Author Topic: Flora, flora dan flora lagi!  (Read 14306 times)

Skynet

  • Mods
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: Flora, flora dan flora lagi!
« Reply #40 on: May 11, 2007, 11:18:35 PM »

spesis nenas...tp cinonet je...besar ibujari camtu.... :)


kronologi

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 57
  • seni kite dunie kite
    • View Profile
    • http://hairulabubakar.uni.cc/
Re: Flora, flora dan flora lagi!
« Reply #41 on: May 12, 2007, 05:09:17 PM »
kalo macm tu makan cm tu pon bleh...tak payah buang kulit die...skynet..  ;)




CikPuTiH

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 572
    • View Profile
    • FotoBloguDA
Re: Flora, flora dan flora lagi!
« Reply #42 on: May 21, 2007, 09:51:24 AM »


camera: sony DSC T9

leydi

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3881
  • Darititikketitik..
    • View Profile
Re: Flora, flora dan flora lagi!
« Reply #43 on: September 30, 2007, 09:01:05 PM »

Testing! Testing! Testing!

Skynet

  • Mods
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: Flora, flora dan flora lagi!
« Reply #44 on: September 30, 2007, 09:44:03 PM »
lazat2...aku yakin pasni ari2 ada gambar baru akan diupload..ngehngehngeh...nak lagi!


leydi

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3881
  • Darititikketitik..
    • View Profile
Re: Flora, flora dan flora lagi!
« Reply #45 on: October 04, 2007, 12:21:57 AM »
Masih dlm proses menyesuaikan diri dgn kamera cap kelapa laut afrika ni.
Terutama bab focusing aku lemah skit.Gambar banyak yg blur aje.
Tapi agak puas hati dgn depth of fields nya..satu yg susah aku nak dapat sebelom ni.


Tadi round keliling skolah cari subject matter..Jumpa bunga raya belom kembang.

Pokok apa tah buah kunin ni...Biasa org tanam tepi pagar.
Buah dia halus2 banyak giler tapi aku pilih yg agak terasing.

Skynet

  • Mods
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: Flora, flora dan flora lagi!
« Reply #46 on: October 04, 2007, 05:25:29 AM »
tgk...lawa tuh...walopun 5.6f..DOF masih lg menggiurkan...sbb jarak antara foreground ngan background yg tepat dpt menghasilkan DOF yg lazat lg padu...

pasal focusing...susah kat mana? hehe..D3 n D300 ada 51 titik fokus...mungkin masalah dpt diatasi dgn mudah..ngehngehngeh...


takara

  • Mods
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4523
    • View Profile
Re: Flora, flora dan flora lagi!
« Reply #47 on: October 04, 2007, 07:44:23 AM »
pasal focusing...susah kat mana? hehe..D3 n D300 ada 51 titik fokus...mungkin masalah dpt diatasi dgn mudah..ngehngehngeh...
Kau kalo tak racun ako tak boleh ke? Baru kompol seratus, kalo dapat job lagi banyak ratus, cepat sket ako kompol. Maybe ujung tahun depan boleh la sambar. Tu pong kalo aku tak gatal nak ke IKEA la.
we are beautiful fighters

leydi

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3881
  • Darititikketitik..
    • View Profile
Re: Flora, flora dan flora lagi!
« Reply #48 on: October 05, 2007, 09:17:16 AM »
Macam gambar bunga raya ni laa..aku try focus kat ujung debunga tu tak mau sharp jugak.
Tapi skarang motivasi nak menyenap tu kembali berkelocak bila tengok hasil gambar
boleh dapat DEPTH yg best giler ni..memang lazat hingga mengencesskan air liur..

Memang orang kata siapa yg dibelakang kamera tu lebeh penting, bukannya kamera.
Tapi pada aku kamera cap apa tu pon salah-satu faktor penting gak.

Kamera apa? Cap ayam? Cap Karipap sardin? Cap kelapa Laut Afrika?
Dulu masa aku pakai kamera cap karipap sardin jangan hingat la nak depth of fields lebeh-lebeh...




