Author Topic: x mampu  (Read 869 times)

faizall_ad

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 80
  • yeh!!!
    • View Profile
x mampu
« on: May 23, 2008, 05:21:45 PM »
kadang2 ade bakat tp x mampu nak beli camera canggih2..
mahal seh..ade x cadangan bg sape2 yg baru nak blaja tangkap gambar??
nak pakai kamera pe? harga? kamera digital je yg termampu nak wat tangkap gambar..

respon plzzz...
yo!!!
proud to be malaysian

Nusantarian

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1612
  • nusancapture
    • View Profile
    • Nusancapture
Re: x mampu
« Reply #1 on: May 24, 2008, 01:04:09 PM »
Otai2 foto mesia mcm saiful nang, skynet, takara pernah berkata (maybe ada yang tak kata)..



..takdak duit gi cari =)
♥ ♣ ♦My Photography♦ ♣ ♥
♥ ♣ ♦My Arts♦ ♣ ♥

mysticmind

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 10738
  • 神秘的な心
    • View Profile
    • Nizam Mystic Ahamad
Re: x mampu
« Reply #2 on: May 24, 2008, 03:56:13 PM »
btul btul btul (ikut intonasi upin & ipin)
Visit : + Blog + Twitter + FB

leydi

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3881
  • Darititikketitik..
    • View Profile
Re: x mampu
« Reply #3 on: May 24, 2008, 11:50:17 PM »
kalo baru nak blajar fotografi, takyah bli kamera mahal..
Cari yg RM300-500 pon dah cukup elok dah kualiti pixel banding kamera henpon.

Slalu-salu la tengok photo yg cantek2 yg berlambak kat alam internet ni..
Tengok dan tiru aje komposisi hasil karya photog2 yg berpengalaman tu.

Aku nasihatkan ko belajar je dulu pemilihan subjek, komposisi dan depth of field.

gornex

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1137
    • View Profile
    • lookout by sinachzawawi
Re: x mampu
« Reply #4 on: May 25, 2008, 05:57:24 PM »
yes, belaja cane cari angle compsoition sume dulu.. camera below 700 byk yg ok dah skang.. blaja yg tu dulu.. explore creativity within limitation..

aku xreti pon.. ini just ade org ckp kat aku lamaaaa dulu.. wapon sampai skang xreti, xdela aku pakai dslr dgn ilmu xde lansung di dada.. camtula, setapak demi setapak:)

skadar share.. sharing is caring
lihat apa yang dikata
jangan lihat siapa yang berkata

"we talk too much, love too little, lie too often.."

Skynet

  • Mods
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: x mampu
« Reply #5 on: May 25, 2008, 10:14:44 PM »
org cakap..kamera ni tool je.

kamera mahal dan canggih tp kita tak tau guna dan tak paham fungsi2 yg ada..tak guna jugak. sebaiknya paham2 lah dulu walaupun sedkit. atau belasah dulu paham kendian..proses tetap sama, belajar.

tp kalau dah ada bakat atau anugerah, aku yakin...kalau guna kamera henpon atau webcam skali pun..senifoto tu tetap menarik hasilnya..kualiti ke noise ke tu soal no 2..yg penting menarik,tertarik,kau memang tembam. :D

btw..camera ni nampak cam menarik..harga rasa mcm 1k+ je kot..
http://www.youtube.com/watch?v=pENK6UQG3BY ;)
« Last Edit: May 25, 2008, 11:07:17 PM by Skynet »


faizall_ad

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 80
  • yeh!!!
    • View Profile
Re: x mampu
« Reply #6 on: May 26, 2008, 08:49:16 AM »
ok..thanks kawan2...
cukup bulan g beli kamera huahuahua
yo!!!
proud to be malaysian