Author Topic: Tutorial EnSalim: Digital Comic Coloring  (Read 16864 times)

kromosom

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4457
  • tabularasa
    • View Profile
    • tabularasa
Tutorial: Digital Comic Coloring
« Reply #60 on: June 17, 2005, 10:02:07 AM »
krit untuk kedua-dua artwerk ya:

1:semua kaler daring-daring ni, pemilihan kaler korang pelik le,kaler menjolok mata.
walaupun komik berlandaskan fantasi, tetapi pemilihan warna perlu dirujuk kepada
persekitaran sebenar.

2:ramai yang masih gagal mengenal pasti kontour dan bentuk permukaan objek. kaleris haruslah
mampu men-3dkan line art yang flat.

3.shadow casting maseh lagi ragu-ragu, dan sesetengahnya tidak tepat dan ada yang takdak langsung.

4. lipatan masih tidak ditonjolkan dengan sempurna.

semua mende ni basic, jadi kena betulkan basic dulu nih.
mengenai masa untuk menyiapkan masih lagi subjektif, tak siap cepat takpa, sebab bukan ada submit pon.
yang penting kena habiskan masa study kerektor dan cara kalering yang seangkatan.

timakaceh

saripol

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 669
    • View Profile
    • http://www.akarumbi.com
Tutorial: Digital Comic Coloring
« Reply #61 on: June 17, 2005, 10:29:55 AM »
ha kalau boleh jangan le main pick terus kaler dekat swatches tu..



kebanyakan kaler kat situ terlalu saturated utk warna semula jadi ataupon warnaČ kehidupan.. guna le color picker utk dapatkan kaler yng sesuai..


kromosom

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4457
  • tabularasa
    • View Profile
    • tabularasa
Tutorial: Digital Comic Coloring
« Reply #62 on: June 17, 2005, 10:59:24 AM »
ni color key aku, nak cuba jugak
15mins on pshop+wacom


takara

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4523
    • View Profile
Tutorial: Digital Comic Coloring
« Reply #63 on: June 17, 2005, 11:31:57 AM »
waahhh thanx krom kerna komen yang berkesan.
kena prektis lagi la nih.

kaler 15mins pom cun, siap grain.
we are beautiful fighters

bickbong

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 839
    • View Profile
    • http://
Tutorial: Digital Comic Coloring
« Reply #64 on: June 17, 2005, 05:06:18 PM »
cam mane kita nak buat grain cam master krom buat??  

saripol

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 669
    • View Profile
    • http://www.akarumbi.com
Tutorial: Digital Comic Coloring
« Reply #65 on: June 17, 2005, 06:09:58 PM »
oo.. itu noise

komika13

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
    • View Profile
Tutorial: Digital Comic Coloring
« Reply #66 on: July 07, 2005, 07:08:32 PM »
respect kite kepada member2 yang sudi kongsi ilmu...
God bless! :sengih:  

yurie612

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 370
    • View Profile
Tutorial: Digital Comic Coloring
« Reply #67 on: July 11, 2005, 11:52:15 AM »
very helpfull tutorial!!!thanks!!!! :P  
asri

emio

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 891
  • http://emio.cf
    • View Profile
    • Endless Moments Input Output
Tutorial: Digital Comic Coloring
« Reply #68 on: August 30, 2005, 05:41:09 PM »
aku try folow tutohria incik salim nih..

tp aku masey gagalll aaa... tgn ku mmg keras sekerasnya..
masalah pencahayaan lagik..  B)

pastu .. bak kata tok gurau ehhh tok guru Aly.. kaler2 pelangi..


saiz busat musti klik aaa... ada ubah suai sket dr yg bwh ni..




 

ensalim

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 631
    • View Profile
    • http://www.huiyo.net
Tutorial: Digital Comic Coloring
« Reply #69 on: September 01, 2005, 01:07:58 PM »
Ish... lama beno tebiar tutorial ni...aku pon tatau apa
yang nak ditutorialkan lagi dah..
mungkin cara nak render baju @ pakaian kot...
tapi tu la...sebenarnya cara nak render dia sama je...
Tapi tengok la mungkin ada skit tips & tricks yang aku
boleh paparkan...

Emio, ok tu...cuma smoothenkan lagi gradient
dia..pakai diameter brush yang lebih besar...
InsyaAllah..

 B)  

stingray_flyz

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3172
    • View Profile
    • PENYULAM MIMPI
Tutorial: Digital Comic Coloring
« Reply #70 on: September 01, 2005, 01:33:30 PM »
ahaks, lama gak ensalim membiarkan thread ni terbiar. ramai diluar sana tu dok menunggu lesson yang seterusnya.

 

ensalim

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 631
    • View Profile
    • http://www.huiyo.net
Tutorial: Digital Comic Coloring
« Reply #71 on: September 22, 2005, 06:30:39 PM »
Hmm...belum ada yang baru lagi nak dipertontonkan..
tapi aku ada jumpak satu link untuk comic color ni,
Baguih dok ada jugak tips & teknik dia...
Cuba tengok Laura Depuy color tu...
& tengok jugak la lelain tu...

COMIC COLOR EXTRAS

 B)  

takara

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4523
    • View Profile
Tutorial: Digital Comic Coloring
« Reply #72 on: September 23, 2005, 09:47:56 AM »
waaa. timer kasih ensalim.
link tutorial yang baguih dok ada.
we are beautiful fighters

JaymanJohn

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 5910
  • Cube taip :jayman: ...hahaha
    • View Profile
    • http://jaymanjohn.deviantart.com
Tutorial: Digital Comic Coloring
« Reply #73 on: September 23, 2005, 04:51:44 PM »
YESH !!! TUTORIAL BEST :wub:


sankyu veri muach :D

madstone

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 7971
  • Penorrent Berjaya
    • View Profile
Tutorial: Digital Comic Coloring
« Reply #74 on: September 24, 2005, 05:23:19 AM »
aiiiiiiiiiiiiii
bila la aku nak reti mengolor digital ni
ada sesapa bley ajar aku tak?
aku byr aaaa...

stingray_flyz

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3172
    • View Profile
    • PENYULAM MIMPI
Tutorial: Digital Comic Coloring
« Reply #75 on: October 19, 2005, 11:10:27 AM »
kawan pun tak reti mengaler. barangkali untuk mula belaja mengaler boleh menggunakan  software"twisted brush". ada member donload software ni dan kawa nampak kat desktop  Pixarra. kot-kot ada dah kaleris-kaleris pergh yang dah cuba dah. boleh kasik tunjukajar???

under_zero13

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 152
    • View Profile
    • http://
Tutorial: Digital Comic Coloring
« Reply #76 on: October 25, 2005, 09:48:06 PM »
ensalim, bagus tutorial ni byk teknik colouring yang aku tak tau lg ni...dgn tutorial ni lg lah m`nambah ilmu aku...mungkin nt bole lah tunjuk teknik yang lain pulak

takara

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4523
    • View Profile
Tutorial: Digital Comic Coloring
« Reply #77 on: December 09, 2005, 07:28:02 PM »
end
« Last Edit: May 14, 2008, 11:08:38 AM by takara »
we are beautiful fighters

ishimaru

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 44
    • View Profile
Re: Tutorial EnSalim: Digital Comic Coloring
« Reply #78 on: May 14, 2008, 10:24:36 AM »
Time kasih kasi tutorial mengaler ni...aku akan cube mengaler gak..hehe. bez la dpt skill mengaler ni...time kasih.Pengajaran anda amat dihargai.
Sentiase ingin mencuba..Shoot 2 me!