Author Topic: Tutorial Madstone: Cara-cara Membuat Komik  (Read 33310 times)

madstone

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 7971
  • Penorrent Berjaya
    • View Profile
Tutorial Madstone: Cara-cara Membuat Komik
« on: September 07, 2004, 10:36:06 PM »
AssalamualaikOm!

Topik ni aku tujukan kepada sesapa yg baru 1st time nak bikin komik
may be korang ada idea nak buat komik tapi tatau kat mana nak mula
may be korang melukis tahap dewa tapi tatau mcm mana nak start buat komik

kat sini aku sharekan sedikit ilmu yg aku jumpa dlm buku bagaimana cara nak bikin komik cara teratur
bukan apa, supaya semangat buat komik tu tak ilang secara tiba-tiba...

Semua sekali 9 steps tapi yg last sekali tu utk bhgn publisher yg bikin

1 - story draft/menulis plot/jalan cerita/(storyline)
2 - memilih bentuk dan format, manual ke digital
3 - thumbnails sketch/background, memilih lokasi cerita dan komposisi (angle)
4 - sketch/design karekter/watak-watak utama dlm komik
5 - melukis komik dalam saiz sebenar
6 - mewarna komik
7 - menulis skrip komik @ dialog
8 - repair secara digital selepas scan
9 - editing dan printing @ publish

Steps 5 tu, biasa laa...bila dah start melukis...yg paling penting
Steps nombor 6 tu kalau buat dlm color la,
kalau buat komik dlm hitam putih, abaikan sahaja...

mungkin steps-steps ni susah nak follow tapi setelah aku baca separuh darinya, bagus gak...

rujukan dari buku Toon Art by Steven Withrow (2003)

madstone

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 7971
  • Penorrent Berjaya
    • View Profile
Cara-cara Membuat Komik
« Reply #1 on: September 07, 2004, 10:45:21 PM »
1 - story draft/menulis plot/jalan cerita/(storyline)

Cerita. Biasala kalau nak buat komik ni kenala ada cerita.
kalau takdak citer payah skit la nak buat komik
may be ada org boleh buat komik tanpa ada cerita dlm kepala
dia just lukis 1 page tapi lepas tu tatau nak sambung...biasa berlaku

tapi untuk senang, bikin cerita dulu, taip atau tulis
secara detail ke atau rough...
ni style format aku bila aku dpt idea citer

DRAFT CERITA UNTUK KOMIK

Cerita 1 ( 8 mukasurat )
Tajuk: M I S I ( Mula draf 14 May 2004 )<---dlm bracket ni timeline buat story
Zaman: Futuristik
Genre: Aksi Futuristik
Watak utama: Seorg perempuan dan bapanya menentang kejahatan.


ni format yg biasa aku gunakan...
dlm bracket 8 mukasurat tu aku biasa letakkan kandungan cerita...
8 mukasurat ke, 16 ke atau 24 pages
Tajuk; kalau takde tajuk, tulis je undecided
Genre ni biasa aku letakkan style komik ni mcm mana...
zaman sekrg ke, zaman purba ke, zaman perang ke...
watak utama ni la point kita utk design karekter...
watak hero/heroin ke, penjahat ke, watak tambahan ke...

ini secara plan yg detail la
kalau tak planning pun boleh buat jugak
ikut mana yg kita senang la...

emio

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 889
  • http://oraet.com/
    • View Profile
    • ORAET!
Cara-cara Membuat Komik
« Reply #2 on: September 08, 2004, 12:20:52 AM »

perghhhh..aku lah antara org yg ko maksudkan ni... :D ...lagi..lagi..ilmu ni..

madstone

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 7971
  • Penorrent Berjaya
    • View Profile
Cara-cara Membuat Komik
« Reply #3 on: September 08, 2004, 07:05:06 AM »
eh...aku tak maksudkan sesapa...
just nak share ilmu je emio weh...

sambung utk DRAF CERITA UNTUK KOMIK...
selepas watak utama tu, korang bolehla mula menulis cerita korang...
setiap perenggan disudahi dengan ---->(page 1)
for example:
Gambarkan seorang perempuan sedang duduk diatas sebuah bangku di taman bunga. Dan seorang lelaki sedang berdiri mengadap tasik dihadapan mereka. 2nd panel, focus pd wajah perempuan dengan raut wajah yang keliru, dahi berkerut, mata berair. 3rd panel, si lelaki menggenggam daun hancur berkecai seperti hatinya. (page 1)

aku tuliskan cerita ni secara gambaran detail utk setiap panel dlm satu-satu page...
ekspresi muka, angle, background dan watak-watak
from storyline tu, aku boleh create thumbnail sketch...

