Author Topic: DSLR video corner  (Read 7448 times)

leydi

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3881
  • Darititikketitik..
    • View Profile
Re: DSLR video corner
« Reply #20 on: June 20, 2011, 04:52:52 PM »
Odows buat aku termenung pagi nih layan video kapel jepun dan Mark & Suzana...Hmmm...

Bila ada turning, tracking, follow pan tu kau pakai body-mounted stabilizer ke atau freehand aje?

Skynet

  • Mods
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: DSLR video corner
« Reply #21 on: June 20, 2011, 06:47:57 PM »
kalau camera ala2 pusing2 tu..aku guna flycam stabilizer..tp susah nk guna natang tu sbb berat..kalau tak praktis betul2 mcm aku(sbb berat dan malas :p)..video akan goyang2 kiri kanan..shacking tak sgt kalau guna stabilizer..terpaksa trial n error byk kali..sblom ni goyang lg teruk..tp lama2 dh paham tools tu, ok skit la..nk atasi masalah goyang kena guna arm stabilizer. kalau ada projek besar2 bole la invest beli arm tu. :D

ada sesetengah shot aku guna freehand n tripod aje...mcm mark & suzana aku byk guna freehand sebab lebih bebas dan mudah nk kontrol focusing. :p


mysticmind

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 10738
  • 神秘的な心
    • View Profile
    • Nizam Mystic Ahamad
Re: DSLR video corner
« Reply #22 on: June 20, 2011, 07:23:55 PM »
lawa dan best abe sky.
berapo la dio caj gamoknyo. :D
Visit : + Blog + Twitter + FB

Skynet

  • Mods
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: DSLR video corner
« Reply #23 on: June 20, 2011, 08:10:12 PM »
terima kasey abe mis..kalau belah langkawi member aku yg bg utk video, dia amik foto..murah2 aje..janji lepas duit flight..penginapan..makan minum dan sedikit upah utk hidup sebulan. :D

video yg aku amik tak buat style drama sgt..cukup sekadar ikut keadaan masa tu..kalau ada scene yg perlu sj aku suruh diorang act balik..tu pun kalau perlu..biasanya aku terus je shoot..pendek kata candid aje. sebab tak semua client pandai berlakon..bila suruh berlakon, mesti kaku atau tak nampak natural.

itu style aku la..lain org lain caranya :)


penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2648
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: DSLR video corner
« Reply #24 on: June 20, 2011, 08:58:32 PM »
terima kasey abe mis..kalau belah langkawi member aku yg bg utk video, dia amik foto..murah2 aje..janji lepas duit flight..penginapan..makan minum dan sedikit upah utk hidup sebulan. :D



itu style aku la..lain org lain caranya :)

hish koman koman 5/6 ribu jugak nih...tak termasuk duit ikan lagi hehehe :p

mysticmind

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 10738
  • 神秘的な心
    • View Profile
    • Nizam Mystic Ahamad
Re: DSLR video corner
« Reply #25 on: June 20, 2011, 09:10:35 PM »
hotel dia mau frangipani tuh.. makan minum sebulan takkan la seratus 4ratus ye dak. :D
masyukk...

aku masih tryy2 shoot video pakai dslr nih.. nanti aku try2 upload.
Visit : + Blog + Twitter + FB

Skynet

  • Mods
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: DSLR video corner
« Reply #26 on: June 20, 2011, 10:00:56 PM »
buruh kasar mcm aku ni mana ada mahal2.. :D

cayalah abe mis..bole kongsi2 video plak pasni...belasah aje shoot apa sj janji diri sendri puas. :D

penber-duit ikan ok lg..duit kosmetik akuarium tu yg tatahan..kakakaka~


Skynet

  • Mods
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: DSLR video corner
« Reply #27 on: July 17, 2011, 08:38:04 AM »
Bunga api sempena Festival Bunga & Taman Putrajaya 2011

http://vimeo.com/26510355


d4z

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3933
  • Black Sun
    • View Profile
    • profile design ambe...
Re: DSLR video corner
« Reply #28 on: July 18, 2011, 01:47:31 PM »
comei hasil2 avam sky :D aku pun tgh minat dgn vid hd mcm ni :D tp tu la..asyik main test2 camera org je..huhu