> Apa nama bunga ni tah!

gmot

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
  • gmot here
    • View Profile
Re: Flora, flora dan flora lagi!
« Reply #49 on: October 05, 2007, 10:20:51 AM »
canteknya... bunga-bunga dalam ni.... huhuhuhuhu  :p

gmot

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
  • gmot here
    • View Profile
Re: Flora, flora dan flora lagi!
« Reply #50 on: October 05, 2007, 10:22:21 AM »
bunga tu nama helikonia... kalu org melayu panggil bunga kepit ketam...

leydi

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3881
  • Darititikketitik..
    • View Profile
Re: Flora, flora dan flora lagi!
« Reply #51 on: October 07, 2007, 09:20:41 PM »
Timakasih gmot jimi..mati-mati aku ingat tu bunga geraham monyet.

Yg ni aku tau...Bunga Ulam raja. Atau nama Saintifiknya Cosmos caudatus.
Aku snap tepi rumah atok raushan seblom balik Melaka pagi tadi.



Nusantarian

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1612
  • nusancapture
    • View Profile
    • Nusancapture
Re: Flora, flora dan flora lagi!
« Reply #52 on: October 08, 2007, 08:36:33 PM »
artificialbeauty



[attachment tidak dipindahkan semasa pemindahan server]
♥ ♣ ♦My Photography♦ ♣ ♥
♥ ♣ ♦My Arts♦ ♣ ♥

leydi

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3881
  • Darititikketitik..
    • View Profile
Re: Flora, flora dan flora lagi!
« Reply #53 on: November 15, 2007, 11:25:02 AM »
Memori Daun Pisang.

> Kenangan berlindung di bawah pokok pisang di Tasik Perdana menanti hujan teduh.
> Sungguh manis saat itu...rasa mcm nak tanam pokok pisang lak depan rumah.

Skynet

  • Mods
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: Flora, flora dan flora lagi!
« Reply #54 on: November 15, 2007, 02:42:53 PM »
sapa tau nama pokok ni?

[attachment tidak dipindahkan semasa pemindahan server]


Nusantarian

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1612
  • nusancapture
    • View Profile
    • Nusancapture
Re: Flora, flora dan flora lagi!
« Reply #55 on: November 18, 2007, 04:40:33 PM »
Deduri

♥ ♣ ♦My Photography♦ ♣ ♥
♥ ♣ ♦My Arts♦ ♣ ♥

sapot_poleng

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 734
    • View Profile
Re: Flora, flora dan flora lagi!
« Reply #56 on: November 18, 2007, 08:01:58 PM »
kalau tak silap aku...pokok skynet tu adalah FICUS NITIDA @ BENJAMINA..dari keluarga ara..pokok si nusan pulak AGAVE..pokok Leydi pulak mmg heliconia atau nama mat salehnya adalah "bird of paradise"
Titik tidak membuat tinta,
Tapi tinta membuat titik;
Cantik tidak membuat cinta,
Tapi cinta membuat cantik.




leydi

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3881
  • Darititikketitik..
    • View Profile
Re: Flora, flora dan flora lagi!
« Reply #57 on: November 20, 2007, 08:44:29 AM »
Pehhess...Tq sapot. Susah2 je cari nama saintifik bungaan nih.
Tapi sedap jugak. Macam boleh buat nama anak. Nur Nificus Nitida Bt Ramley..keh keh..
Haa bakal2 bapak tu boleh la refer nama2 saintifik kat sini ye! hihi

Bawah ni gambar pokok keladi kot kalo tak silap.Tatau la apsal jadi cenggitu.
Kenan kuda laut ke..macam hulu keris pon ye gak. Ntah laa...

> Edit color balance.
> Nama saintifik tatawuu..toyota Livina? Bukan kot!

mIstYquE

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 434
    • View Profile
Re: Flora, flora dan flora lagi!
« Reply #58 on: November 20, 2007, 01:47:43 PM »
leyd:chess.. cantekk sgguh bunga2an kau ya, bengkek btul bete,

skynet:ko adjust ke contrast? sje tnye, ^ ^
~..tRusT iS a pRecIoUs CoMoDiTy, OnCe U lOosE iT, It'S hArD tO gEt It BAcK..~

Skynet

  • Mods
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: Flora, flora dan flora lagi!
« Reply #59 on: November 20, 2007, 03:52:16 PM »
bukan contrast..level..hue..tu je kot.dan sedikit pengklonan buang wayar letrik..:D