Author Topic: Lagu Nasyid Pujaan Hati..  (Read 8556 times)

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1805
  • ibn ahmad
    • View Profile
Lagu Nasyid Pujaan Hati..
« on: August 01, 2011, 11:42:31 PM »

Aku personally memang jenis yg tak berapa nak layan lagu2 nasyid. Zaman skolah asyik layan heavy metal & death metal je. Bwarghahah! First album nasyid yg betul2 aku suka dengar pun Puji-Pujian dari Raihan.. pastu dua tiga lagu Rabbani. Group2 nasyid muda-mudi selepas tu memang aku tak berapa nak dengar la..

Tapi baru2 ni, aku terjumpa beberapa lagu nasyid dalam YouTube yg memang tahap best gile pada taste aku! So sejak akhir2 ni, aku duk download & kumpul lagu2 camni.. utk didengar di kala bosan. Syok jugak layan lagu2 camni.. especially sempena bulan Ramadan ni.

So, kepada kawan2 yg biasa layan nasyid & ade favourite nasheed yg nak dikongsi bersama, silalah paste di sini. Bleh jugak aku yg tak reti sangat pasal genre ni tambah koleksi lagu2 camni.. Silap2 akan aku jadikan playlist utk kenduri kawin aku bulan depan.. Eheheh!

Untuk permulaan, aku paste lagu Burdah dari Mesut Kurtis ni..

http://www.youtube.com/watch?v=W-78oMM7yjA
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

batmanbegins

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 953
  • aku suka komik!
    • View Profile
    • blogku
Re: Lagu Nasyid Pujaan Hati..
« Reply #1 on: August 01, 2011, 11:54:10 PM »
oh... ni mesut kurtis...sekapal ngan Maher zain...
yg ni pun best jugak... sami yusuf, dulu dia sekapal jugak...
tapi dah masuk recording lain...
http://www.youtube.com/watch?v=dhwdEtO5fJE

sami yusuf ni byk gak lagu best2, walau english dia tak secair maher zain,
tapi aku layan gak, al maklum le, dulu pun asyik layan metallica, nirvana, kreator dll.
tapi sekarang entah kenapa aku dah xleh nk layan2 dah lagu heavy2 nih...kikiki;))
http://www.youtube.com/watch?v=2_BaQw8QVyA
« Last Edit: August 01, 2011, 11:59:30 PM by batmanbegins »

batmanbegins

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 953
  • aku suka komik!
    • View Profile
    • blogku
Re: Lagu Nasyid Pujaan Hati..
« Reply #2 on: August 02, 2011, 12:04:35 AM »
yang ni plak Hamza Robertson, lagu2 dia pun agak unik dan
best, Kebanyakkan artis2 Awakening Records ni byk gak yang best2,
tapi aku lom jumpa cd album dia kat KL ni, kalau tidak memang sah2 aku dah
beli pasang dlm keta...
xde offical clip, ni ambik dari movie 'the message'...
http://www.youtube.com/watch?v=xFfYQErzKn0

JaymanJohn

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 5910
  • Cube taip :jayman: ...hahaha
    • View Profile
    • http://jaymanjohn.deviantart.com
Re: Lagu Nasyid Pujaan Hati..
« Reply #3 on: August 02, 2011, 12:17:38 AM »
asyik layan geng2 Awakening Records je layan la pure arabic sana tu sikit heheh


http://www.youtube.com/watch?v=vpD4RCh0Hdc&feature=related

video ni ada 6 floating hadis Rasulullah S.A.W.. secara turutannya

- Kewajipan menuntut ilmu
- Ucaplah salam sesama kamu
- Berbaiklah dengan orang suruhanmu
- Yang terbaik antara kamu ialah yang berbaik dengan keluarga mereka
- Honour your children, enoble their character
- There is reward for saving anything which posseses life..