*bole tunjukan contoh flycam tu? mana elok dgn yg mcm merlin steadicam tu?




visit my online Design Profile at http://www.coroflot.com/riderx
my design+life related blog at http://riderxdesign.blogspot.com/

Skynet

  • Mods
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: DSLR video corner
« Reply #29 on: July 18, 2011, 04:31:47 PM »
rasanya mana2 flycam pun hasil lebih kurang cuma ringan ngan berat je la :D apa yg penting kena praktis sampai mahir..flycam nak dpt hasil yg mantop elok guna arm supaya gambar tak terhuyung-hayang..


flycam 5000,yg aku guna camni.

tambah arm camni..




Max_ady

  • Moderator
  • Full Member
  • *
  • Posts: 1387
    • View Profile
Re: DSLR video corner
« Reply #30 on: July 19, 2011, 06:44:54 PM »
ko ada flycam ker skynet, how much? bli kat mana? tengah nak carik bearing kat tengah-tengah tu. lain-lain part dah jumpa.

Skynet

  • Mods
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: DSLR video corner
« Reply #31 on: July 19, 2011, 08:10:14 PM »
bukan aku punya..member aku punya cuma selalu guna sebab buat job utk dia.

bole try cari barang video kat direct photo. http://www.directphoto.com.my/ kt cheras atau digicolor kt Mutiara Complex jalan Ipoh.


d4z

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3933
  • Black Sun
    • View Profile
    • profile design ambe...
Re: DSLR video corner
« Reply #32 on: July 30, 2011, 07:14:03 PM »
baru ni pergi amcorpmall.. ada flycam satu kat j one..rm1.7k...

setelah di teliti..versi steadicam merlin jugak yg thorbaekkk...tp itu la..rm3.5k pula... ermm... maybe bole cuba DIY sendiri tetapi bimbang nak dpt kat ne heavy-dutty gimbal stabilizer tu..huhu  T__T!

sape2 ada link utk jib/crane or rig seller yg berpatutan?




visit my online Design Profile at http://www.coroflot.com/riderx
my design+life related blog at http://riderxdesign.blogspot.com/

berne

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 791
  • jarriyjarriykuh... sakitsekalihh
    • View Profile
    • marilah ke sini
Re: DSLR video corner
« Reply #33 on: February 16, 2012, 08:01:28 PM »
Akhirnya mengalah dengan kehendak husband aku untuk buat gak video. Mula2 aku tak yakin nak buat sebab tak cukup orang dan equipment. Tapi sebab dia bersungguh2 dan dah dapat cari geng, akhirnya kami buat. Rabak jugak poket. Ini antara hasil awal.

Farsha Farhana & Zam Kioshii (Save the date)

Untuk video ni kami pakai;

Canon 7D
Canon 24-70mm F2.8L IS
Canon 50mm F1.4
Mic Rode (directional)
Tripod
Flycam (macam yang odows tunjuk)

Director/Editor: Farid Heder
Videographer: Iqbal Osman
Crews: Fhatiah Sariaat >> aku tukang angkat barang, tukang komen n ambik gamba backup je.. muahahahah.

** masih banyak perlu belajar.. huhu.
« Last Edit: February 16, 2012, 08:09:56 PM by berne »

gaijin82

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 50
  • luv art!
    • View Profile
Re: DSLR video corner
« Reply #34 on: July 10, 2012, 04:27:52 PM »
wow antara topik yg best!

nnti cuba kongsi skit hasil yg xseberapa sbb bru nubis dlm film DSLR...

tp serius mmg suka!
i'm newbies here! sila tunjuk ajar klu ada salah dan silap... :)
http://www.kedaikreatif.com/

penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2648
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: DSLR video corner
« Reply #35 on: September 16, 2012, 09:29:12 PM »
bestla puan berne