Author Topic: Alam Fauna...gambar binatang/serangga/burung/ikan etc yg berkaitan aje  (Read 57376 times)

Skynet

  • Mods
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
nampak mcm takde topik khas utk ni..so aku start dulu...Alam Flora coming soon. ;;



lama tak amik gambar tetamu belakang umah ni...kali ni ada pasangan dia.. :wink

sedikit buat color correction kat ps..no cropping.

sesapa ada gambar2 yg berkaitan bole la letak sini ye..bole sama2 buat reference utk melukis ke apa ke...selamat berfotografi. :pompom:
« Last Edit: January 23, 2007, 02:55:06 AM by Skynet »


leydi

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3881
  • Darititikketitik..
    • View Profile
Re: Alam Fauna...gambar binatang/serangga/burung/ikan etc yg berkaitan aje
« Reply #1 on: January 23, 2007, 09:16:44 AM »
Cun...Cun dah ada topik ni...Aku tunggu je mod bukak...huhu
Susah nak zooming mergastua ni...nak fokus mmg satu hal.
Kalo aku slalunya cuba elakkan nampak langit putih. Prefer background dedaunan gelap je.

> Aku dah post ke gambar ni? lupa lak...
> Burung lepak kat tepi opis tingkat 4.
> Ni boleh dikategorikan R.O.T ke?

dAqlAn

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 406
    • View Profile
Re: Alam Fauna...gambar binatang/serangga/burung/ikan etc yg berkaitan aje
« Reply #2 on: January 23, 2007, 11:36:58 AM »
kalo serangga tu x clash ngan macro ke..? ke serangga x kira apa shot patut dibawa ke sini..? ako nak suggest arr.., apa² new topic ntuk apa² kategori, biar mod yg open@start arr..  kalo x, tu yg mcm² ada nnt tuh...

Skynet

  • Mods
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: Alam Fauna...gambar binatang/serangga/burung/ikan etc yg berkaitan aje
« Reply #3 on: January 23, 2007, 12:35:40 PM »
leydi..cayalah! gambar burung yg lawa tu..bokeh dia cun aaah..ROT tu... :wink

aku rasa tak kisah kot..asalkan dlm kategori fauna..bole sumbat kat sini.macro ke apa ke...janji ada kena mengena.Kalau kat thread macro tu bole la letak selain insects ke apa ke..terpulang kepada individu.



gambar binatang stok gambar zoo je la..hehehe...

-color correction kat ps
-no cropping


anokayer

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 933
  • Keje Nak Duit
    • View Profile
Re: Alam Fauna...gambar binatang/serangga/burung/ikan etc yg berkaitan aje
« Reply #4 on: January 23, 2007, 12:52:00 PM »
tikus sampah???

.usaha tangga kejayaan.

leydi

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3881
  • Darititikketitik..
    • View Profile
Re: Alam Fauna...gambar binatang/serangga/burung/ikan etc yg berkaitan aje
« Reply #5 on: January 23, 2007, 01:14:31 PM »
Skynet > Budak meerkat tengah layan apa duduk macam tu? ngeh ngeh
Aku suka layan Meerkat ni kat astro...Best karektor dia pastu nama pon ala2  bollywood sket.
Tatau la sesuai ke bubuh nama anak Danial Meerkat...mcm besh je! hihi utk anak org lain laa..
Anokayam > Tu tikus longkang diploma show ari tu ke? Geli aku...


Skynet

  • Mods
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: Alam Fauna...gambar binatang/serangga/burung/ikan etc yg berkaitan aje
« Reply #6 on: January 23, 2007, 02:01:54 PM »
anokayer..tikus pun tikus lah ye..jgn ko rendam dlm air panas sudah. :D

leydi...letak la nama apa pun...jgn letak Markeet sudah...lain pulak jd dia... :D masa amik tu..tetiba je dia posing keletihan camtu...snap je la...ni ada 1 lagi posing Meerkat tu...pasni cari stok natang lain lak..



color correction
no cropping
« Last Edit: November 04, 2008, 12:23:06 PM by Skynet »


CahYa_Li3y

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 177
    • View Profile
    • http://nurliey.fotopages.com/
Re: Alam Fauna...gambar binatang/serangga/burung/ikan etc yg berkaitan aje
« Reply #7 on: January 23, 2007, 05:58:58 PM »
waahhh...manyaknyer gambar menatang....
skynet...suka r ngan gambar brung yg berpasangan tuh... :p


pic ni dulu dah post rasenyer...tp nak memeriahkan thread ni gak... :D

dAqlAn

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 406
    • View Profile
Re: Alam Fauna...gambar binatang/serangga/burung/ikan etc yg berkaitan aje
« Reply #8 on: January 23, 2007, 06:58:59 PM »
ako nyer entry kat sini lak.., still makro serangga..topik makro tu nnt ako ltak benda lain lak ah...