serba ringkas berkenaan dengan storyline/ draf cerita
may be ada sesiapa yg nak tambah...

madstone

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 7971
  • Penorrent Berjaya
    • View Profile
Cara-cara Membuat Komik
« Reply #4 on: September 08, 2004, 07:29:13 AM »
2 - memilih bentuk dan format, manual ke digital

bab memilih bentuk dan format ni pulak terserahla kepada keselesaan masing-masing
ada org suka pakai tablets, ada org suka pakai pen dan ada org suka style oldskool, pakai brush...
semua tools ada kelebihan masing-masing
pakai tablets ni kelebihan dia yg aku nampak ialah cepat dan mudah...
senang nak kaler dlm komputer terus, boleh pakai painter atau adobe photoshop
mungkin sesapa yg biasa guna tablets mungkin boleh tambah...

kalau pakai pen pulak biasanya org guna UNIPIN, sila rujuk gambar...

dan kalau korang nak pakai brush pun boleh tapi gunala Pelikan ink
kelebihan pelikan ink ni, dia pekat dan tak cerewet menggunakannya...
kalau brush, cuba cari winsor n newton..
skang ni susah skit nak cari, kat KL ni satu area je ada, petaling street
apa ke nama kedai dia tu tapi dekat dgn UDA ocean tu la
tatau UDA ocean tu ada lagi ke tak skang ni...
saiz brush tu korang beli la yg mana korang rasa halus dan neat bila melukis...
kalau beli plak, jgn beli satu, beli 2 atau 3 terus sebab berus ni sensitif kalau tak pandai pakai, mudah rosak...
make sure lepas guna, basuh terus, jgn biarkan ink keras kat berus...


bab pakai pen mungkin semua org dah biasa pakai pen
tak perlula aku detailkan kot...
may be org lain boleh tambah...

stingray_flyz

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3172
    • View Profile
    • PENYULAM MIMPI
Cara-cara Membuat Komik
« Reply #5 on: September 08, 2004, 10:38:20 AM »
satu thread yang menarik madstone, tengkiu kerana usaha membuka thread ni.. kalo boleh tolong bagi add kedai alat menjual lukisan kat UDA tu kat kawan, boleh le kawan cari bila turun KL atau order melalui pos keperluan alat melukis. mmg niat nak beli cari G-Pen, setakat ni belum berjumpa. G-pen kawan yang lama2 dulu dah ilang kalau ada pon kena antar puspakom hehe.

madstone

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 7971
  • Penorrent Berjaya
    • View Profile
Cara-cara Membuat Komik
« Reply #6 on: September 08, 2004, 11:06:14 AM »
tak silap kedai art tu namanya Nanyang Art rasanya...
located near UDA Ocean...petaling street
alamat tu sukar la nak carik...
kena tunggu weekend ni la kalau aku rajin nak gi KL
heh heh  :D
ingat nak riki gak sabtu ni...

ALYRIDURA

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4860
  • rajin+dedikasi+cekal = radikal
    • View Profile
    • komikajif
Cara-cara Membuat Komik
« Reply #7 on: September 10, 2004, 02:27:04 PM »
tu pasal aku suka pakai pen... mudah dan murah....

ICeSoul

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4668
  • Imagineer
    • View Profile
    • ICeSoul web
Cara-cara Membuat Komik
« Reply #8 on: September 10, 2004, 06:01:51 PM »
peh baguih noo...
pen tu merata ada, kuantan pun ada
mai turun sini aa sting, jalang2 makang ikang skalik (ajak jeman)

pensil blue lead takde masuk skali ka? baguih utk drafting n inking n animation.. hehe ye ye jek

madstone

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 7971
  • Penorrent Berjaya
    • View Profile
Cara-cara Membuat Komik
« Reply #9 on: September 10, 2004, 06:03:33 PM »
yg aku habaq ni kira cam basic la aisol
yg advance punya tips kena org lain turunkan ilmu laaa

stingray_flyz

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3172
    • View Profile
    • PENYULAM MIMPI
Cara-cara Membuat Komik
« Reply #10 on: September 10, 2004, 09:33:33 PM »
insya allah aisol, kalu free kang kawan ajak jeman ngan john bravo turun kuantan kang...ari tuh lupa mintak no hp demo...

pensel blue lead..kawan abis pusing Kino tak juper pensel tu...

