalo client tu sendiri tak nampak batang idung mcm mana? Adakah aku kena tunggu dia emel balik invois aku beserta signature dia?

Tapi nasib baik la magazine (iye, dia nak buat magazine, itu je kepakaran aku :P ) yg dia nak terbit ni quarterly. Maka ada masa jugak la nak tunggu payment. But still, masa tu emas. Sebelum aku bagi final file atau produk (kalau dia nak print sini jugak la), perkara yang penting adalah confirmation samada transaksi tu betul2 masuk. Mcm mana nak konfem awal2 yang dia dah buat payment? Takkan nak tunggu seminggu / sebulan jugak baru dapat tau? Mau tak lari client mcm tu.

Ok la aku reveal client ni. Aku rasa slamat la kot share dgn korang. Mana tau korang rasa benda ni scam ke apa.

Quote
Hello from Poland,

We're looking for someone to DTP our magazine. This will be quarterly
published magazine about progressive rock, some pages full color, some
black & white, around 60-70 pages.

Can You send me Your prices and conditions? We are going to start from
scratch, so our budget isn't very big, but it should be bigger with
every issue.

All the best from Poland
Michal Wilczynski
GAD Records

So aku google la GAD Records ni. Memang sah wujud kompeni ni. Baru start plak tu. So aku nak try nasib la ni. Hope tak kena tipu mcm aku buat dengan Pak Arab dulu. :(


mysticmind

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 10738
  • 神秘的な心
    • View Profile
    • Nizam Mystic Ahamad
Re: Macam mana nak berurusan dgn job luar negara?
« Reply #8 on: September 17, 2010, 12:08:31 PM »
main deal ngan antarabangsa nih.. mmg risky ditipu tuh 'biasa'.
so beware gak ngan nigerian as known. diorang pandai sangat nyamar.
but kalau worth to try, why not.

main dealing online nih begini...
kita skip about payment dulu, ttg progress dulu

remember : THE MASTER COPY / RAW FILE is a gem.

ambil deposit... then, buat the job. tapi tak semua sanggup bagi deposit sebab diorang pun ada yang takut kerja tak siap atau diornag plak ditipu. win win situation, buat sikit dulu... let say 25% reduced file...bagi diorang.. mintak bayaran deposit time tu lebih baik.

setelah ko siap the whole magazine (aku assume ko wat job tu-contoh) ko nak pdf buat low res... dan watermark atau palang atau ape2 yg menghalang digunakan sepenuhnya.. then... bagi dia.

Payment lak...

after the payment complete... baru bagi yang proper one. full pdf hi res etc.

tetapi perlu diingatkan, kadang2 ada yg kene discharge errr tuntut balik pembayaran (paypal case) kononnya client tak puas hati kene tipu (selalunya product) atau nak ada yg nak scam ko (stated: verified account ada kelebihan)... dalam kes ini bleh lawan sebab ada raw file asal bawak court / lawsuit sbg bukti.

antara option lain money transfer bleh pakai WESTERN UNION. ini antara best option.

itu la pengalaman aku wat job dgn foreigner selama nih.. tak banyak... tapi ada laa.. (sebab malas mencari hehe) .

tapi aku rasa, selalunya safe start ngan bende2 kecil dulu.. yg payment tak besar mana..

nah... sekarang bayar aku consultant fees RM200 :)):
« Last Edit: September 17, 2010, 12:14:53 PM by mysticmind »
Visit : + Blog + Twitter + FB

C-Fu

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4419
  • Janda Gersang
    • View Profile
    • Who's here!
Re: Macam mana nak berurusan dgn job luar negara?
« Reply #9 on: September 17, 2010, 12:32:22 PM »
kalo purely electronics, especially since jauh sangat, ada few ways nak buat signature.

