Author Topic: Tutorial EnSalim: Digital Comic Coloring  (Read 16865 times)

Izam01

  • Pro Membership
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2906
    • View Profile
    • izam
Tutorial: Digital Comic Coloring
« Reply #20 on: May 18, 2005, 02:36:20 PM »
balik nanti aku nak cuba....

ensalim

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 631
    • View Profile
    • http://www.huiyo.net
Tutorial: Digital Comic Coloring
« Reply #21 on: May 18, 2005, 03:35:28 PM »
Huih, cepatnya korang reply...bagus2..
Saripol, hm satu style kalering, lighting & form bole nampak...ok..  
Botak, waha...da ampir da ni...mungkin kena shade sikit tang idung dia tu..
Krom, ok ni...aikk..mata da ijau? takpa..takpa

 B)


Sydney Savage- Scanned dari Danger girl sketchbook

First dulu aku ingat nak pakai lineart J.Scott Campbell untuk tutorial ni..
tp kang banyak sangat guna kang skali dia sue mampos aku (bule sue ke?) So aku lokis le balik sendiri punya...
Color yg aku guna untuk tutorial ni adalah based on Justin Ponsor punya color

Ok, rendering cara ni sebenarnya penggunaan brush diameter kecik adalah minimum...
jd..untuk area yg kecik, kena buat lasso selection yg kecik pastu spray dlm area tu..
Imagine korang guna real airbrush....lasso adalah masking film.. :)

Pasni aku mungkin tunjukkan macam mana nak fill color dalam lineart...
Err..kene tunggu le ye..lek dulu

rootless

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2204
  • I just want to be me..
    • View Profile
    • Ana punya
Tutorial: Digital Comic Coloring
« Reply #22 on: May 18, 2005, 04:53:58 PM »
Ensalim, saya sangat suka dengan tutorial anda. baru lah saya tau bagaimana hendak mengaler muka org dengan betul.. ensalim tak kedekut ilmulah.. ensalim la idola saya buat kali ini. terima kasih.

tapi kalau tak kaler takpekan? takde masa ler...
Jika anda baca signature kecil ku ini, ku mohon ampun dan maaf andai ada tersilap bicara selama berada di dalam ini. Ingin menjadi orang yang baik... lebih baik dari dulu...

KOMAsutra

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 358
    • View Profile
Tutorial: Digital Comic Coloring
« Reply #23 on: May 18, 2005, 05:19:17 PM »
boleh hamba tompang bertanya?..
kenapa musti guna RGB bukan CMYK?..
x de problem ker bila nak print out nanti?..
kaler x lari ker?..
tima kaseh..



barula senang nak paham..
tima kaseh inche'.. :D  

kromosom

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4457
  • tabularasa
    • View Profile
    • tabularasa
Tutorial: Digital Comic Coloring
« Reply #24 on: May 18, 2005, 05:46:38 PM »
saya cuba ya en. salim


saripol

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 669
    • View Profile
    • http://www.akarumbi.com
Tutorial: Digital Comic Coloring
« Reply #25 on: May 18, 2005, 06:11:24 PM »
aku pon nak lasso la liquid! kalau macam nih

amirzakirana

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 460
    • View Profile
    • ultimate sources of vector files
Tutorial: Digital Comic Coloring
« Reply #26 on: May 18, 2005, 06:36:22 PM »
ini percubaan dariku, enche selim shady..



 
« Last Edit: May 18, 2005, 06:39:12 PM by amirzakirana »
www.vector4u.com - ultimate sources of vector files

ensalim

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 631
    • View Profile
    • http://www.huiyo.net
Tutorial: Digital Comic Coloring
« Reply #27 on: May 18, 2005, 07:59:51 PM »
Rootless, err.. jgn ckp camtu...terharu ako dibuatnya...tq2
sebenonya bukan ni je cara nak color dlm phshop, banyak lg...tp ini cara yg biasa dipakai ntuk color comic..
Sam mana Sam?...kata nak minum teh tarik lah ape lah..apa ntah...Kirim salam kat dia ekk...

Koma, RGB lebih senang nak control atau adjust color dan ada effect
yg lebih bagus hasilnya dalam RGB kalo dibandingkan dgn CMYK...
Pendek kata ianya berkenaan dengan color la...
Kalo nak output for color separation, just convert to CMYK tapi mesti flatten layers dulu..
Kalo ada sikit kaler lari..bole diadjust balik dlm CMYK..biasanya minimum ajer..dan certain color je-biasanya dark color

Kromosom...cuba jgn ta' coba..tu muka dia kena sirap ke tu? ahaks...lawo B)

Saripols- liquid paper padam segera :D...kaler jgn tak kaler

amer-hmmm..baguih dok ada kot B)

B) Hangpa semua sempoi..keep it sempoi bak kata madstone  :D

mysticmind

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 10738
  • 神秘的な心
    • View Profile
    • Nizam Mystic Ahamad
Tutorial: Digital Comic Coloring
« Reply #28 on: May 18, 2005, 10:00:47 PM »
thanks 4 the tutorial..

aku skang nih kalau bermasa free aku masukkan semua tutorial yang ada disini kat dalam artikel section : pergh.com/artikel

nanti kalu aku rajin aku buh gak aku punya kalering.. ghuhuhu..
Visit : + Blog + Twitter + FB

