Author Topic: Ai CS5 - menuju vector image yg gemilang  (Read 2684 times)

bearing85

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1643
  • veni...vedi...vinci
    • View Profile
    • deviant art
Ai CS5 - menuju vector image yg gemilang
« on: November 11, 2010, 09:11:50 AM »
Muahahahahaha...aku bru je install adobe illustrator cs5 semalm..tengs skali lg pd para pemirate yg sudi share dgn aku yg miskin jiwa dan harta.. :P

sebelum ini aku pengguna tegar Ai cs3..cs4 aku tak pernah guna so trlalu byk pembaharuan yg aku rasa bila aku terus lompat pd cs5...

1. Perspektif grid..

tool ni setakt aku taw hnya ada dlm cs5..bila dh nama perspektif korang boleh set perspektif cmne yg korng mau n ia adalah editable..

2. Blob brush tool

kepada sesape yg familiar dgn macromedia flash mesti suka sistem brush style diorng..so Ai juga da perkenalkn brush cmtu..myb diorng adapt teknologi flash lepas Adobe beli macromedia kut.. :D

3. Multi artboard
kepada yg bese guna macromedia freehand, antra kelebihan diorng leh letak byk artboad..so kali Ai pn dh perkenalkan sistem cmtu..dengan kata lain klu korang mau bikin ile pdf berbilang page just tambah je artboard anda sesuka hati

4. individual opacity dlm gradient
setakat aku taw fungsi ni da ada dlm CS4 lg..tool2 kt ats tu pn aku xtaw mana yg da ada dlm cs4..tp aku nk share gk..muahahahaha...fungsi ni membolehkn opacity warna dalam gradient color dikawal sesuka hati..huhu

5. control gradient level
yeaaaa....jika sebelum ini anda main tarik je gradient level dlm ai utk setting kedudukan level yg trbaik tp sekarng tak perlu lg krn bila anda tarik je gradient akan ada bar kecik yg anda boleh setting plak tahap kegradientnannya..

ok ni antra akwok bodow2 aku guna software pirate yg bru ni..so pd sesape yg da guna atau nk share pendapat meh kita sama2 diskas..


Print by neuronsintetik, on Flickr
Hati Riang;:)

amykamen555

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4460
  • Perjuangan Seni Vintage Maseh Belom Selesai
    • View Profile
    • Henshin!
Re: Ai CS5 - menuju vector image yg gemilang
« Reply #1 on: November 11, 2010, 12:14:53 PM »
yg gradeint ada box kecik utk adjust2 tu ada dlm CS4.. aku kt rumah [akai cs3, kt ofis pakai cs4. CS5 aku tk try lagi.. biasanya AI ni makin upgrade makin bnyk tools PSD yg dia bwk masuk as filter.. pusing2 aku pakai tools basic je nanti dlm AI tu.. heheheh.. dulu lg lama aku pakai AI 10.. org dh masuk CS3, aku masih pakai 10. hehehhe.. even yg multiple artbord dlm CS4 dh start ada. Perspective tu CS4 tkd aku rasa. tk pnah nmpk plak icon tu. Apa lg feature yg best2 dlm CS5? share lg. member aku kata senang nk save file, mcm2 format. tkyah buat satu2.. btol ke? ke kene apps lain?

bearing85

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1643
  • veni...vedi...vinci
    • View Profile
    • deviant art
Re: Ai CS5 - menuju vector image yg gemilang
« Reply #2 on: November 11, 2010, 03:45:27 PM »
utk mereka yg brjiwa vector cm aku mmg sangt suka bila jurang antra raster dan vector makin dikecikkn.. :D

oo..yg kontrol gradient levek tu ada ek kt cs4 amy??..tp yg blop brush tu lum ada kn??..papehal pn sape yg tak familiar ngn brush ni myb konpius xplanation aku..errr beza brush ni dgn brush biasa senang citer brush biasa adalah line manakala blop brush adalah fill..so akwok yg korang lokes guna blop brush xleh diekjas tebal line brush..hahahaha..brbelit skali..aku xtaw term khusus utk xplain tool ni..

tool/feature len aku lum godek lg..isyaAllah nnt pas aku godek2 klu trjumpa feature bru aku share kt sini..tp so far aku puas hati..bg aku cs5 ni lebih ringan dr cs3..

p/s: aku pn just pki basic tool je wt kije..tp at least kita taw kita ada option lain selain cara stendet yg kita biasa guna.. :)
Hati Riang;:)

Skynet

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: Ai CS5 - menuju vector image yg gemilang
« Reply #3 on: November 11, 2010, 04:20:13 PM »
aku ada ai cs5 nih..tp buka utk edit file lama2 pastu utk buat keje2 sekolah skit2..skit sgt aku guna ai dlm kerja harian..utk vector dr dulu aku suka flash walupun tak secanggih ai... :D


bearing85

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1643
  • veni...vedi...vinci
    • View Profile
    • deviant art
Re: Ai CS5 - menuju vector image yg gemilang
« Reply #4 on: November 11, 2010, 11:03:32 PM »
hahaha..skynet ko kena try Ai CS5..byk sangt feature bru yg best...siyes.. :D

ok ni antra tool lain yg ada kt CS5..
Shape Builder...bendalah ni berfungsi sama cm gabungan tool2 kt palet pathfinder...korang just select je objek yg mau diedit sama ada mau cantumkn 2 objek trsebut atau ekstrak..gila babi senang..

plus tgk video ni utk more info:

http://www.youtube.com/watch?v=_7RwRlsjLZQ
Hati Riang;:)

bearing85

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1643
  • veni...vedi...vinci
    • View Profile
    • deviant art
Re: Ai CS5 - menuju vector image yg gemilang
« Reply #5 on: November 11, 2010, 11:35:34 PM »
shit...jmp lg satu feature bru yg best bg aku..