1. pakai tablet, sign kat MS Word/Excel document tu, pastu write-protect document tu so takleh diubah2. tapi most of the time kalo electronic document memang orang tak sign.
2. email signature - basically simpan emel tu, so ada rekod dari mana emel tu datang (lebih detail dari from: sign). jangan copy2, or forward2 emel tu, simpan je kat mane emel tu sampai.

tapi la, ako tengok address syarikat tu kat sini
http://maps.google.com/maps?q=ul.+Kazimierza+Wielkiego+8+%0A41-219+Sosnowiec&ie=UTF8&hq=&hnear=Kazimierza+Wielkiego+8,+Sosnowiec,+%C5%9Al%C4%85skie,+Poland&ei=8-qSTIC5LNyPcPHukcIG&ved=0CBMQ8gEwAA&ll=50.309191,19.186821&spn=0.001326,0.003484&t=f&z=19&ecpose=50.30966148,19.18758695,420.39,-133.855,31.435,0

maybe betul la kot, since banyak recording company buat kat rumah je. tapi suspicious gak la ako. kalo DTP ako assume die akan pakai layout tu lame kan, so perhaps ko kene mintak duit upfront before ko bagi half-finished la kot? ako taktau la industry standard camner. tapi bajet die makin besar pon, keje2 camni slalunye one-off kan? bukannye tukar layout tiap2 kali mags kluar kan? in which case diorang boleh just pakai layout ko for 1st issue, pastu kalo ade rase nak ubah2 diorang leh pakai polish designer or in-house je, so ko dah jadi hampas la kot. entah ler, ako taktau industry camner.

tanye kat forum2 poland la, baru tau market condition camner. tanye kat pergh buat pe, cakap polish pon takde sesape reti :D


tang lawsuit tu, pada ako is a non-issue. kalo ade dispute pon, ako rase bende2 sekecik gini takde la sampai nak kene buat agreement yang kalo ade dispute, die ikut law dari negara mana. kalo cam ako dulu, since ade satu projek tu projek besar2, kitorang set contract mengikut negara2 yang reputable sikit so dua2 party selesa - in my case, singapore. pasal overseas tau betapa bagusnye sistem kehakiman kita apparently -_- tapi kalo takat dtp camni, (difahamkan secara default) akan pakai polish law.


consultancy fee ako RM500 satu posting, lagi best bayar ako dari mistik pasal ako hensem.
« Last Edit: September 17, 2010, 12:49:30 PM by C-Fu »
Kuala Lumpur Drumline Corps in the houseeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
http://www.facebook.com/group.php?gid=21309697169

bebilis

  • Premium Membership
  • Full Member
  • *
  • Posts: 606
    • View Profile
    • OTEKKEKATAK
Re: Macam mana nak berurusan dgn job luar negara?
« Reply #10 on: September 17, 2010, 01:50:41 PM »

nk plg selamat sbnrnye bole pakai telegraphic transfer
from bank to bank
sbb ia well documented

plg penting dokumentasi kerja
segala komunikasi (email,pm,msg fesbuk,tarikh tepon etc) kena rekod
resit dan invois pun kena issue
plg penting surat menyurat rasmi la
bergantung pada skop keje
biasenye lg besar job lg penting surat2 rasmi ni

risiko ttp ade
tp plg penting ape yg kite buat utk kurangkan risiko


jekael punya syor adalah paling mudah. aku pon buat seperti diatas sahaja.
baru2 ni ada claim payment dari german.
dalam qoate letak la term payment. masukkan maklumat ni skali;

Recipient: XXXXXX SDN. BHD

Address: XXXXXXXXX, Sg Chua, 43000 Kajang Selangor. Malaysia

Account No.: XXXXXXXXXXXXX

Bank: Maybank Cyberjaya Branch, Malaysia.

Swift Code: XXXMBBEMYKL

Swift Code mintak kat bank ye. Transfer tak lama prosesnya. Cleared payment should only be a matter of a day or two. Selamat berurusniaga!

C-Fu

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4419
  • Janda Gersang
    • View Profile
    • Who's here!
Re: Macam mana nak berurusan dgn job luar negara?
« Reply #11 on: September 17, 2010, 02:31:59 PM »
ade bank yang tak pakai swift code. ako tak ingat nama dia apa, tapi cam certain banks die pakai ape tah name die. die macam swift, tapi bukan swift code la. ni boleh jadi problem, pasal tu ako soh check ngan bank kalo duit dari poland camner. ako penah tengok kes ade duit dari msia pegi ke some euro bank, tapi euro bank tu tak pakai swift code. tapi maybank2u leh isi swift je. orang tu assume that bank code is swift code. tengok2 duit tu entah kemana tah. berbulan gak la maybank nak setel.

