Author Topic: google chrome fan..  (Read 2175 times)

bearing85

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1643
  • veni...vedi...vinci
    • View Profile
    • deviant art
google chrome fan..
« on: February 12, 2011, 02:45:59 AM »
aku adalah pengguna tegar browser chrome..aku taw ramai lg yg guna firefox so its up 2 u..masing2 punya selera dan taste..

sblm ni aku hnyalah pengguna chrome yg biasa..sejak versi pertama dilancarkn aku trus tinggalkn musang berapi..cinta pandang pertama munkin..sejak bbrapa hari yg lepas aku duk xplore xtension dan application dlm chrome web store..

https://chrome.google.com/webstore

so aku just nk promote bbrapa extension yg munkin berguna utk sesetengah dr kita..

1. JoinTabs
https://chrome.google.com/webstore/detail/binjiceocgbfooocmheaenmmcominbpe

bese bukak byk window browser utk cari gambar??..kebanyakan designer akan cari byk web source utk sesuatu subjek..kadang2 bila subjek adalh lebih dr satu maka aku akan bukak 2-3 window...so pas aku jmp web/pic yg seswai aku akan combine tab dlm satu window..maka disini lh xtension ni brfungsi..korang just tekan je ikon join tabs ni otomatik sume window browser akan dicombine..agak brguna bg aku..

-----------------------------------------------------------


2. cooliris
https://chrome.google.com/webstore/detail/noocneohefmdhonidldnlhaainpiomkp

extension ni berfungsi dengan menjadikan browsing google image/flickr/etc 10x ganda lebih laju..haha..aku xtaw nk xplain cmne tp mmg sangt cool..

------------------------------------------------------------


3. Facebook Photo Zoom
https://chrome.google.com/webstore/detail/elioihkkcdgakfbahdoddophfngopipi

jika anda pengguna facebook yg pemalas cm aku maka ini adalah xtension yg sangt seswai..ia berfungsi dengan otomatik membesarkn thumbnail espeselly kt wall facebook..so korang tak perlu klik image utk tgk lebih jelas

----------------------------------------------------------


4. FastestChrome - Browse Faster
https://chrome.google.com/webstore/detail/mmffncokckfccddfenhkhnllmlobdahm

extension ni akan otomatik load next page utk web yg brbilang pages..super pantas utk org cm aku..dengan 705,822 user yg guna xtension ni aku yakin korang akan paham knp aku suka xtension ni..

----------------------------------------------------------


5. MeasureIt!
https://chrome.google.com/webstore/detail/aonjhmdcgbgikgjapjckfkefpphjpgma

walaupun ketepatannya boleh dipertikai tp ia membantu mngukur saiz pixel image dlm web..

---------------------------------------------------------


6. TinEye Reverse Image Search
https://chrome.google.com/webstore/detail/haebnnbpedcbhciplfhjjkbafijpncjl

aku xtaw nk xplain cmne berkenaan bendalah ni..senang citer setiap gambar yg korang jmp dlm tenet sebaik korang right click dan tekan tin eye ni otomatik dia akan scan web utk cari gambar yg serupa dengannya..tool yg sangt bagus utk cari plagiat...haha..dengan rating bintang penuh ia semestinya xtension yg berguna utk sesetengah designer..

---------------------------------------------------------------------


7. chromeTouch
https://chrome.google.com/webstore/detail/ncegfehgjifmmpnjaihnjpbpddjjebme

dengan fungsi ala ipad ia menggantikan fungsi scroll bar..tu jer

---------------------------------------------------------------------


8. SearchPreview for Google
https://chrome.google.com/webstore/detail/hcjdanpjacpeeppdjkppebobilhaglfo

xtension ni menamah thumbnail utk web listing supaya boleh preview dlu web yg dicari..
Hati Riang;:)

mamatterer

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 274
  • got too expensive hobby fer 1k gaji... :(
    • View Profile
Re: google chrome fan..
« Reply #1 on: February 12, 2011, 12:40:13 PM »
chrome memang best. tapi bebaru ni asik crash je.
rig aku power pun crash. pastu kadang2 ada app tak kompatible.
so, starting last month aku switch balik ke firefox.


i completely left drawing and dedicated ma hobby to gaming and milsim.

bearing85

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1643
  • veni...vedi...vinci
    • View Profile
    • deviant art
Re: google chrome fan..
« Reply #2 on: February 12, 2011, 01:11:05 PM »
aku pn pelik ada bbrapa komen kt tenet yg ckp slalu crash sbb aku tak pernah crash..klu adapun setahun tak lebih dr 5x kut..crash pn besenya sbb tenet aku tgh slow so efek pd plugin flash terus crash..aku mmg suka interface chrome sbb bg aku user friendly..hehe

ekceli utk xtension chrome touch yg aku rekemen kt ats, bg pengguna mouse myb tak rasa sangt kut bezanya tp klu pki pen tablet rasa cm guna iphone la kut..tak reti nk beza sbb aku xde ipom.. :D
Hati Riang;:)

mysticmind

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 10738
  • 神秘的な心
    • View Profile
    • Nizam Mystic Ahamad
Re: google chrome fan..
« Reply #3 on: February 12, 2011, 07:02:43 PM »
aku pakai 2 2.. ff ngan chrome.
tapi main browser tetap FF

sebab FF ada IE tab, memudahkan aku wat keje coding especially css untuk cross browser compatibility check.

chrome utk flash game facebook n youtube.


bende paling annoying dalam chrome ialah interface kaler biru yg pada aku sucks.
so aku tukar theme grey cam biasa.
Visit : + Blog + Twitter + FB

bearing85

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1643
  • veni...vedi...vinci
    • View Profile
    • deviant art
Re: google chrome fan..
« Reply #4 on: February 12, 2011, 07:54:12 PM »
aku start chrome promot theme terus aku tukar..sume chrome yg aku pakai walau komputer sape pn akan guna theme sama..lgpn skrng ni chrome da ade option synchronized so tak perlu set apa2 login je google akaun terus set setting aku..trmasuk bookmark aku yg brlambak tuh.. :D
Hati Riang;:)

JaymanJohn

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 5910
  • Cube taip :jayman: ...hahaha
    • View Profile
    • http://jaymanjohn.deviantart.com
Re: google chrome fan..
« Reply #5 on: February 12, 2011, 10:00:50 PM »
satu jaa aku tak suka.. takleh integrate IDM dengan chrome

so kalau nak melanun aku terpaksa pakai firefox.....




crash toksah cerita.. memang kuat.. standard la sebab maseh beta lagi, raja tak kasi lepas.. apa2 hal aku memang suka kalau satu tab crash dia tak affect yang lain2

tapi browsing memang laju.. cuma kalau dah terlampau laju tu maknanya selalu amek dari cache lah, nak taknak kalau keluar reply dekat facebook aku terpaksa klik dekat address bar, tekan enter sendiri sebab aku tekan refresh dia akan keluar BENDA YANG SAMA sebab dia tak update (amek dari cache)

so far, sungguhpong maseh beta, aku pakai chrome, sebab memang laju.. cepat nak bukak dari firefox yang nak warmup pakai seluar la, baju la, tak macham chrome.. bukak je terus keluar.. kikiki

bearing85

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1643
  • veni...vedi...vinci
    • View Profile
    • deviant art
Re: google chrome fan..
« Reply #6 on: February 19, 2011, 01:03:16 AM »
klu crash sbb plugin flash mmg jarang tp klu crash sbb torrent mmg biasa..time surf tenet mmg aku off la torrent..aku xreti teknikal web so besenya aku cuci cache pki ccleaner bru jalan chrome aku..time nk tdo bru on balik torrent..

tp ptg td aku wt keputusan nk install musang berapi versi ke3..hehe..nk test performance musang berapi plak..tp so far aku masih lg byk guna chrome espeselly bila da masuk plugin chrome touch yg aku suggest kt atas makin syok plak layan tenet pki pen tablet..
Hati Riang;:)

bearing85

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1643
  • veni...vedi...vinci
    • View Profile
    • deviant art
Re: google chrome fan..
« Reply #7 on: March 17, 2011, 12:47:57 AM »
hari ni aku just nak suggest satu extension untuk curik gambar dalam FLickr..

web2pdfconverter

kalau tak silap aku extension ni ada versi pc application yg kena install..tak berapa pasti tp untuk versi chromey extension memang menyenangkn tugas korang mencilok gambar2 tu..

