Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - JetEaroplane

Pages: [1] 2 3 ... 60
1
Sketch @ Conteng / Re: quicksketches by Jet
« on: September 11, 2014, 01:31:28 PM »
hangPC, HKM … t.kasih.
Lamo den tak masuk sini .. sat ni baru tringat.

Prektis hari2 InsyaAllah boleh buat lg lawa drp itu. Aku pun dah jarang2 pegang wacom. Wacom cuma jd screen monitor jer skrg...

2
Sketch @ Conteng / Re: quicksketches by Jet
« on: January 02, 2014, 09:19:19 AM »
chayrot …
Quote
palitan digital abam jet selalu menaikkan nafsu saye :argh:
kurangkan mkn daging utk mengelakkan nafsu naik.. :D

amykamen555 …
Quote
tamau la main sama awek mcm ni.. takoot! hehehe. smart boh!
awek tu base pd true story .. :)

3
Sketch @ Conteng / Re: quicksketches by Jet
« on: December 18, 2013, 02:41:23 PM »
jgn memain dgn awek ni… ->

4
Sketch @ Conteng / Re: quicksketches by Jet
« on: December 18, 2013, 02:38:47 PM »
bg yg blom pernah tengok shj .. ->

5
Sketch @ Conteng / Re: quicksketches by Jet
« on: December 18, 2013, 02:32:25 PM »
sori abe 39..lama tak jengok sini.

6
Sketch @ Conteng / Re: quicksketches by Jet
« on: August 02, 2013, 03:51:59 PM »
Raya kelabu kenangan ku ....

7
Sketch @ Conteng / Re: quicksketches by Jet
« on: July 26, 2013, 03:59:16 PM »
The shadow of your smile .... :D


d4z ...
Quote
:3 abe jet beh sokmo nukih....koho feeling tgk art direction nyer

timakaseh  :love:

8
Sketch @ Conteng / Re: quicksketches by Jet
« on: July 08, 2013, 06:13:29 PM »

..kekasih gelap ku ...  :D

9
Sketch @ Conteng / Re: quicksketches by Jet
« on: July 04, 2013, 02:34:53 PM »
aimurban ...
Quote
Hasil kerja Encik Jet memang sentiasa mengagumkan. Pertanyaan.. lepas siap, painting2 watercolour ni jual kat mana?
Blom stat jual lg ... simpan dulu byk2 dlm folder. Dr situ boleh tengok progress ... tp kalo ada sapa2 nak beli bolehlah jugak dijual. Kurang2 boleh wat beli kaler dgn paper skit2... :D

azharmaa....
Quote
laaaammmmmmmmmmmaaaaaaaaaaaaaaaa saya tak masuk pergh...

termasuk pergh sebab terhideu warna basar cat air tok guru abe Jet..
Sekali sifu dtg terkejut den ... hehe . Kasi tunjuk ajar sama sy sifu ..  :*

10
Sketch @ Conteng / Re: quicksketches by Jet
« on: July 01, 2013, 12:48:42 PM »
amykamen555 ..
Quote
aku suka work awek gelap ko abe jet! sngt jelita!

Walopon dia awek gelap ku, tp dia tetap cerah dan bercahaya ..  :D wat camana, bukan jodoh  :(
coba cari ketenangan dgn lukisan alam pula...  :p
 

11
Sketch @ Conteng / Re: quicksketches by Jet
« on: June 25, 2013, 09:13:56 AM »
Sepanjang Jalan Konangan....

Antara yg terbaru dr ladang, size A3 .... lepas ni nak cuba saiz lg besaq pulak.

Nusantarian ..
Quote
HAILLLL abg Jet!!
mcm dlm lagu manowar pulak... :D

sapot_poleng ...
Quote
..mmg terbaik..

..en.jet adalah idola saya sejak kecil.

jgn ckp mcm tu .. terasa oldschool lah pulak.. :D  t.kasih ...  :*

12
Sketch @ Conteng / Re: quicksketches by Jet
« on: June 11, 2013, 01:06:35 PM »

From Tepeng with Love.. :love:

Lama den tak masuk sini ... ingat thread ni dah berkubur bersama masa2 nan berlalu.

work ni den main2 dgn kaler. Sikit comot secomot kucing comot..
Byk improvement kena buat..dan byk belanja kena dibelanjakan dan byk masa mesti dihabiskan utk menuju puncak kejayaan.

genji ..
Quote
versatile la u en.jet..respek!!
Untuk hidup dlm dunia seni lukis terutama di M'sia ni kena versatile ... kalau tertumpu pd satu2 part shj nt hidup susah. Dlm versatile pun masih lg susah, tp se kurang2nya bila stuck pd satu jalan masih lg boleh switch ke jln yg lain..

hkm ...
Quote
Huh,lawa pen sketch En.Jet.
Ada teringin jugak nak buat plein air,tapi nak try pakai digital,hehe.
bila tengok pen yg di beli tak kering2 dakwat dia maka terpaksalah sy habiskan dakwatnya seblom ia kering dgn sendirinya.. sy pun sampai skrg tak pernah buat plein air lg ...segan lukis sorang2. :(

peliks...
Quote
likeeee ! beribu ribu like for your work !
timakaseh...dan be ribu2 t.kaseh pd sedara.... :D

13
Sketch @ Conteng / Re: quicksketches by Jet
« on: January 18, 2013, 04:03:19 PM »
Awek Gelap ..

Art line atas kertas ....

Boring lukis awek cun je, skali sekala lukis awek yg tak bernasib baik ...

kometstarlucky..
Quote
cantek..cantek
tocey .. tocey  :D

mysticmind...
Quote
nanti bro jet buat balik yang budak main trompet daun kelapa, duk atas pokok kelapa, nampak view 1 kampung tuh.

scene tuh sangat osem.

