Author Topic: Character Redesign Battle Weekly!!  (Read 72713 times)

bohrtaag

  • Mods
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2453
    • View Profile
    • http://www.adifitri.com
Character Redesign Battle Weekly!!
« on: July 24, 2007, 02:48:43 PM »
Assalamualaikum dan selamat sejahtera warga pergh sekalian. :)

Idea:
Tiap2 minggu satu character akan dipilih, dan para peserta perlu redesign + lukis versi sendiri dalam tempoh seminggu.
Karakter akan diumumkan setiap hari Jumaat ISNIN 12:00am dan penyertaan boleh dihantar sepanjang minggu sehingga Jumaat ISNIN 12:00am berikutnya


Media: bebas, warna atau hitam putih

Background:

Secara umumnya ramai di forum ni pandai/tahu melukis (dan/atau design). Cuma selalunya tak ada idea nak lukis apa, betul tak? Itu pasal perlunya ada kawan2 yang boleh tolong suggest apa nak lukis. Lagi menarik kalau saling mencabar secara sihat, melukis benda yang sama beramai-ramai. Jadi boleh tengok hasil masing2 di kemudian hari.

Contoh

Contohnya aku ngan tarakucha (bukan nama sebenar) baru2 ini mencabar untuk melukis IronMan. Jadi dia buat versi dia, dan aku buat versi aku. Ideanya adalah utk masing2 lukis karakter yang sama, tapi dengan stroke dan re-design versi masing2.

Idea ini sama macam di Project Rooftop. Kunci utama di sini adalah character design, so sketsa kasar pun boleh diterima. Tempoh masa seminggu itu adalah untuk menggiatkan lagi penjanaan dan proses mematangkan idea (biasalah kalau tak ada deadline mesti lembab nak buat, kan?).

Proses dan Prosedur Penyertaan

Setiap Jumaat, satu topik/thread akan dibuka bertajuk "Character Redesign Battle XXX: (NAMA WATAK)". Di dalam topik ini, satu karakter akan dicadangkan oleh moderator atau pemenang battle minggu-minggu sebelumnya. Dalam tempoh seminggu, sesiapa yang berminat boleh menghasilkan karya redesign masing2 dan submit di dalam topik yang sama. Topik akan dibiarkan hanyut selepas tempoh tamat submission.

Proses Pengundian

Setelah penyertaan ditutup, moderator akan membuka satu topik undian bertajuk "Character Redesign Poll XXX: (NAMA WATAK)". Di dalam topik undian ini, semua warga perghdotcom boleh mengundi karya yang mereka rasakan terbaik. Jumlah undian akan disembunyikan (hidden) sepanjang proses undian berjalan iaitu selama seminggu. Pada Jumaat seterusnya, undian akan ditutup, jumlah undian bagi setiap karya akan dapat diketahui dan pemenangnya akan diumumkan oleh moderator.

Jadi secara dasarnya:

Jumaat ISNIN Minggu 1: Pertandingan 1 bermula.
Jumaat ISNIN Minggu 2: Pertandingan 1 ditutup; Undian Pertandingan 1 bermula; Pertandingan 2 bermula.
Jumaat ISNIN Minggu 3: Undian Pertandingan 1 ditutup dan pemenang diumumkan; Pertandingan 2 ditutup; Undian Pertandingan 2 bermula; Pertandingan 3 bermula.

Rules and Regulations

Submission and Participation

  • You may join and submit any competition at any point of time. However, only entries submitted within the time limit set by the organizers are eligible for the competition.
  • You may only submit original artworks done by you (including teamworks). You may not submit works belonging to other people as yours without their consent. However, you may submit works on their behalf.
  • You may submit as many entries as you want/can.
  • You may use new or old artworks as long as it abides the rules of the design.
  • You may not use works that have already been published in any publications that doesn't belong to you. You may however use works that have been published in your own personal website, ashcan comics, DIY zines etc, where you hold full or partial ownership.

Status of the works

  • All works are treated as fan-art.
  • There is no permission whatsoever in using the selected characters as a base of reference, and all the copyrights are reserved by the respective owners of the characters.
  • All fan-artworks belongs to the owner of the works, and be treated as a tribute to the original work and owner.
  • The artist/designer holds ownership and copyright of the works if determined that it has gone through significant change from the point of reference (original characters).
  • It is recommended that you sign or leave a mark of ownership on your works. Watermarks are accepted, as long as it is not deemed obstructive by the judges.
Criteria of submission(s)

  • Artworks can be of any media, but the submission is always in digital format.
  • The minimum size of the digital format for submission is 400x400pixels.
  • Artworks must not contain nudity (no genitalia or nether regions, no bare female breasts or nipples, no bare buttocks).
  • Artworks must not depict or suggest extreme or offensive racial, religious or sexual conducts.

Organizers and their rights

  • Organizers consist of
    first tier: moderator of the battle forum (Bohrtaag)
    second tier: administrators (mysticmind and azarimy)
  • Organizers reserve the right to the deadline, the organization of the competition, awarding of winner(s), acceptance and rejection of entries as well as full moderation of the forum.

Pengumuman Pemenang dan Kesimpulan Pertandingan

Setiap minggu, pemenang akan diumumkan oleh moderator di dalam topik undian. Penyertaan yang mendapat undian terbanyak akan diumumkan sebagai pemenang. Sekiranya terdapat perkongsian tempat pertama, semua yang berkongsi tempat pertama akan diumumkan sebagai pemenang.

Pemenang akan mendapat lencana/badge yang menandakan kemenangan mereka. Lencana unik ini di dalam bentuk jpg, dan pemenang amat digalakkan untuk menyematkan lencana ini di dalam signature masing-masing.

Selepas pemenang diumumkan, moderator dan administrator akan mengumpulkan karya-karya yang terpilih di dalam sesuatu pertandingan dan akan dipamerkan di dalam Perghdotcom Battle Showcase Blog. Editor blog ini akan mengulas karya-karya terpilih secara ringkas. Karya dipilih berdasarkan keunikan, ketrampilan dan kualiti hasil kerja atau rekabentuk yang dipersembahkan. Ini bermakna sungguhpun anda tak menang, hasil kerja anda boleh terpilih untuk dipamerkan di blog tersebut.

Senarai Pemenang

Berikut adalah senarai pemenang yang membawa gelaran "baladewa" setakat ni:

Quote
little z3dD[002][012][023][025][029][030][031]
Bohrtaag[004][005][006][010][035][042]
kromosom[007][008][009][020][028][039]
hamzi[029][031][033][034][037][046]
popiaman[001][011][022][027][041]
silentgecko[013][017][032][040][047]
Chakra[015][016][019]
tarakucha[005][014]
Rosh[024][026]
Bajak[030][035]
ZoOL![003]
adijin[007]
Aria[016]
TakoyakiChan[018]
Invictus[021]
kimBall[023]
Just_jimi19[029]
narami_san[036]
Skynet[038]
t a n g h[040]
ajinda[042]
azarimy[042]
sapot_poleng[043]
ALYRIDURA[044]
rabun[045]
mulo[045]
kakyoin[048]
dwen_ke70[050]

Setiap nama diikuti dengan nombor 3 digit yang merujuk kepada CRB yang telah dimenangi. Senarai di atas telah disusun mengikut pemenang terbanyak (ultimate baladewa), dan kemudiannya mengikut kali pertama indidividu itu memenangi CRB tertentu.


Itulah sedikit sebanyak peraturan, penjelasan, prosedur dan syarat-syarat Pergh Character Redesign Battle mingguan ini. Penyertaan setiap ahli, tak kira pro atau tidak, amatlah dialu-alukan.

Selamat mencuba!
« Last Edit: October 06, 2009, 08:21:24 PM by zamzami »

bohrtaag

  • Mods
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2453
    • View Profile
    • http://www.adifitri.com
Re: Character Redesign Battle Weekly!!
« Reply #1 on: July 24, 2007, 02:53:40 PM »
Week 0
Character 000: IronMan



+++
contoh la tajuk minggu ni cam kt atas. maka aku pun design IronMan version aku dan post:


pastu seterusnya org lain akan post design diorg.

kemudian Jumaat berikutnya, character utk minggu seterusnya akan diberitahu.

tarakucha

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1782
    • View Profile
    • http://www.tarakucha.com
Re: Character Redesign Battle Weekly!!
« Reply #2 on: July 24, 2007, 02:57:22 PM »
saya cuba ya, abang bohrtaag..



wah...best jugak ya bila macam ni.. :p

jangan bertikam-lidah aje kawan2, mari la tikam-tikam wacom dan mouse dan pen dan brush tu!

azarimy

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6571
  • sabariah's back!
    • View Profile
    • azarimy's sketchstation v3.0
Re: Character Redesign Battle Weekly!!
« Reply #3 on: July 24, 2007, 09:19:44 PM »
aik... cepat gila sahut cabaran... 4 minit je?

stingray_flyz

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3172
    • View Profile
    • PENYULAM MIMPI
Re: Character Redesign Battle Weekly!!
« Reply #4 on: July 24, 2007, 09:56:10 PM »
ecece depa berdua dah ada pun artwork ironman kat folder depa..

bohrtaag

  • Mods
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2453
    • View Profile
    • http://www.adifitri.com
Re: Character Redesign Battle Weekly!!
« Reply #5 on: July 25, 2007, 12:02:46 AM »
hahaha!! ni contoh je ye, harap maklum! :D
thread ni kira cam primer je.
tp saper rasa nk warm-up bleh le join ironman ni.
jumaat karang akan dibukak thread baru utk battle pertama.
tungguuu~! :)

kromosom

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4457
  • tabularasa
    • View Profile
    • tabularasa
Re: Character Redesign Battle Weekly!!
« Reply #6 on: July 25, 2007, 12:04:53 AM »
manachi weh

invictus

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1599
    • View Profile
Re: Character Redesign Battle Weekly!!
« Reply #7 on: July 25, 2007, 12:13:08 AM »
ok..aku tunggu jumaat ni...

PhoenixByte

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 7420
  • RCW
    • View Profile
Re: Character Redesign Battle Weekly!!
« Reply #8 on: July 25, 2007, 09:50:43 AM »
Iron Bender

 :)):

[attachment tidak dipindahkan semasa pemindahan server]

ALYRIDURA

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4861
  • rajin+dedikasi+cekal = radikal
    • View Profile
    • komikajif
Re: Character Redesign Battle Weekly!!
« Reply #9 on: July 25, 2007, 11:13:56 AM »
memang mencabar.. nak try gak laa..


bohrtaag

  • Mods
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2453
    • View Profile
    • http://www.adifitri.com
Re: Character Redesign Battle Weekly!!
« Reply #10 on: July 25, 2007, 11:36:06 AM »
hahaa!! phoenix nyer lawak!! :D pose dia cam dia cakap "bite my shiny iron ass!!"
ajif nyer chun, as expected. bravo! ;)

Skynet

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: Character Redesign Battle Weekly!!
« Reply #11 on: July 25, 2007, 11:39:47 AM »
gilos la semua....fower2 belakes...
ok2..aku warming up dulu...tunggu jumaat ni gak...

[attachment tidak dipindahkan semasa pemindahan server]


PhoenixByte

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 7420
  • RCW
    • View Profile
Re: Character Redesign Battle Weekly!!
« Reply #12 on: July 25, 2007, 11:54:02 AM »
hahaha tgh iron tu..:D

tarakucha

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1782
    • View Profile
    • http://www.tarakucha.com
Re: Character Redesign Battle Weekly!!
« Reply #13 on: July 25, 2007, 12:50:58 PM »
shiny IRON ass. kakaka!  :)):
Hohhh..ajip punya tang boot kasut dia mesti power..
ades..Meng-iron Iron tu.. cemerlang! lagi!

 :hoye:

azarimy

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6571
  • sabariah's back!
    • View Profile
    • azarimy's sketchstation v3.0
Re: Character Redesign Battle Weekly!!
« Reply #14 on: July 25, 2007, 07:10:30 PM »
cilanant skynet, ko lagi cepat dari aku!

ICeSoul

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4668
  • Imagineer
    • View Profile
    • ICeSoul web
Re: Character Redesign Battle Weekly!!
« Reply #15 on: July 25, 2007, 11:10:42 PM »
the cube + steam iron =


kromosom

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4457
  • tabularasa
    • View Profile
    • tabularasa
Re: Character Redesign Battle Weekly!!
« Reply #16 on: July 26, 2007, 03:42:30 PM »

tarakucha

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1782
    • View Profile
    • http://www.tarakucha.com
Re: Character Redesign Battle Weekly!!
« Reply #17 on: July 26, 2007, 03:48:22 PM »
tgk tu..lagi nak kata orang yg tak aci.. hampeh..total redesign dgn api biru tu. muka mcm gaban. ke..solar prime punya suit baru ni..?

aisol punya bukan ironman..ironbot..  :jayman:

kromosom

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4457
  • tabularasa
    • View Profile
    • tabularasa
Re: Character Redesign Battle Weekly!!
« Reply #18 on: July 26, 2007, 03:52:19 PM »
api dia kuning ek..aku lupe da

adzakael

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3060
  • Boтум Cэпaратум
    • View Profile
    • http://www.adzakael.com
Re: Character Redesign Battle Weekly!!
« Reply #19 on: July 26, 2007, 04:56:27 PM »
what if IronMan sebenarnye pompuan?

[attachment tidak dipindahkan semasa pemindahan server]

                        иаи Таворищ, соединяйтесь!
               
 What Man is a Man Who Does Not Make The World Better?
P 1:48,G 1:5, P menang,150000th post,i made that one