Author Topic: Tutorial Riz: Kecilkan Saiz Fail Artwork Korang!  (Read 2210 times)

riz

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2323
  • gile monokrom
    • View Profile
    • i z h a m r i z a l
Tutorial Riz: Kecilkan Saiz Fail Artwork Korang!
« on: March 25, 2006, 09:28:57 AM »
Assalamualaikum.

Isk isk isk, tadi aku survey, kebanyakan artwork2 yang terpapar ada yang melebihi 150kb, walaupun ianya hanya hitam putih / monokrom! Kalo streamyx laju pun, kesian jugak kat bandwidth image hosting korang, yang boleh menyebabkan bandwidth cepat habis. tambah2 lagi kalo ada orang pakai 56K lagi, berjanggut nak tunggu abis donlod.

Jadi aku nak bitau korang tentang cara untuk mengurangkan saiz fail korang tanpa mengurangkan kualiti artwork korang. Method ni simple je, cuma tak ramai yang menggunakannya / tak perasan.

1. Dalam Adobe Photoshop, sesudah korang edit artwork, pegi ke File >> Save for Web atau secara shortcutnya Ctrl+Shift+Alt+S.



2. Pada Preset, select JPEG High, dan ia akan setting secara otomatik. Pastu tekan Save, namakan fail artwork.



3. Beres!! Senang je kan?? Jadi saiz fail artwork korang dah pun dikecikkan sebanyak 50-70% daripada saiz fail asal. Korang pun tak payah nak tunggu lama sangat masa upload kan? Habis citer... :sengih:



*update gambo, yang dulu da tak kluar. :p
« Last Edit: November 07, 2008, 12:18:28 PM by riz »

ph3mor4

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 33
    • View Profile
    • http://www.ph3mor4.deviantart.com
Kecilkan Saiz Fail Artwork Korang!
« Reply #1 on: March 27, 2006, 08:41:53 PM »
cool cool.. saya support teknik ini, aku pun buat camni gak kalo nak post image kat web. sangat berkesan.

mulo

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 547
  • jiwa senang hati girang..yarghh
    • View Profile
Kecilkan Saiz Fail Artwork Korang!
« Reply #2 on: March 29, 2006, 12:29:51 AM »
aku dah guna dah format nie
terima kasih