Author Topic: Tutorial Rio: Lakaran 3d Hasilkan Komik  (Read 8288 times)

kromosom

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4457
  • tabularasa
    • View Profile
    • tabularasa
"lakaran" 3d Hasilkan Komik
« Reply #20 on: December 03, 2004, 05:58:37 PM »
aku suka tgk ratz!
3d dia smooth gile sampai tak bleh cham 3d ngan 2d

ubder

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3233
    • View Profile
"lakaran" 3d Hasilkan Komik
« Reply #21 on: December 03, 2004, 10:05:15 PM »
hehehe Rio.... ko buat laa satu citer jiwang kat kitorang.... pastu aku boleh paste sekali ko punya discussion.....  aku masih perlukan 10 pages.. :love:  
one

"Tuez-les tous; Dieu reconnaitra les siens."
("Kill them all; for the Lord knoweth them that are His.")
-Albigensian Crusade

 Igitur qui desiderat pacem, praeparet bellum...
- Publius Flavius Vegetius Renatus

Leydi (R)

  • Mods
  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2100
    • View Profile
    • http://
"lakaran" 3d Hasilkan Komik
« Reply #22 on: December 29, 2004, 05:39:02 PM »
:pergh: Memang ide yg best! Aku stuju dgn Rio..3d tu akan dapat mencepatkan kerja..esp layout.
Bakpe penin2 kepala...guna je teknologi yg ada. Tapi kalu skill 2D pon mmg takde...hampeh gak hasilnya.
Combination 3D + 2D = 32Dcup

riznam

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1612
  • aura ku keluar dari tangan...
    • View Profile
"lakaran" 3d Hasilkan Komik
« Reply #23 on: December 22, 2005, 04:44:26 PM »
ah satu penemuan terbaru
comic 3d ......

tapi aku lebih suka guna
freehand seni lebih terserlah
dengan gaya stroke masing-masing

ia lebih berharga....... :sengih:
 

gornex

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1137
    • View Profile
    • lookout by sinachzawawi
"lakaran" 3d Hasilkan Komik
« Reply #24 on: December 26, 2005, 09:00:12 PM »
Quote
:pergh: Memang ide yg best! Aku stuju dgn Rio..3d tu akan dapat mencepatkan kerja..esp layout.
Bakpe penin2 kepala...guna je teknologi yg ada. Tapi kalu skill 2D pon mmg takde...hampeh gak hasilnya.
Combination 3D + 2D = 32Dcup
3D+2D= 5D aaaa... hehehhe


freehand mmg terserlah seninyer.. tp xsalah kalo kiter kombinekan dan amik cara yg lebih elok.. kan? lagipon cara ni lebih buatkan seni tuh lebih sempurna..  
lihat apa yang dikata
jangan lihat siapa yang berkata

"we talk too much, love too little, lie too often.."

sapot_poleng

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 734
    • View Profile
"lakaran" 3d Hasilkan Komik
« Reply #25 on: December 27, 2005, 12:58:50 AM »
ader satu software yg  boleh kita guna untuk..buat figure dalam 3d...
aku biasa guna POSER skrg ni relese 6.0 kalau tak silap....
dalam s/ware ni  memacam kita leh buat dari kanak2 sampai org dewasa...manusia normal @superhero..emosi...pose2 menarik..dan macam2 lagi..
try la...poser
just untuk dapatkan anatomi & posisi yg betul...sebab
feeling freehand lagi masyukkkk... :hoye:  
Titik tidak membuat tinta,
Tapi tinta membuat titik;
Cantik tidak membuat cinta,
Tapi cinta membuat cantik.




riznam

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1612
  • aura ku keluar dari tangan...
    • View Profile
"lakaran" 3d Hasilkan Komik
« Reply #26 on: December 28, 2005, 05:00:05 PM »
aku ader try poser
lembab gila nak render
maklum la komputer tak power

 best gat
ko nak buat perpun boleh
kat figure tu...
nak buat awek cun boleh.... :P
i like this  :P

bagi yang belum cukup baligh tu
perlu ade pengawasn... :rolleyes:  

Nusantarian

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1612
  • nusancapture
    • View Profile
    • Nusancapture
"lakaran" 3d Hasilkan Komik
« Reply #27 on: January 16, 2006, 02:11:54 PM »
Kalo nak pakai Poser as anatomy guideline utk buat drawing, load model yg low poly dah ler. Guideline ja kan.. banyak benda yg boleh disable kan drpd model tu, mcm beberapa part badan, termasukla genital part.

Aku tgk member aku punya model Poser dah ada sayap.. heh, camana dia buat ntah.
♥ ♣ ♦My Photography♦ ♣ ♥
♥ ♣ ♦My Arts♦ ♣ ♥

riznam

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1612
  • aura ku keluar dari tangan...
    • View Profile
"lakaran" 3d Hasilkan Komik
« Reply #28 on: January 23, 2006, 12:54:32 PM »
ak alah ko bljr lah gan dia...
aku dah uninstall poser aku
komputer tak power tak best guna... :(  

budak itam

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 192
    • View Profile
"lakaran" 3d Hasilkan Komik
« Reply #29 on: January 31, 2006, 12:02:06 PM »
3D dlm komik... kena pakai cermin mata 3d ke bila bc komik ni?

Nusantarian

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1612
  • nusancapture
    • View Profile
    • Nusancapture
"lakaran" 3d Hasilkan Komik
« Reply #30 on: January 31, 2006, 02:15:02 PM »
Haha.. apa la budak black ni.. hehe..  :sengih:

Pernah baca manga Gantz? Kalo pernah, ada the making lebih kurang.. dia gunakan 3D dlm scene2 dia.. so tak payahlah nak unjur2 buat perpsektif.. Maksudnya trace balik line2 3D tu, jd 2D.
♥ ♣ ♦My Photography♦ ♣ ♥
♥ ♣ ♦My Arts♦ ♣ ♥