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1805
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: Lagu Nasyid Pujaan Hati..
« Reply #4 on: August 02, 2011, 09:06:40 AM »
Sami Yusof tu kalau keraskan skit bunyi vocal dia, maybe akan jadi lebih sedap skit kot pada taste aku. Heheh! Maher Zain memang syok jugak layan.. banyak lagu best dlm album dia.

asyik layan geng2 Awakening Records je layan la pure arabic sana tu sikit heheh

Meh layan Ahbab Al Mustafa, grup nasyid Arab dari Yaman ni.. antara lagu nasyid favourite dari diorang.. first, The Anguish of Love & Yearning.. second, Warning Against the Caprices of the Self. Takde official clip, tapi try la layan.. terutama di kala hening malam.. masyuk!

http://www.youtube.com/watch?v=skTQypEC3es

http://www.youtube.com/watch?v=qrRixmXMnUg


"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1805
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: Lagu Nasyid Pujaan Hati..
« Reply #5 on: August 02, 2011, 01:23:34 PM »
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

PhoenixByte

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 7419
  • RCW
    • View Profile
Re: Lagu Nasyid Pujaan Hati..
« Reply #6 on: August 02, 2011, 02:12:53 PM »
Al-Jawaher - Adam dan Hawa (since ko nak kawin kan :P). Pada aku ni antara all time fav aku dari kecik lagi :D

http://www.youtube.com/watch?v=h5ETal4r7-g

Kopratasa - Permata untuk Isteri (kira macam nasyid la gak sebab makna lirik dia dalam woo)

http://www.youtube.com/watch?v=I0VXW7FoIVA

Alam - Baju Putih Pengantin (ni bukan nasyid kot..tapi bolehla ko layan pada malam pertama :D)

http://www.youtube.com/watch?v=YiqSe28wDyE
« Last Edit: August 02, 2011, 02:20:23 PM by PhoenixByte »

bearing85

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1643
  • veni...vedi...vinci
    • View Profile
    • deviant art
Re: Lagu Nasyid Pujaan Hati..
« Reply #7 on: August 02, 2011, 02:25:25 PM »
malam pertama layan nasyid??..hmmm..   B)
Hati Riang;:)

WAVE RIDER

  • Mods
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6485
    • View Profile
Re: Lagu Nasyid Pujaan Hati..
« Reply #8 on: August 03, 2011, 04:22:35 PM »
Mirwana the early days.. Maahad Hamidiah tompang studio Arqam provided.. mmg besh.. the pure Yassin masa muda.. Keredhaan Tuhan.. We Always Loving You.. -

make it tahun 92- 93.. tahun yg sama aku layan tape nasyid dari Syria.. sodap gila beat programming  tapi xingat nama band.. mmg mcm Enigma je rasa.. 

Reihan sbl Reihan adalah The Zikr.. lagu2 depa pastue dilego2kan kepada kump Nasyid lain..

Muslimah Arqam - Selamat Tinggal Duniaku..

tak ingat band apa.. Arqam punya ke apa.. lagu Pertahankan Syakhsiah Ummah..

Huda - Suruhla Anak Sembahyang..

Reihan- Damba CIntamu.. Sesungguhnya..Cinta Hakiki..

nasyid iklan Zaitun.. (eh??)
« Last Edit: August 03, 2011, 04:25:57 PM by WAVE RIDER »
"Everybody runs.. Fletcher.. everbody runs..."

amykamen555

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4460
  • Perjuangan Seni Vintage Maseh Belom Selesai
    • View Profile
    • Henshin!
Re: Lagu Nasyid Pujaan Hati..
« Reply #9 on: August 03, 2011, 09:45:14 PM »
alku tngh layan nasyid country.. kareem salama. enjoy

http://www.youtube.com/watch?v=sbcmPe0z3Sc
« Last Edit: August 03, 2011, 09:48:08 PM by amykamen555 »

amykamen555

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4460
  • Perjuangan Seni Vintage Maseh Belom Selesai
    • View Profile
    • Henshin!
Re: Lagu Nasyid Pujaan Hati..
« Reply #10 on: August 03, 2011, 09:49:03 PM »
ni satu lg.. aku rasa bhika zain suara lg sdp dari maher zain. enjoy!

