Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - jon@suraya

Pages: [1] 2 3 ... 23
1
baru dpt tengok. teruja la! semoga projek ni sukses insyaallah :)

2
ha yolah, kalo kire die, baru sorang. sugestions lain?

3
oh btw, kalo korang rajin, jenguk ke research blog aku ni and bagila point of view ke ape ke ok? maklomla aku still learning, so banyak kekurangannya.. pegi ke http://joncomicresearch-superjoner.blogspot.com okeh?


4
Research And Developement / artists with manga influence in their work
« on: August 05, 2011, 01:13:57 AM »
hello alls, first of all, jon nak ucapkn selamat berpuase lah pade warga pergh sekaliannnss. i need a favor to ask from u guys, aku still dalam research mode ni, sebab tak grad lagi. tapi maybe if u guys can help me, sem nih aku akan setel! hehehe. so here goes.. :D

aku perlukan name suggestions. any artists yang kire dh lame berkecimpung dalam local comic scene kita, yang menggunakan manga influence in their work. and pada pendapat korang, lepas diorang adapt the foreign method ke dalam komik derang, dapat tak local flavor dalam komik mereka itew? aku perlu interview these people, antara important part of my research la senang cite. ok itu jela yang aku nak ty. hehe  :pompom:

dah pkul 5lebeh ni, skek lagi jek nak buke dah. jangan duduk rapat-rapat sangat dengan sirap bandung tu, kang tersedut plak. kehkeh! tengs alls!  :hoye:

5
tula kan? aku pn rase rmai keliru ngn term sketch yang aku maksudkan. maybe aku kne define dlu term yang aku maksudkan nih. based on readings yang aku dh buat, working sketch ni la contengan yang sesaja tu. tapi itu pon aku dapat term ni from blog designer obersi. so takleh lagi nak guna tros term ni. hurm endingnya susah jugak aku nk research mende ni, sb awal2 aku pn dah pening dgn definition die. hahaha

6
emm betul jugak. kalau artis2 lama selalu value lukis atas kertas ni. tapi byk jugak artis2 baru yg straight away lukis guna digital. aku rse odows nye pendapat betul. sketch conteng2 sampai finalize idea tu. kdg2, org skip part conteng sesaja tu, n tros dah visionkan mende nak lukis, conteng2 loosely skek, and tros ink.

and betol kata kerool tu, artis lua mmg praktikan buku sketching ni. even aku pn, aku dah start balik bwk buku utk conteng sesaja. bila nak lukis kerektor baru, aku ngk je kat buku sketches aku.

so my next question kat sini, kalau korg free, jawap le questionaire aku yang seko ni ok?

1) as a comic artist, do you still use traditional way to sketch your idea? or pakai digital? (tayah pokus sgt kat end product, bare in mind sketch yg aku maksudkan ialah development sketches aite?) aku nak buat poll la. nak tau mende ni bole di research ke idok. sb nak compare quality of sketches. hehe

ok tu je question utk rineh. hehehe kalo bebile jom ah ngeteh bual2.wuahhahaha

7
sebenarnya yang aku try maksudkan kat sini ialah working sketches. meaning, meaningless sketches yg korg saje2 lukis before nak dapat idea. macam conteng2, scribble2, doodle2, u kno? and aku ade bace somehwhere, sketches ni is like a diary to an artists. kita kadang unintentionally conteng2 psl whats hidden in our mind kat kertas dan pen. hehehe

8
hello guys..lame tak menapak sini.. so, stret to the point la yek. the discusion for today ialah sketching. sketching ni di consider as the most basic element in getting an idea for your work. for a comic artist like me, sketching ni antara vital part of the developmnt process in producing my artwork. i sketch almost everywhere, dalam notebook, dalam buku pelajaran, dekat tangan conteng-conteng, dekat kain sekolah pon aku bantai. hahaha. kadang-kadang tu bila dah blur sangat nak carik new character for new comic, i simply browse through my sketches for ideas! so, to me, personally, sketches ni hebak kuase die.

tapi, comic artists nowadays are vastly exposed to new style in producing work i.e. drawing comics digitally. well, aku pon tak terkecuali layan work digital, and senang cte, dah jarang abis la pegang pensil utk sketch or doodle2 or scribble2 for idea. stret to tablet and potoshop, and layan work.

so my question for my fellow perghians, do you guys still sketch for ideas? and what do u think personally, penting sangat ke sketch ni? or technology sekarang ni kire bole replace sketches totally dalam membikin artwork?

so do post your feedback kat sini. layan jugak dapat tau artis2 lain punye opiniong gitu. hehehe.
so akhir kata, amikla emoticon pisang berjoget ni sambil korg pikir2 soklan aku nih, huehuehue  :hoye:

9
hahaha berne. gelang itam tu la bes, kalo ilang, leh beli lagik kat paso malam. muahaha. gamba lagik? mane si tako ni, nk gak ngk gambo kandid aku.lalala

10

-cuba teka tangan siapakah ini? :D

aku knl sgt tgn nih.haha

p/s: sorik ek sombong skek, malu tahap ganas sebenonyee..hehe

11
aku rse nak cekik dri sndrik je tggu cite nih abis mse ngk wyg ritu. aku gi lyn 3d laktuh. arghh tak berbaloi pkai 2 spek mlm tu. hahh

12
Sketch @ Conteng / Re: bodo2 je nih. nengok2 la yek?
« on: August 19, 2010, 01:26:38 AM »


lame skek la nih..post seko lagi.awek montok gitew.hahaa

13
Sketch @ Conteng / Re: bodo2 je nih. nengok2 la yek?
« on: August 19, 2010, 12:14:59 AM »


sajela kan..lame tak lepak sni hehe

14
bop! aku rse 1 dimension tu mcm komik strip ka? aku agak jela..yg loose cth nye si peanut n calvin n hobbes la..tu yg aku bygkan hohoeheoe

15
eh aku dh reply blom aa? Bengong skek sb reply drik phone nih haha. Ah, ah panelist aku ni utk akademik. Aku rse derang first time dnga psl mende ni.. Tp yg pntingnye, mse aku first time tnjuk artwork aku, derang excited gle.  Alamak aku tk knl la.. Tatau la kalo aku knl die bebetul in real life hahaha!

16
ape2 je opinion psl manga di welkam kat sni.. sapot atau tak sapot. tp tulahkan, sb aku ni penyapot manga.. jdik cm bias plak bile membuat research. seorang researcher tak ptot side memana kan? hahahahaaha.. tape2 aku ade setaun lebeh lagi nak buat reserach ni.. kita ngk jela ape jadik ble research aku dh setel nnti aittte

17
adoh banyak nye reply posts.. aku plak cm sipot msok kat thread sndrik.  nyesal tol tak cek lepas2, susah dh nak reply hahaha..kire aku reply secara random jela ek. tak ingt ni nama bnyak kat sini..

just for u guys nye info, aku dh present tajuk ni kat panelists aku.. after aku abis present, derang cakap.. 'Oke, Next.. suraya, you boleh burn dalam cd and hantar copy proposal kat saya oke'. thats a good sign right? walaupon taim tu derang dah ngantuk2 ayam dah sb malam sgt. hahaha!

aku nye main focus dlm reserach aku ni sebenayer more focus kat the potentiality of manga malaysia. ape future manga malaysia ni nnti? tula konon2 aku nk wat research. sb aku sndrik ngk manga ni bukan takat mata besa cute la peluh dan urat terkeluar di dahi.. aku nengok die more than that. ade post2 before2 ni yg dah mentioned about this. teknik penceritaan, the development of ideas die and manyak lagi aku blom bebetul recognize kat dlm manga ni. and aku sgt2 setuju dgn sorg punye opinion psl manga ni bes sebab keazaman yg derang terapkan dalam manga. itu yg buat one piece, slamdunk and dragon ball (to name a few) sgt2 popular. betulkan?

n mystic, cerita jiwang n jambu tu tak salah. maybe ko lupe kot manga ni ade banyak genre. jambu n jiwang tu adelah salah satu ciri2 komik shoujo.. sejenis komik manga yg ditargetkan utk budak perempuan.. dimana ciri2 komik jenis ni adelah theme yg light, airy,fun, main characters pompoan, an underlying love theme di dalam cerita ni, kenkadang tak focus love stori kepada hubungan manusia je, maybe hubungan manusia dgn binatang n such. taken from buku Robert Acosta on how to draw Shoujo. and sebenaye katun aku lebih focus dekat shoujo. n jike ade budak laki yg suke katun aku ni, thats a bonus to me la kot! hehehe

bearing: yap aku memang kategori pelukis, tp utk ko kata aku stick dgn apa yg aku suke buat mcm aku tak pk je psl pembaca lain hahaha. aku ni lagilah, pelukis komersial, as in every month kartun aku klua di majalah n aku kne crik ways supaya pembaca suke katun aku. aku pk jugak ape yg pembaca nak and ape yg current psl market. untuk aku target smua org baca komik aku, mstilah impossible.. soooo.. aku narrow down my target group, which is pembaca budak perempuan. and maybe aku tmbahkan elemen love stori yg bukan lovey dovey so that budak laki teens pon akan suke. thats why aku focuskan  komik yg cute n comel.. berthemekan cinta dan crita yang ringan and kenkunun genster. aku nmpk elemen2 ni dekat manga shoujo and aku gunekan contoh2 seperti komik midori no hibi and maybe chocolat utk main ref aku.berdasarkan feedback surat2 di majalah g3 everymonth, aku mcm succeed! hehehe. so aku bkn lukis saje2, i did my homework.. hohoho pjgnye aku tulis.