Ai CS5 da memudahkn kije korang buat arrow pd line...korang just tarik line cm biasa..pastu kt palet stroke ada option tambahan iaitu arrow..korang diberi setiing saiz dan jenis arrow plus korang boleh ekjas sesuka hati option utk arrow depan dan belakang..gile ah...aku makin suka pd Ai CS5...

p/s: compare Ai dan PS CS5...Ai lg byk updet..aku aritu da install PS CS5 tp cm xbape kena ngn jiwa aku..so just guna PS CS3..tp Ai CS5 sangt hebat...wow

--------------

edit: aku lupa aku skip CS4..so aku xleh nk over xcited sangt tahap kemajuan CS5..tp aku ttp teruja..muahahaha..poning den  :)):
« Last Edit: November 11, 2010, 11:44:33 PM by bearing85 »
Hati Riang;:)

Skynet

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: Ai CS5 - menuju vector image yg gemilang
« Reply #6 on: November 12, 2010, 08:14:33 AM »
aku teruja masa ai cs awal2 dulu kuar..masa tu mmg terasa ai tu upgrade ke tahap best gilos. pastu bila masuk cs2..cs3..cs4..aku jarang guna. guna utk buat layout cover..namecard..projek2 korporat gitu2 je la..skit sgt kalau guna. dulu masa zaman ai cs awal aku guna utk animation..byk gak membantu percepat keje :D

tp bila tgk video ko bg tu..ai cs5 aku tengok sgt maju! terutama penggunaan brush mcm ps tu..dem sungguh! tak lama lg dah bole jd sketchUp  :)):


amykamen555

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4460
  • Perjuangan Seni Vintage Maseh Belom Selesai
    • View Profile
    • Henshin!
Re: Ai CS5 - menuju vector image yg gemilang
« Reply #7 on: November 12, 2010, 09:52:33 AM »
ya tau tkpe.. nk buat environment and set design lebih mudah lepas ni. syabas. ko berjaya racun aku bearing! masking kt typo yg blom create outline tu sungguh aku kagum. makin senang keje designer lepas ni. hehehhehe

bearing85

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1643
  • veni...vedi...vinci
    • View Profile
    • deviant art
Re: Ai CS5 - menuju vector image yg gemilang
« Reply #8 on: November 12, 2010, 10:21:10 AM »
muahahaha...best wehh..n myb korang rasa nmpak advance cmtu Ai makin berat..aku pn xpec cmtu gk..tp siyes lg laju atau sama je dgn cs3..klu cs3 main brush pelik skit je da rasa berat tp dlm cs5 setakat aku try smooth je..ringan gile.. :D

aku dlu stat dgn Ai 10....sbb aku lambt knal Ai, time tu ekceli diorng bru wt kuar cs3..so aku terus lompat cs3..cs2 pki skjp je..sampai skrng aku lekat cs3 sampai la aku jmp cs5...aku mmg kagum la ngn cs5 ni plus aku skip cs4 so lg byk feel improvmnt tu..
Hati Riang;:)

bearing85

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1643
  • veni...vedi...vinci
    • View Profile
    • deviant art
Re: Ai CS5 - menuju vector image yg gemilang
« Reply #9 on: November 13, 2010, 03:03:44 AM »
muahahahaha...satu lg fungsi best yg aku jmp ialah align to key object...dlm CS3 jika 2 objek diselect dan korang tekan align to center maka 2objek tersebut akan centerkn ditengah2 antra 2objek trsebut...tp dgn fungsi align to key object korang boleh pilih utk dicenterkn pd objek yg mana...cool rite.. :D
Hati Riang;:)

Nuppy

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2138
  • Univers Thin Condensed
    • View Profile
Re: Ai CS5 - menuju vector image yg gemilang
« Reply #10 on: November 23, 2010, 08:22:20 PM »
celaka.. aku pun cam amy gak kagum part draw inside tuh.. untuk designer cam aku benda ni sangat membantu.. ada yang nak kena upgrade gak ni.. aku pun takde la banyak sangat guna features latest dalam AI nih.. tapi at certain part memang sangat membantu

multiple artboard dan align to key object tu dah ada kat cs4 lagi..

thanks for sharing bearing :)

mysticmind

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 10738
  • 神秘的な心
    • View Profile
    • Nizam Mystic Ahamad
Re: Ai CS5 - menuju vector image yg gemilang
« Reply #11 on: November 24, 2010, 01:15:06 AM »
pasai pe adobe tak buat recurring license cam m$ dan sbgnya lg..
nak beli cs5 mahal kedarah. kalu bleh beli key cam win7 kan mudah dan jauh lebih murah. B)
Visit : + Blog + Twitter + FB