Leydi (R)

  • Mods
  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2100
    • View Profile
    • http://
Tutorial: Digital Comic Coloring
« Reply #29 on: May 19, 2005, 12:35:14 PM »
Comel la enSalim nih!! :love:
Aku nak buat gak. Tapi...Kaler photoshop aku dah abisss....hu huuuu :(  

madstone

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 7971
  • Penorrent Berjaya
    • View Profile
Tutorial: Digital Comic Coloring
« Reply #30 on: May 19, 2005, 02:05:42 PM »
sempoi sempoi
keep it sempoi

[size=8]inche leydi, PM dpt ka?[/size]

mysticmind

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 10738
  • 神秘的な心
    • View Profile
    • Nizam Mystic Ahamad
Tutorial: Digital Comic Coloring
« Reply #31 on: May 20, 2005, 01:14:31 AM »
Quote
Comel la enSalim nih!! :love:
Aku nak buat gak. Tapi...Kaler photoshop aku dah abisss....hu huuuu :(
hua hua..
bleh abih la plak kaler ko yer..

aku punya terlebih stok kaler plak..
siap bleh kaler 3 style..
cuma yang tak cukupnyer.. = rajin tuh takder ..
malas nak kaler rambut.. :D

Nah.. lama x mengaler nih..
tumpul ke berkarat skill ke x tau la...

// sori lebar lebih plak.. malas nak adjust...

[attachment tidak dipindahkan semasa pemindahan server]
« Last Edit: September 24, 2005, 10:09:12 PM by mysticmind »
Visit : + Blog + Twitter + FB

madstone

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 7971
  • Penorrent Berjaya
    • View Profile
Tutorial: Digital Comic Coloring
« Reply #32 on: May 20, 2005, 09:14:00 AM »
mistik,
mcm biasa tgk je color camgini
kat mana yer? (buat-buat tatau)

hmmmmmm.... :rolleyes:  

ALYRIDURA

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4861
  • rajin+dedikasi+cekal = radikal
    • View Profile
    • komikajif
Tutorial: Digital Comic Coloring
« Reply #33 on: May 20, 2005, 10:25:20 AM »
aii..en mistik..takkan kaler muke je kot..

takara

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4523
    • View Profile
Tutorial: Digital Comic Coloring
« Reply #34 on: May 20, 2005, 10:49:32 AM »
ha ah, aku pun pnah tengok, kat buku resepi mana ntah.
nanti aku naik Shah Alam aku nak patahkan jari kelingking kau mistik.
we are beautiful fighters

Leydi (R)

  • Mods
  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2100
    • View Profile
    • http://
Tutorial: Digital Comic Coloring
« Reply #35 on: May 20, 2005, 02:38:52 PM »
Sejak bila lak takara berminat beli buku resepi nih? Dah makin hampir ke? :unsure: mmm..jun..july..ogos..september..
[size=8]Balik dari weekend nih cite kat aku ye apa yg uztad tu cite baaeek punya! [/size]

Bagus gak ensaleeem buh satu karektor , pastu kita tunjuk  style kaler memasing. :)

Aku dah cakap...kaler pc aku dah kering nih. Mana nak cariikk aaa???

mysticmind

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 10738
  • 神秘的な心
    • View Profile
    • Nizam Mystic Ahamad
Tutorial: Digital Comic Coloring
« Reply #36 on: May 21, 2005, 12:50:27 AM »
benci tul la aku..
henciii henci siut..
hampeh korang. jangan laa..
jangan laa patahkan jari kelingking aku..
aku ada 4 jer jari kelingking..  hilang 1, tak stabil laa jadinya nanti.. :D

eh biasa tengok ker?
kat mana?
aiseh .. macam laa aku x pernah kaler2 nih kan..  :>

// tengah study = coloring OVER / ABOVE the lineart nih..
susah siut...  
Visit : + Blog + Twitter + FB

stingray_flyz

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3172
    • View Profile
    • PENYULAM MIMPI
Tutorial: Digital Comic Coloring
« Reply #37 on: May 21, 2005, 03:09:54 PM »
gihahaaha..kalering yang sempoi dan mantap

 
« Last Edit: May 24, 2005, 09:30:33 AM by stingray_flyz »

ensalim

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 631
    • View Profile
    • http://www.huiyo.net
Tutorial: Digital Comic Coloring
« Reply #38 on: May 24, 2005, 02:59:14 PM »
Wuihyo..mistikmyne si tukang pancong siap buat 3 version tuhh...powerh ah!
Europe version tu cam ada Liquid! skit...ngamcai
(err..mungkin tengkuk europe version tu kena ejas skit supaya tak african european sgt kot :D )

Err isok la kot aku pos cemana nak fill color lineart (alamak dah seminggu dah ropanya)..

amykamen555

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4460
  • Perjuangan Seni Vintage Maseh Belom Selesai
    • View Profile
    • Henshin!
Tutorial: Digital Comic Coloring
« Reply #39 on: May 24, 2005, 04:28:59 PM »
org sibuk mewarna.. aku pun mulalah nak menyibuk.... version gothic.... ajaran sesat nie... hehehehe