1/1000   f/2.2

EOS KISS digital  EF 50mm
+ lens filter
+ cropped & Photoshop CS magis

mysticmind

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 10738
  • 神秘的な心
    • View Profile
    • Nizam Mystic Ahamad
Re: Alam Fauna...gambar binatang/serangga/burung/ikan etc yg berkaitan aje
« Reply #9 on: January 23, 2007, 07:24:30 PM »
layan betul tgk thread nih.. :X
Visit : + Blog + Twitter + FB

hisham_darikawan

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 11
    • View Profile
    • Blog & Malaysian Photos
Re: Alam Fauna...gambar binatang/serangga/burung/ikan etc yg berkaitan aje
« Reply #10 on: January 23, 2007, 11:08:13 PM »


Sesat di Kuala Lumpur.... dosa dan pahala bercampur.... tapi kita perlu hidup.... kita perlu terus hidup.....
Mungkin kita akan temui jalan bahagia di Kuala Lumpur.... Mungkin kita akan terpedaya...
(Sesat di Kuala Lumput by M. Nasir)

leydi

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3881
  • Darititikketitik..
    • View Profile
Re: Alam Fauna...gambar binatang/serangga/burung/ikan etc yg berkaitan aje
« Reply #11 on: January 24, 2007, 12:18:29 AM »
Sepatutnya kucing tu pakai lagu ni Hisham...hihi
Dari sebuah desa...berbekal gitar tua... datang ke ibukota...dengan penuh harapan..

Aku pong letak kucin jugak lah...

"...Sulat kabaaa lammmaaaaaaa!!...Sulat kabaaa lammmaaaaaaa!! "

Camera model > Sony DSC-H1
F number > F/2.8
Exposer Time >1/100 sec.
ISO speed >ISO 64
Exposure program > Aperture priority
« Last Edit: January 24, 2007, 07:11:01 AM by leydi »

CahYa_Li3y

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 177
    • View Profile
    • http://nurliey.fotopages.com/
Re: Alam Fauna...gambar binatang/serangga/burung/ikan etc yg berkaitan aje
« Reply #12 on: January 24, 2007, 09:58:37 AM »
hahahahaa...klakar r kucing pun jual surat khabar ek???  :)):


mioww lagik...  :p

leydi

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3881
  • Darititikketitik..
    • View Profile
Re: Alam Fauna...gambar binatang/serangga/burung/ikan etc yg berkaitan aje
« Reply #13 on: January 24, 2007, 10:03:49 AM »
Susah jugak nak jilat bontot sendiri ye?

Skynet

  • Mods
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: Alam Fauna...gambar binatang/serangga/burung/ikan etc yg berkaitan aje
« Reply #14 on: January 24, 2007, 05:52:32 PM »
ni bole kategori kucing ke? :p


meoooooowblurpppp...


dAqlAn

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 406
    • View Profile
Re: Alam Fauna...gambar binatang/serangga/burung/ikan etc yg berkaitan aje
« Reply #15 on: January 24, 2007, 06:18:02 PM »
ok ler tu.., CATfish.. :p kebetulan ako ada gak pix koceng...

tuan punya mata*(pix mata kucing yg kat macro/stills tu)


"ngko lg.., apa ko nak ngan ako nih, x senang duduk ako.. cpat arr, lenguh dah tengkuk ni ako posing..!"

1/800  f/2.2
EOS KISS digital  EF 50mm
+ lens filter
+ Photoshop CS magis *blur tu ori nyer shoot

cass

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 239
    • View Profile
Re: Alam Fauna...gambar binatang/serangga/burung/ikan etc yg berkaitan aje
« Reply #16 on: January 24, 2007, 08:59:16 PM »
tada............




bipeds

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2056
  • jangan taip :jayman:, jangan
    • View Profile
    • le fesbuk
Re: Alam Fauna...gambar binatang/serangga/burung/ikan etc yg berkaitan aje
« Reply #17 on: January 24, 2007, 09:01:15 PM »
wah, pheewiit..

Skynet

  • Mods
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: Alam Fauna...gambar binatang/serangga/burung/ikan etc yg berkaitan aje
« Reply #18 on: January 25, 2007, 01:31:19 AM »
woweee...byknya gambar kucin...semua best2..
bro hisham punya ada cerita...bro leydi..aku tgk terus gelak...cahliey punya kucin... :o cari kutu ke? :)):

gambar kucing daqlan tak tahan...bokeh yg lazat sekali...2.2f ye....fuhh..
cass pun tak kurang hebatnya..kalau kena gaya..pagar tu bole jd framing yg cantik..kipidap bro...tu burung apa tu?nampak mcm anak burung King Fisher je...mmg kategori burung yg paling susah nak amik...

aku punya..biasa je la...burung2 kg je...kan best kalau ada burung kakak tua ke burung kasawari ke dtg hinggap... :D


color correction=pscs3
crop=30%
« Last Edit: November 04, 2008, 12:24:35 PM by Skynet »


ensalim

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 631
    • View Profile
    • http://www.huiyo.net
Re: Alam Fauna...gambar binatang/serangga/burung/ikan etc yg berkaitan aje
« Reply #19 on: January 25, 2007, 03:54:45 AM »


Nikon D40 iphoto, Adobe photoshop CS2
Exposure Time:1/160 sec | F-Number:f/5.6 | ISO Speed Rating:200

Jenuh gak nak memfokas manual, sebab pakai G lens 70-300mm
tapi tu la teringat aku zaman2 pakai FM2, FM10 (alasan munasabah kot..)

Semalam shot kat KLCC garden
Ni je temampu gambo burung yang aku bule ambek..
burung apa ntah...aku tanya orang yang lalu lalang
kat situ dia kata ni la burung rajawali...

Ntahh tipu dia tipu le aku..ekeks
 :jayman: