Author Topic: gmail : bagaimana nak backup email2 lama ke dalam hardisk  (Read 1647 times)

JetEaroplane

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1208
    • View Profile
gmail : bagaimana nak backup email2 lama ke dalam hardisk
« on: January 26, 2011, 10:57:24 AM »
Assalamualaikum.....saya ni tak pandai sgt pasai2 komputer ni. Tolong tunjuk ajar.. :)

JetEaroplane

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1208
    • View Profile
Re: gmail : bagaimana nak backup email2 lama ke dalam hardisk
« Reply #1 on: January 26, 2011, 12:37:59 PM »
silap forum ke aku ni.... byk email2 awek2 seluruh dunia aku nak simpan. Terpaksa kena delete lah gayanya. Nak masuk email2 awek2 baru pulak... :D

mysticmind

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 10738
  • 神秘的な心
    • View Profile
    • Nizam Mystic Ahamad
Re: gmail : bagaimana nak backup email2 lama ke dalam hardisk
« Reply #2 on: January 26, 2011, 12:41:59 PM »
tak pernah plak orang buat.
sebab gmail nyer saiz gedabak x penuh2 sampai skang walaupun pakai dah lama gile.
Visit : + Blog + Twitter + FB

PhoenixByte

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 7420
  • RCW
    • View Profile

JetEaroplane

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1208
    • View Profile
Re: gmail : bagaimana nak backup email2 lama ke dalam hardisk
« Reply #4 on: January 26, 2011, 01:24:51 PM »
timakase sbb sudi balas..
mystic
Quote
tak pernah plak orang buat.
sebab gmail nyer saiz gedabak x penuh2 sampai skang walaupun pakai dah lama gile.
sbb org tak penah buatlah aku cuba nak buat... :D
ekceli...aku nak kompile suma email2 taun lepas kat dlm gmail tu masuk kat dlm hd komputer aku mengikut kategori projek2 yg telah dibuat. Aku dah dpt cara nak save kan email td dlm komputer, tp masaalahnya pertama, aku terpaksa bukak email satu2 pastu save. Masaalahnya aku ada berjuta-juta email. ngannga aku nak layan satu2.
Kedua, email dgn attachment tak link. Bila aku save, dia tak save sekali dgn attachment.
So kalau ada cara yg lebih menjimatkan masa, nak mintak tolong share2kan lah. begitulah adanya.

PhoenixByte...Aku dah donlod gmail backup software tu...tp tak nak jalan. katanya network connection error.

anuarnor

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 455
    • View Profile
Re: gmail : bagaimana nak backup email2 lama ke dalam hardisk
« Reply #5 on: January 28, 2011, 09:24:44 AM »
http://mail.google.com/support/bin/answer.py?hl=en&answer=13273

tapi ko kena ada mail software cam outlook. good luck.

JetEaroplane

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1208
    • View Profile
Re: gmail : bagaimana nak backup email2 lama ke dalam hardisk
« Reply #6 on: January 28, 2011, 03:13:55 PM »
T.kasih kerana sudi tolong. Masaalahnya "mail setting" gmail aku pakai tak sama dgn "mail setting" gmail yg sedara tunjukkan.

beginilah rupanya;

bearing85

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1643
  • veni...vedi...vinci
    • View Profile
    • deviant art
Re: gmail : bagaimana nak backup email2 lama ke dalam hardisk
« Reply #7 on: September 28, 2011, 10:03:31 AM »
jet, walaupun aku rase agak trlambat tp aku nk share gk la app ni dr google sndri.
walaupun masih berstatus beta tp app ni da di install oleh lebih 500k pengguna chrome..dgn app ni ko bleh arkibkn sume email2 incek..aku blum try tp kut ko brminat bleh la cekidot kt sini :

https://chrome.google.com/webstore/detail/ejidjjhkpiempkbhmpbfngldlkglhimk?hl=en-US&hc=search&hcp=main
Hati Riang;:)

AB de

  • Guest
Re: gmail : bagaimana nak backup email2 lama ke dalam hardisk
« Reply #8 on: August 26, 2016, 06:33:26 PM »
If you want to store all your emails from google server to local hard drive then you need a tool that helps to download all your emails from Gmail or Google Apps to your desired file format. I searched few tools and found a best tool that convert and export emails from Google Gmail and Google Apps to multiple file extension. You can save your Gmail emails in PST, EML, EMLX, MSG and MBOX file extension. Read more about this tool here http://www.osttopstapp.com/gmail-backup.html