« Last Edit: September 17, 2010, 03:15:01 PM by C-Fu »
Kuala Lumpur Drumline Corps in the houseeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
http://www.facebook.com/group.php?gid=21309697169

bebilis

  • Premium Membership
  • Full Member
  • *
  • Posts: 606
    • View Profile
    • OTEKKEKATAK
Re: Macam mana nak berurusan dgn job luar negara?
« Reply #12 on: September 17, 2010, 03:12:53 PM »
good advice c-fu! pokoknya, pastikan kaedah pembayaran tade problem sebelum berurusan. kalo tak barulah masuk hangin keluar api kat hidung.. kehkhekeh

bagus topik ni!

mysticmind

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 10738
  • 神秘的な心
    • View Profile
    • Nizam Mystic Ahamad
Re: Macam mana nak berurusan dgn job luar negara?
« Reply #13 on: September 17, 2010, 05:35:12 PM »
paling mudah sebenarnya Western Union.

bawak code yg dia beri je nanti isi kat borang. Pegi kat bank2 yg ada WU, macam cimb , BSN bahkan pejabat Pos. Charge dah di kenakan kepada penghantar.

http://www.westernunion.com

aku cashout google adsense aku pun pakai WU nih, digunakan meluas serata dunia juga. Kat malaysia nih banyak bangla, indon dan westerner yg jadi boss hantar duit kat keluarga diorang pakai yg nih gak.

swiftcode2 nih leceh gak.

Quote
Affin Bank Berhad = PHBMMYKL
Alliance Bank Malaysia Berhad = MFBBMYKL
Ambank Berhad = ARBKMYKL
Bank Islam Malaysia Berhad = BIMBMYKL
Bank Kerjasama Rakyat Berhad = BKRMMYK1
Bank Muamalat Berhad = BMMBMYKL
Bank of America = BOFAMY2X
Bank Simpanan Nasional = BSNAMYKL
CIMB Bank Berhad = CIBBMYKL
Citibank Berhad Malaysia = CITIMYKL
Deustche Bank = DEUTMYKL
EON Bank Berhad = EOBBMYKL
HSBC Bank Malaysia Berhad = HBMBMYKL
Hong Leong Bank Berhad = HLBBMYKL
Malayan Banking Berhad = MBBEMYKL
OCBC Bank Berhad = OCBCMYKL
Public Bank Berhad = PBBEMYKL
RHB Bank Berhad = RHBBMYKL
Standard Chartered Bank Malaysia Berhad = SCBLMYKX
The Royal Bank of Scotland Berhad (RBS) = ABNAMYKL
United Overseas Bank Berhad = UOVBMYKL

Sumber

riz, tanya client ko tuh, preferred payment pakai ape.. aku rasa most of 'onliner' pakai paypal.
Visit : + Blog + Twitter + FB

C-Fu

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4419
  • Janda Gersang
    • View Profile
    • Who's here!
Re: Macam mana nak berurusan dgn job luar negara?
« Reply #14 on: September 20, 2010, 09:48:53 PM »
lepas mistik pindah je terus takde updet..... mistik jahat
Kuala Lumpur Drumline Corps in the houseeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
http://www.facebook.com/group.php?gid=21309697169

mysticmind

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 10738
  • 神秘的な心
    • View Profile
    • Nizam Mystic Ahamad
Re: Macam mana nak berurusan dgn job luar negara?
« Reply #15 on: September 20, 2010, 10:25:51 PM »
terima kasih.
Visit : + Blog + Twitter + FB

afaniL

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 172
    • View Profile
    • Sangkar Awan
Re: Macam mana nak berurusan dgn job luar negara?
« Reply #16 on: September 22, 2010, 05:01:15 PM »
trust kene ada le juga. pengalaman aku paid via bank transfer. maybank ada curi2 sket la duit tu. cam mengong la sket sebab tak kuar dalam statement. aku mintak client tanggung extra charge tu.
"tiap generasi ade 'sampah' & ade 'permata'. Yg sampah, sampah la.. tapi aku yakin, permata yg ade dalam generasi muda sekarang ni jauh lagi hebat dari ko & aku. So, respek orang muda kalau kita nak direspek sebagai orang tua satu hari nanti." - aimurban