Pergh!!! Best! > Movies, Musics, Anime And TV Series.

10 FILEM TERBAIK SEPANJANG ZAMAN

<< < (6/9) > >>

vovin:
Yep, betula cakap korang. selera masing-masing berbeza bermakna list film pun berbeza gak. Kalau sorang tu minat Bollywood ada kemungkinan dia kata Kuch-kuch Hota Hai antara filem best sepanjang zaman. Ikut taste. Tapi apsal tak de filem melayu? Err...Emmanuelle (betul ke ejaan ni?) pulak tak de orang jadikan filem sepanjang zamannya ke? hehehe  ;)  :P .                    

ubder:
YAng baru ni tak berapa menarik perhatian. Tapi to be fair, tak boleh banding zaman dulu dengan sekarang..

Filem Melayu kategori hitam putih (yang aku ingat la):
1. Semerah padi - P. Ramlee/Nordin Ahmad. Lagu best, lakunan best, jalan cerita lagi best.
2. Hang Jebat: Nordin Ahmad, arahan Husin Hanif...Suatu masa dulu Hishamuddin Rais ada review kehebatan filem-filem arahan Husein Hanif ni...Bagi aku filem hang Jebat versi Nordin Ahmad adalah hang Jebat yang paling macho dan romantik, sehingga tenggelam keheroan Hang Tuah.
3. Anakku Sazali: P. Ramlee lagi!
4. Si-murai: filem yang bayak dipengaruhi oleh filem samurai lakunan Mustafa Maaruf dan Wahid Satay ni, aku senaraikan sebab banyak aksi..
5. Mat Bond: cerita lawak bodoh lakunan terbaik Mat Sentol, memang amat merapu, James Bond versi Melayu yang penuh dengan gadget yang pelik-pelik, seperti bilik jamban ganti lift.
6. Tiga Abdul: masih lawak sampai kini, Sarimah semasa zaman lawanya, dan sebab ada lagu "Bunyi Gitar"!
7. Sarjan Hassan : semangat patriotik..
8. Antara dua darjat: kisah Engku Zaleha yang malang..
9. Anak buluh betung: satu lagi cerita aksi purba, Aziz Jaafar jadi hero..
10:Sultan Mahmud mangkat dijulang: ....

Pelakon:
Hero: Nordin Ahmad, P. Ramlee.
Crook: Mahmood June (terutama sebagai Pateh Karma Wijaya dalam Hang Jebat), Salleh Kamil.                    

claypot:
the crow pon besh gak                    

hEgira:
:)

ermm.. macam jugak dah tulis.. tapi takpela.. lagi sekali jot down... filem terbaik sepanjang zaman bagi aku ialah bila tengok ulangulang kali pon tak bosan.. ni antara yang 10 not in order:



1. shawshank redemption
2. silence of the lamb
3. snatch
4. ocean's eleven
5. lord of the rings - trilogy... eh.. baru tgk dua
6. the matrix
7. a few good men
8. little princess
9. iron monkey - filem kungfu dari pengarah once upon a time in china. lagi best dari once upon  a time.
10. usual suspect
10.1 sleepless in seattle
10.2 last of the mohicans - sebab soundtrack dia best
10.3 legally blonde
10.4 star wars trilogy
10.5 godfather II
10.6 to kill a mockingbird
10.7 radioflyers
10.8 beauty n the beast
10.9 friends the movie
10.10 american history x

ekceli ada lagi.. sebab sepanjang zaman kan. every movie ada its own value n twist. setiap satu tu ada kategori masing masing.. so kiranya 10 best for every kategori la...
 ;)                    

crowpunk:
haaaa.... lupe lak american history x. tambah lagi satu dalam list aku. terlupa plak sebab aku takde cd ahx ni, dan masih lagi mencari. ;)                    

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version