Kalo nak waterkalerkan boleh... kena cari model sorang utk shoot atas pokok kelapa.

WAVE RIDER..
Quote
apa nie mistik memerintah.. kata x suka org memerintah ehehehe cakap request
apa korang gaduh2 ... :D

14
Sketch @ Conteng / Re: Karya Lepas Minum Tongkat Ali.
« on: January 17, 2013, 11:31:47 AM »
En Leydi dah semakin improve skrg .... salah satunya improve kaler drp ijau kepada magenta ... :D

15
Sketch @ Conteng / Re: quicksketches by Jet
« on: January 16, 2013, 11:04:28 AM »
W.kaler Step by Step 3

Utk sesapa yg berminat shj.

WAVE RIDER ...
Quote
aku dulu sekolah kat KKB.. saja nak terasa2.. kepokokan itew..
jika sedara byk melukis pokok, sedara akan rasa ketenangan dan keindahan didalam hati.. :D

mysticmind..
Quote
bestnyer main manual... ♥
Digital dan manual masing2 ada kelebihan dan kekurangan.. digital menjimatkan sementara manual byk pakai duit (tp boleh buat duit  :D). Digital pun boleh buat jugak duit tp bukan dlm kategori masterpiece, boleh di duplicate banyak2...

01.

Mulakan dgn sketch secara kasar dan mudah utk dptkan mood. Utk prektis mood sebaik baiknya melukis secara 'plein air' atau melukis di tempat lokasi. Melukis cara ini banyak cabaran dan perlukan preparation terlebih dahulu. Oleh itu seeloknya buat secara berkumpulan. Tp aku lebih suka sorang diri je sbb takde awek yg nak temankan... :D

02.

Proses tindan menindan dan tindih menindih warna bermula. Proses ini memakan masa yg lama dan kesabaran amat penting. Macam2 konsep boleh di apply, tp yg paling femes ialah konsep 'impressionisme' krn ia mudah dan cepat. Terpulang kepada masing2 punya cita rasa. Tp aku lebih suka campuran 'impression' + ' realism' atau dlm kata lain 'post impressionism'... tp itu semua nama shj utk senang dikategorikan.

03.

Belum siap, tp hampir siap. kalao rajin sambung.. :D
Proses pendetailan bermula. Gunakan berus yg sesuai, tidak semestinya menggunakan berus yg kecil. Boleh gunakan berus yg besar dan agak kasar, depend pd strok yg nak digunakan. Berus tidak semestinya yg branded, yg murah2 jenis bulu nylon pun OK untuk menghasilkan karya. Tp jika mampu belilah barang sebatang dua jenis branded spt Kolinsky atau petit gris, sbb ia memberikan feel yg lain bila melukis. Paling cikai belilah berus cina yg bila melukis kena tegak dlm saiz  besar sedikit. Walaupun saiznya besar, selain boleh cover permukaan luas tp pd masa yg sama boleh digunakan utk part2 yg detail krn hujung berusnya yg tajam. Sy dulupun inilah berus yg digunakan, selain faktor kemampuan tp ianya fleksibel dan praktikal.. :)

Sekian, diharapkan memberi faedah untuk dunia sejagat ....

Amin  :D :love:

16
Sketch @ Conteng / Re: quicksketches by Jet
« on: January 15, 2013, 11:43:53 AM »
Wave Rider ...
Quote
wahhh macam lepak kat KKB atau Fraser hill je gase...

KKB tu apa? ato Kuala Kubu Baru ke?!.. gambr ni bertempat di Taman Tasik Taiping, berhadapan dgn Zoo Taiping. Pendek kata suma taiping lah .. hehe

17
Sketch @ Conteng / Re: quicksketches by Jet
« on: January 15, 2013, 09:40:46 AM »
Waterkaler step by step 2

Untuk siapa2 berminat sahaja ...  :* :)

amykamen555 .... thanx  :D

Step 1 .
Sketch..

Lakaran kasar atas kertas w.kaler sketchbook pad saiz A4. Boleh juga di lakar atas sketchbook biasa, cuma effek mungkin berbeza akibat perbezaan kertas.

Step 2
Start Lukis

Start lukis dan mewarna atas kertas yg lebih besar.

Step 3
Siap ...

Consider siap je lah...

18
Sketch @ Conteng / Re: quicksketches by Jet
« on: January 11, 2013, 04:25:13 PM »
dia tak akan menangis lg ..... :)

19
Sketch @ Conteng / Re: quicksketches by Jet
« on: January 03, 2013, 03:13:07 PM »
Sediakan Payung Seblom Hujan


Yg ini aku cuba kurangkan key 'undo' dia .. :D

penberbulusenyum...
Quote
nasihat yg berguna....
Nasihat ni sgt susah nak diamalkan bila guna komputer...kecuali butang 'Z' keyboard tu di buang.. :D

kometstarlucky...
Quote
hihi boleh pulak macamtu.... digital pun style manual pun style..   
Begitulah kira2nya ...   :hoye:

20
Sketch @ Conteng / Re: quicksketches by Jet
« on: January 02, 2013, 04:28:27 PM »
mysticmind ...
Quote
manual ke digital?

W.kaler atas tu dibuat secara manual. Skrg aku start main manual balik, cuma kadang2 digital.

Aku ada terbaca dlm salah satu ruangan forum art 'Mat Saleh"- perkara yg paling bahaya bila main digital ialah butang key 'control + Z' ..... seseorang akan mula terasa bila mrk start buat manual semula.

Oleh itu kurang2kan bermain dengan key ini... :D

Pages: [1] 2 3 ... 60