1. install extension kt atas
2. cari gambar korang..contohnya cm yang ni -pic- (sory incek nuppy, aku rekomen pic yg ko promot kt pesbuk)
3. mulakan donlod
4. bila siap maybe korang boleh install bendalah ni plak utk extract gambar dari file pdf
image extractor
5. siap...pic yg aku dapat resolution sama cam dalam flickr..
6. anggaplah ni sekadar nk lepaskn tanggungjawab..tolong jgn donlod pic porno guna kaedah ni.. :)
Hati Riang;:)

JaymanJohn

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 5910
  • Cube taip :jayman: ...hahaha
    • View Profile
    • http://jaymanjohn.deviantart.com
Re: google chrome fan..
« Reply #8 on: April 10, 2011, 11:06:12 PM »
hahaha firefox 4 sudah keluar itu hari.. dengan rupa yang sejibik cam chrome.. sama laju, tapi yang bestnya buleh integrate IDM.. and newest IDM pong buleh integrate kat chrome.. and i'm in dilemma hahaha

bearing85

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1643
  • veni...vedi...vinci
    • View Profile
    • deviant art
Re: google chrome fan..
« Reply #9 on: April 12, 2011, 12:24:21 AM »
chrome...chrome...chrome....
Hati Riang;:)

JaymanJohn

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 5910
  • Cube taip :jayman: ...hahaha
    • View Profile
    • http://jaymanjohn.deviantart.com
Re: google chrome fan..
« Reply #10 on: May 09, 2011, 09:01:53 PM »
hehehe hidup aku makin pantas dengan chrome.. hahah sejak IDM buleh integrate nih i feel sooo happy bila melayan youtube dan lenlain

cuma yang tabesh nya dia tak integrate dalam menu right-click la.. tu je

nak try IE terbaru kena ada Windows 7 baru buleh.. taktik perniagaan sunggoh microsoft nih

mysticmind

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 10738
  • 神秘的な心
    • View Profile
    • Nizam Mystic Ahamad
Re: google chrome fan..
« Reply #11 on: May 09, 2011, 10:10:30 PM »
loh.. ko maseh pakai win xp ke?
bapak ah ketinggalan zaman hahaha
Visit : + Blog + Twitter + FB

JaymanJohn

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 5910
  • Cube taip :jayman: ...hahaha
    • View Profile
    • http://jaymanjohn.deviantart.com
Re: google chrome fan..
« Reply #12 on: May 10, 2011, 02:03:15 AM »
janji boleh buat kerja sudaa pakai power2 tapi output pun takda apa guna... kekeke


edit: chrome dengan firefox sama laju, yehaa :hoye:
« Last Edit: May 10, 2011, 02:08:39 AM by JaymanJohn »

JaymanJohn

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 5910
  • Cube taip :jayman: ...hahaha
    • View Profile
    • http://jaymanjohn.deviantart.com
Re: google chrome fan..
« Reply #13 on: May 20, 2011, 05:36:03 AM »
damn sekali lagi.. tab chrome ni kalau korang mouse over dia akan highlight background tab ikut pergerakan mouse... coool, they have come so far.. i very like... (bosan2 buleh gerak2 mouse dekat tab sebelum ke site lain hehe)

JaymanJohn

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 5910
  • Cube taip :jayman: ...hahaha
    • View Profile
    • http://jaymanjohn.deviantart.com
Re: google chrome fan..
« Reply #14 on: June 09, 2011, 12:49:55 AM »
oh damn again.. kalau bukak tab banyak2 nanti title dekat tab dia takkan jadi


Pergh.co...


lagi dah, instead, dia kaburkan bahagian hujung tu... coool

mysticmind

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 10738
  • 神秘的な心
    • View Profile
    • Nizam Mystic Ahamad
Re: google chrome fan..
« Reply #15 on: June 09, 2011, 02:00:44 AM »
Angry bird for chrome.

:D

http://chrome.angrybirds.com/
Visit : + Blog + Twitter + FB

JaymanJohn

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 5910
  • Cube taip :jayman: ...hahaha
    • View Profile
    • http://jaymanjohn.deviantart.com
Re: google chrome fan..
« Reply #16 on: June 09, 2011, 02:28:03 AM »
ngueh... aku download simpan dalam pc jaa...

dia save stat tak? aku try seround rupanya benda yang sama dalam pc.. malas nak try, dia save tak?