JaymanJohn

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 5910
  • Cube taip :jayman: ...hahaha
    • View Profile
    • http://jaymanjohn.deviantart.com
Cara-cara Membuat Komik
« Reply #11 on: September 11, 2004, 08:45:06 AM »
:o



stooooneee !

Adoi best aa ! Mane ko dapat buku tuh ?!
bagus bagus bagus dari bace sensorang pastu suh orang lain beli sendiri pastu orang yang disuruh beli tuu fogget and 'apelaa kedekut tak kongsi tengok' diorang bagi haha :lol:


stone, dakwat tu sebenarnye ape gune ?
pen dah ade, dakwat sebotol ntok ape ?

madstone

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 7971
  • Penorrent Berjaya
    • View Profile
Cara-cara Membuat Komik
« Reply #12 on: September 11, 2004, 11:01:33 AM »
dakwat tu bagi org yg nak inking pakai brush
celup berus dlm ink tu pastu lukis laaaa
ink tu pekat...nak inking tempat gelap pun ok
ink dia jenis bermutu, gelap pekat hitam legam

pueh hati utk inking  :)  

JaymanJohn

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 5910
  • Cube taip :jayman: ...hahaha
    • View Profile
    • http://jaymanjohn.deviantart.com
Cara-cara Membuat Komik
« Reply #13 on: September 11, 2004, 11:49:56 AM »
Oooo :o


Aku dengar boleh toning pakai dakwat tuh,
ye ke ?

Emmmmm <_<

stingray_flyz

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3172
    • View Profile
    • PENYULAM MIMPI
Cara-cara Membuat Komik
« Reply #14 on: September 13, 2004, 10:20:23 PM »
nak toning pakai dakwat, boleh... jayman...
Mohas pernah guna teknik ni...teknik wash...basahkan dulu kertas/area artwerk yang hendak digunakan teknik toning..
masa memberus guna sedikit dakwat je, cuba refer komik HK "Pemanah Helang" / The Condor Warrior yang kompilasi punya..

Izam01

  • Pro Membership
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2906
    • View Profile
    • izam
Cara-cara Membuat Komik
« Reply #15 on: September 13, 2004, 10:34:28 PM »
skrg ni aku start guna Pen ni balik...


holder aku beli kat penang ni cuma RM0.50
Nips aku cari kat Kinokuniya RM9.50 -ada 3 mata
Ink aku pakai Quink Parker sebotol RM 10, tapi aku jumpa dakwat ni dlm simpanan aku,
aku guna gak dakwat cina, gila punya pekat cuma RM1.00 sebotol
Paper aku guna paper yg Nurie habaq kat aku masa kat BSLN paper Cartridge (betui ke aku eja ni)...
thanks Nurie, mmg best pakai paper tu, dakwat tak kembang la... aku beli paper tu dlm saiz A1,
mintak tauke potong jadi A3... harga paper tu RM2.50 sekeping saiz A1.
« Last Edit: September 13, 2004, 10:35:00 PM by Izam01 »

madstone

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 7971
  • Penorrent Berjaya
    • View Profile
Cara-cara Membuat Komik
« Reply #16 on: September 14, 2004, 12:08:28 AM »
kebiasaannya kartunis atau pelukis komik pakai Bond Paper
kertas nipis tapi tahan lasak
masuk color pun still takde masalah...
bond papaer layout pad namanya
kalau gi memana art shop, sure ada punya...

ICeSoul

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4668
  • Imagineer
    • View Profile
    • ICeSoul web
Cara-cara Membuat Komik
« Reply #17 on: September 14, 2004, 01:47:26 PM »
Quote
1 - story draft/menulis plot/jalan cerita/(storyline)

step ni la paling payah. byk fail tang ni.. tul tak ubder? :blink:  

Izam01

  • Pro Membership
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2906
    • View Profile
    • izam
Cara-cara Membuat Komik
« Reply #18 on: September 14, 2004, 02:06:21 PM »
aku pun setuju... mmg susah nak buat tu

ICeSoul

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4668
  • Imagineer
    • View Profile
    • ICeSoul web
Cara-cara Membuat Komik
« Reply #19 on: September 14, 2004, 04:18:18 PM »
yg aku baca ada byk jalan utk mikir tang nih..

- buat cite dulu, baru buat char..
- buat char dulu, baru buat cite..
- cite berdasarkan satu event/moment/senario

ah sense penulisan aku masih tumpul dan makin tumpul :blink: , kena tanya cikgu panah la kot, oo panah.. dimana kaoo