btol jugak dinjerr cakap.. mcm double stended.. bila lukis manga, tak di pandang serius.. tp bile lukis style us ke honkong ke, bru rse mcm komik real. nak ikotkan, manga tu lagi popular rasenye.. siap ade buku psl manga influence dekat dunia.. tajuk die 'Globalization of Manga' and 'Manga sa popular culture'. siap ade reseacrher ni predict yg manga ni akan menjadik popular culture yg akan stay gile lame kat dunia global. hebat kan infleunce manga? and another info i want to add.. 'The increase of wine import in Japan, China and South Korea due to
Japanese manga comic entitled ‘Kami Ni Shizuka: Drops of God.' (Hardach, 2007).

Manga is not just a comic.. ia lebih dari itu.. (dalam nada misterius nusantara)

18

Satu lagi aku pelik, bebudak manga Malaysia ni suka pergi ke arah yang fantastik; manusia terbang sana-sini, tembak bebola api, awek semua saiz F+, ada kuasa ajaib blablabla... tapi kalau tengok balik manga yang ada kat Jepun, banyak yang berlatarkan kehidupan seharian yang agak normal, tetapi dapat diolah dengan baik. Adakah kita di Malaysia dapat berada pada tahap yang sama?
[/quote]

halo dinjer! aku always believe yang manusia2 kartunis ni dianugerahkan dengan tahap imaginasi yg tinggi. kita sgt beruntung ade kelebihan ni. sebagai contoh.. kalau kita lukis gamba lelaki mata empat, kaki sebelah n stuff, org akan cakap..'ala, kartunis ni memang len skek imaginasi die..so takpelah'. this is one of the best part of being a cartoonist, kita diberi kebebasan untuk keluar dari realiti.

and aku jugak selalu percaya manusia takan stick to one thg, kita akan selalu berubah, either sebab faktor sekeliling atau pon faktor lain. kalau dalam konteks kartun, kartun kita akan selalu berubah mengikut reference yg kita suka dan kita guna for example.

jadi bila bergabung nye due elemen ni, macam2la jadi kat kartun2 in the local scene. tak salah agaknya kalau nak melukis bola api, org tebang n stuff. sb kat situ je kita nak escape, somtimes reality ni boring jugak hahaha. its just a matter of komik dan kartun pilihan mana yang disukai pembaca. maybe ade pembaca yang suka jenis2 kartun macam ni.. kira setiap kartun ade target group masing. maybe kartunis yg lukis mcm ni hanya mengambil style manga tapi tidak rely on teknik penceritaan jepun? come to think of it, dragonball takde org tebang n bebola api ke ek?

opinion saye je ni.. lalala!

19
hah ah.. smua org punye perndapat ada pros n cons die.. whatever it is, aku mmg senang nak connect ble baca manga. tapi kalau korg perasan, ada jugak yg bising kalau certain kartun tu dilukis mcm komik stereotaip manga, walau pade hakikatnya cerita tu dh melayu abes. derang akan komen, 'ketot sgtla, mata besar sgt la ect'. mana yg dilukis ngn gaya US je dipandang serius.

so ape pandangan korg? either nak support theory aku atau bankang? the floor is yours!

20
froggy: dtg dah die ni. hahaha! ah ah, aku rse btol sgt ape ko ckp tu. aku pon bayangkan manga ni sebagai 'format' atau formula yg sistematik dalam mengkomik. penyampaian die senang dan stret forwerd.. i like macam tu. aku ske org slambe terus terang, take note yek cik froggy. besday aku nak ko lanje makan sedap tak dulik.

<--stret fowerd

chiharu:of kos aku ade pro kat antara tiga tu.. sb aku pn cartoonist.. n aku lebih kepada manga. thank u for the website, aku tau website sapo tu.. haha si aguri G3.. mmg giler anime die tu..same je ngn bini die, cute gile! aku takleh nak expect apa2 chiharu, nama pon reseacrh kan. either theory aku betol ataupun tak. thanks for the help! nnti marilah berlepak ngeteh ramai2!

yon: aku dah beso la! buktinya, ade orang nak masok minang! hueh balik!

Pages: [1] 2 3 ... 23