http://www.youtube.com/watch?v=8dtSRvyfxc4

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1805
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: Lagu Nasyid Pujaan Hati..
« Reply #11 on: August 04, 2011, 07:26:22 AM »
PhoenixByte; Wargh! Al-Jawaher mmg oldskool nasyid Melayu! Aku jarang dgr dulu sebab kat radio asik lagu Hail Amir je time tu.. Hahah! Permata Utk Isteri tu lagu wajib time karaoke.. dah masuk dlm playlist.

bearing85; Kat kenduri la layan nasyid.. dlm bilik layan jazz. Bwarghahah!

WAVE RIDER; Sorang member aku kat USM dulu memang hardcore fan group2 yg ko sebut tu.. dia yg kirim album Raihan masa aku balik cuti.. time tu kat Penang cari tak jumpa.. CantoPop bersepah la!

amykamen555; Fuiyoo.. agak aneh jugak dgr nasyid country. Tapi agak interesting..

"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

JaymanJohn

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 5910
  • Cube taip :jayman: ...hahaha
    • View Profile
    • http://jaymanjohn.deviantart.com
Re: Lagu Nasyid Pujaan Hati..
« Reply #12 on: August 04, 2011, 08:16:47 AM »
kekeke bikha zain.. yang disalah anggap sebagai Michael Jackson sebab sora nak dekat sama hahah! Thank You Allah dia tu aku pong first2 ingat Jackson nyanyi.. rupanya Bikha punya kija hahaha

http://www.youtube.com/watch?v=C_QEvHnzpzA

layannnnnnnnn (masuk air betul internet nih.. seleweng fakta tak hengat hahah)

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1805
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: Lagu Nasyid Pujaan Hati..
« Reply #13 on: August 04, 2011, 08:19:02 AM »
Lagu nasyid paling popular kat kenduri kawin skarang, lagu Maher Zain ni..

http://www.youtube.com/watch?v=1Fe-Lxja8GQ&feature=related

Korusnya berdasarkan doa Rasulullah SAW kepada pasangan pengantin yg baru berkahwin.

Dari Abu Hurairah RA, bahawasanya Rasulullah SAW jika memberikan ucapan doa kepada seseorang yang berkahwin, beliau akan berkata:

بَارَكَ اللهُ لَكَ وَبَارَكَ عَلَيْكَ وَجَمَعَ بَيْنَكُمَا فِي خَيْرٍ

“Semoga Allah memberikan keberkatan kepadamu, memberikan keberkatan atasmu, dan menyatukan kamu berdua di dalam kebaikan.”
(Hadith Riwayat Abu Daud, no. 2130. Hadith ini dinilai sahih oleh at-Tirmidzi dan ath-Thusi sebagaimana yang dijelaskan oleh al-Albani di dalam Adabuz Zifaz)
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1805
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: Lagu Nasyid Pujaan Hati..
« Reply #14 on: August 04, 2011, 08:29:18 AM »
kekeke bikha zain.. yang disalah anggap sebagai Michael Jackson sebab sora nak dekat sama hahah! Thank You Allah dia tu aku pong first2 ingat Jackson nyanyi.. rupanya Bikha punya kija hahaha

Hahah! Hebat la MJ kalau bleh sebut lirik dalam bahasa Arab tu sesedap tu..
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

WAVE RIDER

  • Mods
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6485
    • View Profile
Re: Lagu Nasyid Pujaan Hati..
« Reply #15 on: August 04, 2011, 04:31:51 PM »
nasyid Indon klasik2 yg geng2 80-an nyanyi balik.. projek under Shah Reza +Tv3 Ambang Klasik dlu menarik jugak.. ada Syed Sobri.. AHmad Fauzee.. Ebby Saiful ngan Nasseir Wahab . projek nama PEDOMAN..

dalam tue ada lagu Aris Ariwatan paling besh- Permaidani disampaikan dengan sengau Nasssier Wahab tp besh.. musically rich.. Melayu nyer sound pure programming! Projek zaman2 Nasyid meletop thanks to Reihan..

nasyid Indon yg dipakai drama Melayu skang.. tah bayar ke idak.. Opick!!

geng budak2 yg nyanyi lagu rap riang Ingatla pada Allah..

lagu dr drama Hikmah ke tajuk dia Hikmah.. aku wonder la kenapa depa, Indonisi sebut seksa betul Allah dalam Subhanalloh tapi Alhamdullillah bunyi "Lah" jugak eheheh...

ada satu nama Tompi.. a la2 Glen.. nasyid r and b.. video clip mengarut gila..wahahaha aku sebut je x mesti aku soka.. 

Ruffedge , VE dan Innuendo pun da gone nasyid la nie.. mungkin diorang tgk Rabbani buat duit baik pnya bulan2 puasa nie ehehe..   :p
"Everybody runs.. Fletcher.. everbody runs..."

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1805
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: Lagu Nasyid Pujaan Hati..
« Reply #16 on: August 04, 2011, 09:05:15 PM »
Satu lagi lagu nasyid Melayu dulu2.. Ya Illahi Rabbi dari Rafeah Buang.. sama level dgn Taqwa Dan Iman dari Ahmad Jais.

http://www.youtube.com/watch?v=dPcNKdq-5HY
« Last Edit: August 04, 2011, 09:09:12 PM by aimurban »
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

batmanbegins

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 953
  • aku suka komik!
    • View Profile
    • blogku
Re: Lagu Nasyid Pujaan Hati..
« Reply #17 on: August 04, 2011, 09:49:18 PM »
Semalam pagi ada aku pergi ke Taman Kesenian Islam kat Shah Alam, siapa yang
berkesempatan boleh le melawat 'PAMERAN PEDANG RASULULLAH & Para Sahabat'. Last day 8 oGOS ni.
Aku secara peribadi menggalakkan korang pergi tengok. Masa aku pergi tu, aku sorang2 dalam bilik pameran( ye le, hari kerja, takde le orang, lain le weekend. Jadi penghayatan tu lebih dan dapat baca caption2 pameran itew) Memang best, dan paling hati ni berdetik bila di bawa ke replika rumah Manusia agung Rasullluah s.a.w. Rasa nak meraung siot...pergi le, time2 puasa ni memang bagus, ingat dan selawat ke atas junjungan rasul. :)
http://www.restu-art.com/

sini aku post gak lagu arwah ustaz asri ni, masa tgk replika rumah rasul, ada di pasang lagu ni...
http://www.youtube.com/watch?v=TPoVgB5qMmU

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1805
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: Lagu Nasyid Pujaan Hati..
« Reply #18 on: August 04, 2011, 09:59:04 PM »
Semalam pagi ada aku pergi ke Taman Kesenian Islam kat Shah Alam, siapa yang
berkesempatan boleh le melawat 'PAMERAN PEDANG RASULULLAH & Para Sahabat'. Last day 8 oGOS ni.

Aku gi tengok masa Sultan Selangor rasmi pameran aritu.. memang nice la.
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1805
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: Lagu Nasyid Pujaan Hati..
« Reply #19 on: August 13, 2011, 10:14:48 AM »
Tak lengkap rasanya cite pasal nasyid kalau tak cite pasal nasyid Tala' al Badru 'Alayna. Dikatakan dinyanyikan oleh kanak2 masa menyambut ketibaan Rasulullah SAW ke Madinah dalam peristiwa Hijrah dari Makkah. Nasyid tertua dalam sejarah Islam.. dah lebih 1400 tahun umurnya.

Yang ni versi Yusuf Islam..

http://www.youtube.com/watch?v=JPbxGYRgOHk&feature=related
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)